schema de tratament la piersic

Schemă de tratament pentru piersic – ghidul anului 2024

Cuprins (click pe subiectul dorit)

Piersicul și caisul sunt printre cei mai îndrăgiţi pomi fructiferi din livezile noastre. Fructele dulci, aromate și foarte revigorante, sunt o adevărate atracţie în perioada de vară – toamnă. Cu toate că în general nu sunt atacaţi de un număr ridicat de patogeni și dăunători, dacă nu sunt efectuate un minim de stropiri, sunt ani în care pierderile de producţie pot fi foarte mari.

O schemă de tratament pentru piersic trebuie să ofere soluţii omologate pentru principalele probleme pe care le are această cultură. Vorbind de fructe foarte perisabile, care se consumă în cantităţi ridicate imediat după recoltare este foarte important să fim atenţi la calitatea producţiei. Stropirile efectuate la timp, cu respectarea regulilor impuse de legislaţie și recomandările producătorilor de pesticide sunt garantul unei producţii libere de reziduri de pesticide.

Schemă de tratament pentru piersic și cais – bolile principale

Băsicarea frunzelor – Taphrina deformans

Basicarea frunzelor la piersic este probabil una din cele mai cunoscute boli ale piersicului. Boala este atât de comună gospodăriilor încât multora aproape că li se pare o normalitate. Totuşi, puţini sunt cei care ştiu că basicarea frunzelor la piersic cu toate că este foarte virulentă, poate fi combătută foarte uşor. Bășicarea frunzelor poate să apară la piersic, nectarin, cais şi migdal.

Despre acest patogen am scris un articol foarte mare, în care am detaliat fiecare măsură pe care trebuie să o luăm. Tratamentele sunt incluse in aceasta schema.

Basicarea frunzelor – Taphrina deformans, plan complet de tratament

Monilioza florilor, lăstarilor și fructelor – Monilinia spp.

Cel mai probabil Monilinia spp. este unul din patogenii cu răspândirea cea mai largă pe plan mondial. Acești patogeni nu s-au specializat doar pe o anumită specie, fiind capabilă să infecteze un număr foarte mare de specii. Ca să fie mai complicat, dacă marea majoritatea a patogenilor acţionează în principal asupra unui organ, monilioza este capabilă să producă pagube atât părţii vegetative cât și generative a pomilor fructiferi în egală măsură.

Tratamentul împotriva moniliozei se efectuează începând cu perioada de dezmugurit, până după recoltarea fructelor. Această boală este una dintre principalele provocări într-o livadă de piersic sau cais. Orice schemă de tratament pentru piersic și cais trebuie să includă controlul acestui patogen.

Monilioza – putregaiul brun, negru al fructelor, florilor și ramurilor

Ciuruirea micotica a frunzelor – Wilsonomyces carpophilus (syn. Stigmina carpophila)

Atacul acestui patogen duce la ciuruirea frunzelor. La nivelul ramurilor tinere provoacă ulcerații în jurul cărora se formează o aureolă de culoare antocianică. Pe lângă partea vegetativă, ciuruirea micotică poate să afecteze și fructele. Pe urmele acestui patogen, se poate manifesta apariţia cleiului și bineînțeles, confuzia cu referire la monilioză. De cele mai multe ori împotriva ciuruirii micotice, se intervine foarte târziu, atunci când pentru foliajul afectat nu se mai poate face aproape nimic.

Patogenul iernează în livadă, sursă puternică de infecție constituind-o rezerva de fructificații prezente în ulcerațiile produse pe ramuri, dar și în muguri. Produsele cuprice aplicate în perioada de repaus vegetativ și în prima perioadă de vegetație (până în perioada înfloritului), au capacitatea de a reduce drastic din rezerva biologică a patogenului.

Patogenul este favorizat de primăverile reci și umede. În perioada când piersicii au foliajul ajuns la dimensiunea normală avem presiunea cea mai ridicată. Dacă nu se intervine la timp, pomii fructiferi sunt defoliați, iar ramurile anuale sunt susceptibilizate înghețului.

Apariţia cleiului la piersic și cais

Cleiul face parte din strategia de răspuns al unor specii de pomi fructiferi, atunci când survine o situaţie de stres. Nu de puţine ori cleiul este pus în spatele infecţiei cu monilioză, ceea ce este greșit. Cleiul poate să se manifeste spre exemplu în rănile rezultate în urma tăierilor, fără ca în respectiva rană să se fi instalat un patogen. Cleiul se poate manifesta atât pe ramuri cât și pe fructe. Pe ramuri, cleiul poate să apară datorită infecţiei cu monilioză, ciuruirea micotică, bacterioze, răni mecanice, etc. Pe fructe cleiul poate să apară datorită unor boli sau în cazul unor răni provocate de atacul unor insecte.

