Făinarea viţei de vie

Făinarea viţei de vie – vinul bun pleacă dintr-o vie sănătoasă

Cyflamid 5 EW

Făinarea alături de mana viţei de vie sunt fără doar și poate cele mai cunoscute boli ale viţei de vie. S-ar putea crede că această boală afectează doar cantitativ producţia de strugure. Din păcate în mod direct cât și indirect, făinarea viţei de vie poate duce la deprecierea vinului. De fapt, tot ceea ce se întâmplă în podgorie,  poate avea repercursiuni asupra procesului de vinificaţie. Chiar și pesticidele aplicate, trebuie atent alese și aplicate, astfel încât acestea să nu interfereze negativ în procesul de obţinere a vinului.

Făinarea viţei de vie – simptome

Patogenul poate să afecteze tot ce se observă verde la viţa de vie, lăstari, frunze, ciorchini, muguri. Dacă în cazul altor boli avem o perioadă în care patogenul acţionează, făinarea  poate să își facă prezenţă pe întreaga perioadă de vegetaţie a viţei de vie.

Din mugurii care au fost infectaţi în anul anterior, apar lastari care raman mici cu frunzuliţele gofrate și cu semne clare de miceliu prăfos pe ei. Mai departe patogenul poate afecta ciorchinii încă de abia formaţi. Dacă nu sunt efectuate tratamentele, boala poate progresa putând să cuprindă cu miceliu albicios întreg foliajul și ciorchinii. Boabele acoperite cu miceliul ciupercii nu mai cresc în dimensiune, se crapă susceptibilizând mai departe boabele la apariţia de putregaiuri. Boabele și foliajul afectat pare pudrat cu un praf alb-cenușiu. Dintr-un astfel de strugure nu se va obţine vin de calitate!

fainarea vitei de vie
Foto 1: Făinarea viţei de vie – simptome la nivelul ciorchinilor

Uncinula necator – Ciclul biologic

Patogenul supravieţuiește în perioada de iarnă ca miceliu de rezistenţă în muguri sau cu ajutorul cleistotecilor, fructificaţii care supravieţuiesc direct pe organele vegetative ale viţei de vie, chiar și pe frunzele căzute la sol.

Transmiterea prin intermediul miceliului de rezistenţă este cel mai răspândit în climatul nostru. Primăvară, odată cu ieșirea mugurilor din repausul vegetativ, ciuperca intră și ea în activitate, dezvoltând pe miceliu, fructificaţii (conidiofori cu conidii). Fructificaţiile sunt preluate de vânt și vor fi purtate prin podgorie, provocând infecţiile primare cu făinare.

Patogenul nu are nevoie neapărat de umiditate liberă (ploi, rouă), ca să provoace noi infecţii. Din contră, ploile cu volum ridicat de apă, interferează negativ cu formarea de noi fructificaţii, împiedicând transmiterea patogenului.

Din punct de vedere al temperaturii, Uncinula necator are o dezvoltare maximă atunci când temperatura depăștește 20°C, însă la 28-30°C  dezvoltarea patogenului este oprită. Ploile scurte de vară, cu volum mic de apă în perioade cu temperatură sub 28°C sunt condiţii ideale pentru acest patogen. Cu toate acestea, patogenul nu are nevoie de umiditate atmosferică ridicată pentru a se dezvolta. Acesta poate cauza probleme chiar și în perioade umiditatea atmosferică scăzută

Radiaţiile UV, care cad direct pe zona în care se află patogenul, opresc transmiterea bolii. În schimb zona care crește la umbră este mult mai predispusă la atacul acestei boli.

Filt max 1180x605 1
Foto: click detalii !

Făinarea viţei de vie – metode de control

Pentru combaterea făinării folosindu-se cantităţi mari de fungicide, cresc șansele apariţiei de rezistenţă. Din acest motiv, folosirea de metode alternative pentru controlul patogenului, precum și alternarea fungicidelor, având grijă ca acestea să aibă modalităţi diferite de acţiune, pot contrabalansa șansele în favoarea noastră.

Tăierile în uscat și verde

În perioada de repaus vegetativ sunt eliminate zonele bolnave sau care au îngheţat. Cu cât calitatea acestor tăieri este mai bună, cu atât vom acorda mai puţine șanse patogenului. O viţă de vie în care avem prea mult lemn, va dezvolta foarte mulţi lăstari și foliaj, creându-se astfel zone în care soarele și fungicidele nu pot ajunge. În astfel de zone, cu umiditate puţin mai ridicată, patogenul crează infecţii mari, de unde apoi cu ajutorul vântului va disemina conidii în toată podgoria.

În plus, acolo unde nu există un echilibru între ceea ce poate rădăcina și butucul să ducă și toată partea vegetativă a viţei de vie, sunt create dezechilibre de nutriţie, care pot susceptibiliza viţa de vie la apariţia făinării.

În perioada de vară sunt efectuate lucrări în verde (copilit, plivit, cârnit, îndepărtarea frunzelor din proximitatea strugurilor). Aceste lucrări nu doar că vor duce la creșterea vitalităţii viţei de vie, ci va creea spaţiu prin care soarele să scalde în radiaţiile UV întreaga viţă de vie. Fungicidele aplicate vor ajunge pe întreg aparatul vegetativ, eliminând astfel posibilele zone în care patogenul să fie protejat. În mod sinergic, prin întreg setul de măsuri,  Uncinula necator și nu numai, poate fi ţinut sub control.

vita de vieFăinarea viţei de vie – metode chimice de control

Sulful probabil este cel mai vechi aliat al nostru împotriva făinării. Cu toate că este folosit în mod regulat, până acum nu au fost raportate cazuri de rezistenţă a patogenului la sulf. Secundar, sulful are acţiunea foarte bună și asupra acarienilor. Acţiunea lui este una de contact, împiedicând instalarea și evoluţia bolii. Produsul stimulează procesul de fotosinteză și deci o mai bună creștere a viţei de vie.

La începutul perioadei de vegetaţie, mai ales dacă nu avem perioade cu ploi care să-l spele, produsele pe bază de sulf sunt o variantă foarte bună de tratament (făinare și acarieni).

Atentie: La temperaturi de peste 30 °C, sulful poate cauza fenomene de fitotoxicitate.

Fungicide pe bază de sulf

  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Perioada de tratament

Acolo unde făinarea acţionează foarte puternic și recurent (soi sensibil la Uncinula necator, condiţii pedoclimatice favorabile patogenului), se vor efectua 2-3 tratamente încă înaintea înfloritului. Unde făinarea nu este o problemă foarte gravă, recurentă, se pot efectua 1-2 tratamente înaintea înfloritului. Un tratament când lăstarul are 5-6 frunze și încă unul în perioada în care butonii florali sunt etalaţi, însă înflorirea nu a început. Tratamentele vor continua pe întreaga perioadă de vegetaţie, până la intrarea strugurilor în pârgă, diversificând fungicidele aplicate. Sulful poate fi o variantă de început, iar după înflorit tratamentele se vor diversifica.

Verificaţi întotdeauna toate recomandările producătorului, mai ales cele în legătura cu posibila legătură între fungicid și procesul de vinificaţie sau modificări de natură organoleptică ale strugurilor și implicit ale vinului.

Fungicide recomandate pentru

 controlul făinării

 

  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Recolte profitabile !

Daca v-a placut articolul si v-a fost de ajutor, nu refuz o invitaţie la o cramă!

1 thought on “Făinarea viţei de vie – vinul bun pleacă dintr-o vie sănătoasă”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top