schema de tratament la piersic

Schemă de tratament pentru piersic – ghidul anului 2023

Cuprins (click pe subiectul dorit)

Piersicul și caisul sunt printre cei mai îndrăgiţi pomi fructiferi din livezile noastre. Fructele dulci, aromate și foarte revigorante, sunt o adevărate atracţie în perioada de vară – toamnă. Cu toate că în general nu sunt atacaţi de un număr ridicat de patogeni și dăunători, dacă nu sunt efectuate un minim de stropiri, sunt ani în care pierderile de producţie pot fi foarte mari.

O schemă de tratament pentru piersic trebuie să ofere soluţii omologate pentru principalele probleme pe care le are această cultură. Vorbind de fructe foarte perisabile, care se consumă în cantităţi ridicate imediat după recoltare este foarte important să fim atenţi la calitatea producţiei. Stropirile efectuate la timp, cu respectarea regulilor impuse de legislaţie și recomandările producătorilor de pesticide sunt garantul unei producţii libere de reziduri de pesticide.

Schemă de tratament pentru piersic și cais – bolile principale

Băsicarea frunzelor – Taphrina deformans

Basicarea frunzelor la piersic este probabil una din cele mai cunoscute boli ale piersicului. Boala este atât de comună gospodăriilor încât multora aproape că li se pare o normalitate. Totuşi, puţini sunt cei care ştiu că basicarea frunzelor la piersic cu toate că este foarte virulentă, poate fi combătută foarte uşor. Bășicarea frunzelor poate să apară la piersic, nectarin, cais şi migdal.

Despre acest patogen am scris un articol foarte mare, în care am detaliat fiecare măsură pe care trebuie să o luăm, plus tratamentele omologate împotriva acestuia.

Basicarea frunzelor – Taphrina deformans, plan complet de tratament

Monilioza florilor, lăstarilor și fructelor – Monilinia spp.

Cel mai probabil Monilinia spp. este unul din patogenii cu răspândirea cea mai largă pe plan mondial. Acești patogeni nu s-au specializat doar pe o anumită specie, fiind capabilă să infecteze un număr foarte mare de specii. Ca să fie mai complicat, dacă marea majoritatea a patogenilor acţionează în principal asupra unui organ, monilioza este capabilă să producă pagube atât părţii vegetative cât și generative a pomilor fructiferi în egală măsură.

Tratamentul împotriva moniliozei se efectuează începând cu perioada de dezmugurit, până după recoltarea fructelor. Această boală este una dintre principalele provocări într-o livadă de piersic sau cais. Orice schemă de tratament pentru piersic și cais trebuie să includă controlul acestui patogen.

Monilioza – putregaiul brun, negru al fructelor, florilor și ramurilor

Ciuruirea micotica a frunzelor – Wilsonomyces carpophilus (syn. Stigmina carpophila)

Atacul acestui patogen duce la ciuruirea frunzelor. La nivelul ramurilor tinere provoacă ulceraţii în jurul cărora se formează o aureolă de culoare antocianică. Pe lângă partea vegetativă, ciuruirea micotică poate să afecteze și fructele. Pe urmele acestui patogen, se poate manifesta apariţia cleiului și bineînţeles, confuzia cu referire la monilioză. De cele mai multe ori împotriva ciuruirii micotice, se intervine foarte târziu, atunci când pentru foliajul afectat nu se mai poate face aproape nimic.

Patogenul iernează în livadă, sursă puternică de infecţie constituid-o rezerva de fructificaţii prezente în ulceraţiile produse pe ramuri, dar și în muguri.

Produsele cuprice aplicate în perioada de repaus vegetativ și în prima perioadă de vegetaţie (până în perioada înfloritului), au capacitatea de a reduce drastic din rezerva biologică a patogenului.

Patogenul este favorizat de primăverile reci și umede. În perioada când piersicii au foliajul ajuns la dimensiunea normală avem presiunea cea mai ridicată. Dacă nu se intervine la timp, pomii fructiferi sunt defoliaţi, iar ramurile anuale sunt susceptibilizate îngheţului.

