AgroMentorAgroMentorAgroMentorAgroMentor
  • PRIMA PAGINA

Făinarea viţei de vie – vinul bun pleacă dintr-o vie sănătoasă

    Home Pomi fructiferi Făinarea viţei de vie – vinul bun pleacă dintr-o vie sănătoasă

    Făinarea viţei de vie – vinul bun pleacă dintr-o vie sănătoasă

    By admin | Pomi fructiferi | 0 comment | 4 aprilie, 2022 | 0

    Făinarea alături de mana viţei de vie sunt fără doar și poate cele mai cunoscute boli ale viţei de vie. S-ar putea crede că această boală afectează doar cantitativ producţia de strugure. Din păcate în mod direct cât și indirect, făinarea viţei de vie poate duce la deprecierea vinului. De fapt, tot ceea ce se întâmplă în podgorie,  poate avea repercursiuni asupra procesului de vinificaţie. Chiar și pesticidele aplicate, trebuie atent alese și aplicate, astfel încât acestea să nu interfereze negativ în procesul de obţinere a vinului.

    Făinarea viţei de vie – simptome

    Patogenul poate să afecteze tot ce se observă verde la viţa de vie, lăstari, frunze, ciorchini, muguri. Dacă în cazul altor boli avem o perioadă în care patogenul acţionează, făinarea  poate să își facă prezenţă pe întreaga perioadă de vegetaţie a viţei de vie.

    Din mugurii care au fost infectaţi în anul anterior, apar lastari care raman mici cu frunzuliţele gofrate și cu semne clare de miceliu prăfos pe ei. Mai departe patogenul poate afecta ciorchinii încă de abia formaţi. Dacă nu sunt efectuate tratamentele, boala poate progresa putând să cuprindă cu miceliu albicios întreg foliajul și ciorchinii. Boabele acoperite cu miceliul ciupercii nu mai cresc în dimensiune, se crapă susceptibilizând mai departe boabele la apariţia de putregaiuri. Boabele și foliajul afectat pare pudrat cu un praf alb-cenușiu. Dintr-un astfel de strugure nu se va obţine vin de calitate!

    Uncinula necator – Ciclul biologic

    Patogenul supravieţuiește în perioada de iarnă ca miceliu de rezistenţă în muguri sau cu ajutorul cleistotecilor, fructificaţii care supravieţuiesc direct pe organele vegetative ale viţei de vie, chiar și pe frunzele căzute la sol.

    Transmiterea prin intermediul miceliului de rezistenţă este cel mai răspândit în climatul nostru. Primăvară, odată cu ieșirea mugurilor din repausul vegetativ, ciuperca intră și ea în activitate, dezvoltând pe miceliu, fructificaţii (conidiofori cu conidii). Fructificaţiile sunt preluate de vânt și vor fi purtate prin podgorie, provocând infecţiile primare cu făinare.

    Patogenul nu are nevoie neapărat de umiditate liberă (ploi, rouă), ca să provoace noi infecţii. Din contră, ploile cu volum ridicat de apă, interferează negativ cu formarea de noi fructificaţii, împiedicând transmiterea patogenului.

    Din punct de vedere al temperaturii, Uncinula necator are o dezvoltare maximă atunci când temperatura depăștește 20°C, însă la 28-30°C  dezvoltarea patogenului este oprită. Ploile scurte de vară, cu volum mic de apă în perioade cu temperatură sub 28°C sunt condiţii ideale pentru acest patogen. Cu toate acestea, patogenul nu are nevoie de umiditate atmosferică ridicată pentru a se dezvolta. Acesta poate cauza probleme chiar și în perioade umiditatea atmosferică scăzută

    Radiaţiile UV, care cad direct pe zona în care se află patogenul, opresc transmiterea bolii. În schimb zona care crește la umbră este mult mai predispusă la atacul acestei boli.

    Metode de control

    Pentru combaterea făinării folosindu-se cantităţi mari de fungicide, cresc șansele apariţiei de rezistenţă. Din acest motiv, folosirea de metode alternative pentru controlul patogenului, precum și alternarea fungicidelor, având grijă ca acestea să aibă modalităţi diferite de acţiune, pot contrabalansa șansele în favoarea noastră.

