Despre erbicidarea porumbului în preemergenţă sau postemergenţă timpurie în fiecare an apar discuţii în legatură cu necesitatea, costurile și bineînţeles eficacitatea acestor stropiri. Discuţiile sunt amplificate și de faptul că nu toate companiile producătoare de pesticide, au produse omologate pentru acest segment. Marea majoritate a fermelor din România nu au tehnologia pusă la punct de un inginer agronom. De foarte multe ori, întreaga consultanţă o fac cei direct interesaţi să vândă un produs, prin urmare conflictul de interes este evident.
Impactul buruienilor asupra producţiei de porumb
În mod normal, buruienile pot contribui la reducerea potenţialului productiv a unei sole, în funcţie de densitatea de buruieni, speciile de buruieni din solă, numărul de zile în care porumbul a stat ascuns între buruieni, etc. Chiar dacă porumbul a fost concurat de buruieni doar în prima parte de vegetaţie, potenţialul productiv a respectivei poate fi afectat.
Cu siguranţă aţi văzut sole puternic îmburuienate, în care porumbul era în 4-5 frunze. După erbicidare, buruienile arse și vestejite au lăsat să se întrevadă o cultură de porumb de un galben intens, lipsit de vigurozitate, crescut etiolat. Chiar dacă apoi, terenul va rămâne apoi curat de buruieni, odată porumbul trecut printr-o astfel de experienţă, potenţialul productiv a solei este schimbat. Cât de mult, în ce procent depind în continuare de alţi factori: hibrid, condiţiile pedoclimatice și tehnologice viitoare, etc.
Concurenţa pentru apa și nutrienţi din sol
În primul rând, buruienile sunt mult mai adaptate condiţiilor de mediu, fiind pentru porumb o concurenţă puternică pentru apă și nutrienţi. Porumbul în prima parte de vegetaţie are o intensitate de creștere scăzută. Buruienile din contră, au un ritm de creștere puternic, un sistem radicular de multe ori mult mai pătrunzător, capabil să preia nutrienţi dintr-un volum mai mare de sol.
Având în vedere preţul la îngrășăminte, cred că ultimul lucru pe care ni-l dorim, ar fi ca pe banii noștrii, să ajutăm la creșterea buruienilor. Chiar dacă ulterior buruienile pot fi distruse, o parte din nutrienţii cu disponibilitate imediată pentru porumb s-ar putea să fi fost deja consumaţi.
Concurenţa pentru lumină
Porumbul este o plantă iubitoare de lumină și căldură. Acesta reacţionează negativ la umbrirea cauzată de plantele din jur, buruieni sau alte plante de porumb (densitate ridicată). Sunt studii, care au arătat că lumina are un impact deosebit de ridicat asupra creșterii porumbului. Îmburuienarea și din acest punct de vedere poate impacta negativ producţia.
Între plantele de porumb din solă există o competiţie acerbă pentru lumină. Acolo unde răsărirea se eșalonează (din cauza secetei de multe ori), plantele răsărite mai târziu produc un știulete cu potenţial productiv mai scăzut. Din acest motiv în cazul porumbului, grija pentru o cultură cât mai uniformă este esenţială. Ori ce stres care poate creea neuniformităţi în lan, poate fi cu impact major asupra producţiei.
Erbicidarea porumbului în preemergenţă sau postemergenţă timpurie
Spectrul de buruieni vizate
Această stropire vizează exclusiv buruienile anuale sau cele care provin din seminţe. Vorbim aici atât de buruienile monocotiledonate (frunză îngustă), cât și dicotiledonate (frunză lată). În funcţie de erbicid, spectrul de buruieni combătut poate să difere.
Buruieni răsărite sau nerăsărite în momentul erbicidării
O parte din produsele omologate pentru această perioadă, pot să controleze buruienile care nu sunt răsărite, atunci când se efectuează erbicidarea. Aceste erbicide acţionează prin intermediul vârfului de creștere a buruienilor aflate în curs de răsărire. Odată ce buruienile au dezvoltat frunze adevărate, erbicidarea cu astfel de produse nu mai este recomandată.
Sunt însă și produse, care pe lângă efectul foarte bun împotriva buruienilor aflate în curs de răsărire, acţionează și asupra buruienilor aflate în primele stadii de vegetaţie. Cel mai probabil acesta este punctul forte al multor erbicide, omologate pentru stropirile în postemergenţă timpurie.
Erbicidarea porumbului in preemergenţă – adăugarea glifosatului în reţetă
În preemergenţă pe lângă erbicidul cu acţiune la nivelul solului, se poate adauga și glifosat. Nu de puţine ori de la semănat până la răsărit pot să treacă peste 10-14 zile. În această perioadă pot răsări o sumedenie de buruieni anuale, dar și perene. Prin adaugarea glifosatului, vom elimina toate buruienile răsărite, chiar și perenele. Sunt ferme în care o astfel de reţetă este cheia succesului, în postemergenţă ne mai fiind nevoie de o revenire cu un alt erbicid. Atenţie, porumbul nu trebuie să fie răsărit !