Apariţia cleiului la piersic și cais

Cleiul face parte din strategia de răspuns al unor specii de pomi fructiferi, atunci când survine o situaţie de stres. Nu de puţine ori cleiul este pus în spatele infecţiei cu monilioză, ceea ce este greșit. Cleiul poate să se manifeste spre exemplu în rănile rezultate în urma tăierilor, fără ca în respectiva rană să se fi instalat un patogen. Cleiul se poate manifesta atât pe ramuri cât și pe fructe. Pe ramuri, cleiul poate să apară datorită infecţiei cu monilioză, ciuruirea micotică, bacterioze, răni mecanice, etc. Pe fructe cleiul poate să apară datorită unor boli sau în cazul unor răni provocate de atacul unor insecte.

Cleiul la sâmburoase – cauza principală a fenomenului

Schemă de tratament pentru piersic și cais – principalii dăunători 

Afidele – Păduchele verde al piersicului – Myzus persicae

Dăunătorul supravieţuiește iernii cu ajutorul ouălor de rezistenţă depuse de aripate pe ramurile piersicului. Primăvara din respectivele ouă vor ieși afide, care mai departe vor da naștere la alte afide, fără să fie nevoie de înmulţire sexuată. Pericolul vis a vis de acest dăunător se menţine pe întreaga perioadă de primăvară, până spre iunie, când afidele din această specie migrează spre alte specii (buruieni sau legume, plante de cultură mare). Spre toamnă afidele se retrag spre speciile de bază (piersic, prun, cais, etc.)  și încep să depună ouă de rezistenţă.

Molia orientală a fructelor – Cydia molesta (Grapholita molesta)

Molia orientală a fructelor produce pagube atât la nivelul lăstarilor tineri, încă nelemnificaţi, cât și asupra fructelor. Cydia molesta poate ataca nu doar piersicii ci și prunul, mărul, cireșul, etc. Numărul de generaţii poate să varieze în funcţie de condiţiile climatice. La noi în ţară condiţiile climatice permit dezvoltarea a 4 generaţii. Asta înseamnă că începând cu luna mai, până spre finalul veri, acest dăunător poate fi o prezenţă stabilă în livezile noastre.

Capcanele feromonale sunt singurele care pot identifica prezenţa acestui dăunător. Acolo unde se practică agricultură ecologică, aceste capcane pot fi o foarte bună soluţie în controlul dăunătorului. Eliminarea vârfurilor de piersic afectate de dăunător în perioada de primăvara, poate de asemenea să ţină această molia sub control. Prin această metodă se va reduce din presiunea dăunătorului asupra fructelor.

Schemă de tratament pentru piersic și cais

Vă recomand ca în prima perioadă de vegetaţie, tratamentele să le efectuaţi fără nici o reţinere. Se pot folosi atât pesticide sistemice cât și de contact. În perioada de primăvară apar cele mai mari probleme cu patogenii și dăunătorii. Dacă reușim să ţinem sub control situaţia în această perioadă, gestionarea lucrărilor în perioada de vară –toamnă va fi una mult mai simplă.

În prima parte de vegetaţie vă recomand folosirea atât a pesticidelor de contact, dar mai ales a celor sistemice. În perioada de primăvară avem foarte multe ploi, iar perioada de protecţie a produselor de contact poate fi redusă rapid. In schimb produsele sistemice, intrând în interiorul plantelor, vor putea proteja o perioada mai lungă de timp.

În a doua parte de vegetaţie, după ce fructele au ajuns la dimensiunea lor normală, vă recomand produsele ce au acţiune de contact. Pot fi folosite si produse sistemice, însă in cazul acestora, trebuie sa avem o  atentie mult mai mare la timpul  pauză. În această perioadă, oricum având în vedere că vorbim de temperaturi de vară și umiditate atmosferică scăzută, presiunea patogenilor este scăzută. Produsele de contact vor putea ţine singure sub control o perioadă mai lungă de timp paraziţii.

Totuși chiar și în această perioadă pot sa survin ploi puternice și umiditate care poate persista o perioada mai lungă (1-3 zile). In aceasta situatia, vă recomand să interveniţi și cu produse sistemice. Va trebui să fiţi cu foarte mare atenţie de „timpul de pauză”.

