Racem afectat de Meligethes

Gandacul lucios al rapiţei (Meligethes aeneus) – cum poate fi combătut

Mospilan 20 SG

Gandacul lucios al rapiţei îşi face simţită prezenţă odată cu apariţia racemului plin cu boboci gata să înflorească. Dăunătorul cu toate că este foarte invaziv, dacă este identificat la timp nu va produce pagube foarte importante. Rapiţa este o plantă care poate recupera stricăciunile făcute de gandacul lucios, chiar dacă o parte din boboci au fost distruşi.

Descrierea dăunătorului

DSC 0055

Gandacul lucios poate fi identificat foarte uşor. Adulţii sunt de culoare neagră, prezentând un luciu metalic de culoare albastru-verzui. Chiar dacă sunt mai multe specii de Meligethes, gândacul lucios este singurul care apare atât de devreme, încât să atace aparatul reproducător al rapiţei.

Adulţii prezintă dimensiuni între 1.5 şi 2.7 mm. Ouăle sunt alungite de culoare albă ca laptele. Larvele sunt de culoare albă spre galben, uşor aplatizate, acoperite cu puncte de culoare maro deschis. Foarte important la aceste larve ar fi că sunt oligopode. Poate aţi citit despre acest tip de larvă şi nu aţi ştiut ce înseamnă cu exactitate. Larvele oligopode au corpul segmentat în cap, corp şi picioare. Cunoscând această caracteristică, veţi putea să deosebiţi larvele produse de gandacul lucios, de cel al altor specii, care atacă rapiţa. Spre exemplu, veţi putea deosebi larvele de gandac lucios, de cele ale ţânţarului silicvelor de rapiţă. Larvele ţânţarului silicvelor de rapiţă nu au picioare, iar zona capului nu este diferenţiată.

Din ce motiv gândacul lucios iernează în flora spontană

După o perioadă de hrănire de maxim o lună, larvele se deplasează în sol unde la o adâncime superficială de 2-5 cm se împupează. Calendaristic această perioadă are loc înspre sfârşitul lunii mai. Începând cu ultima decadă a lunii iunie, începutul lunii iulie, atunci când rapiţa este aproape de recoltat, apare urmatoarea generatie de adulti.

Adulţii din noua generaţie se vor deplasa în flora spontană unde se vor hrănii cu polenul acestor plante. Vor prefera plantele din familiile Asteraceae, Rosaceae respectiv Brassicaceae. Aceste specii de plante, gândacul lucios le găseşte în liziere, şanturi de scurgere sau irigaţii. Adulţii se hrănesc câteva săptămâni, până spre sfârşitul lunii iulie. Apoi  în spaţiul în care s-au hrănit se deplasează în sol, sau sub frunze, unde rămân în hibernare, până în primăvara anului viitor.

Dependenţa gandacului lucios de temperatură

Comportamentul gândacului lucios este puternic influenţat de temperatură. Meligethes îşi reia activitatea în primăvară atunci când temperatura aerului începe în mod constant să depăşească în medie 6 – 10 °C. Gândacii nu vor fi însă observaţi pentru că vor rămâne în zona lor de confort, în care au iernat. Calendaristic, acest lucru se întâmplă atunci când păpădia, salcia cu muguri şi alte flori de primăvară, încep să înflorească,. Aceste specii sunt mari producatoare de polen.

După o scurtă perioadă de hrănire, gandacul lucios începe să părăsească zona de iernare, efectuând migraţia de primăvară. Migraţia începe odată cu depăşirea constantă a temperaturii de 10-12°C. Vârfurile de zbor au loc atunci când temperatura depăşeşte 15°C. Această perioadă coincide cu perioada în care rapiţa de toamnă începe să ramifice, primii boboci fiind aproape de înflorit.

Temperatura aerului în această perioadă începe să depăşească în mod constant 15°C, iar gândacul lucios începe să migreze masiv de pe plantele din flora spontană, pe culturile de rapiţă. Meteorologic zilele de migraţie trebuie să fie călduroase şi uscate. Dacă survin temperaturi scăzute şi ploi, gandacul lucios se retrage în zona lor de confort.

Este important acest comportament vis a vis de temperatură şi precipitaţii pentru ca fermierul să aplice insecticidul atunci când adultul este în plin zbor. Doar aşa rata de succes se va apropia de 100%.

Meligethes şi rezistenţa la insecticide

S-a observat că acest dăunător are tendinţa să creeze destul de rapid rezistenţă la insecticide. Rezistenţă este amplificată de aplicarea insecticidului, fără a ţine seama de PED, sau doze omologate. Utilizarea intensivă a unui singur insecticid sau a mai multora, care au acelasi mod de acțiune asupra insectelor, timp de mulți ani este riscantă. Asta deoarece chiar și insectele dăunătoare cu un risc scăzut de rezistență intrinsecă pot dezvolta rezistență. Prin urmare, strategiile de rezistență trebuie să includă mai multe opțiuni de control pentru insectele dăunătoare, care necesită tratamente regulate.

