20180314 144146 scaled

Cuprul in repaus si perioada de vegetatie – stropeste eficient- 2023

Cuprul ca substanţă activă, îl putem găsi în piaţă sub mai multe formulări chimice şi bineînţeles, într-o sumedenie de produse comerciale. Cuprul alături de sulf, sunt cele mai vechi fungicide, folosite în prezent atât în agricultura convenţională, cât și în cea BIO. Cuprul a fost folosit prima dată sub formă de piatră vânătă (sulfat de cupru), stins cu var în deja celebra Zeama Bordeleză.

Stropirile cu soluţii cuprice sunt recomandate să fie efectuate preventiv. Eficacitatea stropirii depinde foarte mult de mai mulţi factori, de care este bine să ţinem seama. Pe piaţă, cuprul îl găsim sub mai multe formulări chimice. Fiecare formulare chimică vine cu proprietăţi diferite ale cuprului. Spre exemplu, mărimea particulelor de cupru, solubilitatea și pH-ul soluţiei sunt extrem de importante.  Prin urmare, va trebui să ţinem seama de aceste aspecte.

Cuprul – formulari chimice sub care poate fi gasit în piaţa din România

Hidroxid de cupruOxiclorura de cupruHidroxid de cupru + oxiclorura de cupruSulfat de cupru – (CuSO4)*Sulfat de cupru tribazic (Cu2SO4)Gluconat de cupru**
Champ 77 WGFlowbrixCoprantol DUOSulfat de cupru pentahidrat (piatra vanata)Cuproxat flowableCopFort
Funguran OH WPAlcupral 50 PUAirone SCKupferolWuxal Copper
CoppermaxOxiclorura de cupruSergomil L60
Kocide 2000Cuprik-L VerdeCodicobre
Triumf 40 WGMelody Compact 49 WG
Bouillie Bordelaise WDG***

* in Romania sulfatul de cupru în agricultură este omologat ca si ingrasamant sau pentru prepararea Zemei Bordeleze.

** Gluconatul de cupru il veti gasi in ingrasamintele foliare

*** pe piata sunt mai multe produse comerciale care contin Zeama Bordeleza, ambalate de diferiti producatori. Nu toate insa sunt omologate pentru utilizarea in culturile ecologice !

Omologat cultura ecologica. Se va verifica cultura si patogenul vizat !

Caracteristici și recomandări

hidroxid de cupru vs oxiclorură de cupru

Hidroxid de cupruOxiclorură de cupru
Compus chimic anorganic – Cu(OH)2Compus chimic organic – Cu2(OH)3Cl
Solubilitate ridicata în apă, persistenta mai scazutaSolubilitate scazuta în apă, persistenta mai ridicata.
Recomandat in perioadele mai putin ploioase. Nu are nevoie de foarte multa apa pentru a se reactiva.

In caz de ploi puternice, hidroxidul de cupru se spala rapid de pe frunze;

Varianta de cupru ideală pentru aplicare in perioadele ploiase.

Poate fi aplicat si in perioadele de dupa recoltarea fructelor sau in repausul vegetativ al pomilor fructiferi, pentru ca va elibera treptat ionii de cupru, punand astfel o perioada lunga de timp, presiune pe patogeni;

Elibereaza rapid ionii de cupru, fiind o solutie în perioadele în care patogenii actioneaza intensElibereaza ionii de cupru gradual, fiind o solutie in cazul in care sunt efectuate stropiri preventive
Eliberând rapid ionii de cupru, riscul de a produce fitotoxicitate, mai ales pe noile creșteri vegetative este mai ridicat.Eliberând treptat ionii de cupru, riscul de a creea fitotoxicitate, mai ales pe noile creșteri vegetative  sunt mai reduse

Produsele care contin hidroxid de cupru + oxiclorura de cupru, imbină avantajele fiecărei substanţe active în parte.

Flowbrix
Foto: Click detalii !