Timpul de pauza

Timpul de pauză este perioadă minimă, care trebuie să treacă de la tratament, până când produsele pot fi consumate în siguranţă. Pe eticheta oricărui produs de protecţia plantelor veţi găsi neapărat mentiuni cu privire la:cultura pentru care produsul este omologat, doza și TIMPUL DE PAUZA!

În perioadele secetoase, aveţi mare grijă cum folosiţi produsele de protecţia plantelor, ce adjuvanţi adăugaţi. Sunt șanse ca deși timpul de pauză să fie depășit, încă pe fructe să avem reziduri de pesticide peste normele admise !

Tratamente 1. Repausul vegetativ

Se efectuează pentru reducerea rezervei biologice.  Tratamentul se va efectua, atunci când temperatura este trecută de 5-6 °C. Tratamentul se va efectua dupa efectuarea taierilor. Concentratia solutie de cupru este recomandata sa fie de 1-3 %. În perioada în care vremea se încălzește brusc, iar mugurii au tendinţa să plece, atunci să nu se depășească 1% concentraţie.

20180314 150241
Aplicat imediat dupa efectuarea taierilor, sulfatul de cupru, va ajuta la o buna cicatrizare a ranilor. In plus, va reduce din rezerva biologica de boli si daunatori.

Patogeni ţintă: fructificaţiile patogenilor adăpostiţi pe crengile sau tulpina piersicilor, inclusiv bacterii sau ciuperci responsabile pentru aparitia de cancere pe tulpina și ramuri.

Produse pe baza de sulfat de cupru:  SULFAT DE CUPRU PENTAHIDRAT TIP MIF, sulfat de cupru;

Produse pe bază de polisulfură de calciu: Polisulf tip MIF – autorizat pentru agricultura ecologica

Polisulfura de calciu are un foarte bun efect antifungic, iar datorită sulfului este și un bun acaricid. Pe langă toate acestea, zeama sulfocalcică acţionează și ca  insecticid.  Produsul are un puternic efect caustic, având astfel capacitatea de a reduce drastic rezerva de ouă, larve hibernante sau chiar adulţi.

Între stropirea cu polisulfură de calciu și stropirile cu ulei horticol, trebuie să treacă minim 30 zile. Foarte mare atenţie la protecţia muncii!

Tratament 2. La dezmugurit – buton roz

Perioada aceasta şi imediat următoare sunt dintre cele mai importante în lupta cu bășicarea frunzelor. Din acest motiv, ţin foarte mult la stropirile din aceasta fenofaza a piersicului.  Efectuat asa cum trebuie, tratamentul poate să reducă în totalitate infecţia cu Taphrina deformans. Pe lângă lupta împotriva bășicării frunzelor, stropirile din această perioadă au rolul și de a reduce din rezerva biologică de spori responsabili pentru apariţia monilioza florilor și lăstarilor.

Putem să folosim produse care contin cupru, care sunt ieftine și  în această situatie, foarte eficiente. In plus, cuprul este folosit în agricultura ecologică, iar cei care au livezi în sistem ecologic ar putea foarte usor să gasească un fungicid omologat.

Fungicide cuprice recomandate în fenofaza

„dezmugurit – buton roz”

Tabel 1

Produs comercialPatogenul ţintăSubstanţa activă
Airone

(omologat agricultura ECO)

 

 

Ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila)

Monilioza (Monilinia spp.)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

 

oxiclorura de cupru + hidroxid de cupru

BOUILLIE BORDELAISE WDG

(omologat agricultura ECO)

 

Ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila)

Monilioza (Monilinia spp.)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

 

Hidroxid de cupru

 

Coprantol Duo

Monilioza (Monilinia spp.)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

 

oxiclorura de cupru + hidroxid de cupru

Cuproxat Flowable 

(omologat agricultura ECO)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans) 

cupru din sulfat de cupru tribazic

 

Cuprofix Ultra

(omologat agricultura ECO)

 

Monilioza (Monilinia spp.)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

 

cupru din sulfat de cupru tribazic

Copfort

(omologat agricultura ECO)

 

Monilioza (Monilinia spp.)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

Cupru (Cu) solubil in apa 6%

Cupru (Cu) complexat cu acid gluconic 6%

FLOWBRIX®

 

Ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila)

Monilioza (Monilinia spp.)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

Oxiclorura de cupru
TRIUMF 40 WGBășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)hidroxid de cupru
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

În cazul în care, în respectiva perioada avem ploi puternice, umiditate ridicata, care se mentine zile la rand, atunci aș renunţa la cupru și aș opta pentru o combinaţie de tipul contact-sistemic.