Cleiul la sâmburoase – cauza principală a fenomenului

Schemă de tratament pentru piersic și cais – principalii dăunători 

Afidele – Păduchele verde al piersicului – Myzus persicae

Dăunătorul supraviețuiește iernii cu ajutorul ouălor de rezistență depuse de aripate pe ramurile piersicului. Primăvara din respectivele ouă vor ieși afide, care mai departe vor da naștere la alte afide, fără să fie nevoie de înmulțire sexuată. Pericolul vis a vis de acest dăunător se menține pe întreaga perioadă de primăvară, până spre iunie, când afidele din această specie migrează spre alte specii (buruieni sau legume, plante de cultură mare). Spre toamnă afidele se retrag spre speciile de bază (piersic, prun, cais, etc.)  și încep să depună ouă de rezistență.

Molia orientală a fructelor – Cydia molesta (Grapholita molesta)

Molia orientală a fructelor produce pagube atât la nivelul lăstarilor tineri, încă nelemnificaţi, cât și asupra fructelor. Cydia molesta poate ataca nu doar piersicii ci și prunul, mărul, cireșul, etc. Numărul de generaţii poate să varieze în funcţie de condiţiile climatice. La noi în ţară condiţiile climatice permit dezvoltarea a 4 generaţii. Asta înseamnă că începând cu luna mai, până spre finalul veri, acest dăunător poate fi o prezenţă stabilă în livezile noastre.

Capcanele feromonale sunt singurele care pot identifica prezenţa acestui dăunător. Acolo unde se practică agricultură ecologică, aceste capcane pot fi o foarte bună soluţie în controlul dăunătorului. Eliminarea vârfurilor de piersic afectate de dăunător în perioada de primăvara, poate de asemenea să ţină această molia sub control. Prin această metodă se va reduce din presiunea dăunătorului asupra fructelor.

Schemă de tratament pentru piersic și cais

Vă recomand ca în prima perioadă de vegetație, tratamentele să le efectuați fără nici o reținere. Se pot folosi atât pesticide sistemice cât și de contact. În perioada de primăvară apar cele mai mari probleme cu patogenii și dăunătorii. Dacă reușim să ținem sub control situația în această perioadă, gestionarea lucrărilor în perioada de vară –toamnă va fi una mult mai simplă.

În prima parte de vegetație vă recomand folosirea atât a pesticidelor de contact, dar mai ales a celor sistemice. În perioada de primăvară avem foarte multe ploi, iar perioada de protecție a produselor de contact poate fi redusă rapid. In schimb produsele sistemice, intrând în interiorul plantelor, vor putea proteja o perioada mai lungă de timp.

În a doua parte de vegetație, după ce fructele au ajuns la dimensiunea lor normală, vă recomand produsele ce au acțiune de contact. Pot fi folosite si produse sistemice, însă in cazul acestora, trebuie sa avem o  atenţie mult mai mare la timpul  pauză. În această perioadă, oricum având în vedere că vorbim de temperaturi de vară și umiditate atmosferică scăzută, presiunea patogenilor este scăzută. Produsele de contact vor putea ține singure sub control o perioadă mai lungă de timp paraziții.

Totuși chiar și în această perioadă pot sa survin ploi puternice și umiditate care poate persista o perioada mai lungă (1-3 zile). In aceasta situația, vă recomand să interveniți și cu produse sistemice. Va trebui să fiți cu foarte mare atenţie de „timpul de pauză”.

Timpul de pauza

Timpul de pauză este perioadă minimă, care trebuie să treacă de la tratament, până când produsele pot fi consumate în siguranță. Pe eticheta oricărui produs de protecția plantelor veți găsi neapărat mențiuni cu privire la cultura pentru care produsul este omologat, doza și TIMPUL DE PAUZA!

În perioadele secetoase, aveți mare grijă cum folosiți produsele de protecția plantelor, ce adjuvanți adăugați. Sunt șanse ca deși timpul de pauză să fie depășit, încă pe fructe să avem reziduuri de pesticide peste normele admise !

Schemă de tratament pentru piersic – Repausul vegetativ

Se efectuează pentru reducerea rezervei biologice.  Tratamentul se va face atunci când temperatura este mai mare de 5-6 °C, pentru ca produsul să nu înghețe și să acționeze o perioadă cât mai lungă asupra formelor de rezistență a bolii. Tratamentul se va efectua după efectuarea tăierilor. Concentrația soluție de cupru este recomandata sa fie de 1-3%, in  funcție de vârsta pomilor fructiferi si momentul aplicării.

Atunci când sulfatul de cupru este aplicat spre finalul iernii este bine ca soluția sa nu depășească 1% concentrație. Având in vedere schimbările climatice si temperaturilor tot mai ridicate din ferestrele iernii, exista riscul ca spre final de iarna deja piersicii sa fie ieșiți din repaus, iar riscul sa provocam arsuri la nivelul mugurilor este ridicat. Aceeași recomandare se menține si pentru cais si nectarin.

