cirese coapte

Stropirile la cireș: plan complet de tratament-ghid 2025

Cuprins (click pe subiectul dorit)

Cireșele sunt probabil, printre cele mai îndrăgite fructe. În perioada de iarnă, consumul fructelor proaspete, se reduce foarte mult. Însă odată cu aparitia cireșelor de mai, consumul explodează. Cel mai probabil, cireșele cunt fructele cele mai îndrăgite de noi toţi. Fiind și foarte perisabile, consumul de cireșe este unul sezonier.

Perioada de la ieșirea din repausul vegetativ, până la intrarea primelor fructe în pârgă este foarte scurtă. În această perioadă, își vor face apariţia dăunători, dar și patogeni deosebit de periculoși. Controlul patogenilor si al daunatorilor trebuie efectuat cu precautie, avand in vedere ca in multe situatii aceste tratamente sunt efectuate in perioada intrarii fructelor in parga. Trebuie să ne asigurăm că pe lângă prospeţime și dulceţă, in perioada recoltarii, cireșele nu conţin reziduuri de pesticide.

Stropirile la cireș – principalii dăunători ai cireșului

In aceasta schema de tratament, doar vom rezuma detalii cu privire la principalii patogeni si daunatori ai ciresului. Mai multe despre acestia, veti gasi in mod detaliat în articole, care-i vizeaza in mod direct.

Musca cireșului  – viermele cireșului (Rhagoletis cerasi)

Stropirile la cireș - combaterea viermele la cires
Foto 1 : musca cireșului ( Rhagoletis cerasi )

Pe lângă musca cireșelor (Rhagoletis cerasi), în România mai sunt prezenți și alți dăunători ai cireșelor:

  • Musculița cu aripi pătate (Drosophila suzuki)
  • Musculița mediteraneană a fructelor (Ceratitis capitata)

Aceste insecte depun ouă în fructe, rezultând cireșe cu larve („viermi”). Orice program de tratamente fitosanitare pentru cireș trebuie să vizeze controlul acestor dăunători. Totuși, musca cireșelor este cea mai prezentă și problematică în livezile de cires, motiv pentru care tratamentele se concentrează în principal asupra acesteia.

Dăunătorul are o singură generaţie pe an. Adulţii apar înspre mijlocul lunii mai, dar zborul poate să se întindă până în luna iulie. După apariţie, în 6-13 zile are loc copulaţia și apoi depunerea ouălor. Temperatura ridicată și lipsa precipitaţiilor grăbesc acest proces. După copulaţie, femela depune câte un ou într-o cireașă. Poate depune până la 200 ouă.

După depunerea ouălor, femela marchează cireașa cu un hormon, astfel încat o altă femelă, să nu depuna un alt ou, in acelasi fruct. Doar în cazuri grave, când populaţia de musca ciresului este foarte ridicată, într-o cireasa se pot depune mai multe oua. Larvele complet dezvoltate, vor părăsii fructele și se vor ascunde în sol, unde se vor împupa și vor aștepta primăvara următoare.

Musca cireșelor nu se deplasează masiv în zone noi, fiind foarte atașată de locul de baștină. Poate face zboruri de 300-400 pentru hrănire și găsire de partener. Distanţe mai mari, pot face doar dacă cireșele din zona, au fost distruse de îngheţ sau alţi factori. Prin urmare, dacă aveţi probleme cu acest dăunător, vina este a dumneavoastră și mai puţin a vecinului, care nu efectuează stropiri.

Sensibilitatea soiurilor de cireș

  • Cireșele timpurii („de mai”) sunt rareori afectate de musca cireșelor, acestea fiind deja coapte cand daunatorul incepe sa isi faca aparitia;
  • Cireșele tardive sunt mult mai vulnerabile, deoarece maturarea lor coincide cu perioada maximă de activitate a insectei.

