Musculita alba de sera 1 1

Musculiţa albă de seră – combatere conventionala și BIO

NoFly 1

Musculiţa albă de seră (Trialeurodes vaporariorum) este unul dintre cei mai periculoși dăunători cu care legumicultorii se pot lovi. Odată apărută în seră sau solar, lupta împotriva acestuia este de lungă durată. Eradicarea acestuia de foarte multe ori pare a fi misiune imposibilă. Musculiţa albă de seră este dăunătorul împotriva căruia, fermierul consumă resurse importante, efectuând stropiri repetate cu insecticid. Sunt situaţii în care din disperare, fermierii măresc dozele, pentru a pune capăt situaţiei. Nu de puţine ori în legume, există riscul concentraţiilor  ridicate de reziduri de pesticide, tocmai datorită acestor stropiri. Cu toate acestea, musculiţa albă de seră nu se dă bătută și continuă să fie o prezenţă constantă în spaţiile închise.

Musculiţa albă de seră – impact economic

Dăunătorul se hrănește cu seva din frunze. În cazul în care numarul daunatorilor este mare, frunzele își pierd turgescenţa și se ofilesc. De obicei aceasta etapa are loc in perioada de vara-toamna.  Plantele își pierd vigoarea, apoi foliajul. Pierderile de producţie sunt evidente. Foarte grav este faptul că musculiţa albă de seră poate fi vector pentru virusuri. Pagubele provocate de virusi sunt foarte mari, tratamente nu există, din acest motiv prevenţia este atât de importantă.

Dăunătorul secretă, un lichid dulce (roua de miere), pe care se pot instala diferite micelii. Activitatea fotosintetică a frunzei va fi afectată. În plus, fumagina sau alte micelii, care se instalează pe acel lichid dulce, poate duce la deteriorarea cantitativă, dar mai ales calitativă a productiei. Datorită lichidului dulce secretat, activitatea penetrantă a insecticidelor este mai scăzută.

Cum se deplasează dăunătorul

Musculiţa albă de seră nu are o capacitate ridicată de mișcare. Distanţe mari parcurg, doar dacă sunt preluate de vânt. Dacă vecinii au solar în care dăunătorul este prezent, sunt șanse foarte mari ca vântul, să poarte musculiţa albă de seră și spre gospodăria dumneavoastră.

Cel mai adesea însă dăunătorul este purtat dintr-o zonă în alta odată cu materialul săditor sau cu plante (flori spre exemplu) infestate. Foarte mulţi fermieri au sere, solarii în care produc spre vânzare răsaduri sau flori. Acestea pot fi purtătoare de ouă, larve sau chiar adulţi. În cazul în care v-a apărut pentru prima dată dăunătorul în solar sau seră, aduceţi-vă aminte dacă aţi introdus in respectivul an, răsaduri sau plante din sursă străină.

Musculiţa albă de seră – modalitaţi de iernare

Acest dăunător nu depune ouă de rezistenţă, așa cum se pregătesc spre exemplu afidele de iarnă. Nici măcar larvele indiferent de vârstă  nu intră într-o formă de rezistenţă, pentru a trece cu bine peste iarnă.

Adulţii nu intră în repaus, nu hibernează. Toamna, chiar dacă dăunătorul este prezent și în afara serelor, odată cu frigul se va îndrepta spre spaţiile închise. Poate supravieţui doar în spaţii închise, unde bineînţeles are la dispoziţie sursă de hrană. În afara serelor, după câteva zile de îngheţ va pieri.

Chiar și în spaţiile închise și încălzite, în lipsa plantelor verzi, dăunătorul (adulţi, ouă, larve), vor muri de foame. Ouăle și larvele nu vor supravieţui pe plantele uscate. Acestea au nevoie de suc celular pentru a se hrăni. Neavând posibilitatea de a migra de pe o plantă pe alta, odată gazda moartă, ouăle și larvele de pe respectiva gazdă vor pierii și ele. Dacă în apropiere nu mai există alte plante verzi, pe care adulţii să migreze, atunci vor pierii și aceștia. Acesta este un punct sensibil, care trebuie fructificat.

