Gandacul lucios al rapiţei îşi face simţită prezenţă odată cu apariţia racemului plin cu boboci gata să înflorească. Dăunătorul cu toate că este foarte invaziv, dacă este identificat la timp nu va produce pagube foarte importante. Rapiţa este o plantă care poate recupera rapid pagubele provocate de gandacul lucios, chiar dacă o parte din boboci au fost distruşi.
Descrierea dăunătorului
Gandacul lucios poate fi identificat foarte uşor. Adulţii sunt de culoare neagră, prezentând un luciu metalic de culoare albastru-verzui. Chiar dacă sunt mai multe specii de Meligethes, gândacul lucios este singurul care apare atât de devreme, încât să atace aparatul reproducător al rapiţei.
Adulţii prezintă dimensiuni între 1.5 şi 2.7 mm. Ouăle sunt alungite de culoare albă ca laptele. Larvele sunt de culoare albă spre galben, uşor aplatizate, acoperite cu puncte de culoare maro deschis. Foarte important la aceste larve ar fi că sunt oligopode. Poate aţi citit despre acest tip de larvă şi nu aţi ştiut ce înseamnă cu exactitate. Larvele oligopode au corpul segmentat în cap, corp şi picioare. Cunoscând această caracteristică, veţi putea să deosebiţi larvele produse de gandacul lucios, de cel al altor specii, care atacă rapiţa. Spre exemplu, veţi putea deosebi larvele de gandac lucios, de cele ale ţânţarului silicvelor de rapiţă. Larvele ţânţarului silicvelor de rapiţă nu au picioare, iar zona capului nu este diferenţiată.
Din ce motiv gândacul lucios iernează în flora spontană
După o perioadă de hrănire de maxim o lună, larvele se deplasează în sol unde la o adâncime superficială de 2-5 cm se împupează. Calendaristic această perioadă are loc înspre sfârşitul lunii mai. Începând cu ultima decadă a lunii iunie, începutul lunii iulie, atunci când rapiţa este aproape de recoltat, apare urmatoarea generatie de adulti.
Adulţii din noua generaţie se vor deplasa în flora spontană unde se vor hrănii cu polenul acestor plante. Vor prefera plantele din familiile Asteraceae, Rosaceae respectiv Brassicaceae. Aceste specii de plante, gândacul lucios le găseşte în liziere, şanturi de scurgere sau irigaţii. Adulţii se hrănesc câteva săptămâni, până spre sfârşitul lunii iulie. Apoi în spaţiul în care s-au hrănit se deplasează în sol, sau sub frunze, unde rămân în hibernare, până în primăvara anului viitor.
Dependenţa gandacului lucios de temperatură
Comportamentul gândacului lucios este puternic influenţat de temperatură. Meligethes îşi reia activitatea în primăvară atunci când temperatura aerului începe în mod constant să depăşească în medie 6 – 10 °C. Gândacii nu vor fi însă observaţi pentru că vor rămâne în zona lor de confort, în care au iernat. Calendaristic, acest lucru se întâmplă atunci când păpădia, salcia cu muguri şi alte flori de primăvară, încep să înflorească,. Aceste specii sunt mari producatoare de polen.
După o scurtă perioadă de hrănire, gandacul lucios începe să părăsească zona de iernare, efectuând migraţia de primăvară. Migraţia începe odată cu depăşirea constantă a temperaturii de 10-12°C. Vârfurile de zbor au loc atunci când temperatura depăşeşte 15°C. Această perioadă coincide cu perioada în care rapiţa de toamnă începe să ramifice, primii boboci fiind aproape de înflorit.
Temperatura aerului în această perioadă începe să depăşească în mod constant 15°C, iar gândacul lucios începe să migreze masiv de pe plantele din flora spontană, pe culturile de rapiţă. Meteorologic zilele de migraţie trebuie să fie călduroase şi uscate. Dacă survin temperaturi scăzute şi ploi, gandacul lucios se retrage în zona lor de confort, neproducand pagube.
Este important acest comportament vis a vis de temperatură şi precipitaţii pentru ca fermierul să aplice insecticidul atunci când adultul este în plin zbor.
Meligethes şi rezistenţa la insecticide
S-a observat că acest dăunător are tendinţa să creeze destul de rapid rezistenţă la insecticide. Rezistenţă este amplificată de aplicarea insecticidului, fără a ţine seama de PED, sau doze omologate. Utilizarea intensivă a unui singur insecticid sau a mai multora, care au acelasi mod de acțiune asupra insectelor, timp de mulți ani este riscantă. Asta deoarece chiar și insectele dăunătoare cu un risc scăzut de rezistență intrinsecă pot dezvolta rezistență. Prin urmare, strategiile de rezistență trebuie să includă mai multe opțiuni de control pentru insectele dăunătoare, care necesită tratamente regulate.