Caracteristici și recomandări

Sulfat de cupru tribazic vs sulfat de cupru

Sulfatul de cupru tribazic Sulfat de cupru
Formulă chimică: Cu2SO4Formulă chimică: CuSO4
Omologat ca si fungicid în pomicultură, viticultură și legumiculturăOmologat doar ca îngrășământ în România.
Poate fi utilizat în perioada de vegetaţie, fiind foarte sigur pentru culturile horticole

Este sigur pentru noile creșteri vegetative din cauza modului lent în care cuprul devine accesibil

Poate fi aplicat imediat după ieșirea din repausul vegetativ. Ionii de cupru acţionează progresiv asupra rezervei de patogeni, activă în această perioadă și mult mai ușor de combătut;

Poate fi utilizat doar in perioada de repaus vegetativ. În perioada de  vegetaţie poate fi utilizat doar neutralizat cu var, sub formă de Zeamă Bordeleză;

În perioada de repaus vegetativ, datorită caracterului caustic al sulfatului de cupru, va fi mult mai agresiv asupra rezervei de patogeni, mai ales asupra formelor hibernante, mai rezistente;

Mai puţin solubil în apă. În caz de precipitaţii, sulfatul de cupru tribazic este mai persistent, aderând bine pe frunze.Foarte solubil în apă. Va fi spălat foarte ușor de precipitaţii
Dimensiunea particulelor extrem de fină, oferind o acoperire superioară și o disponibilitate mai mare și uniformă a ionilor de cupru.
Cantitate mai mică de cupru metalic, prin urmare, riscuri mai mici pentru mediu, dar și o cantitate mai scăzută de reziduuri rămasă pe produsele pulverizate.

 

Despre sulfatul de cupru am scris un articol special, pe care îl veţi putea gasi aici: https://www.agromentor.ro/piatra-vanata-perioada-de-repaus-vegetativ-doza-atentionari-importanta/

Importanţa stropirilor în perioada de repaus vegetativ

Peste iarnă fiecare patogen are propria cale de supravieţuire. Sunt microorganisme care, o perioadă din ciclul lor natural îl petrec în stare saprofită. Adică patogenul, continuă să se dezvolte pe ţesuturile moarte. Putem să oferim în această situaţie, exemplul rapănului la măr, provocat de Venturia inaequalis. Acest patogen în timpul iernii se comportă ca o ciupercă saprofită, pe frunzele moarte din livadă.

Tot în perioada de inactivitate a pomilor fructiferi, patogenii dezvoltă fructificaţii de rezistenţă. Acestea, sunt rezervă de boală pentru sezonul următor. Aceste forme de rezistenţă, rămân pe frunzele uscate căzute în livadă, pe crengile viabile ale pomilor fructiferi, sau pe scoarţa acestora.

20181031 132830
Foto 1: Fructele mumificate si ramurile afectate de patogeni, sunt surse de infectie cu patogeni. De abia dupa eliminarea acestor surse de infectie din livada se va efectua stropirea albastra !

Declanşarea procesului patologic şi dezvoltarea bolilor infecţioase depinde, în primul rând, de prezenţa sursei de infecţie primară. Stropirile folosind cuprul, în perioada de repaus vegetal, vizează aşadar eliminarea oricărei surse primare de infecţie.

Din ce motiv cuprul

Cuprul poate distruge cu uşurinţă organismele patogene, aflate în exteriorul plantelor. Acesta, perturbă sistemul enzimatic al patogenilor. Stropirile cu fungicide cuprice acţionează preventic, protector. Odată însă ce organismul patogen intră în planta gazdă, fungicidele care conţin cupru nu mai sunt aşa eficace. Sunt pe piaţă produse mai bune.

Fungicidele cuprice înhibă germinarea sporilor şi creşterea miceliilor. Prin această proprietate, cuprul are capacitatea să elimine sporii de rezistenţă care fac posibilă supravieţuirea patogenilor de la un an la altul. Foarte important este că cel puţin până acum, nu s-au semnalat forme de rezistenţă a bolilor la cupru.

Stropiri efectuate după recoltarea fructelor, la intrarea in repausul vegetativ

Această stropire este de o importanţă deosebită. Vorbim de stropiri folosind dozele normale, înscrise pe ambalajul produselor comerciale.

