IMG 0361

Sfaturi privind alegerea celui mai potrivit hibrid de porumb

Să alegi cel mai bun hibrid de porumb pentru propria fermă nu este o muncă atât de uşoară precum s-ar crede. Asta bineînţeles dacă fermierul este foarte atent la investiţia pe care o face în primăvară şi la profitul pe care în toamnă ar trebui sa-i curgă în cont.

De obicei fermierii sunt fani ai hibrizilor unei singure companii. De pe lista cu produsele respectivei companii în funcţie de suprafaţa cultivată, fermierul alege între 1 şi 4 hibrizi. În anumite cazuri un mic procent din suprafaţă îl alocă încă unui hibrid de porumb al unei alte companii. În general cam acesta este comportamentul fermierului român.

Consecinţele acestui mod de a alege baza genetică se va răsfrânge în continuare asupra producţiei, profitabilitaţii şi predictibilitaţii. Mai mult, faptul că fermierul alege pe bază emoţională hibridul şi este fan exclusiv asupra unei companii s-a răsfrânt şi se va răsfrânge în continuare asupra preţului practicat în piaţă de marii jucători.

Pe piaţă sunt foarte multe firme producătoare de porumb şi fiecare din ele au produse foarte bune. Profitaţi de acest lucru! Veţi face bine pieţei creând concurenţă adevărată. Această concurenţă nu poate să aducă decât foarte multe beneficii pentru fermele din România.

Din acest motiv cred că este mai mult decât necesar ca fermierul să aibă cât mai multe repere atunci când alege un anumit hibrid de porumb. Fermierii vor trebui să îşi fixeze nişte ţinte în funcţie de posibilitaţile tehnologice ale fermei şi a condiţiilor pedo-climatice.

Inteligent ar fi să aveți un portofoliu variat în ceea ce privește resursele genetice, astfel încât să vă puteți echilibra performanța cu o gestiune mult mai bună a riscurilor.

Maturitatea

Maturitate hibrizilor de porumb este unul dintre cei mai importanţi factori. Întotdeauna alegeţi hibrizi de porumb potriviţi ca maturitate pentru zona dumneavoastră. Însă una dintre strategiile cele mai eficiente în gestionarea riscurilor ar fi ca fermierul să se bazeze pe un număr mai mare de hibrizi, aflaţi în maturităţi diferite.

Prin alegerea cultivării unor hibrizi compatibili din punct de vedere al maturitaţii cu zona în care se află ferma, fermierul va beneficia de anumite avantaje.

Un mare avantaj ar putea fi faptul că un hibrid bine zonat din punct de vedere al maturitaţii va armoniza cel  mai bine producţia cu umiditatea la recoltat.

Ce se poate întâmpla dacă alegem un hibrid de porumb prea timpuriu

Un hibrid prea timpuriu pentru o anumită zonă, în condiţii normale de climă şi sol, va intra prea rapid în maturitate fiziologică. Chiar dacă apoi va putea fi recoltat la o umiditate scăzută, poate chiar mult sub STAS, din punct de vedere al producţiei fermierul ar putea avea de pierdut.

Din ce motiv?

Ştim bine că maturitatea hibrizilor de porumb este corelată cu productivitatea. Cu cât un hibrid este mai tardiv cu atât potenţialul lui productiv este mai ridicat. Dacă am ales un hibrid prea timpuriu, atunci putem sa pierdem din potenţialul productiv conferit de condiţiile climatice.

Dus la extrem exemplul, cum ar fi să mergem cu un hibrid din grupa 250 FAO într-o zonă în care tradiţional se cultivă hibrizi din zona 400 FAO? Vă puteţi singuri inchipui ce pierderi de producţie ar avea fermierul! Chiar dacă la începutul lui septembrie, hibridul din zona 250 FAO poate fi recoltat în zona umiditaţii STAS.

Ce se poate întâmpla dacă alegem un hibrid prea tardiv

La punctul anterior spuneam că potenţialul productiv a unui hibrid creşte odată cu maturitatea. Însă respectivul potenţial trebuie să se îmbine armonios cu condiţiile pedoclimatice şi de tehnologie. Dacă alegem un hibrid prea tardiv pentru zona în care se află ferma există riscul ca respectivul potenţial să nu poată să se exprime.  Din contră chiar, la recoltat în funcţie şi de tardivitatea hibridului, porumbul poate să aibă umiditatea foarte ridicată.

Hibrizii de porumb trebuie să acumuleze un necesar termic. Dacă respectivul hibrid de  porumb nu este bine zonat, atunci se poate ca acel hibrid de porumb tardiv să nu acumuleze necesarul termic util. Pierderile de producţie vor fi însemnate.

Cum să alegem un hibrid de porumb în funcţie de maturitate

Este clar că marea majoritatea a hibrizilor de porumb cultivaţi vor trebui să corespundă cu ceea ce se pretează în zona în care se află ferma. Totuşi o parte din suprafaţă ar fi de recomadat să fie semănată cu hibrizi mai timpurii. De asemenea  o altă parte cu hibrizi puţin mai tardivi.

