AgroMentorAgroMentorAgroMentorAgroMentor
  • PRIMA PAGINA

Erbicidarea porumbului în postemergenţă – avantaje și riscuri

    Home Fără categorie Erbicidarea porumbului în postemergenţă – avantaje și riscuri

    Erbicidarea porumbului în postemergenţă – avantaje și riscuri

    By admin | Fără categorie, Porumb | 0 comment | 2 mai, 2022 | 1

    O componentă esenţială în tehnologia cultivării porumbului o constituie combaterea buruienilor. În preemergenţă și postemergenţă timpurie sunt vizate buruienile anuale sau cele răsărite din seminţe (monocotiledonate, dicotiledonate). Acum în postemergenţă vom putea elimina buruienile perene care au dezvoltat organe vegetative in sol (rizomi, radacini drajonete), dar și pe cele anuale si perene din seminte, care au depășit un anumit stadiu de vegetaţie si care acum sunt dificil de combatut.

    Nu de puţine ori, mai ales acolo unde gradul de îmburuienare este scăzut, cu o erbicidare postemergentă se poate combate, întreg spectrul de buruieni (anuale si perene), nefiind nevoie de preemergenţă sau postemergenţă timpurie. Fiecare solă însă este un caz particular, așa cum fiecare an în parte, în funcţie de condiţiile climatice poate favoriza o anumită soluţie. Sunt sole și condiţii climatice în care o erbicidare în preemergenţă sau postemergenţă timpurie este suficientă. De foarte multe ori însă combaterea în preemergenţă sau postemergenţa timpurie, se completează cu erbicidarea buruienilor în postemergenţă.

    În articolul de mai jos, pe care vă recomand să-l parcurgeţi, veţi găsi explicaţii cu privire la erbicidarea preemergentă și în postemergenţă timpurie ( 1-3 frunze).

    Erbicidarea porumbului în preemergenţă sau postemergenţă timpurie – avantaje si riscuri

    Una este combaterea porumbului în preemergenţă sau postemergenţă timpurie și cu totul alta este situaţia în care buruienile sunt combătute în perioada care, porumbul a depăsit fenofaza de 4-6 frunze, spre exemplu. Odată cu fiecare frunză adevărată apărută, procesele fiziologice prin care trece porumbul sunt cu totul altele sau în cu totul altă intensitate. În jurul perioadei de 6 frunze (în funcţie de timpurietatea hibridului), rădăcinile coronare încep să se dezvolte cu intensitate ridicată.

    Tot începând cu această perioadă și de asemenea, tot în funcţie de timpurietatea hibrizilor, pe știuleţi încep formarea rândurilor de boabe. Puţin mai târziu apoi, sunt generate numărul de ovule pe fiecare rând în parte. Potenţialul de producţie al solei, va depinde mult de condiţiile climatice și tehnologice din această perioadă. Prin urmare, ultimul lucru de care avem nevoie ar fi să generăm un stres plantelor de porumb.

    Motivul combaterii  buruienilor în postemergenţă?

    Buruieni perene

    Solele sunt tot mai puternic infestate cu buruieni perene: pir (Agropirom repens), costrei (Sorghum halepense), pălămidă (Cirsium arvense), etc. Ce au în comun buruienile perene este faptul că au în sol rizomi sau rădăcini drajonate, prin care se pot înmulţii vegetativ. Practic dacă o o rădăcină de pălămidă este taiată în 3 bucăţi, din fiecare segment de rădăcină, poate să rezulte o nouă plantă. Din acest motiv spre exemplu, pălămida o găsim foarte mult în vetre.

    Foto 1: Vatra de palamida, care asteapta erbicidarea porumbului în postemergenţă

    Buruienile perene din rizomi se combat de regulă în postemergenţă, când au depășit un anumit stadiu de vegetaţie. Atunci buruienile au capacitatea de preluare a unei cantităţi suficiente de erbicid, pe care o va transloca în organele vegetative din sol. Se va putea combate astfel întreaga plantă, frunze și rădăcini.