Fungicide recomandate în fenofaza

„dezmugurit – buton roz”

Tabel 2

Produs comercialPatogenul ţintăMod de acţiune
Chorus 50Monilioza (Monilinia spp.)sistemicpreventiv, curativ
Syllit 400SCBășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)sistemicPreventiv, curativ
Merpan 80 WDGBășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)contactpreventiv
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Dăunători ţintă:  rezerva biologică de dăunători (inclusiv cea de păduchele verde al piersicului)

Uleiul horticol aplicat în această perioadă, va reduce foarte mult din rezerva de dăunători.

Ulei horticol recomandat in perioada

„dezmugurit” – buton roz”

Tabel 3

Produs comercialSubstanta activaObservatii
Ovipron® Topulei parafinicOmologat BIO
Yagosulei parafinicOmologat BIO
Ulei Horticol PARAFIN TOP-OILulei parafinic
EstiuoilUlei parafinic
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Tratament 3. Start înflorit

20180412 194411
In aceasta perioada, frunzele sunt suficient de mari, pentru ca stropirile sistemice sa fie foarte eficiente. Atentie, nu ori ce fungicid este omologat pentru aceasta fenofaza!

În această perioadă riscul în privinţa bășicării frunzelor este cel mai ridicat. Aceast boala actioneaza doar asupra frunzelor aflate in crestere. Susceptibilitatea infectării cu Taphrinia deformans se menţine ridicată până în momentul în care frunzele au ajuns la dimensiunea lor normală. Cât timp temperatura este scăzută, sub 28°C, iar umiditatea ridicată, riscul se va menţine într-o oarecare măsură,  pentru noile creșteri.

În anul 2021 din cauza temperaturii scăzute, perioada de înflorit s-a prelungit foarte mult. Foliajul de asemenea a avut un ritm de creștere foarte lent. Consecinţa a fost că bășicarea frunzelor s-a manifestat foarte puternic în livezile nestropite. Chiar și acolo unde s-a efectuat o stropire, boala s-a manifestat destul de agresiv. Cei care au înţeles ce se întâmplă, doar în această fenofază au efectuat două stropiri și au salvandu-si piersicii de basicare.

Un alt patogen periculos, care acţionează cu putere în această perioadă este monilioza florilor și lăstarilor.

Fungicide recomandate în fenofaza

„start înflorit”

Tabel 4

Produs comercialPatogenul ţintăMod de acţiune
Chorus 50Monilioza (Monilinia spp.)sistemicpreventiv, curativ
Difcor 250 ECMonilioza (Monilinia spp.)

Făinarea piersicului (Sphaerotheca pannosa)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Luna® Experience 400 SCMonilioza (Monilinia spp.)sistemicPreventiv, curativ
Score 250ECMonilioza (Monilinia spp.)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

Ciuruirea frunzelor

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Signum®Monilioza (Monilinia spp.)sistemicPreventiv, curativ
SYREX® STARMonilioza (Monilinia spp.)sistemicPreventiv, curativ
Syllit 400 SCBășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)sistemicPreventiv, curativ
Merpan 80 WDGBășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)contactPreventiv
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Tratament 4: Scuturarea petalelor

Acolo unde nu au fost efectuate stropiri, în această fenofază pot să apară primele simptome ale bășicarii frunzelor și monilioză.

Mai departe atenţia noastră se va menţine în privinţa bășicarii frunzelor, pentru că foliajul încă este în creștere. Odată foliajul ajuns la dimensiunea lui normală nu va mai fi afectat de bășicarea frunzelor, însă devine ţintă pentru ciuruirea micotică a frunzelor. Monilinia va tinde să fie în continuare o problemă, stropirile preventive trebuind să ţintească și acest patogen.

