Viermele mărului este cunoscut ȋn literature de specialitate ṣi sub denumirea de molia mărului. Simptomele provocate de viermele mărului, ȋn special cele provovate de prima generaṭie, sunt foarte des confundate cu cele provocate de Hoplocampa testudinea (viespea merelor). Nu de puṭine ori, sunt efectuate tratamentele ȋmpotriva viespii mărului (Hoplocampa testudinea) cu credinṭa că, de fapt merele vor fi ferite ṣi de apariṭia viermelui mărului (Cydia pomonella). Din cauza acestei confuzii, apar greṣeli cu privire la combaterea dăunătorului, se aplică pesticide ȋn mod eronat ṣi ȋntr-un final, fructele recoltate vor fi afectate de viermele mărului.
Viermele mărului (Cydia pomonella) – introducere
Denumirea clasică de viermele mărului, se referă specific la stadiul larvar, stadiul ȋn care dăunătorul provoacă pagube. Adulṭii sunt mai discreṭi si fără capcane feromonale ȋn care să-i prindem, aceṣtia rămân ascunṣi vederii noastre.
Viermele mărului, cu denumirea lui ṣtiinṭifică Cydia pomonella, mai este cunoscut ȋn literatura ṣi sub numele de molia mărului. Această a doua denumire populară, provine de la faptul că Cydia pomonella face parte din familia Tortricidae, una din familiile de molii din ordinul Lepidoptara (ordin din care fac parte fluturii ṣi moliile).
Larvele acestei familii mai sunt cunoscute ṣi ca larve răsucitoare de frunze, avand in vedere obiceiul acestora de a utiliza materia vegetală pentru a-ṣi construi adăposturi.
O altă denumire, mai puṭin formală, al larvelor de Cydia pomonella este aceea de larve torcătoare. Această denumire provine de la capacitatea larvelor de a secreta mătase, cu care reuṣeṣte să ȋṣi construiască adăpost.
Cydia pomonella – origine, pomi fructiferi afectaṭi, simptome
Dăunătorul ȋṣi are originea ȋn Europa de est ṣi Orientul Apropiat. Odată cu răspândirea culturii mărului ȋnsă, viermele mărului s-a răspândit ṣi el, fiind ȋn acest moment prezent pe toate continentele ȋn care se cultivă mărul. Puṭine ṭări ȋn care se cultivă mărul sunt ferite deocamdată de prezenṭa acestei insecte.
Viermele mărului atacă în principal specii din familia Rosaceae, dar preferința sa variază în funcție de factori precum disponibilitatea fructelor și condițiile climatice. Principalele specii atacate sunt mărul, părul ṣi gutuiul. Ȋn anumite condiṭii, viermele mărului poate ataca ṣi alte specii cum ar fi castanul, nucul, alunul, migdalul, prunul, piersicul, dar ṣi specii exotice cum ar fi rodia, smochinul, portocalul.
Adulṭii nu produc pagube, ȋnsă larvele pot duce la pierderi de peste 50-90% din producṭia de mere. Larvele se hrănesc cu pulpa fructelor, ȋn care creează galerii spiralate către zona ȋn care se găsesc seminṭele, pe care viermele mărului le consumă de asemenea.
Larvele primei generaṭii intra in pulpa fructului de obicei prin zona caliciului. Probabil acest comportament de intrare prin aceasta zona are legatura cu posibilitatea larvelor de a ajunge mult mai usor in zona in care se gasesc semintele, zona care contine multi nutrienti. Merele afectate isi opresc cresterea, iar apoi cad. Din acest motiv, atacul primei generaṭii este confundat adesea cu atacul produs de viespea merelor (Hoplocampa testudinea). Mai jos insa, veti putea gasi fotografii care va pot ajuta sa diferentiati usor atacul fiecarei specii in parte.
A doua generatie de larve, de obicei prin zona pedunculului, acolo unde fructele prezinta crapaturi sau in zona laterala acolo unde fructele se ating unul de celalalt. Ca urmare a atacului produs de larve, fructele ȋṣi grăbesc coacerea, iar apoi cad. Pe urmele atacului se pot instala putregaiuri.
Ȋn zona ȋn care s-a hrănit, galeriile vor fi pline cu excremente de culoare maro-roṣcat. Zona de intrare al larvelor ȋn fruct, poate fi plină de excremente, susṭinute de un păienjeniṣ de mătase, excretat de larve. Alături de excremente, pe orificiul ȋn care larva a intrat ȋn fruct putem observa ṣi materie vegetatală, ȋn special bucăṭi de frunze uscate, pe care larva le-a lipit la intrarea ȋn fruct.
Câte fructe poate distruge o larvă de viermele mărului?
Ȋn general o larvă distruge un singur măr, ȋnsă sunt situaṭii ȋn care din cauza densităṭii mari de larve ṣi al fructelor care sunt lipite unul de celălalt, larvele să migreze dintr-un fruct ȋn altul. Ȋn zona ȋn care fructele stau lipite unul de celălalt, iar larva a reuṣit să treacă dintr-un fruct ȋn altul, vom putea observa excremente, care vor „cimenta” respectiva zonă.
Trebuie deci reṭinut că atunci când fructele sunt apropiate, larvele se pot miṣca mult mai uṣor dintr-un fruct ȋn altul. Fructele mature ṣi cele deteriorate, emit un miros specific, care atrag larvele. O densitate ridicată de fructe poate ȋnsemna o atractivitate pentru larve mult mai ridicată. Din acest motiv, nu de puṭine ori, fructele care stau buchet, atunci când avem atac de viemele mărului, sunt foarte predispuse la a fi toate afectate de atacul larvelor.
Viermele mărului (Cydia pomonella) – ciclul biologic
Rugămintea mea este să nu treceṭi cu vederea peste acest capitol. Aici veṭi găsi informaṭii importante cu privire la biologia dăunătorului. Aceste informaṭii sunt esenṭiale ȋn lupta contra viermelui mărului, mai ales ȋn cazul ȋn care, doriṭi să aplicaṭi metode ecologice (biologice), de control.
Ciclul biologic al dăunătorului, tinde să fie sincronizat cu fenologia pomilor fructiferi gazdă, în special cu înflorirea mărului. Sincronizare cu fenologia mărului este crucială pentru supraviețuirea și succesul reproductiv al speciei. Practic, aceasta adaptare permite dăunătorului să-și maximizeze accesul la resurse alimentare și să-și asigure condiții optime pentru dezvoltarea noii generații. Pentru cultivatori, această perioadă este critică pentru implementarea măsurilor de control, deoarece coincide cu momentele cheie în ciclul de viață al dăunătorului.
Cydia pomonella are ȋn România ṣi R. Moldova ȋn general un număr de 2 generaṭii, ȋnsă ȋn anii foarte favorabili, pot să apară chiar ṣi 3 generaṭii ȋntr-un an. Numărul de generaṭii depinde de gradul de favorabilitate al anului, ȋn special ȋn funṭie de temperatură ṣi nivelul de precipitaṭii. A treia generaṭie este o consecinṭă directă a ȋncălzirii globale prin care trecem.
Unde iernează larvele de viermele mărului
Viermele mărului iernează sub formă de larvă matură. Larvele se pot retrage sub scoarṭa exfoliata a tulpinii, sub frunzele de la nivelul solului, orificii ale stâlpilor de susṭinere din livezi, ȋn plasele de umbrire sau antigrindina sau chiar ȋn lăzile ȋn care păstrăm fructele peste iarnă. Uneori larvele pot ierna chiar ȋn interiorul fructelor. Odată ajunsă ȋn zona de iernare, larvele ṭes un cocon de protecṭie, unde vor intra ȋn diapauză (hibernare).