Avantajele acestei stropiri:

 1. Nu periclitează recolta, asta pentru că deja fructele au părăsit livada;
 2. Cuprul ajuns pe frunze, le va dezinfecta de spori. În această perioadă, patogenii întră în faza în care îşi pregătesc formele de rezistenţă. Acestea vor fi sursa de infecţie pentru anul următor. Această stropire are rolul de a întrerupe ciclul biologic al bolilor. Frunzele, în cazul celor mai multe boli, sunt principale sursă de infecţie într-o livadă.
 3. Creşterile anuale ale pomilor fructiferi vor fi dezinfectate şi ajutate să se matureze, crescându-le astfel rezistenţa la iernare;
 4. Bolile în această perioadă, având în vedere şi condiţiile meteo, sunt mai predispuse să fie distruse de o doza normală de cupru, comparativ cu perioada de iarnă, când vorbim de forme de rezistenţă, mult mai greu de combătut.
 5. În această perioadă frunzele au cuticula îmbătrânită, greu de străpuns de către ionii de cupru. Stropirile folosind cupru vor fi uşor de suportat.
 6. Eficienţă ridicată la doză normală = costuri reduse

În această perioadă vă recomand, produsele pe bază de oxiclorură de cupru. Această substanţă activă are o solubilitate în apă mai mică decât piatra vânătă sau hidroxidul de cupru. Consecinţa directă ar fi creşterea persistenţei şi implicit acţiunii produsului la nivelul locului unde a fost aplicat.

Stropirea albastră

Această stropire se deosebeşte de alte stropiri prin faptul că se face exclusiv în perioada de repaus vegetativ. Acesta este doar un aspect. O altă caracteristică a acestei stropiri ar fi, posibilitatea utilizării sulfatului de cupru, fără neutralizarea cu var, în concentraţii de 1- 3%. O astfel de concentraţie în perioada activă a pomilor fructiferi ar fi nocivă.

100 – 200 – 300 g piatră vânătă + 10 l apă  => concentraţie soluţie: 1 –  2 – 3%

Ca şi perioadă de aplicare ar fi ideal ca această stropire să se facă imediat după efectuarea tăierilor în livadă. Se vor face economii în ceea ce priveşte cantitatea de soluţie aplicată, iar cuprul va steriliza şi ajuta la cicatrizarea rănilor. Aceasta stropire o recomand sa fie facuta mai ales in livezile batrane, pe rod.

La speciile termofile (piersic, nectarin, cais) trebuie avută grijă la concentraţia folosită, mai ales dacă stropirea albastră se efectuează spre începutul primăverii. În aceste condiţii, pentru a nu produce arsuri la nivelul mugurilor, la aceste specii cel mai sigur ar fi să nu fie depășit 1% sulfat de cupru.

Mai multe despre stripirile cu sulfat de cupru (piatra vanata), veti putea sa cititi aici: http://www.agromentor.ro/piatra-vanata-perioada-de-repaus-vegetativ-doza-atentionari-importanta/

Aplicarea cuprului în faza de dezmugurire !

20180405 135725
Foto 2: mugurii si cresterile vegetative proaspete pot fi distruse de aplicarea neconforma a cupricelor. In acelasi timp in aceasta perioada, majoritatea patogenilor sunt foarte activi

La aceasta stropire, dintre toate enumerate mai sus, eu ţin cel mai mult.   Începând cu această perioadă şi până după căderea petalelor, marea majoritate a bolilor prezintă risc maxim de a crea infecţii. Cuprul va împiedica germinarea fructificaţiilor fungilor, împiedicând astfel riscul de infecţie. Din acest motiv, acum trebuie avut mare grijă cu stropirile pe care le facem. Un tratament folosind cupru, în această perioadă va elimina de pe crengi şi de pe muguri, eventuali spori aduşi de vânt.

Exclus în această perioadă aplicarea de sulfat de cupru, pentru că riscăm să ardem mugurii. Se vor folosii doar produse omologate, pe care le putem folosi în siguranţă. Produsele noi, omologate pentru fitoprotecţie, sunt create sub forma unor pulberi fine, uşor de manipulat şi folosit. Formulările de cupru cu particule mai mici sporesc managementul bolii printr-o acoperire mai bună, o mai bună rezistență la ploaie și îmbunătățirea longevității ionilor de cupru de pe suprafața plantei.