Fungicide recomandate în fenofaza

„căderea petalelor”

Tabel 5

Produs comercialPatogenul ţintăMod de acţiune
Chorus 50Monilioza (Monilinia spp.)sistemicpreventiv, curativ
Difcor 250 ECMonilioza (Monilinia spp.)

Făinarea piersicului (Sphaerotheca pannosa)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Luna® Experience 400 SC

(click detalii)

Monilioza (Monilinia spp.)sistemicPreventiv, curativ
Score 250ECMonilioza (Monilinia spp.)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

Ciuruirea frunzelor

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Signum®Monilioza (Monilinia spp.)sistemicPreventiv, curativ
SYREX® STARMonilioza (Monilinia spp.)sistemicPreventiv, curativ
Syllit 400SCBășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)sistemicPreventiv, curativ
Merpan 80 WDGBășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)contactPreventiv
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Dăunători

O aplicare cu insecticid în această perioadă are rolul de a elimina eventualele probleme cu afidele, defoliatorii sau alţi daunatori prezenţi in acest moment in livezile de piersic.

Insecticide recomandate în fenofaza

„căderea petalelor”

Tabel 6

Produs comercialDăunători ţintă Observatii
AfintoPăduchele verde (Myzus persicae);sistemic 
Cyperguard 25 ECPăduchele verde (Myzus persicae);

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

 Contact, ingestie 
DeltagriPăduchele verde (Myzus persicae);Contact, ingestie 
Movento® 100 SCPăduchele verde (Myzus persicae);

Paduchele de San Jose (Quadraspidiotus perniciosus)

 

sistemic

 
Teppeki

 

Păduchele verde (Myzus persicae);

 

sistemic 
Karate ZeonPăduchele verde (Myzus persicae);

Molia orientală (Cydia molesta)

Contact, ingestie 
Fytomax PM

(omologat agricultura ECO)

Afide, acarieni, trips, insecte minatoare;Contact, ingestiePe baza de ulei de neem
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Tratament 5: Cresterea fructelor – luna mai

În funcţie de timpurietatea piersicilor, această perioadă  de creștere a fructelor, poate să varieze mult.

Din aceasta perioadă, cel puţin bășicarea frunzelor nu ar mai trebui să fie o problemă. Acolo unde mai apar mici lăstari cu frunze bășicate, nu aveţi decât să-i eliminaţi, fără să fie nevoie de aplicarea unui fungicid. Cel puţin nu impotriva acestei boli.

Mai ales la începutul acestei perioade rămâne o problemă ciuruirea micotică a frunzelor. Monilioza oricând pe întreaga perioadă de vegetaţie poate să fie o problemă. Vă recomand să menţineţi vigilenţa, iar dacă survin condiţii de umiditate ridicată (ploi, grindină), să efectuaţi imediat după o stropire cu fungicid. In cazul in care pomii fructiferi au fost loviţi de grindină, să efectuaţi o stropire cu un fungicid de contact, pentru cicatrizarea rapidă a rănilor.

În această perioadă vă recomand aplicarea la 10-14 zile a unui fungicid, pentru a securiza livada de atacul patogenilor. Perioada până la coacere este lungă, iar riscul prezenţei de pesticide în fructe este minimă.

Fungicide recomandate în fenofaza

„cresterea fructelor”

Tabel 7

Produs comercialPatogenul ţintăMod de acţiune
Chorus 50Monilioza (Monilinia spp.)sistemicpreventiv, curativ
Difcor 250 ECMonilioza (Monilinia spp.)

Făinarea piersicului (Sphaerotheca pannosa)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Luna® Experience 400 SC

(click detalii)

Monilioza (Monilinia spp.)sistemicPreventiv, curativ
Score 250ECMonilioza (Monilinia spp.)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

Ciuruirea frunzelor

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Signum®Monilioza (Monilinia spp.)sistemicPreventiv, curativ
SYREX® STARMonilioza (Monilinia spp.)sistemicPreventiv, curativ
Merpan 80 WDGBășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)contactPreventiv
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Dăunători

Afidele pot să constituie în continuare o problemă, prin urmare acestea trebuie să facă parte din ţinta noastră când efectuăm stropirile cu insecticid.