Având ȋn vedere că locul de iernare este atât de divers, nefiind localizat neapărat la nivelul tulpinii sau al coroanei, stropirile cu ulei horticol din perioada de iarnă, nu au eficacitate ridicată ȋmpotriva acestui dăunător. – uite că deja am reuṣit să tragem o primă concluzie!
Influenṭa condiṭiilor climatice asupra curbei de zbor al dăunătorului
Zborul viermelui mărului este puternic influenṭat de condiṭiile climatice. Având ȋn vedere schimbările climatice prin care trecem, ȋngrijorarea este că modelele construite de cercetători până ȋn acest moment, să nu se mai suprapună fidel cu comportamentul actual al dăunătorului.
Prin urmare, repetăm recomandarea prezenṭei obligatorii a unei capcane feromonale ȋn livadă sau urmarirea avertizărilor cu privire la zborul dăunătorului. Această recomandare este deosebit de importantă mai ales ȋn fermele ȋn care sunt aplicate produse ecologice de control.
Temperatura scăzută din perioada de iarnă, ȋn special perioadele cu temperatură mai mică de – 5 °C, poate duce la mortalitate ridicată ȋn rândul larvelor aflate ȋn stare de hibernare. Atunci când temperatura scade sub -15°C, -20°C, mortalitatea ȋn rândul larvelor poate fi cu adevărat drastică. Din păcate, din cauza ȋncălzirii globale, iernile sunt tot mai calde, iar larvele supravieṭuiesc ȋntr-un procent tot mai ridicat. Din acest motiv, densitatea primei generaṭii de viermelui, pare a fi tot mai ridicată.
Utilizarea hormonilor sexuali pentru atragerea masculilor
Pentru ca să ȋṣi găsească un partener, femela emană un feromon prin intermediul căruia indică masculilor poziṭia exactă ȋn care se află ṣi bineȋnṭeles, că este receptivă sexual. Descoperirea acestui feromon a fost făcută de o echipă de cercetători din SUA, condusă de Dr. Wendell L. Roelofs, ȋn anul 1971. Feromonul principal responsabil pentru atragerea masculilor de Cydia pomonella este denumit codlemone (E,E-8,10-dodecadien-1-ol). Acesta este utilizat ȋn prezent ȋn practicile de control biologic, cum ar fi capcanele feromonale, care atrag ṣi prind masculii de Cydia pomonella.
Ȋn ce perioadă a zilei are loc zborul adulṭilor
Adulții de Cydia pomonella (viermele merelor) zboară în general în perioadele crepusculare ale zilei, mai exact:
- Seara, după apusul soarelui: Aceasta este principala perioadă de activitate pentru adulții de Cydia pomonella. Ei devin activi în amurg și continuă să zboare în primele ore ale nopții. Perioada principală de zbor este aproximativ între orele 19:00 – 23:00 în funcție de anotimp. Activitatea poate continua ṣi nocturn, până în jurul orei 1:00 – 2:00, dar cu intensitate redusă.
- Dimineața devreme, înainte de răsăritul soarelui: Unii adulți pot fi activi și în zorii zilei, deși activitatea lor este de obicei mai redusă comparativ cu cea de seară. Prin urmare, poate exista o activitate redusă între orele 4:00 – 6:00 dimineața, în funcție de momentul răsăritului.
Aceste obiceiuri de zbor crepusculare sau nocturn, ajută dăunătorul, să evite temperaturile ridicate din timpul zilei și prădătorii diurni. De asemenea, condițiile de lumină redusă sunt favorabile pentru împerechere și depunerea ouălor.
Cu privire la temperatură, ȋn general, Cydia pomonella preferă temperaturi moderate (în jur de 15-20°C) și condiții calme pentru zbor (fără vânt).
Zborul dăunătorului poate fi limitat drastic de condiṭiile climatice. Temperatura sub 15°C ṣi ploile, pot limita drastic activitatea adulṭilor. Reproducerea ṣi depunerea ouălor este inhibată de ploi ṣi temperatura scăzută. Ȋn plus, să nu uităm că ṣi viermele mărului poate fi afectat de diverṣi fungi, care sunt foarte activi ȋn perioadele cu umiditate ridicată.
Ȋmperecherea ṣi depunerea ouălor
După ieṣirea din pupă, adulṭii au nevoie de 1-2 zile pentru maturizarea sexuală. Apoi femelele ȋncep să emită feromoni, prin intermediul cărora ȋṣi divulgă locaṭia ṣi bineȋnṭeles, faptul că sunt sexual disponibile. Zborul masculilor ȋn căutarea femelelor are loc la adăpostul nopṭii.
La aproximativ 3-5 zile după actul sexual, femela este pregătită să depună ouă. O femelă de Cydia pomonella poate depune ȋn medie ȋn jur de 60-100 de ouă ȋn funcṭie de condiṭiile climatice. Ouăle sunt depuse individual pe fructe, foliaj, ramurile tinere.
Incubația ouălor de Cydia pomonella în prima generație durează, în general, între 5 și 15 zile, în funcție de condițiile de temperatură și umiditate. La temperaturi mai ridicate, perioada de incubaṭie, tinde să fie mai scurtă, în timp ce la temperaturi scăzute poate fi mai lungă. După această perioadă are loc eclozarea ṣi apariṭia larvelor.
Larvele migrează spre fructe, iar ȋn primele 24-48 ore, provoacă rosături superficiale la nivelul pieliṭei. Ȋn perioada de la depunerea ouălor ṣi până când larvele se ascund ȋn fruct, dacă efectuăm tratamente (chimice sau biologice), avem cele mai mari ṣanse de reuṣită ȋn controlul dăunătorului. Odată ce larvele au ajuns ȋn fruct, tratamentele sunt de prisos.
Viermele mărului – apariṭia adulṭilor primei generaṭii (hibernantă)
Odată cu ieṣirea mărului din repausul vegetativ, larvele ies ṣi ele din diapauză (hibernare). Ȋn perioada martie-aprilie are loc transformarea larvelor ȋn pupe, iar ȋn aprilie – mai, perioada ȋn care pupele se transformă ȋn adulṭii primei generaṭii.
Apariṭia primilor adulṭi poate să difere ȋn funcṭie de regiunea ȋn care avem plantaṭia de măr. Ȋn regiunile intracarpatice ṣi ȋn cele de deal ṣi podiṣ din afara arcului carpatic, apariṭia primilor adulṭi este identificat de obicei spre final de luna aprilie, ȋnceput de lună mai. Vârful curbei de zbor al dăunătorului se situează ȋn a doua jumătate a lunii mai. Zborul primei generaṭii ȋnsă poate continua chiar ṣi ȋn prima decadă a lunii iunie.
Ȋn zonele de câmpie, ȋn anii cu primăveri calde, primii adulṭi de Cydia pomonella pot să ȋṣi facă apariṭia la jumătatea lunii aprilie, odată cu perioada de ȋnflorit al mărului. Vârful curbei de zbor ȋnsă va avea loc ȋnsă spre mijlocul lunii mai.
