efect erbicid

Erbicidarea porumbului – temelia unei culturi de 10

Erbicidarea  porumbului este una din lucrările cheie din lanţul tehnologic. Porumbul este o plantă foarte sensibilă la concurenţa din lan. De foarte multe ori observăm acest lucru, atunci când răsărire este neuniformă. Plantele răsărite mai târziu, cresc etiolat, nu depășesc înălţimea lanului, iar știuleţii sunt vizibil mai mici.

Buruienile pot concura porumbul, în privinţa luminii și al nutrienţilor. Această concurenţă, poate fi extrem de puternică. Este de ajuns să privim un lan de porumb puternic imburuienat, dar care apoi, prin mijloace mecanice sau chimice, a fost curăţat de concurenţa buruienilor. Foarte mult timp, după ce a scăpat de îmburuienare, porumbul rămâne mic, galben și foarte firav. Erbicidarea porumbului, trebuie făcută astfel încât, să nu ajungem în această situaţie critică.

Erbicidarea porumbului – preemergenţă vs postemergenţă

De foarte multe ori aplicarea preemergentă este pusă în balanţă cu erbicidarea postemergentă. Acest lucru se datorează probabil și din cauză că nu toate companiile producătoare  au în portofoliul lor, produse omologate pentru fiecare din aceste două modalităţi de erbicidare a porumbului. Prin urmare, fiecare producător în funcţie de produsele pe care le are în portofoliu, încearcă să orienteze fermierul astfel încât erbicidul pe care-l vinde,  să fie parte din tehnologie.

Fiecare erbicid își are propriile recomandări de aplicare de care va trebui să se ţină cont. Informaţiile pe care vi le voi oferi sunt unele generale, care să vă ajute să luaţi cea mai bună soluţie.

Erbicidarea preemergentă

Erbicidarea preemergentă vizează buruienile anuale (frunză îngustă+frunză lată). Erbicidele aplicate în această perioadă sunt cele care se reactivează atunci când survin ploi. Pentru ca această lucrare să fie una de calitate, trebuie îndeplinite un set de condiţii.

  1. Patul germinativ să fie foarte bine pregătit, fără bulgări de pământ, resturi vegetale, erbicidul să poată acoperii uniform terenul. Dacă erbicidul ajunge pe bulgări sau pe resturile vegetale, de sub acestea pot să răsară buruieni.
  2. Erbicidul să fie aplicat imediat după semănat, astfel încât acesta să se activeze în urma contactului cu solul umed. Asta bineînţeles, dacă avem umiditate în sol.
  3. Eficacitatea stropirilor preemergente depind foarte mult de precipitaţii. Dacă avem un an secetos, strategia noastră de erbicidare, va trebui regândită.

Erbicidarea postemergenta timpurie

Vorbim de postemergenţă timpurie, atunci cand porumbul este în fenofaza de 1-3 frunze. Pentru această fenofază, găsim pe piaţă produse, care îmbină modul de acţiune al erbicidelor cu aplicare preemergentă cu cel al erbicidelor postemergente.  Aceste erbicide sunt preluate de către buruieni prin radăcini, coleoptil și bineînteles, prin frunză.

Pentru ca eficacitatea acestor erbicide să fie maximă, solul trebuie să fie foarte bine pregătit, cu un pat germinativ lipsit de bulgări și resturi vegetale. Ca și în cazul erbicidării preemergente, umiditatea solului este foarte importanta.

Avantajul acestor produse este acela că aplicând erbicidul în postemergenţă, prin acţiunea de la nivelul frunzelor, putem elimina un prim val de buruieni. Apoi, prin faptul că aceste produse „lucrează” și la nivelul solului, vom asigura o protecţie de lungă durată în postemergenţă.

Stropirile din această perioadă vizează in general  buruienile anuale (frunză îngustă și frunză lată).

Sunt însă și situaţii în care solele de porumb au un grad puternic de îmburuienare cu buruieni perene. Sau parcele în care din cauza condiţiilor foarte favorabile, buruienile anuale, au răsărit și crescut odată cu porumbul, acoperind solul.  În această situaţie, ar fi de preferat erbicidele, care sunt preluate sistemic, prin frunza. Pe sol, nu va ajunge decât o cantitate scăzută de substanţă. Prin urmare produsele care acţionează la nivelul solului, nu își mai au sensul în asemenea situaţii.

Când utilizăm erbicidarea preemergentă – postemergenta timpurie?

Atunci când solele de porumb au un potenţial de îmburuienare cu buruieni anuale ridicat, atunci erbicidarea premergentă, respectiv preemergent timpurie, poate să reducă la maximum  presiunii asupra culturii de bază. Dacă și condiţiile meteo ajută, iar solele nu sunt infestate cu buruieni perene, nu de puţine ori, aceasta erbicidare este suficientă.

În această decizie intră și suprafaţa de teren pe care fermierul o lucrează, parcul de utilaje din fermă, condiţiile climatice. Toate aceste pot să pună o presiune enormă pe fermier. Prin utilizarea mai multor modalităţi de combatere a buruienilor, putem să eliminăm din această presiune, iar cultura de porumb să nu fie scăpată în buruiană.

Erbicidarea porumbului in postemergenta

Erbicidare prumb

În postemergentă, avem produse care se aplică în fenofaza de 4-6 frunze, dar și erbicide care pot fi aplicate până în fenofaza de 8 frunze a porumbului. Aplicarea în alte intervale, decât cele recomandate de producător poate avea drept consecinţă apariţia fitotoxicitaţii. Pericolul este cu atât mai mare cu cât porumbul, deja trece printr-un stres.

Erbicidele care se aplică în această perioadă, sunt cele care pot combate în mod eficient buruienile perene (cu frunză îngustă sau frunză lată). Sunt ferme în care  sunt  probleme mari cu buruieni perene ca Sorghum halepense sau palamida (Cirsium arvense). Pentru aceste situaţii, erbicidarea in postemergentă a porumbului este foarte importantă.

În postemergenţă nu se combat doar buruienile perene. Buruienile anuale, după ce au depășit un anumit stadiu de vegetaţie, nu mai pot fi combătute de erbicidele care se aplică preemergent sau postemergent timpuriu. Nu de puţine ori au fost situaţii în care din cauza secetei, erbicidele aplicate la sol, nu au „lucrat”, din cauza lipsei de umiditate. Buruienile au crescut, iar apoi chiar daca au sosit ploi, erbicidul nu le-a mai combătut. Fermierul a fost nevoit să intre încă odată în solă cu pompa de erbicidat.

Erbicidarea postemergenta poate fi una de corectie, insa in foarte multe situatii, poate sa fie lucrarea de baza. Totul depinde de o multitudine de factori. In cazul in care aveti nevoie de consultanta in luarea unei decizii privind erbicidarea porumbului, va astept cu un comentariu sau cu un mesaj la adresa de mail agromentor.ro@gmail.com !

Anul acesta ce erbicide v-ati gândit să folosiţi?

Recolte profitabile pentru toata lumea!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top