Când vorbesc de opţiuni de control mă refere la utilizarea mai multor substanţe active, folosirea de capcane, etc. Combinaţiile de substanţe active reprezintă cea mai eficientă cale prin care pe lângă eficienta maximă evităm creerea rezistenţei la insecticid.
Deocamdată la noi în ţară, din păcate nu prea există în ferme noţiunea de strategie de rezistenţă. Fermierii utilizează mai mereu aceleaşi produse comerciale. Utilizând pe suprafaţe ridicate aceleaşi substanţe active, fermierii se pun într-un real pericol. Din păcate, în România nici nu prea mai avem institute, care să aibă forţă de convingere sau chiar de control vis a vis de aceste aspecte.
Cum atacă gandacul lucios
Perioada în care adulţii de Meligethes se împerechează, corespunde aprope perfect cu apariţia primelor raceme pline cu boboci de rapiţă. Odată fecundată, femela începe să provoace rosături la nivelul bobocilor de rapiţă. Orificiul provocat în boboc va avea cca 2-3 mm. Pe acolo femela va depune pe antere sau pistil două sau trei ouă într-un boboc. Sunt studii, care au arătat că femela poate depune, chiar şi 10 ouă doar într-un singur boboc. Dacă numărul larvelor este foarte mare, acestea vor consuma nu doar pistilul cu polen ci şi ovarul florii. Aşa că respectiva floare devine sterilă.
Femelele vor alege bobocii de 3-4 mm lungime, care sunt aproape de punctul în care să înflorească. Cu ajutorul ovipozitorului, femela va testa bobocii pentru a face cea mai bună alegere. În decurs de 4-9 zile, ouăle vor ecloza. Larvele rezultate se vor hrănii prima dată cu polenul şi pistilul florii în care au eclozat. Ulteorior larvele vor părăsii respectivul boboc distrus şi vor începe să se hrănească cu polenul florilor care sunt deschise.
Dacă privim cu atenţie atacul provocat de gandacul lucios, ne dăm seama ce bine s-a adaptat la cultura rapiţei. Prima dată atacă înflorescenţele cele mai dezvoltate. Apoi în cadrul acestor înflorescenţe, alege bobocii care sunt cei mai bine crescuţi, de pe margine. Bobocii care înfloresc primii.
Respectiva înflorescenţa va înflorii eşalonat. Prin urmare, atunci când ultimii boboci încep să înflorească, larvele din primii boboci înfloriţi încep să părăsească cuibul. Aşa că larvele vor părăsii respectivul boboc, având în jur hrană din belşug.
Consecinţele atacului gandacului lucios al rapiţei
Cele mai mari pagube produse de gandacul lucios sunt datorate adulţilor care provoacă rosături la nivelul bobocilor. Aceştia vor cădea înainte să apuce să producă flori. Fermierul va merge în câmp şi va observa pe ramificaţii doar codiţele care mai rămân câteva zile după atac, semn al unui dezastru pentru plantă.
Odată florile deschise, pagubele produse de adulţi sau larve sunt neglijabile. Din contra, daunatorul va ajuta la polenizarea culturii.
Ce se poate face după un atac puternic
De obicei, gandacul lucios apare atunci când tija florala se alungeste, iar bobocul floral ajunge deasupra frunzelor. Daunatorul este foarte activ si provoaca pagube insemnate in perioada anterioara infloritului. Atunci bobocii sunt destul de bine dezvoltati, iar in interiorul lor se afla inflorescentele mascule pline cu polen.
In urma atacului, chiar dacă gandacul lucios a distrus o parte din primii boboci de pe tija principala, prin tehnologie, fermierul poate să aducă rapiţa la un nivel care să compenseze pierderile. Totul depinde bineînţeles, de nivelul atacului şi perioada în care fermierul îşi dă seama că are o problemă. Important este ca fermierul sa aplice insecticidul in perioada anterioara infloritului si sa monitorizeze alte eventuale valuri de Melighetes.
Metode de combatere a gandacului lucios al rapiţei
Pragul economic de dăunare (PED) depinde de starea de vegetaţie a rapiţei în momentul în care apare dăunătorul. Gandacul lucios al rapitei apare atunci când încep să îşi facă apariţia primi boboci. În această fază, când avem boboci doar pe tulpina principală, PED-ul este de 1 adult/plantă.