Atentie doar la larvele de varsta a patra, care sunt impupate. Acestea nu au nevoie de suc celular, pentru ca nu se mai hranesc. Prin urmare pot sa supravietuiasca si pe resturile vegetale uscate. Din acest motiv, aceste resturi vegetale trebuie distruse prin ardere sau ingropare!

Unde supravieţuiește atunci

Musculiţa albă de seră a învăţat să supravieţuiască mediului temperat. Chiar dacă este o specie venită de la tropice, s-a adaptat foarte bine sa treacă și peste perioade reci, chiar geroase. Cel puţin atâta timp cât aceste perioade sunt limitate la nivel de zile.

În sere și solarii de foarte multe ori după recoltarea producţiei, fermierul nu face și o bună igienă.  Dăunătorul va putea supravieţui, folosind ca plante gazdă: plante de cultură, flori, buruieni. E de ajuns ca într-un solar să mai găsești verde un smoc de buruiană, pentru ca dăunătorul să-l găsească și într-un număr foarte restrâns, să supravieţuiască iernii. Iernile sunt tot mai lipsite de ger, iar în aceste spaţii din cauza efectului de seră, temperatura este puţin mai ridicată. Dăunătorul va avea șanse tot mai mari să treacă cu bine peste anotimpul rece.

O altă situaţie întâlnită este accea în care fermierul a avut flori în sere sau în spaţiul din proximitatea serelor. Ca să le adăpostească de frig, a depozitat florile în pivniţă sau chiar în casă. Aceste flori sunt o gazdă și un vector foarte bun de transmitere de la unu la altul pentru musculiţa albă de seră.

Având în vedere dependenţa musculiţei albe de seră de planta gazdă, cu cât planta gazdă este mai rezistentă la frig, cu atât cresc șansele de supravieţuire a dăunătorului peste iarnă. Buruienile sunt foarte rezistente la frig, mai ales cele perene.

Musculiţa albă de seră – ciclul biologic

Musculita alba de sera Trialeurodes vaporariorum 1 1
Musculiţa albă de seră (Trialeurodes vaporariorum)

Adulții se împerechează imediat ce apar, dar poate exista o scurtă perioadă de pre-ovipoziție de 1 sau 2 zile, în funcție de temperatură. Trialeurodes vaporariorum se poate reproduce partenogenetic, femela având posibilitate să depună ouă nefecundate. Din aceste ouă vor rezulta însă doar masculi.

Numărul de zile a întregului ciclu biologic este influenţat foarte mult de temperatură și planta parazitată. Temperatura optimă pentru un ciclu biologic foarte rapid este cuprinsă între 20-25 ˚C. La fiecare aproximativ 30-45 de zile poate să apară o nouă generaţie. Adulţi pot să trăiască în jur de 2 luni.

Având în vedere ciclu biologic al dăunătorului, la un moment dat pe plante o să avem musculiţă albă de seră în toate stadiile de dezvoltare (ou, larve de diferite vârste și adulţi). Tocmai această suprapunere a stadiilor de dezvoltare va face extrem de dificilă combaterea.

Numărul de ouă depuse de femelă pe partea inferioară a frunzelor, depinde de planta gazdă. Cel mai ridicat număr de ouă și adulţi îl vom găsi cu siguranţă pe: tomate, ardei, vinete sau pe anumite specii floricole.  Tendinţa dăunatorului este de a depune ouă pe frunzele, creșterile tinere. Aceste specii, ca și afidele de altfel, preferă creșterile noi sau plantele crude, pentru ușurinţa cu care pot să le străpungă peretele celular, să ajungă la hrană.

 

Musculiţa albă de seră – metode de combatere

Odată apărut, dăunătorul va fi foarte dificil de combătut. De eradicarea lui în perioada de vegetaţie, aproape că nici nu poate fi vorba. Eliminarea musculiţei albe de seră se poate face  cu costuri foarte scăzute, fără poluarea legumelor cu pesticide, doar în perioada de iarnă.