    Sunt și erbicide care combat foarte bine buruienile perene, însă fără translocarea substanţei active în organele vegetative din sol. Buruienile perene ramân însă fără foliaj și sunt debilitate, în respectivul sezon ne mai având capacitatea de regenerare completă. Tocmai pentru ca acestea nu combat insa si organele vegetative din sol, nu sunt omologate si pentru controlul perenelor. Aici însă trebuie sa intervină specialistul din fermă.

    Buruieni anuale

    Chiar și buruienile anuale, dacă au depășit un anumit stadiu de vegetaţie, sunt foarte greu, dacă nu chiar imposibil de combătut.  Prin urmare, erbicidarea porumbului în postemergenţă poate fi soluţia salvatoare.

    Erbicidarea porumbului în postemergenţă – avantaje

    Foto: click detalii !

    În postemergenţă, în condiţii normale, întreg spectrul de buruieni este răsărit, indiferent că vorbim buruieni anuale sau perene, respectiv cu frunză îngustă și frunză lată. Erbicidarea porumbului în postemergenţă poate fi efectuat în momentul în care chiar și buruienile termofile, care răsar mai târziu, și-au făcut prezenţa.  Prin urmare, dacă momentul este bine ales, se poate realiza printr-o singură trecere, combaterea întregului spectru de buruieni.

    Riscurile la care trebuie să fim atenţi

    Îmburuienarea excesivă

    Foto 2: Ploile nu au permis erbicidarea porumbului, consecinta fiind imburuienarea excesiva

    Primăverile sunt tot mai capricioase, porumbul din cauza temperaturii scăzute are un ritm de creștere lent. Buruienile în schimb, fiind mai adaptate (și adaptabile), pot avea un ritm rapid de creștere. Există riscul ca porumbul să fie practic sufocat de buruieni, iar fermierul să nu poată pătrunde cu erbicidul in porumb, din cauza ploilor. Din acest motiv, mai acolo unde avem suprafete mari cu porumb, o erbicidare preemergenta sau postemergenta timpurie, poate reduce din riscurile îmburuienării excesive. Erbicidarea porumbului în postemergenţă poate veni ca o completare, pentru combaterea unui cu totul alt spectru de buruieni.

    Fitotoxicitatea apărută la porumb

    În urma erbicidării nu doar buruienile sunt expuse la erbicid ci și porumbul. Porumbul însa are capacitatea de a metaboliza rapid erbicidul în compuși inofensivi. Cu toate acestea, dacă erbicidele nu sunt aplicate corespunzător, pot să apară situaţii foarte grave, în urma cărora o cultură de porumb poate  fi distrusă în întregime. Din acest motiv, trebuie  să fim  foarte atenţi și la selectivitatea erbicidului.

    Fitotoxicitate se poate manifesta indiferent de erbicid, dacă nu sunt respectate recomandările de aplicare. De regulă însă cele mai multe probleme apar acolo unde se folosesc defectuos, erbicide care conţin substanţe active din bine cunoscuta grupă a erbicidelor hormonale. Pe locul al doilea de regulă apar probleme legate de aplicarea gresită a erbicidelor, care conţin substanţe active din grupa sulfonilureicelor.

    Erbicide hormonale (auxinice)

    Foto 2: Primul simptom care apare dupa aplicarea defectuasa a unui erbicid hormonal

    Auxinele – hormoni  care se găsesc în concentraţie ridicata în meristemele de crestere ale plantelor și care sunt responsabili de creșterea și dezvoltarea acestora !

    Erbicidele hormonale (auxinice), deregleaza practic diviziunea celulară din meristemele de creștere. Acestea acţionează foarte rapid (1-2 ore) și brutal asupra buruienilor. Efectul lor este recunoscut prin faptul că buruienile se contorsionează puternic. Cele mai cunoscute substanţe active din această categorie sunt: 2.4D, dicamba, fluroxipirul, etc. Eficacitatea acestor erbicide asupra buruienilor cu frunză lată (anuale și perene) este ridicată.

    Simptome

    La porumb, fitotoxicitatea datorată erbicidelor hormonale se recunoaște ușor. La început plantele își pierd turgescenţa și se manifestă ca și cum tulpina s-ar ofili (foto 2). Apoi plantele isi reiau pozitia erecta, însa frunzele noi aparute se adună sub formă de pâlnie.