20180314 150241
Aplicat imediat după efectuarea tăierilor, sulfatul de cupru, va ajuta la o buna cicatrizare a rănilor. In plus, va reduce din rezerva biologica de boli si dăunători.

Patogeni țintă: fructificațiile patogenilor adăpostiți pe crengile sau tulpina piersicilor, inclusiv bacterii sau ciuperci responsabile pentru apariția de cancere pe tulpina și ramuri.

Produse pe baza de sulfat de cupru:  SULFAT DE CUPRU PENTAHIDRAT TIP MIF, sulfat de cupru;

Produse pe bază de polisulfură de calciu: Polisulf tip MIF – autorizat pentru agricultura ecologica

Polisulfura de calciu are un foarte bun efect antifungic, iar datorită sulfului este și un bun acaricid. Pe lângă toate acestea, zeama sulfocalcică acționează și ca  insecticid.  Produsul are un puternic efect caustic, având astfel capacitatea de a reduce drastic rezerva de ouă, larve hibernate sau chiar adulți.

Între stropirea cu polisulfură de calciu și stropirile cu ulei horticol, trebuie să treacă minim 30 zile. Foarte mare atenţie la protecția muncii!

Schemă de tratament pentru piersic – Fenofaza dezmugurit

 

piersic 2 768x768 1 rotated
Foto 1: Faza de vegetație in care efectuarea de stropiri cu fungicid are un impact semnificativ împotriva bășicări frunzelor

Indiferent daca in perioada de repaus vegetativ s-a efectuat sau nu stropirea cu sulfat de cupru, aceasta stropire este esențială in lupta împotriva patogenului care provoacă bășicarea frunzelor, dar si al moniliozei.

Perioada de la dezmugurit pana la începutul infloritului este cea mai relevanta în lupta cu bășicarea frunzelor.  Din acest motiv, stropirile din aceasta perioada sunt vitale in lupta împotriva Taphrina deformans. Efectuat așa cum trebuie, tratamentele din aceasta perioada, pot să reducă în totalitate infecția cu acest patogen.

Pe lângă lupta împotriva bășicării frunzelor, stropirile din această perioadă cu produse cuprice au rolul și de a reduce din rezerva biologică de spori responsabili pentru apariţia moniliozei florilor și lăstarilor. In plus, cuprul este folosit în agricultura ecologică, iar cei care au livezi în sistem ecologic ar putea foarte ușor să găsească un fungicid omologat.

Verificați piersicii si efectuați stropirea in perioada in care primele frunzulițe sunt vizibile (vezi foto mai sus)! Din aceasta fenofaza, pana in fenofaza următoare, datorita condițiilor climatice perioada de timp, poate sa fie mai mare de 10 zile. In aceste condiții, mai ales daca după stropirea cu un produs cupric au survenit precipitații, va recomand ca in perioada anterioara intrării in fenofaza de buton roz, sa mai aplicați o soluție cuprica. Recomandarea este cu atât mai necesara cu cat in anii trecuți ați avut probleme mari cu bășicarea frunzelor.

Cuprul este ieftin si probabil cea mai eficienta soluție împotriva bășicării, din acest motiv  insist cu recomandarea utilizării acestuia in lupta împotriva acestei boli. Nu se stropesc cu produse cuprice, pomii fructiferi aflați in perioada de înflorire. 

Fungicide cuprice recomandate în fenofaza „dezmugurire”

Tabel 1

Produs comercial Patogenul ţintă Substanţa activă
Airone

(omologat agricultura ECO)

 

 

Ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila)

Monilioza (Monilinia spp.)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

 

oxiclorura de cupru + hidroxid de cupru

BOUILLIE BORDELAISE WDG

(omologat agricultura ECO)

 

Ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila)

Monilioza (Monilinia spp.)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

 

Hidroxid de cupru

 

Coprantol Duo

Monilioza (Monilinia spp.)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

 

oxiclorura de cupru + hidroxid de cupru

Cuproxat Flowable 

(omologat agricultura ECO)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)  

cupru din sulfat de cupru tribazic

 

Cuprofix Ultra

(omologat agricultura ECO)

 

Monilioza (Monilinia spp.)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

 

cupru din sulfat de cupru tribazic

Copfort

(omologat agricultura ECO)

 

Monilioza (Monilinia spp.)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

Cupru (Cu) solubil in apa 6%

Cupru (Cu) complexat cu acid gluconic 6%

FLOWBRIX®

 

Ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila)

Monilioza (Monilinia spp.)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

Oxiclorura de cupru
TRIUMF 40 WG Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans) hidroxid de cupru
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Dăunători țintă:  rezerva biologică de dăunători (inclusiv cea de păduchele verde al piersicului)

Uleiul horticol aplicat în această perioadă, va reduce foarte mult din rezerva de dăunători. Cel mai periculos si frecvent dăunător care este combătut prin aplicarea uleiului horticol sunt afidele.