Când vorbesc de opţiuni de control mă refere la utilizarea mai multor substanţe active, folosirea de capcane, etc. Combinaţiile de substanţe active reprezintă cea mai eficientă cale prin care pe lângă eficienta maximă evităm creerea rezistenţei la insecticid.

Deocamdată la noi în ţară, din păcate nu prea există în ferme noţiunea de strategie de rezistenţă. Fermierii utilizează mai mereu aceleaşi produse comerciale. Utilizând pe suprafaţe ridicate aceleaşi substanţe active, fermierii se pun într-un real pericol. Din păcate, în România nici nu prea mai avem institute, care să aibă forţă de convingere sau chiar de control vis a vis de aceste aspecte.

Cum atacă gandacul lucios

Perioada în care adulţii de Meligethes se împerechează, corespunde aprope perfect cu apariţia primelor raceme pline cu boboci de rapiţă. Odată fecundată, femela începe să provoace rosături la nivelul bobocilor de rapiţă. Orificiul provocat în boboc va avea cca 2-3 mm. Pe acolo femela va depune pe antere sau pistil două sau trei ouă într-un boboc. Sunt studii, care au arătat că femela poate depune, chiar şi 10 ouă doar într-un singur boboc. Dacă numărul larvelor este foarte mare, acestea vor consuma nu doar pistilul cu polen ci şi ovarul florii. Aşa că respectiva floare devine sterilă.

Femelele vor alege bobocii de 3-4 mm lungime, care sunt aproape de punctul în care să înflorească. Cu ajutorul ovipozitorului, femela va testa bobocii pentru a face cea mai bună alegere. În decurs de 4-9 zile, ouăle vor ecloza. Larvele rezultate se vor hrănii prima dată cu polenul şi pistilul florii în care au eclozat. Ulteorior larvele vor părăsii respectivul boboc distrus şi vor începe să se hrănească cu polenul florilor care sunt deschise.

Meligethes aeneus
Gandacul lucios distruge prima data bobocii din marginea inflorescentei. Acestia se dezvolta primii si sunt preferatii daunatorului.

Dacă privim cu atenţie atacul provocat de gandacul lucios, ne dăm seama ce bine s-a adaptat la cultura rapiţei. Prima dată atacă înflorescenţele cele mai dezvoltate. Apoi în cadrul acestor înflorescenţe, alege bobocii care sunt cei mai bine crescuţi, de pe margine. Bobocii care înfloresc primii.

Respectiva înflorescenţa va înflorii eşalonat. Prin urmare, atunci când ultimii boboci încep să înflorească, larvele din primii boboci înfloriţi încep să părăsească cuibul. Aşa că larvele vor părăsii respectivul boboc, având în jur hrană din belşug.

Consecinţele atacului gandacului lucios al rapiţei

Cele mai mari pagube produse de gandacul lucios sunt datorate adulţilor care provoacă rosături la nivelul bobocilor. Aceştia vor cădea înainte să apuce să producă flori. Fermierul va merge în câmp şi va observa pe ramificaţii doar codiţele care mai rămân câteva zile după atac, semn al unui dezastru pentru plantă.

Odată florile deschise, pagubele produse de adulţi sau larve sunt neglijabile. Din contra, daunatorul va ajuta la polenizarea culturii. 

Ce se poate face după un atac puternic

De obicei, gandacul lucios apare atunci când primele ramificaţii îşi fac apariţia. Chiar dacă o parte din ramificaţii sunt vizibil distruse, fermierul imediat va trebui să aplice insecticid. Alături de insecticid, fermierul poate să adauge un foliar, care să conţină macro şi microelemete. Dacă şi la sol este suficient îngrăşământ, atunci rapiţa va arunca mai multe ramificaţii. Chiar dacă gandacul lucios a distrus o parte din primele ramificaţii, prin tehnologie, fermierul poate să aducă rapiţa la un nivel care să compenseze pierderile. Totul depinde bineînţeles, de nivelul atacului şi perioada în care fermierul îşi dă seama că are o problemă.

Metode de combatere a gandacului lucios al rapiţei

Pragul economic de dăunare (PED) depinde de starea de vegetaţie a rapiţei în momentul în care apare dăunătorul. Gandacul lucios al rapitei apare atunci când încep să îşi facă apariţia primi boboci. În această fază, când avem boboci doar pe tulpina principală, PED-ul este de 1 adult/plantă.

Stabilirea PED, dacă rapiţa este puternic ramificată

Pentru culturile foarte puternic ramificate pragul econimic de dăunare este de 6 adulţi/plantă. Dacă rapiţa este ramificată, însă nu foarte puternic, atunci pragul economic de dăunare este de 2-3 adulţi/plantă.