Majoritatea adulților de Cydia pomonella (viermele merelor) ies din pupe într-un interval de 7-14 zile. Perioada ȋn care adulṭii ȋṣi fac apariṭia ȋnsă, poate ajunge să depăṣească 30 de zile. Vârful de zbor ȋnsă ȋl avem de obicei la cca 14 zile de la apariṭia primilor adulṭi.
Acest decalaj ȋn apariṭia adulṭilor poate fi datorat mai multor factori, printre care putem să amintim, condiṭiile pedoclimatice, adâncimea la care pupele au fost ȋngropate, variaṭiile microclimatice locale, diferenṭelor cu privire la calitatea/sănătatea pupelor.
Viermele mărului – apariṭia adulṭilor celei de-a doua generaṭii (estivală)
De la eclozare până la apariṭia celei de-a doua generaṭii de viermele mărului trec aproximativ 3-5 săptămâni, perioadă ȋn care Cydia pomonella trece din nou prin toate stadiile de dezvoltare, pentru ca ȋn final să ȋṣi facă apariṭia noii adulṭi (generaṭia a doua).
Având ȋn vedere perioada de peste 30 de zile ȋn care ȋṣi face apariṭia prima generaṭie, există posibilitatea ca apariṭia adulṭilor celei de-a doua generaṭii, să se suprapună o scurtă perioadă cu apariṭia ultimilor adulṭi din prima generaṭie. Practic să avem un vârf ȋn zborul primei generaṭii, apoi pe ȋntreaga lună iunie, ȋn capcane să surprindem săptămânal un număr mic de adulṭi de viermele mărului. Apoi treptat acest număr să ȋnceapă din nou să crescă, semn că a doua generaṭie ṣi-a intrat ȋn depturi.
Vârful de zbor al celei de-a doua generaṭii ȋl avem spre final de lunia iunie, ȋnceput de lună iulie (de obicei prima decadă), ȋn funcṭie de regiune ṣi condiṭiile climatice. Apoi ȋn funcṭie de densitatea dăunătorului, adulṭii pot să ȋṣi continue zborul până ȋn prima parte a lunii august. După fecundare, femela ȋncepe să depună ouă direct pe fruct. Larvele vor pătrunde ȋn fructe, pe care le vor deprecia. Pe urmele atacului de obicei se instalează ṣi putregaiuri. Ajunse la maturitate, larvele se vor retrage sub scoarṭa pomilor, sub frunze, ȋn sol, etc., unde vor intra ȋn diapauză. Aceste larve sunt cele care se vor transforma ȋn prima generaṭie de adulṭi ȋn perioada de primăvară (mai-iunie), ȋn anul următor.
Viermele mărului – utilizarea sumei gradelor utile pentru prognoza numarului de generatii
Vârful de zbor al fiecărei generaṭii este determinat puternic de condiṭiile de mediu prin care trece dăunătorul. De la stadiu de ou până la cel de adult, dăunătorul trebuie să acumuleze o anumită sumă de grade termice utile. Zero biologic al Cydia Pomonella este de 10 °C. Practic de la aceasta temperatură, dăunătorul intră ȋn activitate ṣi ȋncepe să se maturizeze. Pentru a ajunge la maturitate, Cydia pomonella trebuie să acumuleze din stadiul de ou până ȋn cel de adult cca 600-650 grade termice utile.
Gradele utile se pot calcula astfel”
- Se calculează media zilnică a temperaturii;
- Se scade pragul biologic (10°C) din această medie;
- Se adună apoi rezultatele zilnice până la atingerea pragului necesar pentru completarea ciclului biologic de viaṭă. De obicei acest lucru se ȋntâmplă, atunci când ȋnsumat, se ating 600-650 grade termice utile.
Practic cu cât primăvara cu temperaturi mai mari de 10 °C ȋṣȋ face apariṭia mai devreme, cu atât cresc ṣansele ca până ȋn perioada de toamnă, pe lângă cele două generaṭii clasice, să aibă timp o a treia generaṭie, să ȋṣi facă apariṭia. Pe lângă o primăvară timpurie, pentru apariṭia unei a treia generaṭii, trebuie să avem temperaturi ridicate pe intreaga perioada de primavara – toamnă (nu caniculare pentru acestea conturbă metabolismul insectei). Asta pentru că, matematic vorbind, când adunăm numere mari, atingem pragul de sus mult mai rapid.
Având ȋn vedere că trecem printr-o perioadă de ȋncălzire globală, sunt tot mai mari ṣansele ca apariṭia celei de-a treia generaṭii de Cydia pomonella să aibă loc ȋn fiecare an, să nu rămână un fenomen excepṭional. De asemenea, având ȋn vedere ciclul foarte lung de dezvoltare al dăunătorului, eṣalonării cu care larvele ajung la maturitate, sunt toate ṣansele ca o parte din generaṭia a doua de Cydia Pomonella să dea naṣtere generaṭiei a treia de viermele mărului, ȋnsă acest fenomen să fie mascat de zborul lung al celei de-a doua generaṭii. Tocmai din acest motiv, vă recomand să aveṭi mereu capcane feromonale ȋn livezile de măr.
Viermele mărului – metode convenționale de control
Aceste metode se bazează în principal pe utilizarea pesticidelor sintetice. Eficacitatea lor este mare, dar prezintă riscuri pentru mediu și sănătatea umană, dacă nu sunt aplicate corect. Este crucial să se respecte cu strictețe instrucțiunile de pe etichetă și să se utilizeze echipament de protecție adecvat. Tratamentul trebuie efectuat în perioadele critice, ținând cont de ciclul biologic al dăunătorului.
Monitorizarea regulată prin capcane feromonale este esențială pentru a determina momentul optim de aplicare a tratamentului. Pesticidele recomandate pot include insecticide organofosforice dar ṣi piretroizi. Este important să se alterneze substanțele active, pentru a preveni dezvoltarea rezistenței la insecticid al dăunătorului.
Perioada optimă de control – produse de contact sau sistemice?
Trebuie plecat de la premiza că după zborul de ȋmperechere, femela poate depune ȋn câteva zile, toate ouăle. Până să ajungă ȋn stadiul de larvă, oul are nevoie de cca 7-14. Larvele neonate au nevoie apoi de 1-2 zile, până la intrarea ȋn fruct. Atunci când aplicăm insecticid, vom controla toate stadiile de dezvoltare ale dăunătorului (ou, larvă, adult). Larvele deja intrate ȋn fruct, nu mai pot fi controlate, chiar dacă aplicăm produse sistemice. Prin urmare insecticidele cu acṭiune de contact pot fi o foarte bună soluṭie ȋmpotriva Cydia pomonella. Trebuie ȋnsă să fim conṣtienṭi că eficacitatea acestor produse sunt dependente de omogenitatea cu care soluṭia ajunge la nivelul coroanei. Efectul acestora este mai scurt comparativ cu cel al produselor sistemice sau cu acṭiune translaminară. Eficacitatea produselor cu acṭiune de contact poate fi alterată de condiṭiile climatice.
Produsele cu acṭiune sistemică sau translaminară au avantajul de a pătrunde totuṣi ȋn cantităṭi suficiente ȋn exocarp (coajă) ṣi mezocarp (zona imediat de sub coajă), astfel ȋncât protecṭia să fie pentru o perioadă mai lungă, mai puṭin alterată de condiṭiile meteo. De asemenea, aceste produse pot acṭiona ṣi asupra larvelor. care au pătruns superficial la nivelul fructelor.