Ulei horticol recomandat in perioada „dezmugurire”

Tabel 3

Produs comercial Substanță activa Observații
Ovipron® Top ulei parafinic Omologat BIO
Yagos ulei parafinic Omologat BIO
Ulei Horticol PARAFIN TOP-OIL ulei parafinic
Estiuoil Ulei parafinic
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Schemă de tratament pentru piersic – Fenofaza „Buton roz”

Buton roz
Foto: Fenofaza buton roz

Cu toate ca pe piaţă sunt mai multe produse omologate pentru stropirile in aceasta fenofaza, va recomand totuși combinația de mai jos. Ideea este ca, stropirea din aceasta perioada este esențiala in lupta împotriva bășicării frunzelor. Prin urmare, prin combinația contact – sistemic recomandata, vom reuși o mai buna protecție a frunzulițelor împotriva acestei boli.

Fungicide recomandate în fenofaza „buton roz”

Tabel 2

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune Substanta activa
Syllit 400SC Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans) translaminar 400 g/l dodină
Merpan 80 WDG Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans) contact Captan 800 g/kg
  • Respectați cu strictețe recomandările producătorului!

Schemă de tratament pentru piersic – ” Start înflorit”

20180412 194411
In aceasta perioada, frunzele sunt suficient de mari, pentru ca stropirile sistemice sa fie foarte eficiente. Atenţie, nu ori ce fungicid este omologat pentru aceasta fenofaza!

Aceasta stropire sa o programați astfel încât sa o efectuați la cca 7 zile de la precedenta stropire, din fenofaza „buton roz”!

În această perioadă riscul în privința bășicării frunzelor rămâne foarte ridicat. Această boala acționează doar asupra frunzelor aflate in creștere. Susceptibilitatea infectării cu Taphrina deformans se menține ridicată până în momentul în care frunzele au ajuns la dimensiunea lor normală. Cât timp temperatura este scăzută, sub 28°C, iar umiditatea ridicată, riscul se va menține într-o oarecare măsură, pentru noile creșteri. In privința temperaturii, valorile de 15-20 °C sunt cele mai prielnice patogenului.

Sunt ani in care, din cauza temperaturii scăzute, perioada in care frunzele ajung la dimensiunea lor normala, se poate prelungi. In asemenea situație, riscul de infecție cu Taphrina deformans devine si mai ridicat. Aplicarea unui tratament in plus cu fungicid, poate fi vitala in asemenea situații.

Un alt patogen periculos, care acționează cu putere în această perioadă este monilioza florilor și lăstarilor. In funcție de istoricul privind problemele cu patogenii, tratamentul aplicat la începutul infloritului trebuie sa protejeze livada de problema cea mai ridicata pe care o avem. Produsele care pot controla atât monilioza cat si bășicarea frunzelor, pot fi soluția cea mai la îndemâna. Pot fi luate in calcul si combinaţii de fungicide, astfel încât spectrul de combatere sa fie cat mai complex.

Fungicide recomandate în fenofaza „start înflorit”

Tabel 4

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune Substanta activa
Chorus 50 Monilioza (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 500 g/kg ciprodinil
Difcor 250 EC Monilioza (Monilinia spp.)

Făinarea piersicului (Sphaerotheca pannosa)

 

Sistemic, preventiv, curativ

 

250 g/l difeconazol

Score 250 EC Monilioza (Monilinia spp.)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

Ciuruirea frunzelor (Coryneum beijerinckii)

 

Sistemic, preventiv, curativ

 250 g/l difeconazol
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Schemă de tratament pentru piersic –  Scuturarea petalelor

Acolo unde nu au fost efectuate stropiri, în această fenofază frunzele piersicului pot sa fie afectate in proporție de 100% de bășicare. In cazul in care întâmpinați situații ca cea de mai sus, va recomand ca in primul rând sa efectuați o stropire in care sa combinați un fungicid cu acțiune sistemica (difeconazol) cu un produs cu acțiune de contact (captan), pentru controlul bășicării. Verificați mai sus tabelul cu produse ! Foarte important este ca in soluția de stropit sa adăugați si un biostimulator, care sa conțină aminoacizi.

Frunzele afectate de bășicare nu își vor mai reveni, ci vor cădea, însă fungicidul nu va permite emiterea de noi fructificații si implicit infecții la noile creșteri. Prin aplicarea biostimulatorului, vom ajuta piersicii sa își revină rapid si sa emită intr-un timp scurt noi lăstari si un nou foliaj. Daca aveți timp, răbdare, iar livada nu e mare, singuri puteți face manual o defoliere, eliminând cu grija frunzele afectate de bășicare.

