Psylla mali

Schemă de tratament la măr – ediţia 2024

Cuprins (click pe subiectul dorit)

Curenox 50

Mărul este o specie foarte importantă în livezile din România. O schemă de tratament pentru această specie cu siguranţă va fi de ajutor multor pomicultori. La noi în ţară și nu numai, numărul mare de soiuri ajung să satisfacă, chiar și cele mai pretenţioase gusturi. Fructele pot fi păstrate o perioadă mai lungă de timp, prin urmare acestea ajung să acopere necesarul de vitamine și fibre în perioada de iarnă si primăvară. Dacă prunele ajung în mare parte în cazanul de ţuică, merele din contră, sunt consumate în stare crudă, neprocesată. Acesta este încă un motiv, pentru care va trebui să fim și mai atenţi la stropirile pe care le facem.

Schemă de tratament – numărul de tratamente !

Atunci când reziduurile de pesticide rămân în fruct, pot cauza probleme foarte mari de sănătate. Mediul, entomofauna utilă, echilibrul din agroecosistem pot fi serios conturbate, dacă pesticidele sunt utilizate abuziv. Din acest motiv, va trebui să învăţăm cum să lucrăm cu pesticidele. Cunoasterea și folosirea de metode complementare în controlul parazitilor, pot reduce impactul pesticidelor asupra productiei de fructe și bineinteles asupra mediului.

Susceptibilitatea la anumite boli

Făinarea vs rapănul

Rezistenţa genetică a pomilor fructiferi la patogeni este deosebit de importantă. Făinarea și rapănul sunt printre cele mai întâlnite boli ale mărului, care se pot manifesta diferit în funcţie de bagajul genetic al soiului. Cunoscând sensibilitatea soiului, atunci când ne decidem asupra necesarului de pesticide, vom insista să avem în depozit, produse care ţin foarte bine sub control respectiva problemă.

Spre exemplu soiul de măr Golden Delicios este foarte sensibil la rapăn. Așa că fungicidul ales, trebuie în primul rând să țină sub control această boală. Soiul de măr Ionatan este foarte sensibil la făinare, prin urmare fungicidul va trebui să combată în principal această boală.

Sensibilitatea unui soi nu trebuie gândită doar prin prisma faptului că pomii fructiferi se  îmbolnăvesc mai rapid. Un soi sensibil generează un număr mult mai mare de spori  și lasă loc apariţiei de noi infectii. Factorul genetic este motivul pentru care în anumite livezi avem probleme permanente. In alte livezi însă, într-o oarecare măsură, se produc fructe fără interventia cu pesticide. O schemă de tratament trebuie să ţină seama si de toleranţa genetică a soiurilor la boli si dăunători.

Schema de tratament la măr – timpul de pauză

Pe fișa tehnică a fungicidelor o informatie deosebit de importanta este cea legata de timpul de pauză.  Această informaţie este necesară, pentru a ști la câte zile după efectuarea tratamentului, fructele pot fi consumate în siguranţă. Legislaţia privind pesticidele în UE este foarte strictă, din acest motiv în urma controalelor efectuate de autorităţi, cele mai multe probleme privind pesticidele, apar la fructele și legumele importate din afara spaţiului UE.

Pentru fiecare specie (măr, păr, prun, etc), timpul de pauză poate fi altul, prin urmare trebuie să citim cu atenţie eticheta pesticidelor. După ce timpul de pauză este depășit, se consideră că nivelul de reziduri din fructe sau legume, se găsește în toleranţele admise de legislaţia europeană. Legat de această legislaţie, condiţiile impuse de UE sunt printre cele mai dure din lume. Acesta este încă un motiv pentru care vă recomand, să cumpăraţi întotdeauna fructe și legume produse în UE.

Seceta, folosirea de adjuvanţi și uleiuri horticole, adăugarea mai multor pesticide în soluţia de stropit, etc. pot influenţa timpul de pauză. Prin urmare fiţi foarte atenţi la tehnologia aplicată în preajma recoltatului. Din acest motiv, recomand ca stropirile să fie făcute la timp, pericolul să fie îndepărtat înainte de perioada în care fructele se apropie de recoltat.

Schemă de tratament la măr – de câte ori putem utiliza același produs într-un sezon

Utilizarea iraţională a pesticidelor poate duce la situaţii foarte complicate. Dacă pesticidele nu sunt utilizate conform instrucţiunilor producătorului, putem ajunge în situaţia în care anumiţi paraziţi (patogeni, dăunători), să capete rezistenţă la substanţa activă utilizată. Respectarea recomandarilor producătorilor de pesticide (omologarea privind specia vizată, doza, numărul maxim de tratamente dintr-un sezon, alternanţa cu alte substanţe active, etc.) sunt esentiale pentru a preîntampina aparitia rezistentei parazitului la pesticide.

In aceast articol spre exemplu, un anumit produs (fungicid, insecticid), chiar dacă îl găsiţi că poate fi utilizat în 4 fenofaze, iar producătorul îl recomandă să fie utilizat într-un sezon doar de două ori, atunci respectaţi recomandarea producătorului și folosiţi-l maxim de două ori.  În celelalte două fenofaze, alegeţi să folosiţi alt produs! Aceasta schemă de tratament exact asta face, vă oferă alternative!

Legat de produsele comerciale, fiţi foarte atenţi la substanţa activă. Pe piaţă sunt produse comerciale, care  conţin aceași substanţă activă. Fiţi foarte atenţi la acest aspect !  Asta ca să nu vă treziţi, că aţi alternat doar numele de pe etichetă, substanţa activă fiind aceași.

Importanţa timpurietății soiului de măr

Soiurile de măr au timpurietăţi diferite. Sunt soiuri care spre finalul lunii iunie, deja au fructe coapte. Sunt și soiurile de toamnă, care doar în septembrie sunt bune de cules. Cred că e logic pentru fiecare că stropirile sunt altele pentru fiecare dintre aceste două cazuri contrastante. Din acest motiv, alături de fenofaza am trecut si perioada calendaristică. Fiecare dintre dumneavoastră spre exemplu, folosind un calendar poate să își traseze perioada de risc pentru fiecare dăunător sau patogen in parte.

Apariția de fructe cu rugozitate (fructe cu plasă)

Fenomenul este destul de frecvent, mai ales acolo unde avem soiuri de mar din varietatea Golden. Nici celelalte soiuri de mar nu sunt ferite de aceasta problema. Fenomenul este destul de complex, prin urmare, materialul de mai jos cu siguranță vă va fi de ajutor:

Rugozitatea fructelor (ruginirea fructelor) – descriere, cauze, soluții

Schemă de tratament – cei mai periculoși dăunători ai mărului

Ori ce schemă de tratament trebuie sa-i vizeze. Tipul acesta de dăunător în anii în care atacul este foarte puternic, poaate cauza pierderi semnificative.  Prezenţa acestora este destul de greu de sesizat, chiar și pentru un ochi avizat. Atunci când observăm că avem o problemă, de obicei este prea târziu, stropirile ne mai având nici un efect. Pagubele pot fi foarte mari, în cazuri severe întreaga producţie poate fi compromisă. Din acest motiv stropirile la măr, trebuie neapărat să-i vizez.

Gărgăriţa bobocilor de măr – Anthonomus pomorum

Gărgăriţa bobocilor de măr – Anthonomus pomorum
Foto 1. Anthonomus pomorum – gargarita bobocilor de mar

Privind cu atenţie fotografia de mai sus, putem să ne dăm seama, cât de bine s-a adaptat acest dăunător la atacul bobocilor de măr. Camuflajul este aproape perfect. Atunci când se simte în pericolul, gărgăriţa cade de pe măr la nivelul solului, unde nu mai poate fi găsită. Din acest motiv Anthonomus pomorum este destul de greu de reperat. Dăunătorul are o singură generaţie într-un an, iar perioada de iarnă și-o petrece în crăpăturile pomilor fructiferi, sub frunze sau ascunsă în lizierele din proximitatea livezilor.

Din acest motiv,  stropirile cu ulei horticol este bine sa fie efectuate începand cu perioada dezmuguritului. Vom putea sa surprindem astfel si daunatorii, care poate îsi petrec iarna în alta parte, decat coroana sau tulpina pomilor fructiferi.

Aphis pomi – păduchele verde al mărului

Aphis pomi, paduchele verde al marului
Foto 2: Aphis pomi – Paduchele verde al marului

Această specie de afidă își face apariţia odată cu fenofaza de dezmugurire. Ouăle de rezistenţă (cele care fac posibilă supravieţuirea dăunătorului peste iarnă), sunt depuse la baza mugurilor ramurilor anuale. În lipsa stropirilor, dăunătorul poate forma colonii foarte puternice. Frunzele afectate se răsucesc, iar o parte din producţie poate fi pierdută. Un atac puternic în această perioadă în zona mugurilor de rod și apoi în zona florilor,  poate duce la o legare foarte proastă. Nu doar cantitativ, producţie poate fi depreciată de acest dăunător ci și calitativ, fructele rămânând mai mici.

Viespea merelor – Hoplocampa testudinea

Viespea merelor – Hoplocampa testudinea
Foto 3: Hoplocampa testudinea – larva de viespea merelor

Dăunătorul iernează într-un cocon format la nivelul solului sub coroana merilor. Arătura de toamnă și primăvară poate duce la distrugerea unei bune părţi din rezerva biologică. Primăvara, adulţi își fac apariţia în perioada anterioară înfloritului, iar zborul cel mai intens îl au în perioada în care merii sunt înfloriţi. În această fenofază femelele își depun ouăle într-o incizie făcută în zona sepalelor.

Apariţia larvelor coincide de obicei cu perioada căderii petalelor. O stropire in perioada de „buton roz” si încă una dupa căderea petalelor pot să ţină sub control acest dăunător. O larvă poate în medie să distrugă 3-4 fructe. Dacă atacul este puternic, mare parte din producţie, până ca merele să ajungă de dimensiunea unei nuci, vor cădea la sol. Soiurile de măr cu înflorire timpurie, sunt cel mai puternic afectate de viespea merelor.

Viermele merelor  – Cydia pomonella

Cydia pomonella - larva de viermele marului
Foto 4: Cydia pomonella – larva de viermele marului

Dăunătorul are două generaţii la noi în ţară.  Iernează într-un cocon în crăpăturile pomilor fructiferi, sub frunze sau chiar în magaziile în care fructele sunt depozitate. Zborul primei generaţii are loc la începutul lunii mai. Fiind un fluture care zboară crepuscular sau chiar în timpul nopţii, dacă temperatura este mai ridicată, prezenţa acestuia se poate face doar prin folosirea de capcane feromonale.

