DSC 0019

Copili la porumb – când apar, efecte pozitive şi negative

Apariţia de copili în lanul de porumb este unul din subiectele recurente, fiecarei primăveri.

 „Eu am semănat porumb şi doresc ca dintr-o sămânţă, să îmi crescă o tulpină. Dacă doream ca cerelele să îmi înfrăţească, atunci semănam grâu!”

Cum ai putea să răspunzi unor astfel de afirmaţi?

În ultimul timp am observat, că se discută mult despre acest subiect.  Fermierul nu ştie din ce motiv porumbul face copili. Mai mult, există temeri întemeiate că odată cu apariţia copililor, capacitatea de producţie a hibridului este diminuată.

Ce sunt copilii

DSC 0086

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

După cum bine ştiţi, porumbul face parte din familia Poaceae (Gramineae), familie din care fac parte şi cerealele păioase cum ar fi grâul, orzul, etc. O caracteristică a membrilor acestei familii ar fi că tulpina ramifică din nodozităţile formate la mică adâncime în sol. În cazul cerealelor păioase, respectivii „lăstari” se numesc fraţi. Dacă ne referim la porumb, respectivii „lăstari” se numesc copili. Prin urmare apariţia fraţilor şi a copililor este un fenomen normal în viaţa plantelor din familia Poaceae.

Copilii din punct de vedere morfologic,  au structură identică cu cea a tulpinii principale. Aceştia pot dezvolta noduri, internoduri, frunze, panicul, ştiulete, exact ca tulpina principală. Diferenţa ar fi că internodurile sunt mult mai scurte, iar frunzele mai mici. Terminal, copilii pot sa genereze inflorescenţă masculă (panicul), inflorescenţă femelă (ştiulete) sau chiar amândouă odată.

Prin urmare am putea trage o primă concluzie: Apariţia de copili face parte din fiziologia normală a porumbului. Dacă sunt condiţii prielnice, copilii pot chiar genera ştiuleţi.

Din ce cauză mulţi consideră apariţia de copili daunatoare

Copilii sunt asemuiţi de fermieri cu acele ramuri lacome din pomii fructiferi, care cresc vertical şi care preiau o cantitate uriaşă din energia pomului. Respectivele ramuri nu fac rod. Mai mult, consumă din nutrienţii care ar fi trebuit sa curgă spre ramurile utile, cele care conţin fructe. Aşa că fermierul se teme că odată apăruţi, acestia vor consuma din îngrăşămintele administrate, lăsând pentru planta principală, mai puţină hrană.

Copilii cu toate că sunt legaţi de tulpina principală, prezintă sistem radicular propriu. Nutrienţi nu circulă din tulpina principală spre copili, ci fiecare copil în parte, prin propriile rădăcini absorb nutrienţi. Prin urmare temerea că acestia consumă din nutrienţi sintetizaţi de planta principală este nefondată. Din contră, odată cu uscarea copililor, substanţele nutritive din copili sunt transferate către planta principală.

Din ce motiv copilii apar doar la anumiţi hibrizi

Apariţia copililor este codificată de mai multe gene. Aceste gene sunt activate de factorii de mediu. Prin factori de mediu ne referim la densitate, precipitaţii, condiţii pedologice, fertilizare, stres chimic, stres mecanic, etc. În funcţie de toate acestea, apariţia copililor, care este un efect, poate mai departe să genereze mai multe consecinţe, asupra producţiei de porumb. Aceste consecinţe pot fi pozitive, neutre dar şi negative.

Aşa că atunci când vedeţi culturi de porumb pline de copili, gândiţi-vă că aceştia sunt consecinţa a ceva anume. Poate o fertilizare puternică cu azot, densitate prea scăzută, efectul fitotoxic al unei erbicidări necomforme, etc.

Sau cine ştie poate hibridul respectiv aşa este el prevăzut genetic.

Apariţia de copili într-o cultură  de porumb lipsită de stres

Genetica hibridului

Sunt hibrizi, care în condiţii normale de tehnologie generează copili. În mod normal, în cazul acestor hibrizi ne putem trezi că tulpinile generează 1-3 copili, care cresc aproximativ 50 cm. După apariţia ştiuletelui pe planta principală, aceşti copili se usucă. Din punct de vedere al producţiei, efectele apariţiei de copili sunt neutre.