În funcţie și de zona geografică a ţării, prima generaţie de molia orientală a fructelor și lăstarilor ar trebui să își facă apariţia. Prezenţa unor capcane feromonale începând cu această perioada ar putea oferi informaţii preţioase cu privire la acest dăunător. Acolo unde sunt ferme ecologice, recomand  folosirea de capcane feromonale!

Mai ales spre finalul acestei luni, se impune o stropire cu insecticid pentru controlul acestor molii. Acum în perioada în care noile creșteri sunt suculente, larvele moliilor nu se ating de fructe și își canalizează atacul pe creșterile vegetative. Însă începând cu luna iulie- august molia orientală își pierde interesul pentru creșterile anuale și își canalizează atacul pe fructe. Eliminarea dăunătorului în aceeastă perioadă va reduce din presiunea acestuia asupra fructelor.

movento 3
Foto: click detalii (foarte bun împotriva afidelor!)

 

Insecticide recomandate în fenofaza

„cresterea fructelor – luna mai”

Tabel 8

Produs comercialDăunători ţintă Observatii
Affirm OptiMolia orientală (Cydia molesta)

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

sistemic 
AfintoPăduchele verde (Myzus persicae);sistemic 
AVAUNT® 150 ECMolia orientală (Cydia molesta)

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyxes orana )

 

Contact, ingestie

 
Cyperguard 25 ECPăduchele verde (Myzus persicae);

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

 Contact, ingestie 
CORAGEN®

 

Molia orientală (Cydia molesta)

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

sistemic 
DeltagriPăduchele verde (Myzus persicae);Contact, ingestie 
Delegate™Molia orientală (Cydia molesta)Contact, ingestie 
Movento® 100 SCPăduchele verde (Myzus persicae);

Paduchele de San Jose (Quadraspidiotus perniciosus)

 

sistemic

 
Teppeki

 

Păduchele verde (Myzus persicae);

 

sistemic 
Karate ZeonPăduchele verde (Myzus persicae);

Molia orientală (Cydia molesta)

Contact, ingestie 
Fytomax PM

(omologat agricultura ECO)

Afide, acarieni, trips, insecte minatoare;Contact, ingestiePe baza de ulei de neem
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Tratament 5. Creșterea fructelor – luna iunie – iulie

Putregaiul fructelor provocat de Monilinia spp.
Foto X: Putregaiul fructelor provocat de Monilinia spp.

În această perioadă, doar dacă avem o vară excepţională cu ploi anbundente, temperatură relativ scăzută (sub 28°C), în privinţa bolilor am mai putea să avem probleme doar cu monilioza. Prin urmare eventuale stropiri în această perioadă sunt efectuate la avertizare, atunci când avem condiţii meteorologice, care pot favoriza apariţia de probleme de natură patologică în livadă.

Din acest motiv întotdeauna am atras atenţia că mai bine în lunile aprilie –  mai să afectuăm 3-4, poate 5 stropiri. Ne vom securiza astfel  livada de piersici de probleme patologice. Mai departe, doar în cazuri expeţionale pot să apară probleme foarte grave, care să ne poată pune probleme. Din iunie până spre recoltat, pesticidele vor fi eliminate din organismul vegetal, riscul apariţiei de reziduri în fruct fiind practic, ZERO.

Fungicide recomandate în fenofaza

„creșterea fructelor”

Tabel 9

Produs comercialPatogenul ţintăMod de acţiune
Chorus 50Monilioza (Monilinia spp.)sistemicpreventiv, curativ
Difcor 250 ECMonilioza (Monilinia spp.)

Făinarea piersicului (Sphaerotheca pannosa)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Luna® Experience 400 SC

(click detalii)

Monilioza (Monilinia spp.)sistemicPreventiv, curativ
Score 250ECMonilioza (Monilinia spp.)

Bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

Ciuruirea frunzelor

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Signum®Monilioza (Monilinia spp.)sistemicPreventiv, curativ
SYREX® STARMonilioza (Monilinia spp.)sistemicPreventiv, curativ
Merpan 80 WDGBășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)contactPreventiv
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

În privinţa dăunătorilor, dacă avem în zonă rezervă de molia lăstarilor sau molia orientală a fructelor, acestea pot să producă pagube foarte mari. La ţară am avut o situaţie în care am neglijat stropirea împotriva moliei fructelor și cel puţin 70% din fructe aveau vierme.