Aplicarea produselor chimice, mai ales al celor cu acṭiune sistemică trebuie făcută cu mare responsabilitate mai ales atunci când se controlează a doua generaṭie de viermele mărului. Asta pentru că, mai ales dacă nu se respectă timpul de pauză sau ȋn anii secetoṣi ȋn care substanṭele chimice sunt metabolizate greoi, aceste produse se pot regăsii ȋn fructele recoltate ȋn cantităṭi peste limita legală acceptată.
Pentru un foarte bun control al dăunătorului, vă recomand ca pentru fiecare generaṭie să fie efectuată un minim de 2 tratamente chimice. Integraṭi combaterea chimică a viermelui mărului cu metode biologice și culturale de control, pentru un management integrat eficient!
Controlul primei generaṭii
Chiar dacă prima generaṭie de Cydia pomonella nu este foarte numeroasă, iar pagubele de obicei sunt reduse, controlul acestei generaṭii este eseṭial, astfel ȋncât a doua generaṭie să fie mai puṭin numeroasă.
Pentru prima generaṭie, primul tratament trebuie efetuat la cca 7-10 zile de la prinderea primilor adulṭi ȋn capcane. Pentru cei care nu au capcane, le recomand ca primul tratament să ȋl efectueze ȋn prima decadă a lunii mai. Ȋn funcṭie de zona ȋn care vă aflaṭi ṣi condiṭiile climatice specifice anului, această perioadă poate să nu corespundă exact. Ȋnsă având ȋn vedere că insecticidele de contact au o perioadă de protecṭie de cca 7-10 zile, dacă efectuaṭi un prim tratament ȋn această perioadă sunt ṣanse foarte mari să prindeṭi zborul primilor adulṭi de Cydia Pomonella.
Al doilea tratament vă recomand să-l efectuaṭi la câteva zile după apariṭia vârfului de zbor. Calendaristic această perioadă ar trebui să corespundă cu ultima decadă a lunii mai (10-31 mai).
Ȋn funcṭie de zonă, condiṭiile climatice specifice anului, vârful de zbor al primei generaṭii se poate să ȋl avem ȋn luna iunie, ȋn general ȋn prima decadă. Din acest motiv, vă recomand să aveṭi o capcană feromonală ȋn livadă sau să urmăriṭi buletinele de avertizare ale autorităṭilor sau ale altor entităṭi private.
Agromentor emite ȋn fiecare an un Buletin de Avertizare, iar dacă urmăriṭi pagina de Facebook sau dacă vă abonaṭi, veṭi afla ȋn timp util toate informaṭiile de care aveṭi nevoie.
Având ȋn vedere că se utilizează produse cu acṭiune de contact, acestea ȋn funcṭie de substanṭa activă ṣi formularea produsului comercial, pot avea o perioadă de protecṭie de 7-10 zile. Ȋn cazul ȋn care ȋn această perioadă survin ploi, zborul dăunătorului se poate prelungi, ȋnsă ȋn cazul insecticidelor de contact, precipitaṭiile pot reduce din eficacitate ṣi perioada de protecṭie. Prin urmare, ȋn caz de ploi, trebuie să luăm ȋn considerare scurtarea perioadei dintre tratamente.
Controlul generaṭiei a doua
Această generaṭie este cea mai păgubitore, fiind responsabilă de apariṭia viermelui ȋn fructele mature (maturizate forṭat). Ȋn funcṭie de zona geografică ṣi factorul an (condiṭiile climatice), zborul acestei generaṭii ȋncepe ȋn ultima decadă a lunii iunie. De obicei, vârful de zbor apare spre final de lună iunie sau maxim ȋn prima decadă de lună iulie.
Pentru controlul acestei generaṭii, ȋn mod normal sunt suficiente două tratamente. Ȋn zonele pomicole cu rezervă mare de Cydia pomonella, mai ales ȋn anii foarte favorabili pentru dăunător, poate fi necesar chiar ṣi al treilea tratament.
Primul tratament vă recomand să-l efectuaṭi la cca 7 zile de la vârful curbei de zbor al dăunătorului. Calendaristic, mai ales dacă nu aveṭi capcane feromonale ȋn livadă, tratamentul poate fi efectuat ȋn ultima săptămână din luna iunie. Chiar ṣi acolo unde poate nu avem vârf de zbor ȋn iuna iunie, vă recomand să efectuaṭi un tratament ȋmpotriva viermelui merelor, ȋn ultima decadă a lunii iunie.
Perioada de protecṭie, ȋn funcṭie de insecticidul aplicat, poate să varieze ȋn funcṭie de produsul comercial ṣi condiṭiile climatice ȋntre 7-10 zile. Mai departe ṭinem seama ṣi de biologia dăunătorului, ouăle având nevoie de 7-14 zile, până să devină larve neonate. Aṣadar al doilea tratament trebuie efectuat la minim 14 zile de la primul tratament (7 zile in care ouăle depuse, vor fi distruse de insecticid + 7 zile ȋn care chiar dacă ouăle nu sunt distruse de insecticid, au nevoie de această periaodă minimă, ca să devină larve). Acest tratament este foarte important, fiind cel care ȋn linii mari, va face liniṣte ȋn livadă.
Menṭineṭi mai departe o capcană curată ȋn livadă, iar dacă peste 10-14 zile ȋncă mai aveṭi zbor de viermele mărului, atunci luaṭi ȋn calcul un al treilea tratament.
Dacă sunteṭi ȋn căutarea unui produs omologat pentru controlul viermelui mărului, vă recomand schema de tratament pentru măr, unde veṭi găsi majoritatea produselor omologate pentru controlul acestei insecte:
Timpul de pauză – respectaṭi pentru sănătatea clienṭilor
Legat de tratamentele ȋmpotriva Cydia pomonella, mai ales ȋmpotriva generaṭiei a doua, având ȋn vedere că avem ṣi soiuri de măr de vară, va trebui să fim atenṭi la timpul de pauză recomandat de producătorul de pesticide.
Timpul de pauză reprezintă perioada minimă care trebuie să treacă de la aplicarea pesticidelor, până când fructele pot fi recoltate ṣi consumate. Informaṭiile cu privire la timpul de pauza sunt prezente pe toate etichetele pesticidelor. Acolo unde cumpăraṭi produse microambalate, ȋntrebaṭi fitofarmacistul despre timpul de pauză ṣi cereṭi chiar eticheta produsului cumpărat.
Numărul ridicat de aplicări, suprapunerea tratamentelor poate duce la acumularea unei cantitaṭi ridicate de pesticide ȋn fruct sau chiar la interacṭiunea chimică dintre pesticide, putând să se ajungă la modificarea ratei de degradare al acestora.
Seceta poate duce la creṣterea concentraṭiei de pesticide ȋn ṭesuturile plantei. Un alt efect este acela că metabolismul plantei poate fi modificat ducând la o degradare mai lentă a pesticidelor aplicate. Praful format ȋn conditii de secetă, poate ajunge ȋn cantităṭi ridicate pe fruct. Acesta va reṭine o cantitate mai ridicată de pesticide.
Din acest motiv, vă recomand integrarea metodelor de control al dăunătorilor cu metode biologic. Ȋn prima parte de vegetaṭie sau primele tratamente să le efectuăm utilizând tratamente chimice, ȋnsă cu cât ne apropiem mai mult de recoltarea fructelor, metodele biologice de control să prevaleze.