Măsuri preventive

Prevenţia este foarte importantă din acest motiv vă recomand urmatoarele:

Răsaduri libere de dăunători

Cumpărarea de răsaduri, flori, plante de ori ce fel doar din surse autorizate și bineînteles după inspectarea prealabilă a acestora. Timp de 2-3 săptămâni de la cumpărare, plantele cumpărate, vor trebuie ţinute sub supraveghere strictă. Periodic se va inspecta partea inferioară a frunzelor, pentru a verifica prezenţa unor eventuale larve. Dacă găsiţi larve, vă recomand distrugerea imediată a întregului lot. Aceasta măsură, chiar dacă răsadurile au costat mult, ar putea să fie cea mai ieftină și mai puţin poluantă. Asta mai ales dacă doriţi să cultivaţi legume BIO.

Plasă antiinsecte

Din motive de biosecuritate, spaţiile închise ar trebui să aibă în dotarea lor plase antiinsectă. Fie că vorbim de musculiţa albă de seră, tripsi sau alti dăunător, plasa de insecte ne va proteja culturile. Investiţia într-o plasă antiinsectă și folosirea ei corectă, se va amortiza rapid prin folosirea unui număr mult redus de stropiri cu insecticid. Fermele ecologice ar trebui să aibă neapărat acest sistem de protecţie.

Utilizarea serelor și solariilor  doar pentru obiectul principal de activitate

Am întâlnit o situaţie în care fermierul și-a dorit ca solarul să fie mai aspectuos. Prin urmare a cumpărat din piaţă ghivece cu flori, pe care le-a asezat în proximitatea serelor. Acestea erau purtătoare de musculiţă și uite așa omul s-a pricopsit cu un dăunător periculos.

O situaţie asemănătoare in care pe marginea interioara a serei era amplasată și o plantă ornamentală perenă. Pe aceasta în fiecare an, musculiţa albă de seră supravieţuia iernii. Munca fermierului de a igieniza perfect sera era în zadar.

Igienizarea zonei în care sunt amplasate solariile și serele

Spaţiul din proximitatea serelor și solariilor trebuie să fie curăţăt de ori ce plantă, pe care musculiţa albă de seră se poate reproduce. De multe ori observ situaţii în care în faţa solarului, femierul a mai plantat câteva rânduri de legume. Buruienile, legumele, florile din imediata apropiere a serelor și solariilor sunt o invitaţie deschisă pentru dăunători. De acolo mai este doar un pas, pentru ca aceșţia să pătrundă în spaţiile închise.

Metode de ţinere sub control al dăunătorului

Observaţi că nu am spus „combatere” nici „eradicare” ci titlu este: „ţinerea sub control”. Odată acest dăunător apărut, cel puţin în perioada de vegetaţie, eradicarea lui este aproape imposibilă.

Măsuri agrotehnice

Asolamentul

Musculiţa albă de seră, se pare că reacţionează la utilizarea unui asolament. Spre exemplu, dacă o populaţie s-a dezvoltat pe o cultură de tomate, iar apoi după tomate semănăm castraveţi, cel puţin o perioadă de timp, populaţia de musculiţă albă de seră, se va dezvolta într-un ritm mai scăzut pe castraveţi. Asta până se va adapta la noua cultură.

Fertilizarea, umiditatea, temperatura

Utilizarea excesivă a îngrășămintelor cu azot provoacă creșterea puternică, luxuriantă chiar a plantelor. O astfel de plantă va fi ușor de înţepat, fiind o gazdă foarte bună pentru insectele cu aparat bucal pentru înţepat și supt. Din acest motiv trebuie ca utilizarea îngrășămintelor să fie una raţională, echilibrată. Pe lângă celebrul NPK, vă recomand produsele pe bază de calciu. Acest element ajută la întărirea peretelui celular, iar un perete celular puternic înseamnă o protecţie mai bună împotriva musculiţei.