Având în vedere numărul mare de generaţii (4 generaţii), în toată perioada de vară, până recoltăm fructele, putem să avem atac produs de molia fructelor. Fără prezenţa unor capcane feromonale sau a unor avertizări, nu putem decât să efectuăm stropiri cu insecticid odată la 14 zile.

Acolo unde sunt livezi comerciale de piersic, prezenţa unor capcane feromonale este OBLIGATORIE. Va scuti livada de stropiri inutile și posibile consecinţe negative în privinţa rezidurilor de pesticide.

Ca și ajutor în acest demers de combatere a moliei fructelor va trebui să fiţi atenţi la următoarele indicii privind atacul. Dacă anii trecuţi aţi avut atac al acestui dăunător, o parte din piersici având vierme, atunci cel mai probabil și în acest an veţi avea.

În perioada de primăvară și prima parte a veri molia fructelor consumă vârfurile de creștere ale noilor lăstari. Dacă observaţi varfuri ale unor lăstari, că încep să se ofilească, atunci sunt șanse ca acolo găsiţi o larvă. Eliminaţi respectivele vârfuri sau chiar lăstari și o parte din rezerva de dăunător va fi distrusă. În livezile mari este exclus să umpli cu copilitul prin livadă. O stropire cu insecticid va pune capăt atacului.

Atacul asupra fructelor

Până în prima parte a lunii iulie, molia orientală este orientată asupra atacului produs pe noile creșteri vegetative. Aceste creșteri încep să se matureze, iar dăunătorul se orientează asupra fructelor. O stropire cu insecticid în mijlocul lunii iulie ar trebui să ne protejeze fructele de un posibil prim atac asupra fructelor. Această perioadă calendaristica, poate să fie diferită, în funcţie de zona în care vă aflaţi.

Insecticide recomandate în fenofaza

„cresterea fructelor –  iunie-iulie”

Tabel 10

Produs comercialDăunători ţintă Observatii
Affirm OptiMolia orientală (Cydia molesta)

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

sistemic 
AVAUNT® 150 ECMolia orientală (Cydia molesta)

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyxes orana )

 

Contact, ingestie

 
Cyperguard 25 ECPăduchele verde (Myzus persicae);

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

 Contact, ingestie 
CORAGEN®

 

Molia orientală (Cydia molesta)

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

sistemic 
Delegate™Molia orientală (Cydia molesta)Contact, ingestie 
Karate ZeonPăduchele verde (Myzus persicae);

Molia orientală (Cydia molesta)

Contact, ingestie 
Fytomax PM

(omologat agricultura ECO)

Afide, acarieni, trips, insecte minatoare;Contact, ingestiePe baza de ulei de neem
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Tratament 6. Fructe în pârgă

Cydia molesta
Foto X: Frustrant e sa vezi ca productia arata foarte bine, insa cand desfaci fructul, sa iti dai seama ca are chirias (Cydia molesta);

Grija noastră va fi transferată 100% asupra fructelor. Stropirile vizează în continuare atacul produs de molia fructelor, însă va trebui să fim foarte atenţi mult mai atenti si  la putregaiul fructelor. Având în vedere că umează în curând perioada de recoltat, va trebui să fim mult mai atenţi la TIMPUL DE PAUZA.

Insecticide recomandate în fenofaza

„fruct dimensiune normala”

Tabel 11

Produs comercialDăunători ţintă Observatii
Affirm OptiMolia orientală (Cydia molesta)

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

sistemic 
AVAUNT® 150 ECMolia orientală (Cydia molesta)

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyxes orana )

 

Contact, ingestie

 
Cyperguard 25 ECPăduchele verde (Myzus persicae);

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

 Contact, ingestie 
CORAGEN®

 

Molia orientală (Cydia molesta)

Molia vărgată a piersicului (Anarsia lineatella)

sistemic 
Delegate™Molia orientală (Cydia molesta)Contact, ingestie 
Karate ZeonPăduchele verde (Myzus persicae);

Molia orientală (Cydia molesta)

Contact, ingestie 
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

În imaginea de mai sus este clar că dăunătorul și-a depus oul în fructe undeva în perioada premergătoare intrării în pârgă. Odată ce fructele se apropie de dimensiunea lor normală, o stropire cu insecticid ar trebui să pună capăt, unui posibil atac al dăunătorului asupra fructelor. Prezenţa unei capcane va elimina ori ce suspiciune, iar eventualele stropiri vor fi efectuate atunci cand 100% este nevoie.

