Calculator diluții - instrument pentru stabilirea corecta a concentrației soluției de stropit

Prima varianta de calculator este de mare folos atunci când deja cunoașteți cantitatea de produs (fungicid, insecticid, etc.) pe care-o veți utiliza, precum si concentrația recomandata de producător, pe care o găsiți întotdeauna in fisa tehnica a produsului si pe ambalajul produsului. 

Aveți nevoie sa aflați doar cantitatea de apa pe care trebuie sa o adăugați in pompa, astfel încât sa atingeți concentrația recomandata de producător pentru combaterea parazitului țintă (mai multe detalii găsiți sub calculator).

A doua varianta este de folos atunci când deja cunoașteți cantitatea de soluție de stropit de care aveți nevoie. De pe ambalajul produsului utilizat (fungicid, insecticid, etc.), veți afla concentrația recomandata de producător.

Aveți însă nevoie sa aflați, cantitatea de produs (fungicid, insecticid, etc.), pe care trebuie sa o introduceți in amestec pentru a obţine concentrația recomandata (mai multe detalii găsiți sub calculator).

Calculator Dilutii

Calculator diluție soluții (varianta 1)


Solutia finala obtinuta (apa + produs comercial (insecticid/fungicid, etc)) este:

Calculator Dilutii

Calculator diluție soluții (varianta 2)


Cantitatea necesara de produs comercial (fungicid, insecticid, etc.) este de:

Calculator diluții (varianta 1)

  • Este situația in care fermierul are o anumita cantitate de produs (fungicid, insecticid, etc.) si urmează să utilizeze întreaga cantitate, pentru prepararea unei soluții.
  • De obicei,  aceasta situație, apare atunci când utilizam produse microambalate, cumpărate din fitofarmacii. 
  • De pe ambalajul produsului sau de pe fisa tehnica a produsului comercial, in funcție de problema pe care o avem, vom afla concentrație pe care trebuie sa o aibă soluția de stropit. Spre exemplu, un insecticid este omologat pentru un dăunător sa fie aplicat la o concentrație, iar pentru un altul la o cu totul alta concentrație.
  • Ideea ca o fiola sau un pliculeț de fungicid sau insecticid se amesteca in 10 l/apa, indiferent de problema pe care o avem este total greșită. Aceasta practica poate duce la lipsa eficacității sau la concentrații periculoase de pesticide etc. in fructele sau legumele noastre.
  • Pas 1: – introduceți in calculator diluții (varianta 1), cantitatea de pesticid pe care o veți utiliza;
  • Pas 2: in funcție de problema pe care o aveți, introduceți in calculator concentrația recomandata de producător pentru problema specifica pe care doriți sa o remediați.
  • La final veți obţine cantitate de soluție finala (apă + produs comercial (insecticid/fungicid, etc.)) pe care trebuie sa o introduceți in pompa !

Exemplu 1 de utilizare:

Am cumpărat 2 l/polisulfura si doresc sa efectuez o stropire in perioada de repaus vegetativ, utilizând o soluție cu o concentrație de 20 %.

 • Pas 1: 2 l polisulfura = 2000 ml (am transformat din litri in mililitri). Apoi utilizând varianta 1 de calculator, trec in prima căsuță de sus cei 2000 ml. La concentrație (căsuța din mijloc), trec concentrația dorita (20%). Dau click pe „Calculează” si îmi rezulta un volum de soluție finala (apă + polisulfură) de 10 litri. 
 • Pas 2: – Adaug in pompa sau in recipientul de măsurare 5 l apa, apoi adaug cei 2 litrii de polisulfura, iar la urma, adaug diferența de apa, pana obțin 10 l soluție.  In total in pompa sau recipientul de măsurare, voi avea 8 l/apa si 2 l/polisulfura, cantități ce îmi  vor asigura o soluție finala de 20 % polisulfura.   

Exemplu 2 de utilizare:

Am cumpărat 300 g sulfat de cupru si doresc sa efectuez o stropire in perioada de repaus vegetativ, utilizând o soluție cu o concentrație de 2 % sulfat de cupru. Doresc neapărat, sa utilizez într-o singura stropire, întreaga cantitate de 300 g. Prin urmare, voi utiliza varianta 1 de calculator. 

 • Pas 1: Introduc cele 300 g in prima căsuță. Apoi in căsuța din mijloc, voi trece concentrația dorita (2% in cazul meu).  Apăs click pe butonul „Calculează” si îmi rezulta, ca in cazul in care doresc sa utilizez întreaga cantitate de 300 g sulfat de cupru, pentru a obţine o soluție de 2% concentrație, atunci cantitatea de soluție obținută va fi de 15 l.  
 • Pas 2: In pompa de stropit sau intr-un recipient gradat, voi adăuga  10 l apa si cei 300 g sulfat de cupru, apoi voi aduce întreaga cantitate de soluție la semn. Practic, voi adăuga apa in soluția obținută, pana când nivelul soluției ajunge la semnul de 15 l. In acel moment am obținut soluția finala pentru stropit, in concentrație de 2% sulfat de cupru. 

Calculator diluții (varianta 2)

  • Probabil este situația cea mai întâlnită. Fermierul știe ca are nevoie de o anumita cantitate de soluție pentru efectuarea unei stropiri (7l, 10l, 20l. 50l, 1000 l, etc.).

  • De pe eticheta produsului comercial (fungicid, insecticid, etc.), fermierul afla concentrația recomandata de producător. 

  • Rămâne doar ca fermierul, sa efectueze un calcul in urma căruia, sa afle cantitatea de produs comercial (fungicid, insecticid, etc.), de care are nevoie pentru a obţine concentrația recomandata de producător.

Exemplu de utilizare 

In mica livada de acasă știu ca 10 l de soluție îmi este suficient, pentru efectuarea stropirii din perioada de repaus vegetativ. Doresc sa utilizez polisulfura, iar concentrația soluției sa fie de 20%. 

 • Pas 1: In varianta 2 de calculator, in prima căsuța de sus, trec ca am nevoie de 10 l soluție. In căsuța din mijloc, adaug ca am nevoie de o concentrație de 20%. Apăs click pe „Calculează” si îmi rezulta in ultima căsuță de jos, ca am nevoie de 2000 ml (2 litri) polisulfura.
 • Pas 2: In pompa de stropit sau intr-un recipient gradat, adaug 5 l/apa si cei 2 l/polisulfura, iar apoi adaug apa, pana când soluția va ajunge la nivelul de 10 litrii.   

Foarte mare atenţie la UNITATEA DE MASURA ( 1 Kg = 1000 g, 1 L = 1000 ml)

Întotdeauna respectați toate recomandările producătorului!

Respectați cu strictețe toate dispozițiile legale cu privire la produsele de protecția plantelor. 

Aceste instrumente sper sa va ușureze munca si sa înlesnească bunele practici cu privire la aplicarea pesticidelor.

Mai jos veți găsi schemele de tratament gândite de specialiștii Agromentor. Acestea conțin doar produse autorizate pentru fiecare cultura in parte. 

Scroll to Top