    Tăierile în uscat și verde

    În perioada de repaus vegetativ sunt eliminate zonele bolnave sau care au îngheţat. Cu cât calitatea acestor tăieri este mai bună, cu atât vom acorda mai puţine șanse patogenului. O viţă de vie în care avem prea mult lemn, va dezvolta foarte mulţi lăstari și foliaj, creându-se astfel zone în care soarele și fungicidele nu pot ajunge. În astfel de zone, cu umiditate puţin mai ridicată, patogenul crează infecţii mari, de unde apoi cu ajutorul vântului va disemina conidii în toată podgoria.

    În plus, acolo unde nu există un echilibru între ceea ce poate rădăcina și butucul să ducă și toată partea vegetativă a viţei de vie, sunt create dezechilibre de nutriţie, care pot susceptibiliza viţa de vie la apariţia făinării.

    Foto: Click detalii !

    În perioada de vară sunt efectuate lucrări în verde (copilit, plivit, cârnit, îndepărtarea frunzelor din proximitatea strugurilor). Aceste lucrări nu doar că vor duce la creșterea vitalităţii viţei de vie, ci va creea spaţiu prin care soarele să scalde în radiaţiile UV întreaga viţă de vie. Fungicidele aplicate vor ajunge pe întreg aparatul vegetativ, eliminând astfel posibilele zone în care patogenul să fie protejat. În mod sinergic, prin întreg setul de măsuri,  Uncinula necator și nu numai, poate fi ţinut sub control.

    Metode chimice de control

    Sulful probabil este cel mai vechi aliat al nostru împotriva făinării. Cu toate că este folosit în mod regulat, până acum nu au fost raportate cazuri de rezistenţă a patogenului la sulf. Secundar, sulful are acţiunea foarte bună și asupra acarienilor. Acţiunea lui este una de contact, împiedicând instalarea și evoluţia bolii. Produsul stimulează procesul de fotosinteză și deci o mai bună creștere a viţei de vie.

    La începutul perioadei de vegetaţie, mai ales dacă nu avem perioade cu ploi care să-l spele, produsele pe bază de sulf sunt o variantă foarte bună de tratament (făinare și acarieni).

    Atentie: La temperaturi de peste 30 °C, sulful poate cauza fenomene de fitotoxicitate.

    Fungicide pe bază de sulf

    Tabel 1

    Produs comercial Patogenul ţintă Substanţa activă
    FLOSUL SC® Uncinula necator Sulf formulare lichidă
    Kumulus® DF Uncinula necator 80 % Sulf
    Thiovit Jet, Uncinula necator 80 % Sulf
    SULFOMAT 80 PU Uncinula necator 80 % Sulf – omologat agricultura ecologică
    HELIOSULF

     

    Uncinula necator Sulf formulare lichidă – omologat agricultura ecologică
    Microthiol Special Uncinula necator sulf micronizat 80% – omologat agricultura ecologică
    • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

    Perioada de tratament

    Acolo unde făinarea acţionează foarte puternic și recurent (soi sensibil la Uncinula necator, condiţii pedoclimatice favorabile patogenului), se vor efectua 2-3 tratamente încă înaintea înfloritului. Unde făinarea nu este o problemă foarte gravă, recurentă, se pot efectua 1-2 tratamente înaintea înfloritului. Un tratament când lăstarul are 5-6 frunze și încă unul în perioada în care butonii florali sunt etalaţi, însă înflorirea nu a început. Tratamentele vor continua pe întreaga perioadă de vegetaţie, până la intrarea strugurilor în pârgă, diversificând fungicidele aplicate. Sulful poate fi o variantă de început, iar după înflorit tratamentele se vor diversifica.

    Verificaţi întotdeauna toate recomandările producătorului, mai ales cele în legătura cu posibila legătură între fungicid și procesul de vinificaţie sau modificări de natură organoleptică ale strugurilor și implicit ale vinului.