Metode ecologice (biologice) de control
Aceste metode urmăresc să controleze populația de viermele mărului utilizând agenți biologici sau metode culturale, minimizând impactul asupra mediului. Controlul primei generaṭii, mai ales acolo unde dorim să utilizăm metode biologice este crucială. Prin urmare, chiar dacă prima generaṭie nu este cea mai pagubitoare, va trebui să-i acordaṭi o atenṭie foarte mare. Ȋn funcṭie de numărul de adulṭi necontrolaṭi din prima generaṭie, va depinde densitatea celei de-a doua generaṭii (cea mai păgubitoare).
Capcane feromonale
Capcanele feromonale sunt utilizate nu doar pentru a surprinde zborul dăunătorului ci ṣi pentru reducerea rezervei de masculi din zona. Acestea atrag și capturează masculii, reducând eficient capacitatea de reproducere a populației. Practic femelele vor rămâne nefecundate.
Plasarea strategică a capcanelor în livadă, cu numărul adecvat în funcție de mărime, este esențială. Sunt recomandate un număr de 10-20 capcane/ha, pentru a avea rezultate foarte bune. Această metodă poate avea o rată de eficacitate de până la 50-60%. Dacă livada de măr este foarte mare, atunci eficacitatea acestei metode se poate reduce mai mult.
Pentru a creṣte eficacitatea, recomandarea este ca această metodă să fie integrată cu alte medode de control (chimic sau biologic).
Confuzie Sexuală – dezorientarea feromonală
Se bazează pe saturarea aerului cu feromoni sintetici, împiedicând masculii să găsească femelele pentru împerechere. Această tehnică este foarte eficientă mai ales în livezile mai mici. Alături de dispozitivele care conṭin hormoni de atragere a masculilor, vor mai fi ṣi femele, care la fel vor emite hormoni de atragere a masculilor. Masculilor le va fi foarte greu să găsească o femelă, ȋn condiṭiile ȋn care ȋntreaga zonă este impregnată cu feromoni. Difuzoarele care conṭin feromoni vor fi amplasate la aproximativ 1-1.5 m de la suprafaṭa solului.
Pentru a pune ȋn practică această metodă puteṭi utiliza difuzoare cu feromoni de tipul celor pe care le veṭi găsi ȋn tabelul de mai jos. Numărul de difuzoare poate să difere ȋn funcṭie de fiecare produs comercial ȋn parte¸ȋnsă ȋn general, aveṭi nevoie de aproximativ 500 – 1000 de mici dispozitive, care conṭin feromoni de atracṭie. Ȋn funcṭie de numărul de rânduri din livada, distanṭa dintre rânduri ṣi bineȋnteles distanṭa dintre pomi/rând, se va stabili exact la ce distanṭă se vor amplasa aceste dispozitive unul de celălalt ṣi numărul de care avem nevoie la hectar.
Difuzoare care conṭin atractant feromonal
Produs comercial | Dăunător ṭintă |
ISOMATE®- C | Cydia pomonella |
Grapholita Protect® | Cydia pomonella |
Această metodă oferă un grad de protecṭie de peste 80-90%, ceea ce este aproape similar cu eficacitatea obṭinută ȋn urma tratamentelor chimice.
Utilizarea de prădători naturali – Trichogramma spp – soluṭie cu eficacitate de peste 80-90%
Trichogramma spp. este un parazitoid ( parazit al unor paraziṭi), care ȋṣi depune oul ȋn ouăle dăunătorilor ṭintă. Ȋn loc de larve de viermele mărului, din ouăle depuse de dăunător, vor ieṣi de larve de Trichogramma. Acestea se vor transforma ȋn adulṭi, care vor duce mai departe lupta ȋmpotriva Cydia pomonella.
Eficacitatea acestui parazitoid poate să depăṣească 80-90%, prin urmare ȋn viitorul apropiat trebuie să-l luăm neapărat ȋn calcul, ȋn schemele noastre de tratament.
Trichogramma spp. poate fi utilizat ȋn combaterea biologică a mai multor dăunători, printre care putem să amintim: viermele mărului (Cydia pomonella), omida fructificaṭiilor (Helicoverpa armigera), sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis), molia verzei (Plutella xylostella), molia tomatelor (Tuta absoluta), diferite specii de plosnite, etc.
Ȋn funcṭie de dăunătorul ṭintă, trebuie să venim cu specia de Trichograma potrivită. Ȋmpotriva viemelui mărului se pot utiliza Trichogramma dendrolimi ṣi Trichograma cacoeciae.
Pentru eficacitate ridicată, trebuie să sincronizăm eliberarea parazitoidului cu perioada ȋn care Cydia pomonella ȋṣi depune ouăle. Prin urmare, eliberarea de Trichogramma se va efectua eṣalonat, ȋn funcṭie de zborul dăunătorului.
Prima eliberare se poate efectua la câteva zile de la apariṭia ȋn capcane a primilor adulṭi de Cydia pomonella. Asta ȋnseamnă aproximativ ȋn prima săptămână a lunii mai. La aproximativ 10 zile de la prima eliberare, se poate efectua a doua eliberare de Trichogramma. Ultima eliberare va avea loc spre final de luna mai, imediat după vârful curbei de zbor al Cydia pomonella. La hectar se vor elibera cca 50000-100000 viespi. Eliberarea eṣalonată de Trichogramma spp. se face ṣi din cauză că parazitoidul are nevoie de ouă proaspete, pentru a le parazita. Trichogramma spp., nu parazitează ouăle prea dezvoltate sau larvele de Cydia pomonella.
Ȋn cazul ȋn care condiṭiile climatice permit, din ouăle depuse de parazitoid la final de lună mai, ȋnceput de lună iunie, peste aproximativ 2 săptămâni ȋṣi vor face apariṭia noi adulṭi de Trichogramms spp., care ne vor fi de folos ȋn eliminarea generaṭiei a doua de ouă de Cydia pomonella.
Mai departe ȋnsă, pentru mai multă siguranṭă, vom mai efectua, cel puṭin două eliberări de Tricogramma spp., una spre final de lună iunie, iar o a doua ȋn prima decadă a lunii iulie. Mai departe, se vor mai efectua eliberări de parazitoizi, doar ȋn cazul ȋn care capcanele feromonale, surprind ȋn continuare zbor al adulṭilor de Cydia pomonella.
Eliberarea de Trichogramma spp. se va face pe timp frumos, fără vânt puternic sau ṣanse de precipitaṭii ȋn perioada imediat următoare. Parazitoizii se pot elibera spre seară, când ṣi radiaṭia solară este mai redusă. Ȋn caz de ploi puternice sau temperaturi sub 15°C sau peste 35°C, se poate lua ȋn vedere ca aplicarea de parazitoizi să fie aplicată mai des.
Utilizarea de granulovirus (CpGV) pentru controlul viermelui mărului – noutate pentru România ṣi R. Moldova
Utilizarea de baculoviruṣi este cât se poate de reală ṣi chiar se practică ȋn foarte multe ferme ecologice, dar ṣi convenṭionale din România. Această metodă are o rată de succes, care ȋn foarte multe studii s-a situat ȋntre 70 ṣi peste 90%. Prin urmare, atât aplicată singular, cât mai ales integrată alături de alte metode, biologice sau chimice, această metodă poate să fie de un real ajutor, ȋn controlul biologic al viermelui mărului.