Utilizarea capcanelor feromonale au menirea de a identifica curba de zbor a dăunătorului. Folosirea capcanelor feromonale de tipul „atrage și ucide, pot să ţină sub control dăunătorul, fără să fie nevoie de intervenţii chimice. Chiar daca capcanele feromonale nu sunt ieftine, avand in vedere eficienta foarte ridicata, acestea pot fi utilizate în livezile ecologice.

Păduchele roz galicol al mărului – Dysaphis spp.

Dysaphis spp - Paduchele roz galicol al marului
Foto 5: Dysaphis spp. – Paduchele roz galicol al marului

Cu toate că dăunătorul, dacă se intervine preventiv, poate fi combătut relativ ușor, nu de puţine ori combaterea acestuia se face foarte târziu. Am întâlnit situaţii în care simptomele provocate de păduchele roz galicol al mărului au fost confundate cu bășicarea frunzelor, celebra boală care se manifestă la piersic.

Atacul acestui dăunător poate să înceapă în perioada de dezmugurit. În mod normal, un minim de stropiri în prima perioadă de vegetaţie, ar trebui să ne ferească de probleme mari cauzate de paduchele roz galicol. Presiunea acestuia asupra livezilor poate să se menţină însă ridicată în perioada mai-iunie. Din acest motiv, livezile trebuiesc ţinute sub observaţie continuă.

30.03 Bayer macheta sivanto prime 1180x605px
Foto: Click detalii !

Păduchele lânos – Eriosoma lanigerum

Eriosoma lanigerum - paduchele lanos
Foto 6: Eriosoma lanigerum – paduchele lanos

Despre acest dăunător pe blog,( click aici ), veti gasiti un articol, în care sunt explicate cu lux de amănunte, măsurile care trebuiesc luate pentru controlul acestuia. Eliminarea ramurilor puternic afectate de dăunător, perierea zonelor care prezintă răni și asperităţi, stropirea cu polisulfură de calciu în perioada de iarnă, revenirea cu ulei horticol după intrarea în vegetaţie ( minim 30 zile după stropirea cu polisulfură de calciu), folosirea de insecticid cu sistemie puternică în prima parte de vegetaţie sunt un set minim de măsuri care trebuie luate, dacă dorim să avem o șansă împotriva acestuia. Întreg setul de măsuri, trebuie urmat de menţinerea livezii sub observaţie, iar la primul semnal al prezenţei unor colonii, acestea se vor îndepărta mecanic. Abia apoi se va efectua stropirea cu insecticid.

Schemă de tratament – Cei mai periculoși patogeni din livezile de măr

Focul bacterian

Odată patogenul apărut, curativ cea mai buna solutie impotriva acestuia este tăierea cât mai de jos a ramurii afectate. Rana produsă va fi izolată folosind mastic + Cupru. Pentru focul bacterian se fac doar stropiri preventive.  Apoi efectuată o stropire cu soluţie de cupru, care să ajungă nu doar pe frunze, ci mai ales pe lemn. Pentru focul bacterian trebuie făcute două tratamente cu fosetil de aluminiu în perioada înfloritului. Pentru combaterea preventiva a focului bacterian, ori ce schemă de tratament, trebuie să conțină și fosetilul de aluminiu. Cuprul este de asemena un aliat puternic, împotriva acestui patogen teribil. Pe langa aceste fungicide, mai ales acolo unde se practica agricultura biologica, sunt omologate produse pe baza de Bacillus subtilis, care actioneaza prin blocarea germinarii sporilor, oprind astfel extinderea bolii.

Făinarea –  Podosphaera leucotricha

Prima măsură care trebuie luată, atunci când avem lăstari afectați cu făinare, ar fi ca aceștia sa fie eliminați. De abia apoi va recomand efectuarea tratamentele de rigoare. In livezile foarte mici, din grădinile particulare, aceasta lucrare este posibila.

Patogenul se manifestă diferit de la un soi la altul. Sunt soiuri care sunt înzestrate genetic cu toleranță la făinare, iar altele care sunt mai sensibile. În funcție de sensibilitatea soiului de măr la făinare, alegem cea mai potrivită soluție. Presiunea cea mai ridicată vis a vis de acest patogen este în prima parte de vegetație (aprilie – mai).  Despre făinarea mărului, veți găsi mai multe informații in materialul de mai jos:

Făinarea mărului – metode preventive și curative de control

Rapănul mărului – Venturia inaequalis

Cea mai periculoasă perioadă privind infecţiile produse de rapăn este prima parte a primăverii, când pot avea loc infecţiile primare. Frunzele bolnave rămase sub pomii fructiferi sunt sursa principală de asce cu ascospori (forme de iernare ale patogenului). Curăţarea livezii de frunzele moarte sau îngroparea sub arătură a acestora, pot reduce din rezerva biologică existentă în livadă. Stropirile cu sulfat de cupru sau cu polisulfură de calciu (variantă mai scumpă însă foarte eficientă) din luna martie, pot distruge o bună parte din sporii care se adăpostesc pe ramuri

Schemă de tratament la măr

Fenofaza: repaus vegetativ 

A. Imediat după efectuarea tăierilor – stropirea albastră

În această perioadă se poate face stropirea albastră. Recomand ca această stropire să se facă folosindu-se sulfatul de cupru (Click pentru detalii). Aceasta stropire, ajuta la o buna cicatrizare a rănilor provocate de tăieri, având si efect pozitiv în eliminarea  patogenilor din livadă. Chiar dacă piatra vânată, se va usca pe trunchi si crengi, după fiecare ploaie, cuprul se va activa cu efect pozitiv împotriva sporilor.

Cel mai mare beneficiu al cuprului este faptul că acesta este printre singurele produse, cu capacitate de distrugere a bacteriilor. Acestea sunt responsabile de aparitia mai multor tipuri de cancer în livada sau a bine cunoscutului foc bacterian.

Produse cuprice recomandate în perioada
de repaus vegetativ

Tabel 1

Produs comercial Substanta activa Concentratie
SULFAT DE CUPRU PENTAHIDRAT TIP MIF Sulfat de cupru (piatra vânătă)

2 – 3%

 

Cuprichem Sulfat de cupru (piatra vânătă)

2 – 3%

Sulfat de cupru Sulfat de cupru (piatra vânătă)

2 – 3%

B. La doua-trei saptamani dupa stropirea albastră – stropirea cu ZEAMA SULFOCALCICA
Fainare 2
Foto 9: Fainare (Podosphaera leucotricha) la soiurile sensibile de mar, se poate manifesta foarte precoce

Probabil în viitorul apropiat, aceasta stropire va înlocui în foarte multe livezi, mai ales în cele de mar, stropirea cu sulfat de cupru. La mar, cele mai periculoase si întalnite boli sunt fainarea si rapanul. Zeama sulfocalcica combate foarte bine sporii de rezistenta ai rapanului, dar mai ales ai fainarii. Fotografia de mai sus (foto 9) am atasat-o drept exemplu. Daca se face stropire cu zeama sulfocalcica, cel putin în aceasta fenofaza a marului, nu veti avea asemenea probleme.

Zeama sulfocalcică datorită sulfului are un foarte bun efect împotriva insectelor si acarienilor. Produsul are o puternică actiune caustică, avand capacitatea de a reduce drastic rezerva de ouă, larve hibernante sau chiar adulti. Cei care aveti probleme cu păduchele lânos, aplicati în perioadă de repaus vegetativ acest produs si veţi simţi diferenţa.

Protectia muncii

Foarte mare atentie la protectia muncii! Neapărat trebuie purtat masca, cand folositi acest produs! In timpul stropitului, se vor produce vapori de hidrogen sulfurat, care pot produce arsuri ale cailor respiratorii si al plamanilor. Tot datorita hidrogenului sulfurat, în livadă o perioadă, va mirosi a ouă clocite.

Zeama sulfocalcică se aplică singură, fără amestec cu alte pesticide sau cu ulei horticol. Combinatia zeama sulfocalcica + ulei horticol, poate avea un puternic efect toxic asupra pomilor fructiferi!

Produsul va adera într-un strat pe crengi si tulpina, iar umiditatea atmosferica îl va activa o perioada lungă de timp. Din acest motiv, o perioada de 3-4 saptamani, nu se va interveni în livadă cu alte stropiri.

Mai pe larg, despre această stropire, intr-un articol separat!

Produse recomandate: Polisulf tip MIF – autorizat pentru agricultura ecologica

Efectuând asa cum trebuie aceasta stropire, plus cea cu sulfat de cupru si ulei horticol, numarul de stropiri necesare în perioada de vegetatie, va fi redus semnificativ. Pentru agricultura ecologica această stropire este deosebit de importantă.

Fenofaza: Umflarea mugurilor

Schemă de tratament la mar pentru combaterea Anthonomus pomorum
Foto 10: Fenofaza „Umflarea mugurilor”. Alaturi puteti observa un exemplar de gargarita bobocilor de mar (Anthonomus pomorum).

Dăunători specifici fenofazei:

În această perioadă, sunt vizați de tratament nu doar adulții, ci și formele hibernante ale insectelor, care iernează pe scoarţa pomilor fructiferi. Mai ales dacă ati avut probleme cu paduchele lânos, această stropire trebuie facută la acoperire. Se va insista ca zonele cu asperitati si răni, să fie foarte bine acoperite cu ulei horticol.

  1. Gărgăriţa bobocilor de măr (Anthonomus pomorum)- activ în această perioadă (foto 10)
  2. Păduchele verde al mărului (Aphis pomi) – activi în această perioadă (foto 2)
  3. Molia pieliței fructelor (Adoxophyes reticulana) – rezerva biologică
  4. Păduchele din San-José (Quadraspidiotus perniciosus) – rezerva biologică
  5. Viermele mărului (Cydia pomonella) – rezerva biologică
  6. Purecele melifer al marului (Psyllla mali)
  7. Păduchele lânos (Eriosoma lanigerum)
  8. Rezerva biologică de dăunători: paduchi lanosi, insecte defoliatoare sau minatoare, care se adapostesc la nivelul pomilor fructiferi, etc.
Ulei horticol recomandat in perioada
„dezmugurit” – „urechiuse de soarece”

Tabel 2

Produs comercial Substanta activa Observatii
Yagos ulei parafinic Omologat BIO
Ovipron® Top ulei parafinic Omologat BIO
Ulei Horticol PARAFIN TOP-OIL ulei parafinic
Ulei horticol N-Oil ulei vegetal
MIDOS OIL ulei vegetal
Estiuoil Ulei parafinic
Pachet comercial Mospilan Oil ulei vegetal (Toil) + insecticid Mospilan 20 SG
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

 

Boli specifice fenofazei

  1. Făinarea
  2. Rapănul
  3. Protejarea rănilor de infecţia cu bacterii (foc bacterian, cancerul deschis, etc.)

Răni la nivelul scoarţei se pot produce în urma tăierilor, umflării mugurilor, schimbărilor bruște de temperatură, înţepăturilor provocate de insecte, rănirea mecanică cu un utilaj sau provocată de animale, etc.