Odată foliajul ajuns la dimensiunea lui normală nu va mai fi afectat de bășicarea frunzelor, însă devine țintă pentru ciuruirea micotică a frunzelor.  Va recomand menținerea produselor pe baza de captan in stropirile din aceasta fenofaza, însă pe lângă captan in funcție de nevoile din livada sa adăugați si un produs cu acțiune sistemica si sa vizați cu atenţie si controlul moniliozei si al ciuruirii micotice.

Fungicide recomandate în fenofaza „căderea petalelor”

Tabel 5

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune Substanta activa
Chorus 50 Monilioza (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 500 g/kg ciprodinil
Difcor 250 EC Monilioza (Monilinia spp.)

Făinarea piersicului (Sphaerotheca pannosa)

 

Sistemic, preventiv, curativ

 

250 g/l difeconazol

Luna® Experience 400 SC

(click detalii)

Monilioza (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 200 g/l fluopiram + 200 g/l tebuconazol
Score 250EC Monilioza (Monilinia spp.)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

Ciuruirea frunzelor

 

Sistemic, preventiv, curativ

 

250 g/l difeconazol

Signum® Monilioza (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 6.7% Piraclostrobin + 26.7 % Boscalid
SYREX® STAR Monilioza (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 6.7% Piraclostrobin + 26.7 % Boscalid
Merpan 80 WDG Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans) contact Captan 800 g/kg
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!
luna experience
Foto: Click detalii

Dăunători

O aplicare cu insecticid în această perioadă are rolul de a elimina eventualele probleme cu afidele, defoliatorii sau alți dăunători prezenți in acest moment in livezile de piersic. Cel mai mare pericol pentru piersic in aceasta perioada o reprezintă afidele, prin urmare mai ales daca anul trecut ați avut probleme cu aceasta specie, acum este un moment prielnic pentru controlul acestora.

Insecticide recomandate în fenofaza „căderea petalelor”

Tabel 6

Produs comercial Dăunători ţintă Mod de actiune Substanta activa
Afinto Păduchele verde (Myzus persicae); sistemic  50 g/kg flonicamid
Deltagri Păduchele verde (Myzus persicae); Contact, ingestie  25g/l deltametrin
Movento® 100 SC

(încetare valabilitate certificat de omologare  in 2024 )

Păduchele verde (Myzus persicae);

Paduchele de San Jose (Quadraspidiotus perniciosus)

 

sistemic

 100 g/kg spirotetramat
Teppeki

 

Păduchele verde (Myzus persicae);

 

sistemic  50% flonicamid
Karate Zeon Păduchele verde (Myzus persicae);

Molia orientală (Cydia molesta)

Contact, ingestie  50 g/l lamda-cihalotrin
Fytomax PM

(omologat agricultura ECO)

Afide, acarieni, trips, insecte minatoare; Contact, ingestie Pe baza de ulei de neem
  • Respectați cu strictețe recomandările producătorului!

Schemă de tratament pentru piersic –  Creșterea fructelor – luna mai

În funcție de timpurietatea piersicilor, această perioadă  de creștere a fructelor, poate să varieze mult.

Având in vedere perioada calendaristica, cel puțin bășicarea frunzelor nu ar mai trebui să fie o problemă. Acolo unde mai apar mici lăstari cu frunze bășicate, nu aveți decât să-i eliminați, fără să fie nevoie de aplicarea unui fungicid. Cel puțin nu împotriva acestei boli. 

Foliajul piersicilor a ajuns la dimensiunea normala, însă frunzele sunt imature, iar sistemul de protecție natural nu este la nivel maxim. In aceasta perioada, pot sa apară infecțiile responsabile de ciuruirea micotică a frunzelor. Prin urmare, in cazul in care piersicii au aceasta problema, acum este momentul optim pentru tratamentele preventive. Acestea se impun neapărat in pepiniere!

Monilioza este si trebuie sa rămână o preocupare pe întreaga perioadă de vegetație. Vă recomand să mențineți vigilența, iar dacă survin condiții de umiditate ridicată (ploi, grindină), să efectuați imediat după o stropire cu fungicid. In cazul in care pomii fructiferi au fost loviți de grindină, să efectuați o stropire cu un fungicid pe baza de cupru sau captan, pentru cicatrizarea rapidă a rănilor.

Un tratament preventiv, aplicat la 10-14 zile unul de celălalt, in condiții normale ar trebui sa ne securizeze livezile de piersic, cais, nectarin, de atacul patogenilor. Perioada până la coacere este lungă, iar riscul prezentei de pesticide în fructe este minimă.