Baculovirusul utilizat este Cydia pomonella granulovirus (de aici denumirea de – CpGV) ṣi face parte din familia Baculoviridae. A fost izolat ṣi descris pentru prima dată ȋn Mexic ȋn 1964, iar apoi a fost dezvoltat ca agent biologic de control al Cydia pomonella.
Primele produse comerciale bazate pe acest granulovirus au apărut ȋn anii ’80. De atunci ȋnsă, aceste preparate au devenit tot mai eficiente, având ȋn vedere că s-a lucrat foarte mult la stabilitatea preparatelor virale ṣi la obṭinerea de produse comerciale, care pot fi aplicate foarte uniform la nivelul coroanei.
Granulovirusul Cydia pomonella (CpGV) nu afectează polenizatorii (albine, bondari, etc) sau entomofauna utilă (buburuze,Trichogramma, etc.) sau alte insecte (dăunătoare sau nu), fiind specializat strict pe infecṭia viermelui mărului. Aplicarea de granulovirus nu lasă reziduri toxice pe fructe. Din aceste motive, această metodă este omologată pentru controlul Cydia pomonella ȋn livezile ecologice.
Produse comerciale care conṭin granulovirus
Produs comercial | Dăunător ṭintă |
Madex TOP® | Cydia pomonella |
Cydia pomonella granulovirus (CpGV) – mod de acṭiune
Granulovirusul Cydia pomonella (CpGV) este un baculovirusvirus care afectează în mod specific larvele speciei Cydia pomonella. Larvele tinere, care se deplasează activ și se hrănesc cu frunze, tulpini sau fructe, ingerează virusul pulverizat pe suprafața plantelor. După ingestie, particulele de virus ajung în intestinul mijlociu al larvelor, unde capsulele proteice se dizolvă din cauza pH-ului ridicat (pH mai mare de 10). În 2-4 zile, virusul infestează majoritatea organelor gazdei, iar larvele (L1-L2) încetează să se hrănească. Odată moarte, corpul larvelor se lichefiază și eliberează milioane de noi particule virotice în mediul înconjurător, infectând alte larve.
Pe măsura aplicărilor repetate în sezoane consecutive, granuloamele se pot acumula în solul din livadă ṣi pe suprafaṭa plantelor din livadă. Această acumulare crește rezerva de virus disponibilă pentru infecțiile ulterioare, mărind eficacitatea metodei. Prin urmare, această metodă ecologică de control, ca multe altele, ȋṣi creṣte eficacitatea, odată cu consecvenṭa cu care este utilizată.
Vârsta larvelor afectate de granulovirus
Granulovirusul este foarte eficient împotriva larvelor tinere, în special a celor din primele două stadii larvare (L1 și L2). Asta mai ales avand in vedere, ca la aceasta varsta, larvele au cel mai mult timp, contact cu mediul exterior, care poate fi incarcat cu particule virale.
Acṭiunea granulovirusului este lentă, ceea ce poate permite unui anumit număr de larve să provoace pagube minore, sub formă de mici cicatrici, ȋnainte ca virusul să devină fatal. In cazul larvelor de varsta L3, avand in vedere perioada mai lunga pana cand granulovirusul devine fatal, acestea pot inca provoca pagube severe fructelor. Din acest motiv, trebuie neaparat sa vizam cu stropirile, generatiile L1 si L2.
Odata ce larvele au patruns puternic in fruct, larvele pot fi mai putin expuse infectiei cu virus. Pulpa fructului si excrementele pot sa constituie o bariera intre larva si granulovirus. Infecția virală poate fi transmisă către generația următoare, unde poate izbucni ca urmare a slăbiciunii sau a stresului abiotic ori biotic, eliminând larva și contribuind astfel la un control eficient al populației.
Prin urmare este important ca aplicările să fie realizate la momentele optime, vizând stadiile vulnerabile ale dăunătorului.
Cydia pomonella granulovirus (CpGV) – factori restrictivi
Cei mai importanti factor restrictivi sunt radiaṭiile ultraviolete (UV) si condiṭiile climatice (temperatura ridicată, precipitaṭiile). Datorita conditiilor climatice, dar si al nevoii de a elimina larvele de varsta L1 si L2, care inca nu au patruns in profunzimea fructului, trebuie intervenit ȋn mod regulat cu produse pe bază de granulovirus, pentru a menṭinea o eficacitate ridicată. Intervalul intre doua stropiri cu granulovirus, nu trebuie sa depaseasca 8-10 zile (in functie de strategia fermierului de control al viermelui mărului).
Sunt documentate situatii in care, din cauza utilizarii unilaterale pentru o perioada indelungata, eficacitatea acestei metode, sa se reduca din cauza aparitiei de populatii rezistente la varianta de granulovirus CpGV aplicata. Din acest motiv este foarte important ca ȋn izolatele de granulovirus CpGV, să avem o diversitate genetivă cât mai largă. De asemenea va recomand utilizarea de granulovirus CpGV alături de alte metode, ecologice sau convenṭionale de control. Oricum, avand in vedere ca aceasta metoda ecologica de control este noua pentru Romania sau R. Moldova, riscurile aparitiei de rezistenta deocamdata sunt minime.
Este important de menṭionat că ȋn aproape ori ce strategie de control, ecologică sau chimică, care se bazează exclusiv pe o singură modalitate de control (aceaṣi substanṭă activă spre exemplu) este predispusă la apariṭia selecṭiei ȋn cadrul populaṭiei de dăunători sau patogeni vizate. Prin urmare, dacă dorim ca aceste măsuri, să ȋṣi menṭină eficacitatea o perioadă cât mai lungă de timp este necesar ca modalităṭile de control să fie integrate.
Cydia pomonella granulovirus (CpGV) – controlul primei ṣi celei de-a doua generaṭii
Prima generaṭie de Cydia pomonella este uṣor de controlat prin această metodă, pentru că ouăle fiind depuse pe frunze, ȋn drumul lor spre fruct, ṣansele să ȋntâlnească zone cu granulovirus sunt foarte mari. Ȋn plus, temperaturile fiind mai scăzute ṣi activitatea granulovirusului poate fi mai lungă.
Combaterea acestei generaṭii este esenṭială, pentru că va reduce semnificativ presiunea celei de-a doua generaṭii, care este cu adevărat cea mai păgubitoare. Ȋn plus, larvele primei generaṭii care s-au infectat, vor fi sursă de inocul viral, potenṭând eficacitatea stropirilor cu granulovirus pentru combaterea celei de-a doua generaṭii de viermele mărului.
Având ȋnsă ȋn vedere eṣalonarea cu care dăunătorul ȋṣi face apariṭia, avem nevoie de un număr repetat de aplicări, astfel ȋncât ȋn momentul eclozării ouălor, să avem suficiente particule virale ȋn zona larvelor.
În funcție de gradul de infestare cu Cydia pomonella, condițiile climatice și strategia de combatere adoptată în cadrul programului integrat sau ecologic, care pot include și alte instrumente de control, se aplică în general 2-4 tratamente cu granulovirus pentru fiecare generație a dăunătorului. Numărul tratamentelor poate varia în funcție de nevoile specifice culturii și de strategia stabilită de fiecare fermier.
Prima aplicare pentru fiecare generație se efectuează dupa aproximativ 7 zile de la capturarea primilor adulți în capcanele feromonale. Intervalul standard între aplicări poate varia în funcție de condițiile climatice și de programul de combatere a dăunătorilor aplicat. În general, după 8 zile însorite sau 10 zile parțial însorite, se recomandă o noua aplicare de granulovirus, în funcție de strategia de combatere planificată de fiecare fermier.