Capacitatea de reactivare
O caracteristică importantă a erbicidelor ce pot fi aplicate în această perioadă, ar fi că acestea se pot reactiva odată cu sosirea ploilor. Dacă după semănat se anunţă o perioadă secetoasă, imediat după efectuarea lucrării de semănat, se poate aplica erbicidul, astfel încât profitându-se de umiditatea scoasă de semănătoare, să avem parte de o primă activare a erbicidului la nivelul solului, combătându-se astfel un prim posibil val de buruieni.
Atunci când vorbim de postemergenţă timpurie, cea mai importantă caracteristică a multor erbicide recomandate în această perioadă, ar fi că aceste nu controlează doar buruienile aflate în curs de răsărire, ci pot acţiona și sistemic, erbicidul pătrunzând în buruienile aflate în primele stadii de creștere.
Erbicidarea porumbului în preemergenţă sau postemergenţă timpurie – punctele forte
- Acolo unde nu avem probleme cu buruienile perene, iar condiţiile de mediu favorizează reactivarea erbicidului, un astfel de produs aplicat în postemergenţă timpurie, poate să ţină sub control buruienile, astfel încât aplicarea în postemergenţă a unui alt erbicid, să nu mai fie necesar. Acesta probabil este și motivul principal pentru care erbicidele din această gamă sunt atât de utilizate.
- În fermele cu mari suprafeţe de porumb, să lași sute de hectare neerbicidate în așteptarea unei stropiri în postemergenţă este foarte riscantă. Pot survenii condiţii de mediu neprielnice, iar buruienile pot concura puternic cultura de porumb. Fiecare zi în care porumbul este concurat de buruieni înseamnă producţie și bani pierduţi.
În plus porumbul poate depăși o anumită fenofază, iar selectivitatea multor erbicide poate fi pusă sub semnul întrebării. Consecinţa ar fi utilizarea unor erbicide cu o selectivitate mult mai bună, însă care de obicei sunt mai scumpe. Putem pierde astfel bani prin faptul că buruienile consumă îngrăsămintele din sol, printr-un potenţial de producţie a solei redus și bineînţeles prin faptul că într-un final, va trebui să folosim erbicide mai scumpe.
- Un mare punct forte îl au erbicidele cu capacitate de reactivare la nivelul solului, însă care acţionează și foliar, fiind preluate prin sistemie în întreaga plantă. Acestea pot fi folosite cu succes în postemergenţă timpurie. Buruienile cu frunză lată și frunză îngustă, chiar dacă sunt răsărite, sunt astfel distruse. Suplimentar, apoi erbicidul va acţiona și la nivelul solului, protejând terenul de răsărirea unui următor val de buruieni.
Chiar și acolo unde avem buruieni perene, un astfel de erbicid care acţionează foliar și radicular, poate reuși să stopeze (nu să combată) creșterea buruienilor perene, o scurtă perioadă de timp. Acea scurtă perioadă de timp, poate permite porumbului să crească, urmând apoi să intervenim cu un al doilea erbicid, omologat și pentru combaterea buruienilor perene.
Foto 2: In preemergenta s-au eliminat buruienile anuale, urmand ca in postemergenta, sa fie eliminate vetrele cu buruieni perene
Erbicidarea porumbului în preemergenţă sau postemergenţă timpurie – punctele slabe
- Faptul că erbicidul are nevoie de apă pentru a se activa la nivelul solului este punctul cel mai slab al acestor produse. În lipsa activării, radiaţiile solare pot fotodegrada erbicidul, existând riscul ca o parte din eficacitatea acestuia, să se piardă;
Din acest motiv, din gama acestor produse sunt de preferat erbicidele, care ne pot oferi un spaţiu de manevră cât mai flexibil. Fie îl aplicăm imediat după semănat, profitând de umiditatea rezultată în urma mișcării solului de către semănătoare, fie așteptăm o perioadă, iar aplicarea erbicidului se va efectua înaintea unei perioade cu ploi. Faptul că avem produse care pot fi aplicate până în 2-3 frunze ale porumbului, ne poate oferi acest confort. Produsele care acţionează și asupra buruienilor în primele stadii de vegetaţie, sunt un mare plus. Practic nu pierdem nimic, din contră, vom beneficia de un număr mai mare de zile de protecţie în postemergenţă.
- Patul vegetativ trebuie să fie foarte bine pregătit, fără bulgări sau resturi vegetale la suprafaţa solului. Cu privire la resturile vegetale, această tehnologie nu este compatibilă cu sistemul no-tillage;
Erbicide peliculare vs erbicide care acţionează la nivel coloidal
Erbicidele cu acţiune la nivelul solului au modalităţi diferite de acţiune. Avem erbicide cu efect pelicular. Acestea acţionează strict asupra buruienilor aflate în curs de răsărire. Erbicidul intră în plantă prin intermediul celeoptilului sau a hipocotilului. Erbicidele peliculare nu acţionează asupra buruienilor gata răsărite. Foarte mare atenţie în privinţa erbicidelor peliculare că pot acţiona și asupra plantelor de porumb aflate în curs de răsărire. Prin urmare acestea nu se aplică pe solele cu porumb aflate în curs de răsărire.