Vedeţi şi dumneavoastră faptul că primăverile şi verile din România sunt tot mai schimbătoare. Avem frig în primăvară, iar în timpul verii se manifestă în diferite zile arşită, iar pe perioade destul de lungi secetă pedologică. De asemenea cu toţii observăm că seceta şi arşiţa nu mai respectă anumite tipare cu care acum 15-20 ani eram obişnuiţi. Fenomenele meteo extreme devin tot mai aprige şi tot mai greu de prevăzut.

Dacă am semănat în fermă unul sau doi hibrizi aflaţi în grupe de maturitate foarte apropiate, există riscul ca exact în perioada în care aceşti hibrizi mătăsesc să apară o arşiţă. Pierderile de producţie şi implicit pierderile financiare ale fermei pot fi însemnate. Însă în cazul în care fermierul a semănat un număr mai mare de hibrizi, aflaţi în grupe de maturitate cât mai diferite, perioada de mătăsit şi umplere a bobului va fi foarte largă. Riscurile ca toată producţia să fie compromisă vor fi astfel diminuate.

Ca exemplu vă pot oferi o situaţie trăită în anul 2017. Am avut în fermă mai mulţi hibrizi în jurul 350 FAO, iar o altă parte mai mică în jur de 430 FAO. Vara anului 2017 a fost foarte secetoasă. Spre sfârşitul lui iulie însă porumbul a fost scăldat de o ploaia de peste 40 l/m2.

Când a venit ploaia, hibrizii aflaţi în jurul 350 FAO erau în faza de ceară spre coacere deplină forţată de condiţiile de mediu. Hibrizii peste 430 FAO erau în faza de lapte-ceară. Cei 40 l/m2 a adus un spor de peste 2 t/ha hibrizilor aflaţi în jurul maturitaţii 430FAO comparativ cu hibrizii din 350 FAO.

Potenţialul de producţie şi stabilitatea

DSC 0362

Pe mulţi cu siguranţă aţi auzit discutând de potenţialul de producţie a hibrizilor de porumb. Totuşi potenţialul de producţie trebuie neapărat să fie legat de constanţa pe care o are respectivul hibrid de porumb. Degeaba hibridul de porumb într-o zonă face 12t/ha, când puţin mai încolo în stres producţia-i scade în mod înverşunat. Sau dacă într-un an foarte bun hibridul de porumb produce mult, iar cand survine un an cu secetă se usucă în aşa măsură încât la recoltat combina mai mult merge în gol.

Niciodată să nu desprindeţi potenţialul productiv de stabilitate. Amândouă sunt la fel de importante. Mai ales acum când se manifestă cu atâta violenţă schimbările climatice.

Notaţi de fiecare dată într-un caiet denumirea hibridului şi terenul în care a fost semănat. Urmăriţi cum hibridul de porumb evoluează de la semănat până la recoltat. Notaţi totul în caiet, fiţi propriul cercetător. Întrebaţi în fermele din jur denumirea hibrizilor şi producţia obţinută. Fiţi atenţi la corectitudinea datelor primite!

Sunt fermieri care sunt influenţaţi de anumite persoane arhicunoscute în ţară. Acestia trebuie să ştie că mulţi dintre aceştia sunt plătiţi să facă reclamă la o anumită companie. Prin urmare lăsaţi deoparte ce spune cineva pe care personal nu-l cunoaşteţi. Poate fi doar reclamă mascată. Fiţi circumspecţi şi în acelaşi timp curioşi!

Anual pe suprafeţe mai mici puteţi să semănaţi unul lângă celălalt mai mulţi hibrizi, iar în toamnă să-i recoltaţi separat. Veţi obţine încă un rând de date folositoare. Niciodată să nu alegeţi un hibrid fără să consultaţi mai multe date, rezultate.

Când să alegem un hibrid de porumb stabil în locul unuia intensiv

Atunci când potenţialul pedoclimatic şi tehnologic nu permit decât foarte rar ca producţiile să salte peste 8-9 t/ha, atunci trebuie să ne punem mari semne de întrebare. Sunt zone în care fermierii aproape că au renunţat să mai cultive porumb. Totul pentru că producţiile medii obţinute pe mai mulţi ani, rar au depăşit 5-6 tone/ha.

Atunci întreb şi eu: ce rost are aici un hibrid de porumb intensiv? Are rost în această situaţie să ne folosim de o  sămânţă care costă extrem de mult?

Pe aceste suprafeţe, sau în aceste regiuni un hibrid foarte stabil ar fi mai mult decât perfect. Sunt companii care au în portofoliu hibrizi foarte stabili, care în condiţiile descrise mai sus produc comparabil cu un hibrid super intensiv. Hibrizi de genul acesta au capacitatea chiar să întreacă în condiţii foarte grele un hibrid foarte intensiv şi bineînteles scump.