Stropirile cu granulovirus – in livezile conventionale
Mai ales dacă dorim un control ecologic al dăunătorului, prezenṭa a cel puṭin o capcană feromonală, care sa fie amplasata cat mai devreme, astfel incat sa poata surprinde aparitia primilor adulti. Dupa acest moment, in perioada imediat urmatoare, primul tratament cu granulovirus poate fi aplicat. Este foarte important, ca atunic cand primele larve isi fac aparitia, granulovirusul sa fie prezent la nivelul coroanei. Mai bine aplicarea sa fie efectuata mai devreme, decat mai tarziu.
Prima aplicare cu granulovirus poate fi efectuată la circa 7 zile de la prinderea primilor adulṭi ȋn capcană.
Dacă totuṣi această capcană lipseṣte, utilizând informaṭiile din anii precedenṭi, putem recomanda ca prima aplicare cu granilovirus să se efectueze ȋn prima decadă a lunii mai ȋn zonele de deal ṣi de munte. Ȋn zona de câmpie ȋnsă prima aplicare poate fi efectuată mult mai devreme, spre final de lună aprilie.
Pentru prima generaṭie se vor efectua un minim de 3 aplicări cu granulovirus, iar pentru generaṭia a doua 4-6 aplicări de produs. Ȋn cazul ȋn care avem ṣi generaṭia a treia, ȋn special ȋn zonele de câmpie, stropirile cu granulovirus pot continua, fără teama apariṭiei de reziduri de pesticide ȋn fructe. Perioada de timp recomandată ȋntre două aplicări este de 8-10 zile (in functie de intreaga strategie de control al daunatorului din ferma).
Ȋn livezile ȋn care presiunea dăunătorului este foarte mare, ȋn perioada ȋn care avem vârful de zbor al Cydia pomonella, vă recomand cel puṭin o stropire cu insecticid. De obicei vârful de zbor apare ȋn ultima decadă a lunii mai, ȋn cazul primei generaṭii ṣi ȋn ultima decadă a lunii iunie, ȋn cazul generaṭiei a doua.
Stropirile cu granulovirus – in livezile ecologice
Perioada ȋn care se aplică granulovirusul este similară cu cea descrisă mai sus ȋn cazul livezilor convenṭionale. Numărul de aplicări ȋnsă este puṭin mai mare, mai ales dacă se merge exclusiv pe combaterea dăunătorului cu granulovirus.
Prima generaṭie se controlează utilizându-se un minim de 3 aplicări cu granulovirus, aplicare la 8-10 zile ȋntre tratamente. A doua generaṭie se controlează utilizându-se 4-5 aplicări la 6-8 zile ȋntre tratamente.
Ȋn cazul ȋn care presiunea de Cydia pomonella este ridicată, ȋn perioada de vârf de zbor (prima ṣi a doua generaṭie), vă recomand ca pe lângă granulovirus să aplicaṭi ṣi un insecticid pe baza de spinosad.
Bacillus Thuringiensis – metodă biologică de control al lepidopterelor
Bacillus Thuringiensis (Bt) este o bacterie gram-pozitivă utilizată pe scară largă ȋn controlul ecologic al dăunătorilor, inclusiv al Cydia pomonella. Datorită specificităṭii ṣi siguranṭei sale, Bt este o alternativă ecologică la pesticidele chimice.
Bacillus Thuringiensis (Bt) este o bacterie, care se găseṣte ȋn mod natural ȋn sol. Ȋn timpul sporulării, Bt produce toxine proteice (delta-endotoxine). La ingerarea sporilor sau al toxinelor, larvele ṭintă dezvoltă paralizie intestinală. Larvele afectate, ȋncetează să se hrănească, slăbesc, iar moartea survine după aproximativ ȋn 1-3 zile. Bacteria este foarte eficientă asupra larvelor din ordinul Lepidoptera (molii, fluturi).
Formele de Bt utilizate pentru Cydia pomonella
Pentru controlul moliei mărului, se folosesc preparate comerciale pe bază de subspecii precum:
- Bacillus thuringiensis var. kurstaki (cel mai utilizat ȋmpotriva lepidopterelor);
- Bacillus thuringiensis var. aizawai (eficacitate ȋmpotriva larvelor rezistente);
Bacillus Thuringiensis (Bt) – momentul aplicării, limitări
Ca ṣi ȋn cazul Cydia pomonella granulovirus (CpGV), Bacillus Thuringiensis (Bt) are eficacitate ridicată asupra larvelor tinere. De asemenea prezintă aproximativ aceleaṣi limitări cu privire la sensibilitatea la radiaṭiile UV, temperatură scăzută ṣi precipitaṭii rIdicate.
Ca ṣi perioadă de aplicare ṣi număr de aplicări, recomandările sunt similare cu cele explicate mai sus la Cydia pomonella granulovirus (CpGV). Din acest motiv, nu voi mai repeta aici modalitatea de aplicare a preparatului.
Chiar dacă are limitări similare cu Cydia pomonella granulovirus (CpGV), aceste două metode pot fi integrate cu rezultate foarte bune. Asta pentru că cele două metode au ȋn comun ṣi un mod de acṭiune, care favorizează controlul viermelui mărului.
Practic, Bt nu omoară larvele ȋntr-un timp foarte scurt. Larvele se pot infecta ṣi cu granulovirus, iar din cauză că perioada până la moartea larvelor este lungă (1-3 zile), virusul are timp să se multiplice ȋn intestinul larvelor infectate care au consumat Bt. La final, indiferent de motivul morṭii larvelor, acestea vor răspândi mai departe granulovirus.
Bacillus thuringiensis poate fi integrat ṣi cu celelate metode ecologice de control (capcane feromonale, confuzie sexuală, aplicarea de insecticide pe bază de spinosad), astfel ȋncât viermele mărului, să poată fi controlat fără să fie nevoie de insecticide de sinteză.
Produse comerciale care conṭin Bacillus thuringiensis
Produs comercial | Dăunător ṭintă |
Bactoil SC | Cydia pomonella |
BACTOSPEINE DF 500G | Cydia pomonella |
Genesis B.T. | Cydia pomonella |
Viermele mărului – controlul utilizând spinosad
Spinosad-ul este un insecticid natural derivat din fermentația bacteriei Saccharopolyspora spinosa. Spinosad-ul este eficient împotriva unei game largi de insecte, inclusiv lepidoptere, diptere, și unele coleoptere ṣi deosebit de eficace împotriva larvelor de lepidoptere (fluturi și molii). Acṭionează asupra sistemului nervos al insectelor, ducând la paralizie și moartea insectelor.
Având ȋn vedere că moartea larvelor nu survine imediat ci după câteva zile, tratamentul cu spinosad poate fi asociat cu cel ȋn care se utilizează granulovirus. Ideea este ca larvele infectate cu granulovirus ṣi spinosad, după moarte ṣi degradare să elimine mai departe o cantitate ridicată de granulovirus.