În prima parte de vegetaţie presiunea de infecţie cu făinare și rapăn este foarte ridicată. Frunzele din livadă constituie mediul ideal pe care aceste boli pot să reziste iernii. Fructificaţiile patogenilor  sunt mânate de curenţii de aer prin livezi, unde dacă întâlnesc mediul propice vor produce infecţii primare. Dacă vom putea să oprim aceste infecţii, ajutaţi apoi și de temperatura ridicată și umiditatea atmosferică scăzută din perioada verii, vom putea să evităm eventuale infecţii secundare. Oricum, un start bun în această perioadă își va spune cuvântul pe parcursul întregului sezon.

Sulful  și cuprul întotdeauna au făcut casă bună împreună. Sunt printre cele mai eficiente și ecologice produse de uz fitosanitar. Aceste produse, au un foarte bun efect preventiv si nu trebuie sa lipsească din nici o schemă de tratament. Foarte mare atenţie, mai ales dacă vorbim de sulf, să nu-l combinăm cu uleiul horticol. Verificaţi întotdeauna recomandările privind compatibilitatea dintre produse!

Fungicide pe bază de sulf recomandate în fenofaza
„umflarea mugurilor”

Tabel 3

Produs comercial Patogenul ţintă Substanţa activă
Kumulus DF, Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha) 80 % Sulf
Thiovit Jet, Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha) 80 % Sulf
SULFOMAT 80 PU Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha) 80 % Sulf – omologat agricultura ecologică
ALCUPRAL® 50 PU Focul bacterian (Erwinia amylovora);

Rapănul (Venturia inaequalis)

hidroxid de cupru
Coprantol Duo Cancerul deschis al ramurilor (Nectria galligena);

Focul bacterian (Erwinia amylovora);

Rapănul (Venturia inaequalis)

oxiclorura de cupru + hidroxid de cupru

 

Champ 77 WG Focul bacterian (Erwinia amylovora);

Rapănul (Venturia inaequalis)

hidroxid de cupru 
TRIUMF 40 WG Cancerul deschis al ramurilor (Nectria galligena);

Focul bacterian (Erwinia amylovora);

Rapănul (Venturia inaequalis)

 

hidroxid de cupru

Cuproxat Flowable Focul bacterian (Erwinia amylovora);

Rapănul (Venturia inaequalis)

cupru din sulfat de cupru tribazic
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Fenofaza: „urechiușe de șoarece”

În cele două fotografii de mai sus, se poate observa, motivul pentru care în aceasta schemă de tratament, recomandarea mea este ca uleiul horticol, să fie aplicat în această fenofază și nu în perioada de repaus vegetativ. În stânga pot fi observaţi adulţi de Psylla spp, iar în dreapta larve de Aphis pomi.

Stropirea cu ulei horticol efectuată în această perioadă, va elimina nu doar dăunătorii care iernează în livadă pe ramurile pomilor fructiferi, ci  și dăunătorii, care pot ierna în afara livezilor (exemplu Psylla spp) sau sau în zone în care eliminarea lor nu se poate face cu ajutorul uleiului horticol (sub frunze, în sol, sub scoarţa pomilor fructiferi, etc).

Dăunători specifici perioadei

Dăunătorii pe care-i vizăm în această perioadă sunt cei prezentaţi și în fenofaza anterioară. Dacă nu am făcut la dezmugurire o stropire cu ulei horticol, atunci acum ar fi momentul. Din lista cu uleiuri horticole alegem varianta care credem că ni se potrivește. Vă recomand ca pe lângă ulei horticol să adăugaţi și insecticid sistemic. Eficacitatea stropirii va fi mult potenţată, iar pe lângă efectul curativ, stropirea va fi și una preventivă, insecticidul intrând în frunzuliţele și mugurii verzi și-i va proteja o perioadă mai lungă.

Boli specifice fenofazei

  1. Făinarea
  2. Rapănul
  3. Protejarea rănilor de infecţia cu bacterii (foc bacterian, cancerul deschis, etc.)

Așa cum am specificat și în fenofaza „umflarea mugurilor”, acum pericolul este legat de infecţia primară cu rapăn și făinare. În funcţie de presiunea de infecţie existentă în livadă, veţi alege din tabel fungicidul sau combinaţia de fungicide de care consideraţi că este nevoie. Citiţi cu atenţie eticheta produsului și respectaţi întru totul recomandările producătorului! În cazul în care combinaţi mai multe produse, mare atenţie la compatibilitatea dintre ele!

Fungicide pe bază de sulf și cupru recomandate în fenofaza
„urechiușe de șoarece”

Tabel 4

Produs comercial Patogenul ţintă Substanţa activă
Kumulus DF, Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha) 80 % Sulf
Thiovit Jet, Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha) 80 % Sulf
SULFOMAT 80 PU Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha) 80 % Sulf – omologat agricultura ecologică
ALCUPRAL® 50 PU Focul bacterian (Erwinia amylovora);

Rapănul (Venturia inaequalis)

hidroxid de cupru
Coprantol Duo Cancerul deschis al ramurilor (Nectria galligena);

Focul bacterian (Erwinia amylovora);

Rapănul (Venturia inaequalis)

oxiclorura de cupru + hidroxid de cupru

 

Champ 77 WG Focul bacterian (Erwinia amylovora);

Rapănul (Venturia inaequalis)

hidroxid de cupru
TRIUMF 40 WG Cancerul deschis al ramurilor (Nectria galligena);

Focul bacterian (Erwinia amylovora);

Rapănul (Venturia inaequalis)

 

hidroxid de cupru

Cuproxat Flowable  Focul bacterian (Erwinia amylovora);

Rapănul (Venturia inaequalis)

cupru din sulfat de cupru tribazic
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului

 Stimulator: ATONIK, Delfan Plus; TERRA-SORB FOLIAR

Biostimulatorii vor ajuta pomii fructiferi să depășească mai ușor fluctuaţiile termice din aceasta perioadă.

Fenofaza: buton roz

"Schemă de tratament la măr: buton roz

Foto 15: Buton roz

Având în vedere că în curând intrăm în perioada înfloritului, iar aplicarea insecticidelor nu mai este permisă, vă recomand ca în această fenofază, să aplicaţi preventiv un insecticid. Ne vom asigura astfel, că livada va fi protejata, iar în fenofaza înfloritului, nu va trebui să umblăm cu insecticid prin livadă. Perioada înfloritului este pentru albine și polenizatori!

Acolo unde aţi avut probleme cu păduchele lânos, veţi stropi cu grijă zonele cu asperităţi și răni, pentru că dăunătorul acolo a iernat și din zona respectivă își va extinde colonia.

Lista de insecticide este destul de bogată. În funcţie de istoricul problemelor pe care le-aţi avut cu dăunătorii, veţi alege soluţia omologată pentru controlul acestuia. În această perioadă încep să își facă apariţia adulţii de viespea merelor (Hoplocampa testudinea). Dacă aţi avut probleme cu acest dăunător, atunci o stropire cu insecticid în această perioadă vă poate fi de mare ajutor.

Avertisment

Dacă sub pomii fructiferi sunt buruieni înflorite, acestea se cosesc, pentru că sunt vizitate de albine, iar insecticidul va ajunge și pe ele. În caz că nu se poate face această operaţiune, stropirea se va face  dimineaţă sau spre seară după ora 17 când temperatura scade, iar albinele se retrag în stupi.

Avertizaţi apicultorii si autoritatile că urmează să efectuati această stropire !

Insecticide recomandate în fenofaza
„buton roz”

Tabel 6

Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Observatii
Decis® 25 WG

 

Viespea merelor (Hoplocampa testudinea);

Afide

Insecte minatoare

Viermele mărului ( Cydia pomonella)

 

 

contact

 

 

 

Affirm Opti Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

 Diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Viermele mărului ( Cydia pomonella)

 

sistemic

 
Karate zeon Afide

Insecte minatoare;

Viermele mărului ( Cydia pomonella)

contact  
Mospilan 20 SG Afide (Aphis spp.)

Păduchele lânos (Eriosoma lanigerum)

Păduchele verde al mărului (Aphis pomi)

Păduchele de San  Jose (Quadraspidiosus perniciosus)

 

 

sistemic

 
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Boli specifice fenofazei

  1. Făinarea
  2. Rapănul

În privinţa patogenilor, stropirile vor viza în continuarea împiedicarea înfecţiilor primare cu rapăn și făinare.  Chiar dacă nu sunt trecute în tabelul 7, produsele pe bază de sulf prezentate în tabelul 4, pot fi utilizate în continuare în controlul făinării. În funcţie de presiunea de infecţie, produsele pot fi administrate singure sau în amestec. Dacă faceţi amestecuri de produse, foarte mare atenţie la compatibilitatea dintre ele. Rezultate foarte bune avem atunci când amestecul cuprinde două produse cu mod de acţiune diferită ( sistemic +contact).

Fungicide recomandate în fenofaza
„buton roz”

Tabel 7

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
Cyflamid 5 făinărea mărului (Podosphaera leucotricha) sistemic Preventiv, curativ
Chorus 50 rapăn (Venturia inaequalis) sistemic preventiv, curativ
Syllit 400SC rapăn (Venturia inaequalis) sistemic Preventiv, curativ
Topas făinărea mărului (Podosphaera leucotricha) sistemic Preventiv, curativ
Sercadis®

 

făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

sistemic Curativ, preventiv
Delan®Pro rapăn (Venturia inaequalis) sistemic preventiv
Fontelis®; făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Systhane Forte făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Folpan 80 WDG  rapăn (Venturia inaequalis) contact Preventiv
Merpan 80 WDG rapăn (Venturia inaequalis) contact Preventiv
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Stimulator: ATONIK, Delfan Plus; TERRA-SORB FOLIAR

Fenofaza: înflorit

Schema de tratament la mar - fainarea la mar
Foto 16: Făinarea mărului, simptom la nivelul bobocilor

În fotografia de mai sus, aveţi motivul pentru care în această schemă de tratament la măr insist, să fiţi foarte atenţi la tratamentul împotriva făinării. Mai ales acolo unde avem soiuri sensibile, acest patogen poate acţiona foarte puternic în această fenofază. Dacă acum în perioada înfloritului situaţia arată așa cum în fotografie am surprins foarte bine, asta înseamnă că înfecţia primară a avut loc mult mai devreme. Fotografia surprinde foarte bine motivul pentru care stropirile împotriva făinării sunt atât de importante încă din prima perioadă de după ieșirea din repausul vegetativ.