Genetica hibridului

Trebuie ştiut faptul că relaţia dintre producţie şi condiţiile de climă, sol şi tehnologie sunt foarte strânse. Un hibrid de porumb intensiv are nevoie şi de condiţii specifice intensivizării pentru produce foarte mult. Dacă nu le are atunci se comportă ca un hibrid obişnuit.

Pe piaţă concurează mai multe firme producătoare de porumb. De multe ori este destul de greu de ales un hibrid potrivit. Totul se complică mai mult atunci când fermierul este captiv între distribuitor şi relaţia avută cu un anumit producător. Preţurile de asemenea diferă foarte mult.

Trebuie întotdeauna să găsim un echilibru atunci când facem alegerea. Totuşi riscurile sunt mult mai mici atunci când semănăm mai mulţi hibrizi de la mai multe firme producătoare.  Din punct de vedere al potenţialului productiv hibrizii de porumb sunt destul de apropiaţi unul de celălalt. Aşa că riscurile de a face alegeri greşite sunt foarte mici.

Observăm că pe piaţă s-au făcut foarte multe schimbări. Companii mari devin acum adevăraţi titani. Dacă ne cantonăm în alege doar hibrizii acestor companii riscăm ca în următorii ani multe din firmele mici să dispară. Odată cu dispariţia acestor firme dispare şi concurenţa adevărată privind preţul per produs.

Prin urmare împărţiţi riscurile folosindu-vă de produsele a cât mai multe firme. Pe lângă faptul că vă veţi securiza producţia, veţi face un mare bine pieţei seminţelor.

Dăunători şi boli

Poate nu aţi observat, însă dăunători ca Ostrinia sunt mult mai activi pe un hibrid comparativ cu un alt hibrid aflat în vecinătate. Aşa că acolo unde avem o densitate ridicată de Ostrinia, toleranţa hibridului la acest dăunător este foarte importantă.

Chiar dacă în ultimul timp nu am prea auzit de boli ale porumbului care să se manifeste pe scară largă, toleranţa la boli ale porumbului rămâne esenţială. Spre exemplu, sunt terenuri în care pe porumb s-a manifestat foarte puternic infecţia de Sorosporium. Aceste terenuri în continuare sunt purtătoare de spori ale acestei boli.

Un alt exemplu ar putea fi situaţiile în care aţi avut probleme cu frângerea plantelor de porumb datorită Fusarium verticiloides.

Prin urmare întotdeauna întrebaţi despre toleranţa hibridului la boli, mai ales dacă în trecut aţi avut probleme cu anumiţi patogeni.

Exemple de boli şi dăunători pot fi foarte multe. În funcţie de dăunătorii specifici şi bolile care apar în zonă, fiţi foarte atenţi la ceea ce alegeţi.

Vigoarea plantelor în primăvară

De cele mai multe ori cultura de porumb semănată vremelnic are timp să acumuleze mult mai multă substanţă uscată, comparativ cu un hibrid semănat mai târziu. Sunt ani în care aceste diferenţe sunt insesizabile. Dar de asemenea sunt ani în care diferenţa de producţie este semnificativă.

Prin urmare fermierii au tendinţa să înceapă semănatul tot mai devreme. Însă primăverile sunt tot mai capricioase şi nu de puţine ori porumbul a avut de suferit. Prin urmare sunt de recomandat hibrizii de porumb care tolerează foarte bine temperaturile scăzute în primăvară.

Toleranţa la erbicide

Comportamentul hibridului de porumb vis a vis erbicidele folosite de fermier ar putea fi un element deosebit de important. Nu toţi hibrizii de porumb tolerează la fel de bine erbicidele. Chiar dacă acestea sunt aplicate conform cu recomandările decrise de producătorii de pesticide. Selectarea de hibrizi cu toleranţă ridicată la erbicide hormonale sau sulfonilureice ar fi încă un pas pe care fermierii trebuie să-l facă.

Ce număr de hibrizi trebuie să avem  în fermă

Cu cât numărul de hibrizi, diversitate genetică, diferenţă în maturitate este mai ridicată, cu atât cresc şansele ca producţia de porumb a fermei să fie securizată.

Despre acest subiect se poate discuta foarte mult. Prin urmare experienţa acumulată de fermieri ca dumneavoastră este foarte importantă. Cum vă alegeţi hibrizii de porumb? În ce hibrizi v-ati pus speranţa în acest an? V-a fost de folos acest articol?

Producţii profitabile pentru toată lumea!

1 thought on “Sfaturi privind alegerea celui mai potrivit hibrid de porumb”

  1. Am făcut tot felul de încercări de hibrizi de porumb de la mai multe firme printre care și românești ( Cera, Olt) .
    De departe cei de la Dekalb, Pionier, KWS ,au avut un plus și de 2 t / ha față de cei de la Syngenta ( Premeo), Lidea( Faraday) .
    Mai buni decât cei de la Syngenta, Lidea a fost într- un an, Hibridul Olt și în alt an ,Cera 370.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top