Multe experienţe ce au vizat problematica apariţiei de copili au arătat că prin îndepărtarea copililor, producţia rămâne la acelaşi nivel cu cea a plantelelor martor care conţinea copili. Din contră chiar, au existat situaţi în care producţia chiar a scăzut. Cel mai probabil scăderea a fost datorată rănilor produse la nivelul tulpinii principale prin îndepărtarea copililor.

Tehnologia de cultură

Cei mai buni agronomi, cunosc faptul că în condiţii foarte bune de tehnologie, când cultura de porumb a fost bine fertilizată, iar cantitatea de precipitaţii a fost pe măsură, hibrizii de porumb pot să genereze copili. Fenomenul se poate întâmpla oricărui hibrid. Sunt însă hibrizi care chiar şi în aceste condiţii, nu produc copili. Însă acest lucru nu înseamna că sunt mai valoroşi, comparativ cu un alt hibrid, care produce copili.

Un motiv  important, pentru care copili isi fac aparitia, ar fi densitatea scazuta. În aceaşi categorie adăugăm golurile de semănat, repartiţia proasta a plantelor pe rand şi bineînţeles, apariţia de copili la plantele din marginea culturii. La densitaţi prea mici pentru hibrid, spaţiul de nutriţie şi lumină creşte. Planta se dezvoltă viguros, iar o parte din energie o aruncă în apariţia copililor.

Copili pot să crească la înălţimi apropiate de planta principală. De asemenea, în condiţii foarte bune la mătăsit şi umplerea bobului, se poate întâmpla ca o parte din  copili să producă ştiuleţi. În mod normal chiar şi în aceste condiţii copili nu trag în jos producţia. Din contră, dacă produc proprii ştiuleţi, s-ar putea ca producţia să crească uşor. Totul depinde foarte mult de hibrid, fertilizare, aport hidric şi bineînţeles despre ce densitate este vorba.

În toate cazurile prezentate mai sus, factorul hibrid este crucial.

Apariţia de copili într-o cultură stresată de porumb

IMG 0262

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aşa cum am spus şi mai sus, apariţia copililor poate fi şi rezultatul unui anumit stres.  In aceasta situatie, apariţia de copili poate fi corelata cu scăderea productiei.

Lucrări mecanice

În urma lucrările mecanice, planta principală poate fi tăiată. Dacă tăierea plantei are loc deasupra solului, iar condiţiile de mediu sunt foarte bune, atunci rădăcina poate să supravieţuiască. Din tulpina rămasă pot să apară copili, care vor creşte asemănător cu planta principală. Aceştia vor face ştiuleţi, însă  nu vor avea puterea să compenseze un ştiulete normal.

Îngheţ

Apariţia îngheţului în prima parte de vegetaţie poate să aducă aducă mari pierderi de producţie. Temperatura scăzută poate provoca uscarea frunzelor şi a mugurelui principal de creştere. Ca şi în cazul situaţiei legată de lucrările mecanice şi în acest caz copili pot doar să compenseze din pierderi. Ştiuleţii generaţi de copili nu vor putea să compenseze un ştiulete normal dezvoltat.

Erbicid

O altă situaţie ar fi stresarea culturii de porumb cu erbicid. În funcţie de erbicidul folosit, sensibilitatea hibridului, perioada de aplicare se poate ca porumbului să fie dereglat fiziologic. Am vazut o situaţie de genul acesta. Copilii au crescut aproape cât planta principă.

Aşa că stimaţi colegi, întrebaţi pe cei de la care cumpăraţi sămânţa, detalii privind densitatea recomandată şi bineînţeles, dacă hibridul are predispoziţie genetică să producă copili. Dacă hibridul produce copili, însă vă multumeste din punct de vedere al productiei şi stabilitaţii, atunci apariţia copiliilor, nu ar trebui să fie un impediment.

 Recolte profitabilepentru toată lumea !

2 thoughts on “Copili la porumb – când apar, efecte pozitive şi negative”

  1. eu consider ca apariția copililor intr-un procent moderat este de cele mai multe ori un semn de condiții foarte bune de mediu.
    Dar in articol sunt foarte bine amintite și alte situatii nefericite.

    1. Mersi pentru feedback. Da, de cele mai multe ori copilii apar din cauza unui surplus de nutrienti in prima perioada de vegetatie a porumbului.
      Toate cele bune!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top