Cel mai rău lucru îl poate face fermierul dacă aplică insecticidul înainte ca dăunătorul să depăşească PED. Produsul aplicat va avea eficienţă scăzută şi există chiar riscul de a provoca rezistenţă în cadrul dăunătorului.

Metode chimice de combatere a dăunătorului

Cultura de rapiţă se polenizează cu ajutorul insectelor. Atunci când este frig, iar albinele nu zboară, putem observa că pe ramificaţii găsim un număr foarte mic de silicve. Fermierii când observă acest fenomen spun că de vină este frigul. De fapt, frigul este cauza pentru care albinele nu au zburat, iar florile de rapiţă au rămas nepolenizate. Se crede că peste 30-40% din producţia de rapiţă este datorată albinelor.

Insecticide care protejează albinele

Aceste insecticide au omologare pentru combaterea gandacului lucios și pot fi folosite și în perioada în care rapiţa este înflorită. Chiar și pentru aceste produse, apicultorii și autorităţiile trebuie anunţate.

De multe ori, în perioada în care acest dăunător își face apariţia, condiţiile meteo nu permit intrarea cu mașina de stropit. Rapiţa începe să înflorească, albinele își fac apariţia, prin urmare se restrânge foarte mult lista de produse ce pot fi administrate. În această situaţie, se pot folosi produsele de mai jos, cu rezultate foarte bune. Acestea, pe lângă controlul gândacului lucios, va ajuta la combaterea și al altor dăunători cum ar fi gărgăriţa silicvelor sau ţânţarul silicvelor de rapiţă.

 1. Mavrik 2 F 
 2. Mospilan 20 SG
 3. EXIREL®

Insecticide care nu protejeaza albinele

Acest tip de produs, au omologare pentru combaterea gandacului lucios, precum și al altor dăunători, însă aplicarea lor nu se poate face în perioada înfloritului. Sunt foarte periculoase pentru albine.

Insecticide cu acţiune contact + sistemic

Recomandarea pentru aceste produse este ca aplicarea lor, să se faca doar în perioada anterioară înfloritului, sau după terminarea înfloritului. Una din partile pozitive al acestor produse este că având două substanţe active este înlăturată posibilitatea de a crea rezistenţă în cadrul populaţiei de dăunători.

Un alt element pozitiv al acestor produse este faptul că, acţiunea directă asupra dăunătorilor aflaţi în câmp în momentul aplicării este foarte agresivă. Sunt totuși două substanţe active cu acţiune știută de mult timp, ca fiind una foarte bună.

În plus, substanţa activă sistemică, va intra în plantele de rapiţă și va proteja cultura în perioada în care rapiţa este înflorită. Substanţa activă cu acţiune sistemică (acetamiprid) este aceași din celebrul Mospilan, insecticidul care nu afectează albinele. Prin urmarea, sistemia acestui produs nu trebuie sa ofere motive de ingrijorare.

 1. Inazuma ®

Insecticide de contact

Aplicarea acestora nu este permisă în perioada înfloritului. Aceste produse, pot fi amestecate cu unul din produsele sistemice de mai sus. Va crește nu doar eficienţa împotriva dăunătorilor, dar perioada de protejare a culturii se va extinde și pentru perioada în care cultura de rapiţă este înflorită.

 1. Wizard
 2. Nexide 60 CS
 3. Decis Expert 100 EC
 4. Karate Zeon
 5. Lamdex Neo
 6. Fastac® Active

Aplicarea de fertilizanţi foliari

Având in vedere perioada în care apare acest dăunător, alături de insecticid se poate adăuga și fertilizanţi foliari. Creșterile vegetative în perioada imediat următoare sunt foarte mari. Schimbările climatice de asemenea au loc intr-o asemenea măsură, încât producţiile nu de puţine ori sunt serios afectate.

Un fertilizant foliar bun, poate  să echilibreze nutriţia plantelor, să stimuleze dezvoltarea ramificaţiilor și poate ajuta la depășirea unor momente critice cauzate de temperaturile scăzute sau secetă. Atenţie doar la ce produse folosiţi! Acestea să nu interactioneze negativ cu produsele de uz fitosanitar.  O interacţiune negativă ar fi scăderea eficacităţii insecticidelor!

Citiţi întotdeauna recomandările producătorului!

 1. Wuxal Boron Plus
 2. Wuxal Sulphur

Dacă aveţi cunoștinţă de alte produse, pe care le-aţi folosit și pe care le apreciaţi, atunci lăsaţi un mesaj mai jos!  Produsele vor fi apoi trecute în articol!

Recolte profitabile pentru toată lumea!

1 thought on “Gandacul lucios al rapiţei (Meligethes aeneus) – cum poate fi combătut”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top