Asiguraţi-vă că plantele nu suferă de nici un stres. O plantă sănătoasă va trece mult mai ușor peste atacul acestui dăunător. În schimb, va suporta mult mai bine eventualele stropiri repetate cu pesticide. Mare atenţie în privinţa umiditaţii și temperaturii din spaţiile închise. Acestea trebuie să fie reglate astfel încât cresterea legumelor să se facă în condiţii bune, să nu provoace un stres suplimentar, pe care dăunătorul să-l fructifice.

Controlul buruienilor, managementul resturilor vegetale

Buruienile din spaţiile închise dar și din afara lor, pot fi utilizate ca și gazdă de către dăunător. Din acest motiv trebuie neapărat făcut un foarte bun control al acestora prin erbicidare, mulcire, prașilă mecanică sau manuală.

Atunci când o anumită cultură este eliminată din solar, resturile vegetale trebuie neapărat arse sau îngropate. Ultimul stadiu larvar este cel de pupă, în care dăunătorul nu mai are nevoie de suc celular. Din respectiva pupă, chiar dacă plantele sunt uscate, vor ieși noi adulţi, care vor reîncepe un nou ciclu biologic.

Cea mai are greșeală este aceea în care după recoltarea legumelor, să lăsăm cultura de izbeliște, pradă dăunătorilor!

Capcane cu lipici

Capcanele galbene cu lipici se pare că sunt un magnet pentru o sumedenie de dăunători, inclusiv pentru musculiţa albă de seră. Având în vedere că o astfel de capcană rezistă chiar și un sezon întreg, acestea își merită toţi banii. Acest tip de capcană, nu trebuie să lipsească din grădinile, serele și solariile noastre. Capcanele trebuie amplasate în imediata apropiere a plantelor de cultură, în același plan. Așa cum am specificat și mai sus, musculiţa albă de seră nu se deplasează decât distanţe foarte scurte, zborul nefiind punctul ei forte. Atunci când aveţi infecţie masivă cu musculiţă, vânturaţi sau mișcaţi energic plantele, pentru ca adulţii să își ia zborul. O bună parte din dăunători vor migra direct în capcanele amplasate în imediata vecinătate a legumelor. Indiferent dacă veţi mișca sau nu plantele, dăunătorul va fi atras de capcane.

Folosirea de culturi capcană

Această metodă trebuie neapărat folosită acolo unde se practică agricultura BIO!

Musculiţa albă de seră este atrasă de plantele tinere pentru că sunt mai suculente și ușor de înţepat. Preferă în general să aibă ca plantă gazdă roșiile, ardeii și vinetele. Putem să folosim această informaţie în folosul nostru. Pe lângă rândurile culturii de bază, putem să plantăm câte un rând cu una din plantele pentru care are atracţie. Când acestea s-au umplut cu dăunători, vor fi eliminate cu grijă, astfel încât adulţii să nu zboare, și-i vom introduce cu grijă într-un sac de plastic. Apoi se reia activitatea, plantându-se alte plante tinere ca și capcană.

Folosirea de produse BIO

Pe piaţă găsim foarte multe produse, care sunt recomandate a fi utilizate în cultura ecologică. Indiferent că aveţi culturi convenţionale, în schema de tratament vă recomand să folosiţi și produse din aceasta categorie. Multe din aceste produse au un spectru mult mai larg de combatere. Produsele nu sunt omologate strict doar pentru musculiţa albă de seră.

Recomand ca aceste produse să fie aplicate preventiv, cand încă nu sunt vizibile urme ale atacului. Acest principiu este o axiomă în combaterea dăunătorilor folosind produse BIO. Dacă dorim să avem eficienţă ridicată, stropiţi cu produse BIO preventiv sau la început de atac. Cu cât amânăm mai mult aplicarea de produse BIO sau chiar pesticide de uz comun, cu atât scade rata de succes. În cazul produselor BIO, dacă atacul a depășit un anumit stadiu, eficienţa produselor poate fi insesizabilă.