Aliette
Foto: Click detalii!

Schemă de tratament – focul bacterian si fosetilul de aluminiu

Calea principală prin focul principal pătrunde în organismul vegetal sunt florile. Bacteria care provoacă focul bacterian folosește stigmatul florii, ca să pătrundă și să provoace infecţia.

În ultima perioadă s-au făcut nenumărate studii cu privire la controlul focului bacterian. S-a ajuns la concluzia că modul clasic de control al patogenilor oferă puţine șanse de a ţine focul bacterian sub control.

Au fost descoperite însă molecule care potenţiază răspunsul imun al plantelor la atacul patogenilor. Practic aceste molecule se comportă ca niște inductori de rezistenţă. Una din substaţele active foarte eficiente împotriva focului bacterian este fosetilul de aluminiu. Chiar dacă bacteria pătrunde prin tubul polinic, fosetilul de aluminiu interverează cu mecanismul bacteriei de a produce infecţia și a se multiplica. Din acest motiv în perioada de înflorit neapărat trebuie făcută o stropire cu fosetil de aluminiu.

În România pe lângă omologarea în privinţa focului bacterian, fosetilil de aluminiu este omologat și pentru controlul manei la viţa de vie sau castraveţi.

Sunt studii care fac referire la fosetilul de aluminiu ca la un produs, care contribuie la controlul unei liste mai largi de patogeni.  În cazul culturii de măr și păr acesta spre exemple se pare că ar avea efect pozitiv și împotriva rapănului și făinării De asemenea se pare că odată ajuns pe floare, fosetilul de aluminiu poate contribui la toleranţa florilor la factorii de mediu abiotici negativi (temperatură scăzută).

Produsul, dacă se poate, vă recomand să-l aplicaţi singur! Chiar dacă albinele sunt în perioada de cules, fosetilul de aluminiu este sigur pentru polenizatori și entomofauna utilă. Fosetilul de aluminiu trebuie obligatoriu introdus în ori ce schemă de tratament la măr.

Fungicide recomandate în fenofaza
„înflorire”

Tabel 8

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
Aliette® 80 WG

(click detalii)

focul bacterian (Erwinia amylovora) sistemic Preventiv, curativ
Serenade® ASO

(click detalii)

focul bacterian (Erwinia amylovora) Omologat culturi ecologice
Cyflamid 5 făinărea mărului (Podosphaera leucotricha) sistemic Preventiv, curativ
Score 250 EC făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

sistemic preventiv, curativ
Syllit 400SC rapăn (Venturia inaequalis) sistemic Preventiv, curativ
Topas făinărea mărului (Podosphaera leucotricha) sistemic Preventiv, curativ
Sercadis®

 

făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

sistemic Curativ, preventiv
Delan®Pro rapăn (Venturia inaequalis) sistemic preventiv
Mavita 250 EC făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Folpan 80 WDG  rapăn (Venturia inaequalis) contact Preventiv
Merpan 80 WDG rapăn (Venturia inaequalis)

cancerul deschis al ramurilor

contact Preventiv

Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Stimulator fructificare: ATONIK, Delfan Plus

Regulator crestere: Regalis® Plus

Fenofaza: scuturarea petalelor 

Gandacul paros - Epicometis hirta
Foto 17 : Gandacul paros (Epicometis hirta)

În perioada înfloritului, mai ales în anii cu primăveri liniștite (călduroase și cer senin), așa cum se poate observa în fotografia de mai sus, în livezi pot să apară gândacul păros. Găleţile albastre, pline cu apă amplasate în bătaia soarelui pot să atragă majoritatea găndacilor. Doar in cazuri foarte grave pot să producă pagube masive. În rest, nu de puţine ori acest dăunător face o rărire naturală, ajutând pomicultorii să își normeze producţia. Click aici daca doriti sa cititi un articol special despre gandacul paros (Epicometis hirta).

Viespea merelor ((Hoplocampa testudinea)

În această perioadă este momentul în care trebuie neapărat să facem o stropire împotriva acestui dăunător. Dacă în fenofaza anterioară v-am recomandat impotriva acestuia un insecticid de contact, masa vegetativă nefiind foarte bogată, iar stropirea putând fi efectuată „la acoperire”, de această dată, vă recomand să efectuaţi o stropire cu insecticid sistemic. Foliajul este suficient de bogat, iar substanţa activă va ajunge într-o cantitate mai ridicată în interiorul mărului. Vom eficientiza astfel fiecare stropire în parte.

Foarte mare atenţie la albine! Stropirea nu se efectuează când livada încă este înflorită și colindată de polenizatori. Anunţaţi apicultorii și autorităţile că urmează să efectuaţi o stropire cu insecticid!

Insecticide recomandate în fenofaza
„scuturarea petalelor”

Tabel 9

Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Observatii
Decis® 25 WG

 (click detalii)

Viespea merelor (Hoplocampa testudinea);

 

Afide

Insecte minatoare

Viermele mărului ( Cydia pomonella)

 

 

contact

 

 

 

 

 

Sivanto Prime 200

(click detalii)

Viespea merelor (Hoplocampa testudinea)

Aphide (Aphis spp.);

Păduchele roz galicol mărului (Dysaphis plantaginea);

Puricele melifer (Psylla mali);

 

sistemic

  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!
Fungicide recomandate în fenofaza
„scuturare petale”

Tabel 10

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
Serenade® ASO

(click detalii)

focul bacterian (Erwinia amylovora) Omologat cultura ecologica
Cyflamid 5 făinărea mărului (Podosphaera leucotricha) sistemic Preventiv, curativ
Topas făinărea mărului (Podosphaera leucotricha) sistemic Preventiv, curativ
Score 250 EC făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

sistemic preventiv, curativ
Syllit 400SC rapăn (Venturia inaequalis) sistemic Preventiv, curativ
Sercadis®

 

făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

sistemic Curativ, preventiv
Orius 25 EW făinărea mărului (Podosphaera leucotricha) sistemic preventiv, curativ
Delan®Pro rapăn (Venturia inaequalis) sistemic preventiv
Fontelis®; făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Folicur® Solo 250 EW

 

făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Systhane™Forte făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Mavita 250 EC făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

EMBRELIA® făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Folpan 80 WDG  rapăn (Venturia inaequalis) contact Preventiv
Merpan 80 WDG rapăn (Venturia inaequalis) contact Preventiv

 

  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Stimulator creștere: CROPMAX, Wuxal Ascofol

Fenofaza: fruct în creștere –  10 mm (aluna) – prima decada a lunii mai*

* în funcţie de timpurietatea soiului, regiune și conditiile climatice specifice anului

Hoplocampa testudinea
Foto 18: Simptom atac produs de viespea merelor (Hoplocampa testudinea)

În cazul în care avem atac produs de viespea merelor, începând cu această fenofază, când merele au dimensiunea unei monezi de 10 bani, fructele nu mai cresc și în zona în care încă se mai pot zări urmele staminelor, încep să se deformeze, ca și cum ceva le-a strangulat. Mai târziu fructele încep să cadă, iar fermierul poate crede că procesul se întâmple din cauze naturale (climă, cădere fiziologică, etc.).

Având în vedere că viermele afectează mai multe fructe, o stropire cu insecticid în această fenofază poate limita din pierderi. Acolo însă unde viermele a intrat, fructul nu mai poate fi salvat.

Viespea lăstarilor de măr și păr – (Janus compressus)

Cu aproximaţie, în funcţie de factorul an, în această perioadă pot să apară simptome ale atacului produs de viespea lăstarilor de măr și păr (Janus compressus). Mulţi fermieri vor intra în „fibrilaţii”, având în vedere că simptomele provocate de acest dăunător se aseamănă cu cele cauzate de focul bacterian. Se poate observa în fotografia de mai jos, făcută la un păr, cum vârful unei creșteri se apleacă ofilit. După ce partea ofilită se va necroza, asemănarea va fi izbitoare cu cea produsă de focul bacterian. Însă puteţi observa că în zona în care vârful s-a încovoiat, apar mai multe înţepături. În cazul de faţă, se poate observa sub frunză două înţepături. De regulă sunt mult mai multe. În cazul în care căutăm, în zona înţepăturilor vom găsi ouă sau larve.

Nu de puţine ori am întâlnit astfel de situaţii și din păcate acest gen de confuzii poate duce la utilizarea iraţionala de pesticide.

Cea mai simplă măsură pe care o puteţi lua, având în vedere și perioada în care ne aflăm ar fi să eliminăm creșterile vegetative afectate. Insecticid omologat pentru acest dăunător nu avem. Janus compressus este o insectă relativ nou apărută și până acum nu a produs pagube atât de mari încât să se merite stropiri speciale împotriva acestuia. Mai multe despre acest dăunător am scris în acest articol.

Viermele merelor (Cydia pomonella)

În cazul în care doriţi să folosiţi capcane feromonale pentru controlul acestui dăunător, începând cu această perioadă, acestea pot fi amplasate în meri.

Insecticide recomandate în fenofaza
„fruct de 10 mm (alună)”

Tabel 11

Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Observatii
Coragen 

(click detalii)

diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

Viermele mărului (Cydia pomonella)

sistemic  
Affirm Opti Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

 Diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Viermele mărului ( Cydia pomonella)

 

sistemic

 
 Mospilan 20 SG Afide (Aphis spp.)

Păduchele lânos (Eriosoma lanigerum)

Păduchele verde al mărului (Aphis pomi)

Păduchele de San  Jose (Quadraspidiosus perniciosus)

 

sistemic

 
EXIREL®

 

Diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

Viermele mărului (Cydia pomonella)

Sistemic  
Movento® 100 SC

 

Păduchele lânos (Eriosoma lanigerum)

Păduchele verde al mărului (Aphis pomi)

Păduchele de San  Jose (Quadraspidiosus perniciosus)

Ţânţarul frunzelor (Dasyneura spp.)