Trebuie avut grijă în caz de ploi. Apa va spăla cu uşurinţă cuprul de pe pomii fructiferi. Mai mult, va aduce spori şi condiţii propice bolilor. După fiecare ploaie mai mare de 5-6 litrii va trebui să reintrăm cu pompa în livadă. Insist ca in aceasta perioada critica in ceea ce priveste infectiile cu patogeni, sa se faca stropiri cu produse cuprice, dar si cu sulf. Indiferent ca vorbim de rapan, fainare, monilioza, basicarea frunzelor, toate aceste boli produc cele mai multe infectii, incepand cu aceasta perioada.

După această fenofaza, vom putea să folosim şi produse sistemice, iar acestea vor proteja pomii fructiferi chiar şi după ploi puternice.

Pentru cultura marului, aici am scris un articol despre intreg ciclul de tratamente: https://www.agromentor.ro/schema-de-tratament-de-la-a-la-z-pentru-livezile-de-mar/

Pentru cultura prunului, puteti utiliza urmatoarea schema de stropiri: https://www.agromentor.ro/stropirile-la-prun-plan-complet-de-tratament/

Sper ca articolul să fie de folos şi vă astept cu un comentariu!

Recolte profitabile pentru toată lumea!

14 thoughts on “Cuprul in repaus si perioada de vegetatie – stropeste eficient- 2023”

  1. Un exemplu pe care eu il tot ofer ar fi Mospilan Oil. Acest produs este de fapt compus din TOIL (adjuvant facut din ulei vegetal), la care se adauga un pliculet din binecunoscutul Mospilan. Daca veti citi instructiunile produsului Mospilan Oil, veci citi ca nu produce fitotoxicitate, indiferent de faza de vegetatie. Nici nu avea cum, folosirea unui adjuvant este sau ar trebui sa fie normala atunci cand se fac stropiri. Concentratia uleiului, depinde de recomandarile fiecarui produs in parte. Citind instructiunile adjuvantului Toil, aflam ca putem sa folosim o concentrati de 0.5%. In privinta insecticidului, concentratia este stabilita in functie de daunatorul pentru care facem stropirea. Uleiurile horticole din ziua de astazi sunt de fapt doar niste adjuvanti, majoritatea de origine vegetala. Acestia se utilizeaza de mult timp in agricultura. Multi nu utilizeaza in perioada de vegetatie aceste uleiuri, pentru ca le confunda cu uleiurile produse din hidrocarburi, uleiuri care se foloseau acum 15-20 ani. Respectivele uleiuri erau foarte puternice si aveau un miros specific de hidrocarburi.

 1. Mulțumim pentru efortul considerabil de a oferi aceste informații și pentru timpul alocat scrierii acestora. Sunt de un real folos. M-aș bucura dacă aș găsi de asemenea informațiile similare și pentru păr, cireș, vișin, piersic, cais. Bineînțeles dacă aveți dispoziția necesară si resursele de timp aferente. Oricum vă sunt profund îndatorat. Toate cele bune.

 2. Spune-ți va rog , cind preparam soluția funghicidele/insecticidele, punem la ha. sau la concentrație

  1. Pesticidele se prepara in functie de recomandarile producatorului. Cele mai importante recomandari sunt cu referire la concentratie si cantitatea de substanta/ha. Un alt aspect important este volumul de solutie recomandata, in functie de fiecare cultura in parte. Toate cele 3 recomandari nu se exclud una pe alta, din contra, se completeaza.

   Sunt pesticide, care au dozele recomandate in concentratii. In aceasta situatie, se respecta concentratia, iar acolo unde se recomanda, se respecta si volumul de solutie la ha. Este clar, ca daca doresc sa stropesc un mar, cantitatea de solutie recomandata la ha, nu ma ajuta cu nimic, insa voi respecta concentratia. Insa acolo unde stropesc suprafete mari, va trebui sa respect atat concentratia, cat volumul de solutie recomandat. Sunt produse, care pe langa concentratie, sunt recomandari si privind cantitatea de solutie per planta. Se vor respecta ambele recomandari.