Folosirea  produselor omologate BIO împreună cu produse de uz comun, trebuie să fie făcută cu foarte mare atenţie. Pericolul este ca insecticidele, fungicidele sau acaricidele de uz comun să nu afecteze negativ produsul BIO.

Așadar, stropiţi întotdeauna preventiv, nu așteptaţi să apară patogenul sau insecta dăunătore. Când o vedeţi s-ar putea să fie prea târziu, pierderile pot fi imense!

Produse BIO omologate pentru combaterea musculiţei albe de seră

  1. NoFly WP – blastospori vii ai ciupercii  Paecilomyces fumosoroseus;
  2. Swirskline – bazat pe prădătorul Amblyseius swirskii;
  3. Montyline – bazat pe prădătorul Amblyseius montdorensis;
  4. Kabon – 50% Sare de Potasiu din extract de uleiuri vegetale;
  5. FliPPER – saruri de potasiu ale acizilor grasi C7-C20, 479,8 g/l
  6. KONFLIC – 50% Sare de Potasiu din extract de uleiuri vegetale + 50% Extract de Quassia amara;
  7. Voyager X – Bacillus Thuringiensis, Lysinibacillus, Bacillus Subtilis,  factori paralizanți pentru insecte, inhibitori ai hormonului de crestere, extracte vegetale cu rol insecticid (prin asfixie), glycol si ulei mineral USP;
  8. SemPlus –bază de organisme unicelulare (fitoplancton);
  9. Hunter SW – biostimulator care ajută la diminuarea stresului provocat de musculiţa albă de seră și alţi dăunători;
  10. Boundary SW – biostimulator

Produse conventionale omologate pentru combaterea musculiţei albe de seră

Combaterea cu insecticide

Având în vedere ciclul biologic, în aceeași perioadă a anului pe plantele de cultură putem să găsim dăunătorul în toate stadiile de dezvoltare: adult, ou, larvă (4 vârste). Stadiile de ouă și de pupă nu se hrănesc și nu sunt, în general, la fel de sensibile la insecticid ca și adulții și larvele de vârsta unu, doi și trei. Prin urmare, eradicarea insectei printr-o simplă stropire este practic imposibilă.

Musculiţa albă de seră este unul din dăunătorii care într-un timp foarte scurt capătă rezistenţă la insecticide. Fiind vorba de mii de indivizi aflaţi într-un spaţiu restrâns este de ajuns ca unul singur să capete rezistenţă. Acel individ rezistent, să depună sute de ouă, din care să rezulte sute de indivizi rezistenţi. Având în vedere ciclul biologic scurt și numărul ridicat de generaţii într-un an, putem ajunge la situaţia în care la început o stropire sa aibă eficienţă de peste 90%, pentru ca apoi eficienta sa scada dramatic. Nu de puţine ori apar situaţii în care în anumite zone anumite insecticide nu mai dau rezultate.

Sunt studii, iar practica a și aratat-o, că musculiţa albă de seră este capabilă să reziste și în faţa cunoscutelor substanţe active din grupa neonicotinoidelor.

Recomandări

Prima recomandare ar fi să se intervină cu insecticid vremelnic, înainte ca populaţia de musculiţă de seră să fie foarte ridicată.

Având în vedere biologia dăunătorului și a faptului că în faza de ouă și pupă sunt greu de combătut, strategia trebuie să cuprindă un număr ridicat de stropiri, într-un interval scurt de timp. Într-un interval de 7 zile va trebui făcute 3-4 stropiri astfel încât adulţi care ies din stadiul de pupă să fie eliminaţi, înainte să depună ouă, iar noile larve, să nu se împupeze. Ciclul biologic trebuie întrerupt!

Stropirea să se facă la concentraţia și cantitatea de produs recomandat la unitatea de suprafaţă de producator. Folosirea unei cantităţi prea mici de produs, nu doar că nu elimină dăunătorul, dar crează premizele ca acesta să devină rezistent la respectiva substanţă activă.