Sistemic  
 
Decis® 25 WG

 

Afide

Insecte minatoare

Viespea merelor (Hoplocampa testudinea);

Viermele mărului ( Cydia pomonella)

 

 

contact

 
Teppeki Păduchele roz galicol al mărului (Dysaphis plantaginea) Sistemic  
 

 

Sivanto Prime 200

Aphide (Aphis spp.);

Păduchele roz galicol mărului (Dysaphis plantaginea);

Puricele melifer (Psylla mali);

Viespea merelor (Hoplocampa testudinea)

 

sistemic

 
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Aproximativ cu această fenofază, acolo unde tratamentele nu au fost efectuate la timp, iar soiul de măr este sensibil la făinare, pot să apară situaţii în care noile creșteri vegetative, să fie acoperite de boală (foto 19). Vă recomand în această situaţie, să eliminaţi respectivele părţi afectate de făinare, iar apoi să efectuaţi un tratament din tabelul de mai jos. Creșterile vegetative afectate de făinare, similare cu cele din fotografia de mai jos, nu își vor mai reveni, indiferent de tratamentul pe care-l facem. Viabilitatea lor este compromisă, prin urmare, să nu aveţi remușcări în privinţa faptului că trebuie să le eliminaţi.

fainare la mar
Foto 20: Simptom fainare la mar

Focul bacterian

Având în vedere condiţiile de temperatură și umiditate specifică acestei fenofaze, în această perioadă poate fi destul de probabilă apariţia de infecţii, care pot duce la apariţia de boli foarte grave (foc bacterian, cancer bacterian sau cancer produs de ciuperci foarte periculoase cum sunt cele din genul Nectria).  Pe piaţă au apărut produse, care sunt omologate pentru controlul acestor patogeni extrem de pagubitori. În  perioada înfloritului, stropirea cu fosetil de aluminiu avem unul din pașii importanţi în controlul acestora.

În această fenofază și în următoarele ( la un interval de 7-12 zile), mai ales dacă livada dumneavoastră este susceptibilă apariţiei acestor boli, vă recomand să efectuaţi  2-3 stropiri  folosind produsul  Luna® Care 71,6 WG, care este omologat pentru controlul patogenilor menţionaţi. Citiţi cu atenţie eticheta produsului și respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

 

Fungicide recomandate în fenofaza
„fruct de 10 mm (alună)”

Tabel 12

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
 

 

Luna® Care 71,6 WG

 

Focul bacterian (Erwinia amylovora);

Arsura bacteriană comună (Pseudomonas syringae)

Cancerul deschis al ramurilor (Nectria galligena

făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

 

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Nu se aplica soiului sau varietatilor de Golden Delicios !

 

Luna® Experience 400 SC

 

făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

Putregaiuri provocate de diferiţi patogeni

 

sistemic

Preventiv, curativ

Nu se aplica soiului sau varietatilor de Golden Delicios !

Cyflamid 5 făinărea mărului (Podosphaera leucotricha) sistemic Preventiv, curativ
Topas făinărea mărului (Podosphaera leucotricha) sistemic Preventiv, curativ
Sercadis®

 

făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

sistemic Curativ, preventiv
Orius 25 EW făinărea mărului (Podosphaera leucotricha) sistemic preventiv, curativ
Delan®Pro rapăn (Venturia inaequalis) sistemic preventiv
Fontelis®; făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Folicur® Solo 250 EW

 

făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Systhane™Forte făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Score 250 EC făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

sistemic preventiv, curativ
Mavita 250 EC făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

EMBRELIA® făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Folpan 80 WDG  rapăn (Venturia inaequalis) contact Preventiv
Merpan 80 WDG rapăn (Venturia inaequalis) contact Preventiv

 

  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Stimulator creștere: CropMax, Wuxal Ascofol, TERRA-SORB FOLIAR

Regulator crestere: Regalis® Plus

Fenofaza: fruct în creștere 20-25 mm (nucă) – mijlocul lunii mai*

* în funcţie de timpurietatea soiului, regiune și conditiile climatice specifice anului

În continuare se vor putea observa efectele produse de atacul viespei merelor (Hoplocampa testudinea),(foto 21). Larvele vor ajunge la maturitate și ajunse la pământ odată cu ultimul fruct afectat, vor pătrunde în sol sau sub frunzele din livadă unde se vor împupa și vor aștepta primăvara următoare.

Fungicide recomandate în fenofaza
„fruct de 20-25 mm (nucă)”

Tabel 13

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
 

 

Luna® Care 71,6 WG

 

Focul bacterian (Erwinia amylovora);

Arsura bacteriană comună (Pseudomonas syringae)

Cancerul deschis al ramurilor (Nectria galligena

făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

 

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Nu se aplica soiului sau varietatilor de Golden Delicios !

 

Luna® Experience 400 SC

 

făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

Putregaiuri provocate de diferiţi patogeni

 

sistemic

Preventiv, curativ

Nu se aplica soiului sau varietatilor de Golden Delicios !

Cyflamid 5 făinărea mărului (Podosphaera leucotricha) sistemic Preventiv, curativ
Topas făinărea mărului (Podosphaera leucotricha) sistemic Preventiv, curativ
Score 250 EC făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

sistemic preventiv, curativ
Sercadis®

 

făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

sistemic Curativ, preventiv
Delan®Pro rapăn (Venturia inaequalis) sistemic preventiv
Fontelis®; făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Systhane™Forte făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Mavita 250 EC făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

EMBRELIA® făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Folpan 80 WDG  rapăn (Venturia inaequalis) contact Preventiv
Merpan 80 WDG rapăn (Venturia inaequalis) contact Preventiv

 

  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Viermele merelor (Cydia pomonella) – prima generaţie

Primii adulţi ai primei generaţii ar trebui să își fi făcut deja apariţia. Din acest motiv v-am recomandat ca imediat după căderea petalelor și apariţia fructelor, să amplasaţi capcanele feromonale. Zborul acestui dăunător este puternic influenţat de condiţiile climatice (temperatură, precipitaţii). În anii cu primăveri călduroase sunt șanse ca zborul maxim al dăunătorului să îl avem înspre jumătatea lunii mai, însă întregul zbor să se întindă până la începutul lunii iunie. În anii cu primăveri mai răcoroase și ploioase, maximul curbei de zbor să îl avem spre sfârșitul lunii mai, iar zborul să se întindă pe întreaga perioadă a primei decade a lunii iunie. Iată motivul pentru care o capcană feromonală este atât de importantă !

În plus, capcanele fermononale atrag și prind masculii din zonă, iar femelele rămân nefecundate. Folosirea capcanelor feromonale sunt o metodă ecologică de control al dăunătorilor. O schemă de tratament pentru fermele ecologice trebuie sa cuprinda si combaterea folosind capcanele feromonale.

Vă recomand ca pentru această primă generaţie, să efectuaţi două tratament cu insecticid. Un tratament în mijlocul lunii mai, iar al doilea spre finalul lunii mai. Tramanentul nu vizează adulţii ci ouăle si larvele, care încă nu au reușit să pătrundă în fruct.

Insecticide recomandate în fenofaza
„fruct de 10 mm (alună)”

Tabel 14

Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Observatii
Coragen

(click detalii)

diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

Viermele mărului (Cydia pomonella)

sistemic  
Affirm Opti Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

 Diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Viermele mărului ( Cydia pomonella)

 

sistemic

Mospilan 20 SG Afide (Aphis spp.)

Păduchele lânos (Eriosoma lanigerum)

Păduchele verde al mărului (Aphis pomi)

Păduchele de San  Jose (Quadraspidiosus perniciosus)

 

sistemic

EXIREL®

 

Diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

Viermele mărului (Cydia pomonella)

Sistemic
Movento® 100 SC

 

Păduchele lânos (Eriosoma lanigerum)

Păduchele verde al mărului (Aphis pomi)

Păduchele de San  Jose (Quadraspidiosus perniciosus)

Ţânţarul frunzelor (Dasyneura spp.)

Sistemic
Delegate™ Larve de lepidoptere (omizi)

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

Purecele melifer al părului (Psylla pyri.)

Viermele mărului (Cydia pomonella)

 

 

 

contact

Decis® 25 WG

 

Afide

Insecte minatoare

Viespea merelor (Hoplocampa testudinea);

Viermele mărului ( Cydia pomonella)

 

 

contact

 

 

 

Teppeki Păduchele roz galicol al mărului (Dysaphis plantaginea) Sistemic  
 

 

Sivanto Prime 200

Aphide (Aphis spp.);

Păduchele roz galicol mărului (Dysaphis plantaginea);

Puricele melifer (Psylla mali);

Viespea merelor (Hoplocampa testudinea)

 

sistemic

Laser™ 240 SC Insecte minatoare

Viermele mărului (Cydia pomonella)

sistemic Bio
Karate zeon Afide

Insecte minatoare;

Viermele mărului (Cydia pomonella)

contact Toata perioada
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Îngrășământ foliar: CROPMAXori ce foliar care contine nu doar NPK, ci si microelemente, aminoacizi.

Fenofaza: fruct în creștere 40 mm – ultima decada a lunii mai*

* în funcţie de timpurietatea soiului, regiune și conditiile climatice specifice anului

Păduchele roz galicol al mărului – Dysaphis spp
Foto 22: Păduchele roz galicol al mărului – Dysaphis spp

În această perioadă, acolo unde avem colonii de afide, acestea vor începe să iasă puternic în evidenţă. În cazul păduchelui galicol al mărului (Dysaphis spp.), (foto 22), având în vedere că s-a ascuns în interiorul frunzei contorsionate, doar o stropire cu insecticid sistemic îl mai poate ţine sub control.

Viermele merelor (Cydia pomonella)

Atenţia se va menţine în continuare și asupra viermelui mărului (Cydia pomonella) ! Acum spre finalul lunii mai, un tratament cu insecticid ar putea fi decisiv în ceea ce priveste controlul primei generatii de Cydia pomonella.

Insecticide recomandate în fenofaza
„fruct de 40 mm”

Tabel 15

Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Observatii
Coragen 

(click detalii)

diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

Viermele mărului (Cydia pomonella)

sistemic  
Affirm Opti Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

 Diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Viermele mărului ( Cydia pomonella)

 

sistemic

Mospilan 20 SG Afide (Aphis spp.)

Păduchele lânos (Eriosoma lanigerum)

Păduchele verde al mărului (Aphis pomi)

Păduchele de San  Jose (Quadraspidiosus perniciosus)

 

sistemic

EXIREL®

 

Diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

Viermele mărului (Cydia pomonella)

Sistemic
Movento® 100 SC

 

Păduchele lânos (Eriosoma lanigerum)

Păduchele verde al mărului (Aphis pomi)

Păduchele de San  Jose (Quadraspidiosus perniciosus)

Ţânţarul frunzelor (Dasyneura spp.)

Sistemic
Delegate™ Larve de lepidoptere (omizi)

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

Purecele melifer al părului (Psylla pyri.)