    Fungicide recomandate pentru

     controlul făinării

    Tabel 2

    Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
    ATTENZO STAR® 50 SC Făinarea viţei de vie (Uncinula necator) sistemic preventiv, curativ
    Cyflamid 5 Făinarea viţei de vie (Uncinula necator) sistemic preventiv, curativ
    Folicur® Solo 250 EW Făinarea viţei de vie (Uncinula necator) sistemic preventiv, curativ
    Flint® Max 75 WG

     

    Făinarea viţei de vie (Uncinula necator)

    Putregaiul negru (Guignardia bidwelli)

     

    sistemic

     

    preventiv, curativ

    Luna® Experience 400 SC Făinarea viţei de vie (Uncinula necator) sistemic preventiv, curativ
    Karathane™ Gold 350 EC Făinarea viţei de vie (Uncinula necator) contact preventiv, curativ
    Prosper® 300 CS sistemic preventiv, curativ sistemic
    RIZA® 250 EW Făinarea viţei de vie (Uncinula necator) sistemic preventiv, curativ
    Sercadis® Făinarea viţei de vie (Uncinula necator) sistemic preventiv, curativ
    SYSTHANE FORTE Făinarea viţei de vie (Uncinula necator) sistemic preventiv, curativ
     

    SHAVIT F 72 WDG

    Făinarea viţei de vie (Uncinula necator)

    Mana viţei de vie (Pl asmopara viticola)

    Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)

     

    Sistemic

    contact

     

    preventiv, curativ

    Topas Făinarea viţei de vie (Uncinula necator) sistemic preventiv, curativ
    Talendo® Făinarea viţei de vie (Uncinula necator) sistemic preventiv, curativ
     

    Universalis 593SC

    Făinarea viţei de vie (Uncinula necator)

    Putregaiul cenușiu              ( Botrytis cinerea – secundar

     

    sistemic

     

    preventiv, curativ

    Vivando® Făinarea viţei de vie (Uncinula necator) sistemic preventiv, curativ
    • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

    Recolte profitabile !

    Daca v-a placut articolul si v-a fost de ajutor, nu refuz o invitaţie la o cramă!

    Alte articole

    • Stropirile cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ – beneficii, dozeStropirile cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ – beneficii, doze
    • Viespea rapitei ( Athalia rosae)- mod de manifestare, soluţii, tratamenteViespea rapitei ( Athalia rosae)- mod de manifestare, soluţii, tratamente
    • Gandacul lucios al rapiţei (Meligethes aeneus) – cum poate fi combătutGandacul lucios al rapiţei (Meligethes aeneus) – cum poate fi combătut
    • Cuprul în perioada de repaus vegetativ –  eficientizarea acestei stropiriCuprul în perioada de repaus vegetativ – eficientizarea acestei stropiri
    • Sclerotinia la rapita de toamna – ghid practic de controlSclerotinia la rapita de toamna – ghid practic de control
    No tags.

    Leave a Comment

    Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Cele mai populare articole

    • Piatra vanata în perioada de repaus vegetativ, doză, atenţionări, importanţa
    • Psylla mali Schemă de tratament la măr – ediţia 2022
    • Stropirile la prun – plan complet de tratament in 2022
    • Stropirile cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ – beneficii, doze
    • Basicarea frunzelor – Taphrina deformans, plan complet de tratament
    • Viermi sarma – factori de risc, metode prin care pot fi ţinuţi sub control
    • Stropirile la cireș: plan complet de tratament-ghid 2022
    • Cuprul în perioada de repaus vegetativ – eficientizarea acestei stropiri
    • Gandacul paros (Epicometis hirta) – punctele slabe și forte
    • Viespea lăstarilor de măr și par ( Janus compressus ) – simptome, plan complet de tratament

    Arhive

    • mai 2022
    • aprilie 2022
    • martie 2022
    • ianuarie 2022
    • decembrie 2021
    • mai 2021
    • aprilie 2021
    • ianuarie 2021
    • aprilie 2020
    • februarie 2020
    • ianuarie 2020
    • noiembrie 2018
    • octombrie 2018
    • septembrie 2018
    • martie 2018
    • februarie 2018
    • ianuarie 2018
    • decembrie 2017
    • noiembrie 2017
    • martie 2017
    • ianuarie 2017
    • februarie 2016

    Categorii

    • Cereale paioase
    • Fără categorie
    • Ingrasaminte
    • Pomi fructiferi
    • Porumb
    • Rapita
    Copyright 2021 AgroMentor.ro | Toare drepturile rezervate.
    • Prima pagina
    AgroMentor