Fungicide recomandate în fenofaza „creșterea fructelor”

Tabel 7

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune Substanta activa
Luna® Experience 400 SC

(click detalii)

Monilioza (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 200 g/l fluopiram + 200 g/l tebuconazol
Signum® Monilioza (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 6.7% Piraclostrobin + 26.7 % Boscalid
SYREX® STAR Monilioza (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 6.7% Piraclostrobin + 26.7 % Boscalid
Prolectus Monilioza (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 500 g/kg fenpirazamine
Switch 62,5 wg Monilioza (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil
Revyona® Monilioza (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ  

75 g/l mefentrifuconazol

Merpan 80 WDG Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans) contact Captan 800 g/kg
  • Respectați cu strictețe recomandările producătorului!

Dăunători

Afidele pot să constituie în continuare continuare o problemă. Din acest motiv in tabelele de mai jos, inca veti mai gasi produse care pot sa controleze acești dăunători. 

În funcție și de zona geografică a țării, prima generație de molia orientală a fructelor și lăstarilor ar trebui să își facă apariţia. Prezența unor capcane feromonale începând cu această perioada ar putea oferi informații prețioase cu privire la acest dăunător. Acolo unde sunt ferme ecologice, recomand  folosirea de capcane feromonale!

Mai ales spre finalul acestei luni, se impune o stropire cu insecticid pentru controlul acestor molii. Acum în perioada în care noile creșteri sunt suculente, larvele moliilor nu se ating de fructe și își canalizează atacul pe creșterile vegetative. Însă începând cu luna iulie- august molia orientală își pierde interesul pentru creșterile anuale și își canalizează atacul pe fructe. Eliminarea dăunătorului în această perioadă va reduce din presiunea acestuia asupra fructelor.

Insecticide recomandate în fenofaza „creșterea fructelor – luna mai”

Tabel 8

Produs comercial Dăunători ţintă   Observatii
Affirm® Opti Molia orientală (Cydia molesta)

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

translaminar  9.5 g/kg emamectin benzoat
Afinto Păduchele verde (Myzus persicae); sistemic  50 g/kg flonicamid
CORAGEN®

 

Molia orientală (Cydia molesta)

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

sistemic  200 g/l clorantraniliprol
Deltagri Păduchele verde (Myzus persicae); Contact, ingestie  25g/l deltametrin
Delegate™ Molia orientală (Cydia molesta) Contact, ingestie 250 g/kg spinetoram
Movento® 100 SC

(încetare valabilitate certificat de omologare  in 2024 )

Păduchele verde (Myzus persicae);

Paduchele de San Jose (Quadraspidiotus perniciosus)

 

sistemic

 100 g/kg spirotetramat
Teppeki

 

Păduchele verde (Myzus persicae);

 

sistemic  50% flonicamid
Karate Zeon Păduchele verde (Myzus persicae);

Molia orientală (Cydia molesta)

Contact, ingestie  50 g/l lamda-cihalotrin
Fytomax PM

(omologat agricultura ECO)

Afide, acarieni, trips, insecte minatoare; Contact, ingestie Pe baza de ulei de neem
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Schemă de tratament pentru piersic – Creșterea fructelor – luna iunie – iulie

Putregaiul fructelor provocat de Monilinia spp.
Foto X: Putregaiul fructelor provocat de Monilinia spp.

În această perioadă, doar dacă avem o vară excepțională cu ploi abundente, temperatură relativ scăzută (sub 28°C), în privința bolilor am mai putea să avem probleme doar cu monilioza. Prin urmare eventuale stropiri în această perioadă sunt efectuate la avertizare, atunci când avem condiții meteorologice, care pot favoriza apariţia de probleme de natură patologică în livadă.

In mod normal însă, mai ales daca in prima parte de vegetație (aprilie – mai), au fost efectuate cu rigozitate tratamentele, in aceasta perioada presiunea patogenilor asupra piersicilor ar trebui sa fie mult scăzută. Ne vom canaliza atenţie exclusiv asupra fructelor, care odată cu apropierea perioadei de coacere, pot fi ținta patogenilor care provoacă putregaiuri dar si al unor dăunători.

Chiar si așa, in cazul in care in prima parte de vegetație, au fost efectuate tratamentele, presiunea patogenilor asupra fructelor nu ar trebui sa fie foarte mare, iar numărul de tratamente se poate reduce. Din acest motiv întotdeauna am atras atenția, că mai bine în lunile aprilie –  mai să efectuăm 3-4, poate 5 stropiri. Ne vom securiza astfel  livada de piersici de problemele cauzate de numeroși patogeni si vom putea sa reducem din tratamente in a doua parte de vegetație.