Viermele mărului (Cydia pomonella)

 

 

 

contact

Decis® 25 WG

 

Afide

Insecte minatoare

Viespea merelor (Hoplocampa testudinea);

Viermele mărului ( Cydia pomonella)

 

 

contact

 

 

 

Teppeki Păduchele roz galicol al mărului (Dysaphis plantaginea) Sistemic  
 

 

Sivanto Prime 200

Aphide (Aphis spp.);

Păduchele roz galicol mărului (Dysaphis plantaginea);

Puricele melifer (Psylla mali);

Viespea merelor (Hoplocampa testudinea)

 

sistemic

Laser™ 240 SC Insecte minatoare

Viermele mărului (Cydia pomonella)

sistemic Bio
Karate zeon Afide

Insecte minatoare;

Viermele mărului (Cydia pomonella)

contact
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!
Fungicide recomandate în fenofaza
„fruct de 40 mm”

Tabel 16

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
Cyflamid 5 făinărea mărului (Podosphaera leucotricha) sistemic Preventiv, curativ
Topas făinărea mărului (Podosphaera leucotricha) sistemic Preventiv, curativ
Sercadis®

 

făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

sistemic Curativ, preventiv
Delan®Pro rapăn (Venturia inaequalis) sistemic preventiv
Score 250 EC făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

sistemic preventiv, curativ
Fontelis®; făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Systhane™Forte făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Mavita 250 EC făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

EMBRELIA® făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Folpan 80 WDG  rapăn (Venturia inaequalis) contact Preventiv
Merpan 80 WDG rapăn (Venturia inaequalis) contact Preventiv

 

  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!
luna care 1180x605 2
Foto: Click detalii produs!

Fenofaza: fruct în creștere – ½ din dimensiunea normala – luna iunie*

* în funcţie de timpurietatea soiului, regiune și conditiile climatice specifice anului

Eriosoma lanigerum - paduchele lanos
Foto 23: Eriosoma lanigerum – paduchele lanos

Eriosoma lanigerum – paduchele lanos

În această perioadă, coloniile de păduchi lânoși sunt atât de numeroase, încât vor ieși cu siguranţă în evidenţă. Dacă nu se intervine, acestea vor crește încontinuu pe toată durata verii, putând să se ajungă în situaţia în care întreg pomul fructifer, să fie cuprins de colonii albicioase. În această perioadă eradicarea acestuia din livadă va fi imposibil de efectuat. În tabelele cu pesticide, veţi găsi produse omologate pentru controlul acestuia. Se vor stropi nu doar frunzele ci și coloniile. Substanţa trebuie adusă cât mai aproape de dăunător. Folosirea de adjuvant suplimentar va fi de un real folos.

Detalii foarte valoroase, veti gasi în articolul de mai jos. Solutiile oferite în respectivul articol sunt compatibile cu cele din această schemă de tratament.

Păduchele lânos – plan complet de control

Îngrășământ foliar: Wuxal Calcium

Calciul este un element foarte important într-o producţie de calitate. Pereţii celulari au la bază acest element. Atunci când fructele nu sunt bine aprovizionate cu calciu, riscul de infecţie este ridicată. Pentru a avea recolte de calitate, care să reziste foarte bine în depozite, fertilizarea cu calciu este vitală. Putregaiul merelor se instalează mult mai ușor pe un măr care nu a avut suficient calciu, în perioada de creștere. 

Deficitul de calciu se manifestă, atunci când avem temperaturi ridicate sau secetă pedologică. Acestă situaţie se manifestă anual în lunile iulie-august, exact în perioada de creștere puternică a fructelor.  Mă opresc aici cu explicatiile, pentru că nu doresc ca această schemă de tratament, să fie prea stufoasa sau greu de urmărit.

Fenofaza: fruct ¾ din dimensiunea normala – luna iulie*

* în funcţie de timpurietatea soiului, regiune și conditiile climatice specifice anului

Viermele merelor (Cydia pomonella) – a doua generaţie

În ultima decadă a lunii iunie își vor face apariţia primii adulţi ai celei de-a doua generaţii de Cydia pomonella. Zborul acestei generaţii poate să dureze până spre mijlocul lunii iulie. Din acest motiv, dacă urmăriţi fotografiile de mai sus, veţi putea observa că în 26 iulie 2021, în același pom fructifer am identificat larve de vârste diferite. Un prim tratament împotriva acestei generaţii vă recomand să-l efectuaţi la începutul lunii iulie, iar al doilea tratament spre mijlocul lunii iulie. Daca utilizaţi aceasta schemă de tratament cu siguranţă viermele merelor nu va mai fi o problemă pentru dumneavoastră.

Insecticide recomandate în fenofaza
„fruct 3/4 dimensiune normală

Tabel 17

Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Observatii
Coragen 

(click detalii)

diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

Viermele mărului (Cydia pomonella)

sistemic  
Affirm Opti Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

 Diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Viermele mărului ( Cydia pomonella)

 

sistemic

Mospilan 20 SG Afide (Aphis spp.)

Păduchele lânos (Eriosoma lanigerum)

Păduchele verde al mărului (Aphis pomi)

Păduchele de San  Jose (Quadraspidiosus perniciosus)

 

sistemic

EXIREL®

 

Diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

Viermele mărului (Cydia pomonella)

Sistemic
Movento® 100 SC

 

Păduchele lânos (Eriosoma lanigerum)

Păduchele verde al mărului (Aphis pomi)

Păduchele de San  Jose (Quadraspidiosus perniciosus)

Ţânţarul frunzelor (Dasyneura spp.)

Sistemic
Delegate™ Larve de lepidoptere (omizi)

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

Purecele melifer al părului (Psylla pyri.)

Viermele mărului (Cydia pomonella)

 

 

 

contact

Decis® 25 WG

 

Afide

Insecte minatoare

Viespea merelor (Hoplocampa testudinea);

Viermele mărului ( Cydia pomonella)

 

 

contact

 

 

 

 

 

Sivanto Prime 200

Aphide (Aphis spp.);

Păduchele roz galicol mărului (Dysaphis plantaginea);

Puricele melifer (Psylla mali);

Viespea merelor (Hoplocampa testudinea)

 

sistemic

Laser™ 240 SC Insecte minatoare

Viermele mărului (Cydia pomonella)

sistemic Bio
Karate zeon Afide

Insecte minatoare;

Viermele mărului (Cydia pomonella)

contact
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

    Serenade 1 1
    Foto: Click detalii !
Fungicide recomandate în fenofaza
„fruct 3/4 dimensiune normală”

Tabel 18

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
Cyflamid 5 făinărea mărului (Podosphaera leucotricha) sistemic Preventiv, curativ
Sercadis®

 

făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

sistemic Curativ, preventiv
Delan®Pro rapăn (Venturia inaequalis) sistemic preventiv
       
Fontelis®; făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Systhane™Forte făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

EMBRELIA® făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

sistemic

 

Preventiv, curativ

Folpan 80 WDG  rapăn (Venturia inaequalis) contact Preventiv
Merpan 80 WDG rapăn (Venturia inaequalis) contact Preventiv

 

  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Îngrășământ foliar: Wuxal Calcium

Fenofaza: fruct dimensiunea normala

Schemă de tratament la mar
Foto 25

Din această perioadă ne vom concentra atenţia mult mai mult asupra calităţii fructelor. Acum este momentul să facem tratamentele preventive împotriva putregaiurilor fructelor. Ţinta acestor tratamente sunt o producţie de foarte bună calitate. O producţie care își păstează însușirile chiar și în depozit. O schemă de tratament, trebuie sa conţină soluţii si pentru această problemă.

Fungicide recomandate în fenofaza
„fruct dimensiune normală”

Tabel 19

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
Switch 62,5 WG Putregaiul fructelor provocat de diverși patogeni;

Putregaiuri în depozite

Cancerul deschis al ramurilor (Nectria galligena)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

 

Sistemic, contact

 

 

Preventiv curativ

Bellis® Putregaiul fructelor provocat de diverși patogeni;

Putregaiuri în depozite

făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

 

Sistemic,

Preventiv curativ
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!
Insecticide recomandate în fenofaza
„fruct dimensiune normală”

Tabel 20

Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Observatii
Coragen 

(click detalii)

diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

Viermele mărului (Cydia pomonella)

sistemic  
Affirm Opti Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

 Diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Viermele mărului ( Cydia pomonella)

 

sistemic

Mospilan 20 SG Afide (Aphis spp.)

Păduchele lânos (Eriosoma lanigerum)

Păduchele verde al mărului (Aphis pomi)

Păduchele de San  Jose (Quadraspidiosus perniciosus)

 

sistemic

EXIREL®

 

Diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

Viermele mărului (Cydia pomonella)

Sistemic
Movento® 100 SC

 

Păduchele lânos (Eriosoma lanigerum)

Păduchele verde al mărului (Aphis pomi)

Păduchele de San  Jose (Quadraspidiosus perniciosus)

Ţânţarul frunzelor (Dasyneura spp.)

Sistemic
Delegate™ Larve de lepidoptere (omizi)

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes spp.),

Purecele melifer al părului (Psylla pyri.)

Viermele mărului (Cydia pomonella)

 

 

 

contact

Decis® 25 WG

 

Afide

Insecte minatoare

Viespea merelor (Hoplocampa testudinea);

Viermele mărului ( Cydia pomonella)

 

 

contact

 

 

 

Laser™ 240 SC Insecte minatoare

Viermele mărului (Cydia pomonella)

sistemic Bio
Karate zeon Afide

Insecte minatoare;

Viermele mărului (Cydia pomonella)

contact
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Îngrășământ foliar: Wuxal Calcium

Fenofaza: fruct la intrare în pârgă

 

Schemă de tratament - putregai la mere
Foto 26 : lipsa tratamentelor poate duce la pierderea productiei in perioada recoltatului sau in depozite.

In lipsa tratamentelor, in aceasta perioada merele cad stricate pe jos. O alta parte sunt depozitate „in bune conditii” in pivnite, unde in 1-2 luni vor arata ca cele din aceasta imagine.

Fungicide recomandate în fenofaza
„fruct în pârgă”

Tabel 21

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
Switch 62,5 WG Putregaiul fructelor provocat de diverși patogeni;

Putregaiuri în depozite

Cancerul deschis al ramurilor (Nectria galligena)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

 

Sistemic, contact

 

 

Preventiv curativ

Bellis® Putregaiul fructelor provocat de diverși patogeni;

Putregaiuri în depozite

făinărea mărului (Podosphaera leucotricha)

rapăn (Venturia inaequalis)

 

 

Sistemic,

Preventiv curativ
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Sper că această schemă de tratament și explicaţiile aferente, vă sunt de un real folos. Vă invit să lăsaţi un comentariu vis a vis de stropirile pe care le faceţi în livezi. M-ar interesa să știu ce anume vă crează probleme în livadă, astfel încât printr-un articol să dezbatem problema și să găsim cea mai bună soluţie. Sper ca această schemă de tratament să vă fie de un real folos.

Recolte profitabile pentru toată lumea!