    Rădăcinile coronare pot fi de asemenea afectate. Acestea își opresc creșterea și vor arăta ca niște degete butucănoase, de multe ori orientate în sus. (foto 4). Din cauza lipsei de rădăcini coronare, plantele sunt sensibilizate la cădere (foto 5).). Mulţi pot să confunde aceste simptome prezente în foto 5 cu cele provocate de atacul larvelor de Diabrotica (viermele vestic al rădăcinilor).

    Toleranţa la secetă în astfel de câmpuri este mult diminuată. În plus, chiar dacă porumbul își revine, astfel de sole vor intra forţat în maturitate fiziologică. Seceta din luna august se va suprapune pe aceasta greseala tehnologica, forţând practic uscarea porumbului.

    În zona coletului o scurtă perioadă de timp, datorită faptului că celulele nu se mai înmulţesc și doar cresc în dimensiune, plantele devin casante. La atingere acestea pot să plesnească. Acest fenomen se manifestă puternic acolo unde solul este bine aprovizionat cu apă.

    Acum câţiva ani am văzut câteva parcele de porumb erbicidate defectuos cu un produs pe baza de 2.4D. După mai puţin de 48 ore a urmat o furtună puternică. Peste 90% din plante, pur și simplu s-au rupt din zona coletului. A scăpat o singură solă, unde fermierul a primit un sfat bun #agromentor, ca să efectueze o prașilă mecanică. Pentru fermieri, respectiva lucrare a făcut diferenţa între a avea sau nu porumb în respectivul an. Bine că fermier și-a dat seama de greșeală și a cerut ajutorul. Păcat că nu a cerut sfatul înainte să efectueze lucrarea de erbicidat.

    Foto 4: stanga afectat, dreapta neafectat
    Foto 5: Caderea plantelor

    Erbicide sulfonilureice

    Probabil cea mai cunoscută substanţă activă din grupa sulfonilureicelor este nicosulfuronul. Erbicidele din această gamă a sulfonilureicelor se bazează pe acţiunea pe care o au asupra enzimei acetolactatsintaza (ALS). Această enzimă este foarte importantă în biosinteza aminoacizilor esenţiali. Odată stopată formarea de lanţuri proteice, buruienile afectate se îngălbenesc – înroșesc  și mor.

    Cel mai comun simptom de fitotoxicitate provocat de sulfonilureice este acela că frunzele care se dezvoltă în perioada următoare aplicării erbicidului, nu se vor deschide normal ci vor forma o pâlnie. Simptomele vor persista în funcţie de mai mulţi factori (climatici, tehnologici, sensibilitatea hibridului).

    Foto 6: doi stiuleti care prezinta simptomul „sticla de bere”, flancheaza un stiulete normal dezvoltat. Pierderile de productie sunt evidente!

    Atunci când greșeala de erbicidat are loc în perioada în care se formează ovulele pe stiulete, simptomele acestei greșeli, vor fi vizibile în perioada de vară. Practic se pot pierde rânduri de boabe. Nu de puţine ori știuletele pleacă cu un anumit număr de rânduri, iar undeva pe știulete acest număr se poate reduce la jumătate, manifestându-se celebrul simptom „știulete tip sticlă de bere”.

    Erbicidarea porumbului în postemergenţă: – condiţii pentru evitarea fitotoxicităţii:

    • Respectarea dozei recomandate de producător;
    • Erbicidarea să fie efectuată în fenofaza (numărul de frunze) specificat de producător. Atenţia să fie focusată nu doar în privinţa porumbului (pentru a nu provoca fitotoxicitate), dar pot exista recomandări și în privinta fenofazei în care se găsesc buruienile (pentru combaterea lor eficientă);
    • Nu de puţine ori fitotoxicitatea apare datorită aplicării erbicidului într-un moment în care porumbul trece deja printr-un stres: secetă, teren inundat, temperatură ridicată (>20-25°C), temperaturii scăzute (<10°C), dereglări de nutriţie, etc.;
    • Probleme de fitotoxicitate pot să apară chiar și atunci când aplicăm produsele în condiţii foarte bune, însă în perioada următoare, se anunţă temperatură ridicată (>25°C).
    • Fiecare hibrid de porumb are toleranţă diferită la erbicide. În privinţa timpurietăţii, un hibrid timpuriu de porumb aflat în fenofaza de 6 frunze cu siguranţă se va afla într-un alt moment fiziologic, comparativ cu un hibrid de porumb tardiv. Toleranţa fiecărui hibrid în parte la erbicide, va putea însă să facă diferenţa.