   Sunt pesticide, care au dozele recomandate in Kg/ha. In aceasta situatie, va trebui sa respect neaparat aceasta recomandare. Acolo unde avem recomandarea de acest tip, cu siguranta avem si o recomandare privind volumul de solutie.

   A treia situatie ar fi cand pesticidele au recomandare in concentratie, dar si in Kg/ha pentru aceasi cultura. Situatie de care ati amimtit si dumneavoastra. In aceasta situatie, cantitatea de solutie, poate fi calculata de fermier. Spre exemplu, daca producatorul imi spune ca pentru o cultura doza este de 0.2% (2Kg/ha), atunci este clar ca trebuie sa folosim 1000l/ha solutie.

 3. Buna ziua,

  va rog, fiti amabil si faceti o recomandare de produs pentru stropirea in faza de dezmugurire .
  Va rog faceti si precizarea daca produsul poate fi aplicat si la cais/piesic sau este valabil doar la mar.

  Multumesc anticipat.
  Cu stima
  Dan Husariu

 4. Nu mai inteleg nimic din ce ati scris, cand scrieti ca odata este „Exclus în această perioadă aplicarea de sulfat de cupru, pentru că riscăm să ardem mugurii.” cand dupa scrieti „După fiecare ploaie mai mare de 5-6 litrii va trebui să reintrăm cu pompa în livadă. Insist ca in aceasta perioada critica in ceea ce priveste infectiile cu patogeni, sa se faca stropiri cu produse cuprice, dar si cu sulf. ”
  Dam sau nu dam?

  1. La inceputul articolului am oferit mai multe exemple de produse cuprice. Sulfatul de cupru este doar una din substantele active mentionate, despre care am scris ca poate fi folosit in perioada de repaus vegetativ (stropirea albastra).
   In perioada de „dezmugurire” (aici aveti dumneavoastra nedumerirea), am atentionat ca sulfatul de cupru nu se mai foloseste (provoaca arsuri). In schimb de acum se pot folosi alte cuprice (produse pe baza de hidroxid de cupru sau oxiclorura de cupru – vezi inceputul articolului!).

 5. Puteti va rog sa imi spuneti care e diferenta majora intre Hidroxid, Oxiclorura si Hidroxid de cupru?
  Multumesc

  1. Diferenta majora intre cele doua substante active consta in viteza cu care cuprul este eliberat si pus la dispozitia plantelor. Hidroxidul de cupru elibereaza rapid cuprul, punand intr-un timp scurt la dispozitia plantelor o cantitate ridicata de ioni de cupru. Asta il face un foarte bun produs cu aplicare curativa. Partea negativa a acestui substante active ar fi ca este rapid spalat de ploi. Practic hidroxidul de cupru se consuma rapid.
   Oxiclorura de cupru in schimb are niste legaturi chimice putin mai complicate, din acest motiv ionii de cupru sunt pusi la dispozitia plantelor treptat. Din acest motiv oxiclorura de cupru furnizand treptat ioni de cupru este un foarte bun fungicid preventiv. Practic cu fiecare ploaie sau umiditate ajunsa la nivelul produsului, acesta se activeaza punand la dispozitie ioni de cupru.

 6. Va multumesc si eu pentru informatiile utile pe care ni le dati. Am si eu o intrebare, la care nu am gasit rasuns pana acuma. Stropire in repaus vegetativ cu sulfat de cupru se face in concentratie de 2-3%(sulfatul avand o concentratie mare de cupru), iar la produsele cuprice enumerate mai sus, (cu concentratie de 50% Cu), prospectul ne spune sa facem o solutie in concentratie de 0,2%.
  Va rog sa ne spuneti la produsele cuprice (altele decat sulfatu de cupru) , in perioada de repaus vegetaiv care este concentratia corecta. Nu este prea mica concentratia de 0,2%?
  Va multumesc.

  1. In cazul in care folositi alte produse, atunci renuntati la stropirile din perioada de repaus vegetativ si odata la dezmugurit si inca odata in perioada anterioara infloritului faceti cate o stropire cu respectivele produse in concentratia de pe prospect (in general 0.2%).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top