62 thoughts on “Schemă de tratament la măr – ediţia 2024”

  1. pirvu ion anton

    Intrebare ? schema de tratament de la A la Z pentru livezile de MAR ,, se poate aplica ” si la livezile de PERI , GUTUI , MOSMONI si KAKI ” ? am o mica livada cu aceste semintoase si folosesc SCHEME de tratament profesioniste (HORTICULTORUL ) ; si <> de ce nu ne furnizati si o SCHEMA de tratament ptr SAMBUROASE ; si mai mult nu – pentru combaterea atat a Cydia Pomonella cat si a Cydia funebrana utilizez urmatoarea schema ptr care va rog sa faceti un comentariu : incep – pe baza capcanelor cu feromoni – primul tratament dupa caderea petalelor si urmez un calendar de 20-21 zile intre tratamente pana la sfarsit , ceea ce inseamna Generatiile I , II , III si partial IV ; acese tratamente se fac independent de datele de aplicare a tratamentelor pentru fenofazele specifice ( spre ex. Fruct 20-25 mm , Fruct 40 mm etc )

        1. In mod normal, se poate face aceasta combinatie. Verificati insa cu atentie, pesticidele pe care doriti sa le administrati impreuna. Asta pentru ca unumite produse, pot sa aiba in mod particular recomandari speciale in privinta compatibilitatii!

  2. Bună seara! Puteți pune schema și în format „Pdf”, este foarte interesanta. Sau puteți sa o trimiteți pe mail. Mulțumesc!

  3. Felicitari pt munca depusa si multumiri pt informatii!
    Fiind incepator am unele nelamuriri si va rog, daca aveti timp poate ma luminati.
    In fenofaza ‘urechi de soarece’ ati precizat ca a doua zi dupa fungicid se poate aplica si insecticidul..intrebari:
    1. este specific acestei fenofaze, sau este regula generala, sa nu le aplicam amestecate.
    2. fungicidele/insecticidele in general, se aplica cate unul, la alegere, sau pot, fi 2-3, din lista, in functie de presiunea daunatorului si compatibilitate (si aici e o mare ‘arta’ sa le stabilesti, toata lumea vorbeste de tabel cu compatibilitati, dar nu e de gasit nicaieri, poate dezvoltati dvs un articol separat pe aceasta tema, si puneti umarul si la diminuarea fitotoxicitatii si otravirii in general a planetei). Sa dau un mic ex., Aliette, inclusiv producatorul spune ca este compatibil cu multe produse, cu cateva exceptii amintite, dar, asa cum cred bine spuneti si dvs. TREBUIE aplicat singur, pt ca poate o fi el compatibil(in sens ca nu e fitotoxic, sau nu anuleaza efectul altora), dar in mod cert nu este miscibil, de fiecare data se separa in amestec, si trebuie agitata in permanenta solutia.
    Succes in continuare cu proiectul dvs.!

    1. Va multumesc pentru aprecieri!
      1. In aceasta fenofaza, ca insecticid am recomandat un amestec uleios( Mospilan Oil), acesta se recomanda sa fie administrat singur! In celelalte fenofaze, in functie de recomandarile produselor pe care le alegeti din lista, puteti face amestecul necesar.
      2. Se pot aplica la o singura trecere atat fungicidele cat si insecticidele. In privinta compatibilitatii produselor, trebuie doar citita eticheta cu recomandarile producatorului. Sunt o sumedenie de pesticide si anual unele ies sau intra pe piata. Va fi incredibil de greu de tinut pasul cu niste reguli nisate pentru fiecare produs in parte. Ce pot sa fac va fi sa grupez produsele pe clase chimice si in functie de asta sa vin cu un articol in privinta unor recomandari generale.
      Chiar si asa, raman multe lucruri pe dinafara. Exemplul dumneavoastra este foarte graitor. Fosetilul de aluminiu cu toate ca nu sunt recomandari speciale in privinta amestecurilor, are proprietatea de a steriliza florile, tubul polinic, poarta de intrare a focului bacterian la par sau mar. Pe prospect nu scrie, insa cei care lucreaza in protectia plantelor cunosc faptul ca mai bine ca aceasta stropire sa se faca fara alte amestecuri.

    1. Este chiar recomandat, ca in cazuri de risc de infectie severa, sa fie aplicata o solutie cu dubla actiune contact – sistemic.

  4. Buna ziua !
    Faine articolele ( stropiri la mar si prun) . O singura intrebare : schemele de tratament pot fi aplicate si la restul pomilor fructiferi , ma refer la cele doua mari categorii : samburoase (ciresi, visini….) si semintoase (par, gutui)?
    Multumesc si succes in continuare

    1. Salut, schemele de tratament pot fi adaptate si pentru alte specii. Sper ca in curand voi avea timp, sa vin cu articole, privind tratamentele si pentru alte culturi! Ma bucur ca schemele de tratament descrise pana acum, va sunt de folos.

  5. Buna,
    Este un articol foarte folositor si pentru incepatori si pentru oameni mai cu experienta in pomicultura.

  6. GABRIEL STOICA

    Un foliar cu bor in perioada infloritului ar fi fost f. util dar fara discutie o schema de tratament f. completa si explicita.Multumesc!

  7. Foarte detaliat articolul.
    Totuși, dacă se poate, aș dori o lamurire. Înțeleg din articol că se pot efectua două stropiri cu ulei horticol, una în fenofaza umflarea mugurilor iar a doua în fenofaza urechiușe de soarece. Este corect?
    Mulțumesc.

    1. Uleiul horticol l-am asezat in amandoua fenofazele, pentru ca poate fi aplicat in oricare din acestea. Deci o singura aplicare, in una din cele doua fenofaze. Fermierul va putea sa aleaga, in functie de considerente tehnice, personale sau conditii climatice, perioada optima.
      In general insa recomand sa fie aplicat, daca sunt conditii prielnice, aplicarea in fenofaza de urechiuse de soarece- semintoase, buton verde-samburoase.

  8. Buna ziua! va rog sa imi spuneti care este concentratia de clorura de calciu pentru stropirile la mar si care sunt incompatibilitatile cu alte substante . Multumesc!

    1. Compatibilitatile depind foarte mult de la produs la produs. In general nu ar trebui sa apara situatii de incompatibilitate, totusi verificati eticheta produsului cu atentie, pentru a vedea eventuale recomandari ale producatorului!

  9. Puia Gheorghe

    Buna ziua,
    La meri in acesata toamna a inceput sa se exfolieze din loc in loc mai ales pe tulpina coja subtire iat la citiva se desface coaja in profunzime. Este putreda . Dupa ce dau coaja jos in zona respectiva se vad niste urme dese intretaiate ca si cum ar fi umblat niste viermi si insecte. Si dau semne serioase de uscare mai ales ramurile atinse . Imi puteti da o adresa de mail sa atasez citeva fotografii poate imi spuneti ce s-a intimplat si daca mai pot sa-i salvez .
    Multumesc!

    1. Puteti sa-mi trimiteti fotografii pe agromentor.ro@gmail.com Ma tem sa nu fie vorba de cancerul deschis al ramurilor. Pe pagina de facebook al blogului, am postat mai multe fotografii si explicatii, vis a vis de aceasta problema. Pozele si postarea inca sunt acolo, cautati si vedeti daca se potriveste cu simptomele din livada dumneavoastra. Daca nu, astept fotografiile de la dumneavoastra. O zi buna!

  10. Buna ziua! Am o nelamurire. Cumpar o sticluta mica de ceva pentru curtea mea. Acasa citesc pe eticheta unde scrie ca se aplica nu stiu cati litri la hectar. Nu inteleg nimic. Eu la 10 litri de apa cat sa pun? Cumpar o sticluta de 50ml si ei scriu cati litri sa dau la hectar. Oare producatorii sau ambalatorii nu au simtul realitatii?. Nu am facut facultatea de agricultura, eu am cativa pomi in curte pe care vreau sa-i stropesc. Va rog sa transmiteti asta cui trebuie.

    1. Buna ziua,
      Pentru cantitati foarte mici de solutie, mult mai usor v-ar fi sa utilizati microambalate. Acestea sunt mult mai usor de folosit, avand recomandarile de aplicare, special construite pentru cei care folosesc cantitati mici de solutie.
      In mod normal, cel care va vinde produsul, ar trebui sa va ajute in calculul dozei. Daca habar nu are sa faca acest lucru, atunci cumparati din alta parte! Cand intrati in farmacie si cumparati un medicament, va asteptati ca farmacistul sa va noteze pe ambalajul medicamentului, modalitatea de administrare. Cand intram intr-o fitofarmacie, ar trebui sa avem aceleasi asteptari!

      O zi frumoasa va doresc!

  11. gospodaru.sorin@gmail.com

    Bună ziua. Anul trecut m-am confruntat cu o boală la peri, care s-a manifestat prin maronirea frunzelor. Anul acesta au înverzit mugurii de pe ramurile afectate, dandu-mi speranța că nu a fost foc bacterian. Nu am putut stabili ce boală este, părerile fiind împărțite. Mulțumesc.

    1. Buna ziua,
      Depinde foarte mult de cum a evoluat boala si ce anume a afectat: frunze, fruct, lastarii. Daca crengile si-au revenit, semnul este bun, insa atentia trebuie sa fie maxima. Frunzele de par pot ajunge sa devina maronii din mai multe cauze: foc bacterian, cancer, rapan si monilioza lastarilor. Anul trecut a plouat foarte mult si s-ar putea ca la parul dumneavoastra sa se fi manifestat Monilinia laxa f.sp. mali. Va recomand ca in acest an sa fiti foarte atent cu stropirile, iar daca problema reapare, astept cu interes fotografii de la dumneavoastra pe adresa agromentor.ro@gmail.com sau pe pagina de faceboock.

  12. Bună ziua
    Am utilizat tratamentul thiovit jet+merpan+score+mavric+un foliare Calciu cu Bor la mar la inflorit. Petalele mi s-au ars. Am stropit la ora 18. Din ce cauza. Va trimit poze pe emai.

    1. Buna ziua,
      Am vazut pozele si v-am trimis un raspuns mai detaliat pe mail. Ati folosit un cocktail de produse, pe care nu-l recomand nimanui. Asta mai ales ca fenofaza este una sensibila in ceea ce priveste stropirile (infloritul). Cel mai probabil este vorba de un cumul de factori. Combinatia sulfului si a captanului nu e cea mai fericita solutie. Cel mai probabil problema principala de aici a aparut. Asta mai ales ca vorbim de conditii meteo care include frig si umiditate ridicata. Captanul si singur in aceste conditii poate provoca probleme, mai ales la soiurile de mar sensibile la captan.

    2. Munteanu Aurelian

      Buna ziua! In fenofaza fruct in crestere – 1/2 din marimea normala, legat de fertilizantul foliar Wuxal Calcium. Acest fertilizant, din pacate nu se gaseste la microambalaje cum ar fi recipiente de 100-200 ml. Ati putea recomanda un altul ce se gaseste in recipiente de 100 – 200 ml? Altceva, in aceasta fenofaza inteleg ca nu e nevoie sa aplicam tratament cu insecticid plus fungicid?