Fungicide recomandate în fenofaza „creșterea fructelor”

Tabel 9

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune Substanta activa
Luna® Experience 400 SC

(click detalii)

Monilioza (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 200 g/l fluopiram + 200 g/l tebuconazol
Signum® Monilioza (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 6.7% Piraclostrobin + 26.7 % Boscalid
SYREX® STAR Monilioza (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 6.7% Piraclostrobin + 26.7 % Boscalid
Prolectus Monilioza (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 500 g/kg fenpirazamine
Switch 62,5 wg Monilioza (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil
Revyona® Monilioza (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ  

75 g/l mefentrifuconazol

Merpan 80 WDG Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans) contact Captan 800 g/kg
  • Respectați cu strictețe recomandările producătorului!

În privința dăunătorilor, dacă avem în zonă rezervă de molia lăstarilor sau molia orientală a fructelor, acestea pot să producă pagube foarte mari. La țară am avut o situație în care am neglijat stropirea împotriva moliei fructelor și cel puţin 70% din fructe aveau vierme.

Având în vedere numărul mare de generații (4 generații), în toată perioada de vară, până recoltăm fructele, putem să avem atac produs de molia fructelor. Fără prezența unor capcane feromonale sau a unor avertizări, nu putem decât să efectuăm stropiri cu insecticid odată la 14 zile.

Acolo unde sunt livezi comerciale de piersic, prezența unor capcane feromonale este OBLIGATORIE. Va scuti livada de stropiri inutile și posibile consecințe negative în privința reziduurilor de pesticide.

Ca și ajutor în acest demers de combatere a moliei fructelor va trebui să fiţi atenţi la următoarele indicii privind atacul. Dacă anii trecuţi aţi avut atac al acestui dăunător, o parte din piersici având vierme, atunci cel mai probabil și în acest an veţi avea.

În perioada de primăvară și prima parte a veri molia fructelor consumă vârfurile de creștere ale noilor lăstari. Dacă observaţi varfuri ale unor lăstari, că încep să se ofilească, atunci sunt șanse ca acolo găsiţi o larvă. Eliminaţi respectivele vârfuri sau chiar lăstari și o parte din rezerva de dăunător va fi distrusă. În livezile mari este exclus să umpli cu copilitul prin livadă. O stropire cu insecticid va pune capăt atacului.

Atacul asupra fructelor

Până în prima parte a lunii iulie, molia orientală este orientată asupra atacului produs pe noile creșteri vegetative. Aceste creșteri încep să se matureze, iar dăunătorul se orientează asupra fructelor. O stropire cu insecticid în mijlocul lunii iulie ar trebui să ne protejeze fructele de un posibil prim atac asupra fructelor. Această perioadă calendaristica, poate să fie diferită, în funcție de zona în care vă aflați.

Insecticide recomandate în fenofaza „creșterea fructelor –  iunie-iulie”

Tabel 10

Produs comercial Dăunători țintă Mod de acțiune Substanță activa
Affirm® Opti Molia orientală (Cydia molesta)

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

translaminar  9.5 g/kg emamectin benzoat
CORAGEN®

 

Molia orientală (Cydia molesta)

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

sistemic  200 g/l clorantraniliprol
Delegate™ Molia orientală (Cydia molesta) Contact, ingestie  250 g/kg spinetoram
Karate Zeon Păduchele verde (Myzus persicae);

Molia orientală (Cydia molesta)

Contact, ingestie  50 g/l lamda-cihalotrin
Fytomax PM

(omologat agricultura ECO)

Afide, acarieni, trips, insecte minatoare; Contact, ingestie Pe baza de ulei de neem
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Schemă de tratament pentru piersic –  Fructe în pârgă

Cydia molesta
Foto X: Frustrant e sa vezi ca productia arata foarte bine, insa cand desfaci fructul, sa iti dai seama ca are chirias (Cydia molesta);

Grija noastră va fi transferată 100% asupra fructelor. Stropirile vizează în continuare atacul produs de molia fructelor, însă va trebui să fim foarte atenți si  la putregaiul fructelor. De asemenea, având în vedere că urmează în curând perioada de recoltat, de pe eticheta va trebui sa verificam cu atenţie TIMPUL DE PAUZA. Aceasta informație ne spune cate zile trebuie sa treacă de la tratament, pana când fructele pot fi recoltate in siguranță.

Insecticide recomandate în fenofaza „fruct dimensiune normala”

Tabel 11

Produs comercial Dăunători ţintă Mod de actiune Substanta activa
Affirm® Opti Molia orientală (Cydia molesta)

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

translaminar  9.5 g/kg emamectin benzoat
CORAGEN®

 

Molia orientală (Cydia molesta)

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

sistemic  200 g/l clorantraniliprol
Delegate™ Molia orientală (Cydia molesta) Contact, ingestie  250 g/kg spinetoram
Karate Zeon Păduchele verde (Myzus persicae);

Molia orientală (Cydia molesta)

Contact, ingestie  50 g/l lamda-cihalotrin
Fytomax PM

(omologat agricultura ECO)

Afide, acarieni, trips, insecte minatoare; Contact, ingestie Pe baza de ulei de neem
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

În imaginea de mai sus este clar că dăunătorul și-a depus oul în fructe undeva în perioada premergătoare intrării în pârgă. Odată ce fructele se apropie de dimensiunea lor normală, o stropire cu insecticid ar trebui să pună capăt, unui posibil atac al dăunătorului asupra fructelor. Prezenţa unei capcane va elimina ori ce suspiciune, iar eventualele stropiri vor fi efectuate atunci cand 100% este nevoie.