      Foto: Click detalii

    Erbicide care conţin „safener”

    Sunt erbicide, care pe lângă substanţa sau substanţele active cu rol activ în controlul buruienilor, conţin și o substanţă cu rol de „safener”. Această substanţă are rolul de a ajuta porumbul, să depășească mai ușor stresul datorat contactului cu erbicidul.

    Erbicidele postemergente ajung și în interiorul porumbului. Selectivitatea la o anumită substanţă activă, se bazează pe capacitatea porumbului de a metaboliza rapid erbicidul. Prin metabolizare, substanţa activă a unui erbicid este desfăcută în forme, care nu prezintă pericol pentru porumb. Un safener are rolul de a grăbi acest proces metabolic, reducând practic potenţialul fitotoxic pe care erbicidul îl poate avea asupra porumbului.

    Erbicidarea porumbului în postemergenţă – soluţii

    Fiecare erbicid este recomadat a fi aplicat când porumbul a dezvoltat un anumit număr de frunze (4-6 frunze, 4-8 frunze spre exemplu). Nerespectarea acestor praguri, poate duce la apariţia fitotoxicităţii. Chiar dacă ulterior porumbul își revine, iar fermierul consideră că totul a revenit la normal, nu de puţine ori, lucrurile nu stau chiar așa.

    Mai jos veţi găsi mai multe tabele cu erbicide omologate pentru controlul buruienilor în postemergenţă. Sper ca acestea să vă ajute la luarea celei mai bune decizii pentru sola dumneavoastră de porumb. Citiţi cu atenţie și respectaţi întru totul recomandările producătorului!

    Erbicide omologate pentru controlul buruienilor

    monocotiledonate (frunză îngustă)

    Tabel 1

    Produs comercial Substanţă activă Spectru de combatere
    Mistral 4SC

     

    40 g/l (4.17 % g/g) nicosulfuron

     

    Monocotile: anuale și perene
    Samson Extra 6 OD 60g/l nicosulfuron Monocotile: anuale și perene
    TALISMAN® 40 g/l nicosulfuron Monocotile: anuale și perene
    • Respectaţi cu stricteţe toate recomandările producătorului !

     

    Erbicide omologate pentru controlul buruienilor

    dicotiledonate (frunză lată)

    Tabel 2

    Produs comercial Substanţă activă Spectru de combatere
    Casper 5% prosulfuron + 50% dicamba Dicotile – anuale și perene
    CUTER® 100 SC mesotrione 100 g/l Dicotile – anuale
    Cerlit™ SUPER 333 g/l fluroxipir Dicotile – anuale
    Mustang™

     

    6.25 g/l florasulam + 300 g/l acid 2,4-D EHE Dicotile – anuale și perene
    Minster 200 g/l fluroxipir Dicotile – anuale
    Lontrel™ 300

     

    300 g/l clopiralid Dicotile – anuale și unele perene
    Kalimba 480 g/l dicamba Dicotile – anuale și perene
    • Respectaţi cu stricteţe toate recomandările producătorului !

     

    Erbicide omologate pentru controlul buruienilor dicotiledonate

    și monocotiledonate (frunză îngustă și frunză lată)

    Tabel 3

    Produs comercial Substanţă activă Spectru de combatere
    Arigo®

     

    120 g/kg nicosulfuron + 30 g/kg rimsulfuron + 360 g/kg mezotrione Monocotile –anuale și perene

    Dicotile – anuale și perene

    DINIRO® prosulfuron 40 g/kg + dicamba 400 g/kg + nicosulfuron 100 g/kg Monocotile –anuale și perene

    Dicotile – anuale și perene

    Equip®

    (click detalii)

    foramsulfuron 22,5 g/L +
    isoxadifen-etil (safener) 22,5 g/L
    Monocotile – anuale și perene