Stabilirea PED, dacă rapiţa este puternic ramificată
Pentru culturile foarte puternic ramificate pragul econimic de dăunare este de 6 adulţi/plantă. Dacă rapiţa este ramificată, însă nu foarte puternic, atunci pragul economic de dăunare este de 2-3 adulţi/plantă.
Cel mai rău lucru îl poate face fermierul dacă aplică insecticidul înainte ca dăunătorul să depăşească PED. Produsul aplicat va avea eficienţă scăzută şi există chiar riscul de a provoca rezistenţă în cadrul dăunătorului.
Metode chimice de combatere a dăunătorului
Cultura de rapiţă se polenizează cu ajutorul insectelor. Atunci când este frig, iar albinele nu zboară, putem observa că pe ramificaţii găsim un număr foarte mic de silicve. Fermierii când observă acest fenomen spun că de vină este frigul. Temperatura scazuta nu de putine ori este o cauza pentru care, apare fenomenul de avortare a florilor.
Albinele si polenizatorii in general, polenizeaza foarte rapid florile de rapita, stimuland asftel plantele sa alungeasca noi ramificatii si sa produca noi flori. Sunt studii care au aratat ca peste 30-40% din productia de rapita este datorata albinelor. Atunci cand avem temperaturi scazute, albinele nu isi fac aparitia, iar polenizarea nu are loc. Floarea cade, nelasand in urma o silicva. Planta va consuma resurse importante pentru a mentine o perioada cat mai lunga florile active. Prin urmare, va consuma mai putin pentru noi ramificatii si flori.
Din acest motiv, polenizatorii si albinele in general trebuie sa fie protejate, iar apicultorii considerati parteneri.
Insecticide omologate pentru aplicarea in perioada infloritului
Aceste insecticide au omologare pentru combaterea gandacului lucios și pot fi folosite și în perioada în care rapiţa este înflorită. Chiar și pentru aceste produse, apicultorii și autorităţiile trebuie anunţate.
De multe ori, în perioada în care acest dăunător își face apariţia, condiţiile meteo nu permit intrarea cu mașina de stropit. Rapiţa începe să înflorească, albinele își fac apariţia, iar numarul de produse omologate pentru aplicarea in periaoada infloritului este redus. Inaceasta situatie, poate fi aplicat produsul de mai jos, care contine o substanta activa (tau – flavanilat), utilizata in controlul Varroa la albine.
Aplicatea de insecticide din perioada anterioara infloritului trebuie sa fie baza combaterii daunatorilor la rapita. Aplicarea de insecticid in perioada de inflorit, trebuie sa fie o exceptie.
- Mavrik 2 F
Insecticide cu actiune sistemica
Aceste produse sunt omologare pentru combaterea gandacului lucios, precum și al altor dăunători, însă aplicarea lor nu se poate efectua în perioada înfloritului. Atunci cand utilizati produse pe baza de acetamiprid, va recomand ca in solutia de stropit sa adaugati si un insecticid cu actiune de contact, pentru marirea spectrului de combatere si pentru a evita aparitia de forme rezistente de daunator.
- Mospilan 20 SG
- Apis 200 SE
- EXIREL®
Insecticide cu actiune de contact
Aplicarea acestora nu este permisă în perioada înfloritului. Aceste produse, pot fi amestecate cu unul din produsele sistemice de mai sus. Va crește nu doar eficienţa împotriva dăunătorilor, dar perioada de protejare a culturii se va extinde și pentru perioada în care cultura de rapiţă este înflorită. Aplicarea impreuna cu un produs cu actiune sistemica nu este obligatorie, insa aceasta recomandare survine, avand in vedere ca in perioada infloritului, nu avem multe variante de raspuns in fata daunatorilor.
- Wizard
- DECIS EXPERT 100 EC
- Nexide 60 CS
- Karate Zeon
- Lamdex Extra
- Karate Zeon
- DELTAGRI
- VANTEX 60 CS
Insecticide cu acţiune contact + sistemic
Produsul poate fi aplicat doar in perioada anterioara infloritului. Un element pozitiv al acestor produse este faptul că, acţiunea directă asupra dăunătorilor aflaţi în câmp în momentul aplicării este foarte agresivă. Sunt totuși două substanţe active cu acţiune știută de mult timp, ca fiind una foarte bună. În plus, substanţa activă cu actiune sistemică, va intra în plantele de rapiţă și va proteja cultura în perioada în care rapiţa este înflorită.
- Inazuma ®
Recolte profitabile pentru toată lumea!
Multumesc ca am descoperit aceste tehnologii.