    1. La fenofaza ”Fruct dimensiunie normala” si ”Fruct la intrarea in parga” sunt trecute si solutiile pentru combatarea putregaiurulor.

  13. Amalia Baciu

    Buna seara, puteti sa-mi spuneti daca se poate combina Luna Care cu Delegate pentru stropire la o livada de peri? Multumesc.

  14. Buna ziua , pot sa amestec urmatoarele soluții ?

    Folicur -Merpan -Coragen – Bionat plus

    Ultima stropire acum 2 săptămâni a fost cu Luna Experince si separat A2a zi am dat cu coragen și foliar BIOnat plus , dar nu au avut nici un efect .
    Ma aflu in zona Moldovei și ploua in fiecare zi , am probleme cu rapanul și atac de păduche verde și afide . Sunt începător și nu are cine sa ma ajute in zona mea .

    Mulțumesc anticipat .

    1. Buna ziua,
      Imi pare rau ca va pot raspunde doar acum, insa in aceasta perioada volumul de lucru este ridicat, iar online-ul a trecut pe plan secund.
      Odata infectiile primare aparute, patogenul este greu de combatut. Petele aparute pe fructe sau frunze, nu vor disparea, indiferent de tratament. Produsul Luna Experience in mod normal trebuia sa va fie de ajutor impotriva rapanului. Daca a plouat foarte mult, efectul fungicidului impotriva patogenului se reduce rapid. Din acest motiv, faptul ca ati asteptat doua saptamani de la un tratament la altul este motivul pentru care nu ati stopat boala. Daca a plouat zilnic, in maxim la 7 zile, daca nu si mai rapid, trebuia sa interveniti cu o alta stropire. Asta mai ales daca aveti in livada soiuri de mar sau par sensibile la rapan. Spre exemplu pe eticheta produsului Merpan 80 WDG, care este unul valoros, scrie clar ca perioada de protectie este de 5-7 zile. Asteptand 14 zile sa faceti o alta stropire, nu ati facut decat sa dati ragaz patogenului sa isi revina.
      Pentru afide, in cazul in care mai aveti probleme puteti incerca produsul Movento® 100 SC.
      La toamna, eliminati frunzele pline cu fructificatii de rapan, iar in martie atunci cand are loc reproducerea sexuata a rapanului, sa faceti o stropire cu cuprice in livada. Stropirile preventive sunt mult mai ieftine si eficiente, comparativ cu stropirile curative.
      In cazul in care mai aveti nevoie de ajutor in protectia plantelor, va astept cu un mesaj. O zi buna!

  15. Ne-ati promis un articol mai detaliat despre tratamentul cu zeama sulfocalcica. Asteptam cu mare interes! Multumim!

  16. Va salut!
    1. Anul acesta am avut un atac masiv la par, al paduchelui melifer, pe care nu am prea reusit sa-l tin cat de cat sub control. I-mi puteti recomanda un tratament preventiv/curativ pentru anul urmator?
    2. Asemanator cu cel anerior, am avut un atac puternic la piersic cu basicarea frunzelor, pe care deasemenea nu l-am put tine sub control (comparativ cu alti ani), in final parca si-au revenit de la sine. Intrebarea aceeasi ca la situatia anterioara.
    3. Am avut o productie f. buna de cirese, dar au fost atacate f. tare de putregai. Puteti sa-mi recomandati un tratament pentru a combate in viitor aceasta boala?
    Va multumesc anticipat si sunt placut impresionat de site-ul si disponibilitatea dv.
    Multa sanatate!

    1. Buna ziua,
      1. Pentru afide, in perioada „urechiuse de soarece” sa faceti un tratament cu Mospilan Oil, iar apoi dupa caderea petalelor un tratament cu Movento 100 SC. Sa stropiti mai ales varfurile, noile cresteri!
      2. Atacul basicarii frunzelor de piersic a fost mai intens anul acesta pentru ca perioada de la aparitie a frunzulitelor pana acestea au ajuns la dimensiunea lor normala s-a lungit foarte mult din cauza temperaturilor scazute. Chiar si perioada de inflorit a piersicului s-a lungit nenatural de mult. In aceasta perioada au loc infectiile care provoaca basicarea. Perioada fiind mai lunga, patogenul a avut sanse mai ridicate sa produca infectii. Chiar si cu tratamentele facute, avand in vedere conditiile climatice, eficacitatea acestora a fost mai scauzuta. Si-a revenit de la sine pentru ca frunzele afectate au cazut, iar apoi au crescut altele in perioada in care au fost temperaturi mai ridicate si umiditate mai scazuta, conditii improprii infectiei.
      3. Pentru cires aveti aici in schema toate informatiile utile: https://www.agromentor.ro/stropirile-la-cires-plan-complet-de-tratament/

  17. am un par care este afectat de focul bacterian.cum as putea sa il salvez ? mentionez ca in perioada de vegetatie este plin de insecte zburatoare. va multumesc.

    1. Va trebui ca tot ce inseamna lemn vizibil bolnav de foc bacterian sa-l eliminati. Tulpina sa o vopsiti cu var, in care sa adaugati si cupru. Acum in perioada de repaus, dupa taieri, sa stropiti cu sulfat de cupru (solutia sa spele bine ramurile si tulpina. La intrarea in vegetatie in fenofaza de urechiuse de soarece sa reveniti cu oxiclorura de cupru. In fenofaza de boboc (inainte de inflorit sa efectuati o stropire cu Luna® Care 71,6 WG. Alaturi de fungicid, sa adaugati si biostimulatorul Atonik. Cand parul este 100% inflorit sa reveniti cu fosetil de aluminiu (Alliete – produs), in care din nou sa adaugati si Atonik. Cand fructele au inceput sa apara, sa efectuati incat o stropire cu Luna® Care 71,6 WG, iar la 10 zile dupa inca o stropire cu acelasi produs. Alaturi de fungicide sa adaugati si CropMax. Atonik-ul si CropMax au rolul de a ajuta pomul fructifer sa depaseasca ori ce situatie stresanta, iar cresterile vegetative si generative (fructificarea), sa fie stimulate. Ca si in cazul oamenilor, un corp bine hranit este mai putin predispus imbolnavirilor grave. Mai departe in timpul verii, daca se manifesta perioade cu ploi si umiditate ridicata, sa stropiti cu produse cuprice, iar solutia sa ajunga nu doar pe frunze ci si pe lemn.

  18. Avram Mihail Sorin

    Buna ziua.
    Va multumesc pentru ca existați.
    Citesc destul de mult articole referitoare la cultura legumelor, mai ales in solar si pomicultura. Fac aceste culturi ca hobby, de circa 3 ani de când m-am retras într-o zonă rurală, de deal, la circa 450 altitudine.
    Articole atat de explicite, pe înțelesul tuturor nu numai a specialiștilor, complete, detaliate etc. Nu am mai intalnit.
    Ca urmare va multumesc inca o data.
    Am si o propunere. Întrucât unele articole sunt destul de ample și trebuie urmărite în timp ce aplici indicatiile, ar fi util sa aveti si posibilitatea de descărcare a acestuia pentru a fi citit si cand nu ai semnal sau pentru a fi tipărite. De cele mai multe ori nu poti folosi telefonul când lucrezi.
    Va multumesc.

    1. Salut,
      In nici un caz! Asa cum am specificat sub fiecare tabel, trebuie respectata recomandarea producatorului. Sulful si cuprul pot fi administrate impreuna, iar dupa cateva zile uleiul impreuna cu insecticidul. O fenofaza nu dureaza o zi, ci de la 4-5 zile in sus, prin urmare avem timp sa esalonam stropirile astfel incat, sa nu fim nevoiti sa folosim cocktal-uri de pesticide.
      Niciodata produsele pe baza de sulf nu se amesteca cu ulei horticol pentru ca pot sa apara situatii de fitotoxicitate! Mai ales daca aveti in livada meri cu genetica Golden, va trebui sa fiti foarte mare atentie la acest aspect!

  19. Buna ziua.
    Zeama sulfocalcica poate fi aplicata si la cires, prun, par, gutui? In aceasta perioada in care mugurii au inceput sa se umfle?
    Va multumesc.

    1. Poate fi aplicata fara nici un fel de problema, insa sa nu depasiti 2% concentratie! Sa-l aplicati singur, nu impreuna cu alte produse. Exclus sa fie aplicat impreuna cu uleiul horticol. Dupa aplicarea cu zeama sulfocalcica, sa nu interveniti cu ulei horticol cca 3 saptamani.

  20. Va apreciez munca pro bono! Daca la par in faza premergatoare butonului roz sa facut o stropire cu Kumulus este vreo problema? Si daca nu are poate vreun beneficiu faptul ca sa facut aceasta stropire „gresita”? Multumesc mult.
    PS O schema de tratament pentru par ar fi foarte utila! Sau putem face cea de la mar?

    1. Cel mai mare beneficiu al stropirii cu sulf (Kumulus) este actiunea acestui element asupra acarienilor. Fainarea nu este o problema pentru par. Se poate folosi schema de la mar cu conditia sa fie atentie cu privire la omologarea substantelor. La par trebuie avut grija mare la focul bacterian, prin urmare urmariti fenofazele de inflorit si imediat dupa inflorit. Acolo veti gasi produse omologate si sfaturi cu privire la aceasta boala. O alta problema majora este rapanul. Asadar in schema de tratament sa urmariti produsele omologate pentru controlul acestuia. Cupricele in general sunt un partener foarte bun pentru par.

  21. Toni Popescu

    Buna ziua,
    Din ce am inteles doar produsul Luna Care trebuie evitat la soiurile de mar Golden, la dvs. in tabel observ aceiasi indicatie si la produsul Luna Experience.
    Ambele produse sunt interzise la soiurile de mar Golden?
    Multumesc!

  22. Munteanu Aurelian

    Voliam targo nu este omologat pentru pomii fructiferi ci doar pentru legume. Asa apare pe sit-ul producatorului, Syngenta, la sectiunea omologari.

    1. Va mulțumesc pentru avertizare! Produsul a fost eliminat din lista de produse. Insecticidul are omologare pentru mar in Republica Moldova, iar prospectul pe care l-am utilizat din greşeală era de dincolo de Prut. O zi buna sa aveți!

      1. Munteanu Aurelian

        Cu placere! Apreciez foarte mult materialele dvs. Sunt foarte bine structurate. O zi buna!

  23. Munteanu Aurelian

    Buna ziua! Pe site-ul Bayer Romania, doar la Luna Care 71,6 WG se specifica ca nu se utilizeaza la soiurile Golden. La Luna Experience 400 SC nu se specifica acest lucru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top