Fungicide recomandate în fenofaza „dimensiune normală – intrare  în pârgă”

Tabel 12

Produs comercial Patogenul țintă Mod de acțiune Timp de pauza
Switch 62,5 WG Putregaiul fructelor (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 14 zile
Signum® Putregaiul fructelor (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 10 zile
SYREX® STAR Putregaiul fructelor (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 10 zile
Prolectus Putregaiul fructelor (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 1 zi
  • Respectați cu strictețe recomandările producătorului!

Stropiri după recoltarea fructelor

În fotografiile de mai sus se observă faptul că avem creșteri anuale care au fost atacate de molia orientală sau de către larvele moliei lăstarilor de piersic.

În această fază se vor aplica din nou produse pe bază de cupru. Aceste tratamente sunt foarte importante din două motive. Unul ar fi că se vor elimina de pe ramurile piersicilor, formele de iernare ale patogenilor. Al doilea beneficiu constă în faptul că odată aplicat, cuprul ca ajuta la maturarea lăstarilor tineri și cicatrizarea eventualelor răni. Se va studia tabelul cu produse cuprice de la începutul schemei de tratament. In aceasta perioada va recomand produsele pe baza de oxiclorura de cupru!

Recolte profitabile !

5 thoughts on “Schemă de tratament pentru piersic – ghidul anului 2024”

  1. George Alexandru

    Bună ziua . Am făcut o greșeală am pomi fructiferi de 3 ani , 10 la număr. Înainte cu doua zile de Paști am stropit pomii cu zeama bordeleza amestecata cu ulei horticol și insecticid , la 3-4 zile au început sa cada frunzele și la peri sa se inegrasca , se mai poate face ceva ? Sau mor . Multumesc aștept raspuns

    1. Piersicii si nectarinul, mai ales unele soiuri sunt sensibile la aplicarea de cupru, din acest motiv, daca urmariti aceasta schema de tratament, veti observa ca stropirile cu cupru le-am organizat pana in perioada anterioara infloritului.
      La dumneavoastra s-au acumulat prea multe: fluctuatii mari de temperatura, moment sensibil in care cuticula frunzei se poate arde usor, stropire cu cupru si amestec cu ulei. Practic din cauza fluctuatiei mari de temperatura oricum erau blocaje la nivelul frunzei, cu stropirea pe care ati efectuat-o probabil ati blocat cu totul mecanismele biologice ale frunzei. Ploile ar trebui sa contribuie la spalarea cuprului de pe frunze. Problema e ca daca frunzele au cazut sau sunt pe punctul sa cada si daca stropiti cu ceva s-ar putea ca ceea ce folositi sa nu ajunga in interiorul plantei.

      Stropiti pomii fructiferi cu o solutie care contine Atonik, Delfan, apoi asteptati. Cand or sa apara alte frunze (nu se usuca pomii fructiferi, stati linistit), sa aplicati stropiri cu un biostimulator + aminoacizi gen Cropmax, Delfan Plus, etc. Puteti sa imi trimiteti fotografii cu problema dumneavoastra pe adresa agromentor.ro@gmail.com

  2. Buna ziua

    Am urmarit sesizarea de mai sus si am retinut inca o data importanta cuprului dar pana in fenofaza premergatoare infloritului…Pe aceeasi linie la vita de vie curpicele se recomanda din contra in a doua parte a procesului de vegetatie. Aveti in plan sa abordati si o schema de tratament la vita de vie? As fi f curios cum arata si aici o abordare holistica cu care ne-ati obisnuit.Multumesc!

  3. Buna ziua!
    Schema de tratament pe care o indicati pentru piersic este valabila si pentru cais? Daca sunt diferente, puteti sa le precizati? Multumesc.

    1. Buna ziua,

      Este valabila, insa trebuie sa respectam anumite particularitati. La piersic in prima parte de vegetatie, trebuie sa avem mare atentie la basicarea frunzelor, asta in schimb ce la cais focusul va trebui sa fie pe monilioza lastarilor si florilor. In general produsele care sunt omologate pentru piersic, sunt omologate si la cais. Bolile, daunatorii sunt aceiasi cu mentiunea ca in cazul caisilor, monilioza poate fi o problema mult mai acuta, comparativ cu piersicul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top