    Dicotile – anuale

    Elumis 75 g/l mesotrione + 30 g/l nicosulfuron Monocotile –anuale și perene

    Dicotile – anuale și perene

    Mistral Plus 50 g/l (4,58% g/g) nicosulfuron +

    220 g/l (20,1 % g/g) dicamba

    Monocotile –anuale și perene

    Dicotile – anuale și perene

    Pyxides 150 g/kg mesotrione + 312,5 g/kg dicamba + 100 g/kg nicosulfuron Monocotile –anuale și perene

    Dicotile – anuale și perene

    Principal® Plus 9.2% nicosulfuron + 55% dicamba + 2.3% rimsulfuron Monocotile –anuale și perene

    Dicotile – anuale și perene

    Principal®

     

    42.9% nicosulfuron + 10.7% rimsulfuron Monocotile –anuale și perene

    Dicotile – unele anuale

    Laudis® OD 66

    (click detalii)

    tembotrione 44 g/l + isoxadifen-etil (safener) 22 g/L Monocotile –anuale

    Dicotile – anuale

    INNOVATE® 240 SC nicosulfuron 240 g/l Monocotile –anuale și perene

    Dicotile – unele anuale

    Titus® 25 DF

     

    25% rimsulfuron metil Monocotile –anuale și perene

    Dicotile – anuale

    • Respectaţi cu stricteţe toate recomandările producătorului !

    Sper ca informatiile oferite, sa va fie de folos, iar alegerea dumneavoastra sa se reflecte intr-o productie cat mai profitabila. Pentru intrebarile dumneavoastra, va astept cu un comentariu sau cu un mail la adresa agromentor.ro@gmail.com

    Productii profitabile !

    Alte articole

    • Erbicidarea porumbului în preemergenţă sau postemergenţă timpurie – avantaje si riscuriErbicidarea porumbului în preemergenţă sau postemergenţă timpurie – avantaje si riscuri
    • Apariţia punctului negru la porumb – din ce motiv se formează, importanţaApariţia punctului negru la porumb – din ce motiv se formează, importanţa
    • Sfaturi privind alegerea celui mai potrivit hibrid de porumbSfaturi privind alegerea celui mai potrivit hibrid de porumb
    • Copili la porumb – când apar, efecte pozitive şi negativeCopili la porumb – când apar, efecte pozitive şi negative
    • Păduchele lânos  – plan complet de controlPăduchele lânos – plan complet de control
    Erbicidarea porumbului în postemergenţă, erbicide porumb, porumb, postemergenta la porumb

    Leave a Comment

    Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Cele mai populare articole

    • Piatra vanata în perioada de repaus vegetativ, doză, atenţionări, importanţa
    • Psylla mali Schemă de tratament la măr – ediţia 2022
    • Stropirile la prun – plan complet de tratament in 2022
    • Stropirile cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ – beneficii, doze
    • Basicarea frunzelor – Taphrina deformans, plan complet de tratament
    • Viermi sarma – factori de risc, metode prin care pot fi ţinuţi sub control
    • Stropirile la cireș: plan complet de tratament-ghid 2022
    • Cuprul în perioada de repaus vegetativ – eficientizarea acestei stropiri
    • Gandacul paros (Epicometis hirta) – punctele slabe și forte
    • Viespea lăstarilor de măr și par ( Janus compressus ) – simptome, plan complet de tratament

    Arhive

    • mai 2022
    • aprilie 2022
    • martie 2022
    • ianuarie 2022
    • decembrie 2021
    • mai 2021
    • aprilie 2021
    • ianuarie 2021
    • aprilie 2020
    • februarie 2020
    • ianuarie 2020
    • noiembrie 2018
    • octombrie 2018
    • septembrie 2018
    • martie 2018
    • februarie 2018
    • ianuarie 2018
    • decembrie 2017
    • noiembrie 2017
    • martie 2017
    • ianuarie 2017
    • februarie 2016

    Categorii

    • Cereale paioase
    • Fără categorie
    • Ingrasaminte
    • Pomi fructiferi
    • Porumb
    • Rapita
    Copyright 2021 AgroMentor.ro | Toare drepturile rezervate.
    • Prima pagina
    AgroMentor