Stropirea trebuie făcută cu pompe capabile să producă stropi foarte fini. Dăunătorul în toate stadiile lui de  dezvoltare este prezent pe partea inferioară a frunzelor. Prin urmare stropii foarte fini trebuie să ţintească respectiva zonă, nu partea superioară. Alături de insecticid, indiferent de formularea lui, vă recomand să adaugaţi un adjuvant, pentru ca soluţia să adere mult mai bine pe frunze și dăunător.

Odată cu insecticidul, recomandarea ar fi utilizarea unui biostimulator pe bază de aminoacizi și alge marine. Aceste produse au rolul de a atenua din stresul provocat de stropirile repetate cu insecticid.

Stropirea trebuie făcută fără a se provoca șiroirea soluţiei pe frunze! Respectaţi intotdeauna recomandările producătorului. Alternaţi stropirile cu insecticid folosind produse diferite!

Produse omologate pentru combaterea musculiţei albe de seră *:

  1. Mospilan 20 SG
  2. WARRANT® 200 SL
  3. TALENT 200 SL
  4. Minecto Alpha
  5. Requiem®Prime
  6. Sivanto Prime 200 SL
  7. Movento®100 SC
  8. KARIS™ 10 CS

* Fiecare produs din această listă este omologat pentru combaterea musculiţei albe de seră. Produsele nu sunt omologate însă pentru toate culturile !

** Foarte mare atenţie la timpul de pauză!

Eradicarea dăunătorului

musculia pe floare 8
Musculiţa albă de seră (Trialeurodes vaporariorum) pe un trandafir japonez

Cel mai probabil acest lucru este posibil doar în perioada anotimpului rece, dar poate fi făcută și în restul anului, în anumite condiţii.

Lucrari in toamna – iarna

După recoltarea culturii de bază, toate resturile vegetale rezultate sunt eliminate din sere și solarii. Resturile vegetale sunt arse sau îngropate, putând fi sursă de infectare. Pe lângă resturile vegetale, va trebui să eliminăm toate buruienile sau alte plante, chiar dacă sunt decorative. Ori ce fir de buruiană, indiferent de mărime, trebuie eliminat. Apoi 2-3 săptămâni solarul se ţine închis, astfel încât dăunătorul să fie stimulat la activitate. După circa două săptămâni se pot intruduce câteva plante folosite ca și capcană, dar și capcane cu lipici. Acestea trebuie verificate periodic. Dacă pe plante se observă adulţi, acestea se elimină cu grijă, iar apoi se vor planta altele în loc. În mai puţin de 2-3 săptămâni veţi observa că activitatea dăunătorului va fi stopată.

După ce trec cele 2-3 săptămâni, iar frigul a început să își facă simţită prezenţa, solariile și serele se deschid, pentru ca aerul rece să pătrundă înăuntru, iar dacă sunt condiţii de îngheţ, acesta să aibă loc și în spaţiul închis.

În același timp, afară se vor elimina toate plantele verzi, care în decursul anului au fost sursă de infecţie. Resturile vegetale se ard sau se îngroapă. Toată această operaţiune se va face toamna, nu primăvara.

Lucrari in primavara

Primăvara, cu circa 2-3 săptămâni de reluarea activităţii în sere sau solar, acestea se închid, astfel încât înăuntru să crească temperatura. Dacă ar mai fi ceva dăunător înăuntru, acesta ar ieși la activitate. Se pot introduce înăuntru mai multe fire de tomate sau ardei, ca și capcană. În mod normal, nu ar trebui să apără nimic.

Închiderea serelor și solariilor vremelnic, va împiedica dăunătorul să pătrundă în solar, odată cu încălzirea vremii. Solarul sau sera va fi protejată cu plasă antiinsectă, iar de acum în mod normal musculiţa albă de seră ar trebui să fie doar o amintire.

În aperanţa că acest articol v-a fost de ajutor, vă aștept cu un comentariu !

Recolte profitabile pentru toată lumea!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top