Fungicide recomandate în fenofaza
„dimensiune normală – intrare  în pârgă”

Tabel 12

Produs comercialPatogenul ţintăMod de acţiuneTimp de pauza
Switch 62,5 wgPutregaiul fructelor (Monilinia spp.)sistemic14 zile
Signum®Putregaiul fructelor (Monilinia spp.)sistemic10 zile
SYREX® STARPutregaiul fructelor (Monilinia spp.)sistemic10 zile
ProlectusPutregaiul fructelor (Monilinia spp.)sistemic1 zi
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Stropiri după recoltarea fructelor

În fotografiile de mai sus se observă faptul că avem creșteri anuale care au fost atacate de molia orientală sau de către larvele moliei lăstarilor de piersic.

În această fază se vor aplica din nou produse pe bază de cupru. Aceste tratamente sunt foarte importante din două motive. Unul ar fi că se vor elimina de pe crengile piersicilor, formele de iernare ale patogenilor. Al doilea beneficiu constă în faptul că odată aplicat, cuprul ca ajuta la maturarea lăstarilor tineri şi cicatrizarea eventualelor răni. Se va studia tabelul cu produse cuprice de la inceputul schemei de tratament. In aceasta perioada va recomand produsele pe baza de oxiclorura de cupru!

Recolte profitabile !

3 thoughts on “Schemă de tratament pentru piersic – ghidul anului 2023”

 1. George Alexandru

  Bună ziua . Am făcut o greșeală am pomi fructiferi de 3 ani , 10 la număr. Înainte cu doua zile de Paști am stropit pomii cu zeama bordeleza amestecata cu ulei horticol și insecticid , la 3-4 zile au început sa cada frunzele și la peri sa se inegrasca , se mai poate face ceva ? Sau mor . Multumesc aștept raspuns

  1. Piersicii si nectarinul, mai ales unele soiuri sunt sensibile la aplicarea de cupru, din acest motiv, daca urmariti aceasta schema de tratament, veti observa ca stropirile cu cupru le-am organizat pana in perioada anterioara infloritului.
   La dumneavoastra s-au acumulat prea multe: fluctuatii mari de temperatura, moment sensibil in care cuticula frunzei se poate arde usor, stropire cu cupru si amestec cu ulei. Practic din cauza fluctuatiei mari de temperatura oricum erau blocaje la nivelul frunzei, cu stropirea pe care ati efectuat-o probabil ati blocat cu totul mecanismele biologice ale frunzei. Ploile ar trebui sa contribuie la spalarea cuprului de pe frunze. Problema e ca daca frunzele au cazut sau sunt pe punctul sa cada si daca stropiti cu ceva s-ar putea ca ceea ce folositi sa nu ajunga in interiorul plantei.

   Stropiti pomii fructiferi cu o solutie care contine Atonik, Delfan, apoi asteptati. Cand or sa apara alte frunze (nu se usuca pomii fructiferi, stati linistit), sa aplicati stropiri cu un biostimulator + aminoacizi gen Cropmax, Delfan Plus, etc. Puteti sa imi trimiteti fotografii cu problema dumneavoastra pe adresa agromentor.ro@gmail.com

 2. Buna ziua

  Am urmarit sesizarea de mai sus si am retinut inca o data importanta cuprului dar pana in fenofaza premergatoare infloritului…Pe aceeasi linie la vita de vie curpicele se recomanda din contra in a doua parte a procesului de vegetatie. Aveti in plan sa abordati si o schema de tratament la vita de vie? As fi f curios cum arata si aici o abordare holistica cu care ne-ati obisnuit.Multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top