Substanṭa activă este omologată pentru controlul mai multor dăunători, inclusiv al viermelui mărului, din fermele ecologice. Spinosad reprezintă o opțiune importantă în managementul integrat al dăunătorilor, oferind un echilibru între eficacitatea ridicată și impactul redus asupra mediului. Sunt recomandate un număr de maxim 3 tratamente cu spinosad pe sezon
Produse pe bază de spinosad
Produs comercial | Dăunător ṭintă |
Laser™ 240 SC | Cydia pomonella |
Metode integrate de control – Combaterea integrata a viermelui mărului
Această abordare combină elemente din metodele convenṭionale ṣi ecologice, pesticidele fiind utilizate, doar atunci când este absolut necesar. Combinarea de metode de control convenṭionale (pesticide de sinteză) cu metode specifice agriculturii ecologice este o parte esențială a strategiei de control integrat pentru Cydia pomonella.
Scopul acestor metode este de a ṭine sub control populaṭia de viermele mărului sub pragul economic de dăunare, fără a abuza strict de metodele chimice. Integrând metode alternatice de control, se previne dezvoltarea de rezistenṭă a dăunătorului la insecticidele clasice sau chiar biologice. Un număr mai mic de aplicări cu insecticid, ȋnseamnă că entomofauna utilă ṣi mediul ȋn general sunt mai bine protejate. Ȋn plus, prin utilizarea de metode integrate de control, se va diminua din riscurile acumulării de pesticide ȋn fructe.
Metode culturale de control
Lucrările solului
Prin lucrările solului, resturile vegetale care pot ascunde pupe de Cydia pomonella, vor fi ȋngropate, conturbând astfel ciclul biologic al dăunătorului. O parte din larve, ȋṣi vor pierde viabilitatea, nereuṣind să iasă la suprafaṭă. Ȋn plus, odată ȋngropate, acestea pot fi distruse mai uṣor de micro ṣi macrofauna din sol. Metoda este doar una complementară, reuṣind să reducă parṭial din rezerva biologică de viermele mărului.
Taieri conforme, normarea rodului
Aatunci când efectuăm lucările de tăieri, dar ṣi cele de normare a fructelor, trebuie luat ȋn considerare, că acolo unde fructele stau lipite unul de celălalt, atractivitatea dar ṣi ṣansa ca o larvă să distrugă mai multe fructe este mai ridicată. Aṣadar, reducerea densității fructelor pe ramuri, diminuează atractivitatea pomului fructifer pentru larve.
O coroană corect formată va permite ca lumina soarelui ṣi curenṭii să formeze ȋn livadă un microclimat, mai puṭin prielnic dăunătorilor ṣi patogenilor. Ȋn plus, coroanele corect formate vor facilita accesul ṣi aplicarea ȋn bune condiṭii a tratamentelor (chimice sau biologice), cu repercursiuni pozitive asupra eficacităṭii acestora.
Aplicarea de benzi adezive pe tulpina pomilor fructiferi
Aceste benzi sunt foarte eficiente ȋmpotriva larvelor, care vor să migreze din coroană la nivelul tulpinii sau al solului, pentru a-ṣi găsi spaṭiu pentru ȋmpupare. Alături de alte metode de control, utilizarea benzilor adezive poate să ȋṣi aducă aportul ȋn controlul mai multor dăunători, nu doar al viermelui mărului.
Integrarea utilizării biopreparatelor cu controlul chimic al Cydia pomonella
Cu un plan foarte bine elaborat, metodele conventionale ṣi cele ecologice pot lucra sinergic, putând să ofere o soluṭie durabilă pentru controlul viermelui mărului. Pentru a pune ȋn aplicare acest plan, prezenṭa capcanelor feromonale este obligatorie. Atunci când capcanele prind 5-10 adulṭi ȋntr-o săptămână, ȋnseamnă că trebuie să ȋntervenim, fiind depăṣit pragul economic.
Viermele mărului – control ȋn perioada de repaus vegetativ.
Acum se pot aplica soluṭiile descrise puṭin mai sus, respectiv lucrările solului, tăierile ȋn uscat, eliminarea fructelor mumificate. Spre finalul acestei perioade, o aplicare cu ulei horticol, poate elimina o bună parte din larvele ȋmpupate la nivelul tulpinii.
Viermele mărului – controlul ȋn perioada final ȋnflorit – formarea fructului
Acum este un moment prielnic pentru amplasarea capcanelor feromonale. Imediat după apariṭia primilor adulṭi putem elibera Trichogramma spp, astfel ȋncât să putem surprinde ȋnceputul depunerii ouălor. La 7 zile de la apariṭia primilor adulṭi, pot fi aplicate soluṭii pe bază de Bacillus thuringiensis ṣi granulovirus CpGV, astfel ȋncât să putem surprinde apariṭia primelor larve.
Alături de eliberarea de Tricogramma spp sau stropiri cu Bacilllus, vă recomand să utilizaṭi ȋntotdeauna granulovirus. Asta pentru că Trichogramma spp afectează doar faza de ou, nu ṣi cea de larvă, iar granulovirusul va completa schema de tratament, prin controlul stadiilor viitoare de dăunator.
Legat de combinaṭia Bacillus thuringiensis/granulovirus CpGV, cele două soluṭii sunt complementare ṣi pot susṭine mult mai eficient lupta ȋmpotriva dăunătorului, crescând eficacitatea ṣi eliminând din riscurile apariṭiei fenomenului de rezistenṭă. Ȋn plus, larvele infectate cu Bacillus thuringiensis ajung să fie purtătoare ṣi de granulovirus, iar ȋntr-un final, larvele moarte, să fie utilizate ṣi ca vectori de noi infecṭii cu granulovirus.
Viermele mărului – creṣterea fructelor (mai – iunie), (iunie-august)
Mai departe se vor face eliberări de Trichogramma spp., conform programului din rubrica ȋn care această metodă a fost descrisă ṣi bineȋnteles, se vor face aplicări cu Bacillus thuringiensis ṣi granulovirus CpGV.
Ȋnsă ȋn perioada ȋn care apare vârful de zbor, vă recomand ca strategia să fie completată cu o stropire cu insecticid de sinteză (pomicultură convenṭională) sau cu un insecticid pe bază de spinosad (pomicultură ecologică). Ȋn livezile convenṭionale, după 2-3 zile de la aplicarea insecticidului, putem merge mai departe cu stropirile cu granulovirus CpGV/ Bacillus thuringiensis. Acolo unde aplicăm spinosad, ȋn amestec putem adăuga ṣi granulovirus CpCV, urmând apoi ca după 7-8 zile să revenim doar cu granulovirus CpGV ȋn amestec cu Bacillus thuringiensis.
Dacă aveṭi ȋntrebări sau dacă doriṭi să ȋmpărtăṣiṭi din experienṭa dumneavoastă, vă rog să lăsaṭi mai jos un comentariu. Recolte profitabile!
Buna ziua! Daca avem o gradina mica, ce solutii ar fi pentru a avea fructe sanatoase si fara daunatori?
Buna ziua,
Solutia ar fi sa efectuati foarte bine stropirile din luna aprilie si mai, iar pentru viermele fructelor putem adauga si stropirile de la inceputul lunii iulie. Recomandarile chiar daca sunt foarte generale, daca sunt respectate ar trebui sa va ofere siguranta unei productii foarte bune si fara reziduri de pesticide.
Trebuie vazut exact care este factorul limitativ in cazul dumneavoastra, astfel incat punctual, sa fie luate cele mai potrivite solutii. PE blog veti gasi schemele de tratament, care nu sunt doar simple insiruiri cu tabele care contin pesticide, ci si explicatii detaliate. Daca aveti nevoie de ajutor, puteti sa reveniti cu email sau sa va abonati pe blog la Buletinul de Avertizare Agromentor.