Avem însă o altă clasă de erbicide care interacţionează cu coloizii din sol, și care pot chiar să migreze puţin spre nivelul rădăcinilor. Acestea pot fi preluate atât de coleoptil/hipocotil, cât și de rădăcinuţele buruienilor. Atunci când sunt activate de precipitaţii, aceste erbicide pot să elimine și buruienile aflate în primele stadii creștere.
Capacitatea de tamponare a solului
Odată erbicidul ajuns pe sol, acesta reacţionează cu mediul microbian și coloizii din sol. În solurile bogate în humus, existând o activitate biochimică mai intensă, solul poate să atenueze într-un timp mult mai scurt activitatea erbicicidului, comparativ cu un sol nisipos, sărac în materie organică. Un conţinut ridicat de materie organică, poate reduce din acţiunea reziduală a erbicidului.
În schimb pe solurile nisipoase, sărace în materie organică, produsele cu acţiune la nivelul solului se pot activa foarte puternic, pentru o perioadă lungă de timp. Un eventual risc de fitotoxicitate cel mai rapid pe un astfel de sol îl putem avea.
Din acest motiv, în cazul multor erbicide cu acţiune la nivelul solului, veţi primi recomandări privind doza de erbicid aplicată și în funcţie de cantitatea de materie organică din sol.
Erbicide care conţin „safener”
Sunt erbicide, care pe lângă substanţa sau substanţele active cu rol activ în controlul buruienilor, conţin și o substanţă cu rol de „safener”. Această substanţă are rolul de a ajuta porumbul, să depășească mai ușor ori ce posibil stres, prin care poate trece în urma contactului cu erbicidul.
Erbicidele postemergente ajung și în interiorul porumbului. Selectivitatea la o anumită substanţă activă, se bazează pe capacitatea porumbului de a metaboliza rapid erbicidul. Prin metabolizare, substanţa activă a unui erbicid este desfăcută în forme, care nu prezintă pericol pentru porumb. Un safener are rolul de a grăbi acest proces metabolic, reducând practic potenţialul fitotoxic pe care erbicidul îl poate avea asupra porumbului.
Erbicidarea porumbului în preemergenţă sau postemergenţă timpurie – erbicide omologate
Erbicide omologate pentru controlul porumbului în
preemergenţă sau postemergenţă timpurie
Tabel 1
Produs comercial | Substanţă activă | Perioada de aplicare | Observaţii |
(click detalii) |
isoxaflutol 225 g/l+tiencarbazon-metil 90 g/l + ciprosulfamide (safener) 150 g/l |
Preemergent – 2-3 frunze ale porumbului | |
Activus 400 SC | Pendimetalin 400 g/l | Preemergent | |
Capreno® 547 SC
(click detalii) |
345 g/l tembotrione + 68 g/l tiencarbazon-metil | 2-6 frunze ale porumbului | |
Calaris Pro | 50 g/l mesotrione + 326 g/l terbutilazin
|
Preemergent – 8 frunze ale porumbului | |
Click Pro
(click detalii) |
50 g/l mesotrione + 326 g/l terbutilazin
|
Preemergent – 8 frunze ale porumbului | |
Dual Gold 960EC
|
960 g/l S-metolaclor
|
Preemergent |
|
Gardoprim Plus Gold 500SC
|
312.5 g/l S-metolaclor + 187.5 g/l terbutilazin
|
Preemergent –3-4 frunze ale porumbului | |
Merlin® Flexx
|
isoxaflutol 240 g/l Ciprosulfamidă (safener): 240 g/l |
Preemergent – 2-3 frunze ale porumbului | |
Lumax 537,5SE
|
37.5 g/l mesotrione + 375 g/l S-metolaclor + 125 g/l terbutilazin
|
Preemergent –3-4 frunze ale porumbului | |
SUCCESSOR TX®
|
petoxamid 300 g/l + terbutilazin 187,5 g/l | Preemergent – 6 frunze ale porumbului | |
SUCCESSOR® PRO
|
petoxamid 600 g/l | Preemergent | |
Stomp® Aqua
|
455 g/l Pendimetalin | Preemergent | |
Wing® P
|
250 g/l Pendimetalin + 212,5 g/l Dimetenamid-P | Preemergent –1-2 frunze ale porumbului | Nu se aplică în momentul de răsărit a porumbului |
- Respectaţi cu stricteţe toate recomandările producătorului !
Pingback: Erbicidarea porumbului – temelia unei culturi de 10 - AgroMentor