Metode de control

  • Lucrarea solului – Deoarece larvele iernează în sol la 2-5 cm adâncime, efectuarea unei araturi adanci a solului în toamnă sau primăvară, poate contribui la distrugerea pupelor și reducerea populației pentru sezonul următor.
  • Recoltarea completă a fructelor – Cireșele afectate de daunator, trebuie culese înainte ca larvele să paraseasca fructele și să intre în sol. Fructele nerecoltate din cauza ca sunt afectate de musca ciresului sunt sursa majora de infestare pentru sezonul următor.
  • Tratamente fitosanitare – Aplicarea insecticidelor în momentul optim (înainte de depunerea ouălor) este esențială pentru controlul eficient.
  • Utilizarea de capcane – reduce populatia de daunator si ofera informatii valoroase cu privire la zborul acestuia;

Utilizarea de capcane

Decis Trap 4 scaledFoto 2: Capcana pentru musca cireselor (viermele cireselor). Click pentru detalii !

Capcane feromonale.

În cazul Rhagoletis cerasi (musca cireșelor), masculii sunt cei care emit feromonul sexual de atragere pentru a atrage femelele. Aceștia eliberează substanțe chimice care stimulează femelele să se apropie și să participe la împerechere. Acest comportament este bine documentat la multe specii de Tephritidae (familia din care face parte musca cireșelor), unde masculii folosesc feromoni pentru a atrage femelele

Capcanele feromonale, conţin hormonul utilizat de masculi pentru atragerea femelelor. Prin urmare, utilizand astfel de capcane vom captura femelele din zona si vom avea posibilitatea si sa aflam exact perioada in care acestia au zborul de imperechere.

Un număr redus de femele, înseamnă presiune asupra producţiei de cireșe mult redusă. În funcţie de data în care au apărut primii adulţi, numărul muștelor prinse în capcană, se poate lua în cunoștiinţă de cauză decizia în privinţa oportunităţii intrării cu insecticid în livadă și bineînţeles, perioada optimă.

Pe piaţă din Romania sunt comercializate capcane feromonale de la mai multi producatori. Mai jos veti gasi mai multe exemple. Capcanele feromonale fiind foarte specifice, atragând doar dăunătorul vizat, pot fi utilizate în controlul dăunătorilor în fermele ecologice.

Produse:  atraCERAS, Wita trap – musca cireșelor.

Capcane cu atractant

Capcanele de acest tip sunt niște recipiente de plastic, care conţin orificii prin care musca poate pătrunde. În interiorul cutiei există un atractant (nu este atractant feromonal) închis într-o pungă, care atrage musca cireșelor și alte dipterae în capcană. Având în vedere că nu există selectivitate, acest tip de capcană nu poate fi utilizat în fermele ecologice. Punga cu atractant nu trebuie sa fie sparta, ambalajul fiind preparat dintr-un material, care permite ca atractantul sa fie eliminat treptat. Punga va rămâne intactă în interiorul capcanei !

Interiorul cutiei (zona de sus, transparentă), este impregnată cu insecticid. Musca cireșelor pătrunde în cutie, iar apoi observând partea transparentă din zona de sus, va dori să iasa. Asemănător muștelor, care se lovesc de fereastră, în încercarea de a ieși afară, musca cireșelor va lovi capacul transparent, impregnat cu insecticid. Deznodământul va fi moartea dăunătorului, indiferent că este mascul sau femelă.

Produse:  Decis® Trap (foto 2)

Benzi galbene cu clei

Benzile cu clei de culoare galbena sunt o metodă ecologică eficientă pentru combaterea muștei cireșelor (Rhagoletis cerasi). Acestea se amplasează în coroana pomilor, unde capturează adulții înainte ca aceștia să infesteze fructele. Capcanele ajută la reducerea populației dăunătorului și la monitorizarea prezenței acestuia. In coroana unui cires, in functie de diametrul coroanei, se vor amplasa 1-2 capcane. Intr-un hectar se vor instala un minim de 100 de benzi de culoare galbena.

Capcanele se vor instala astfel incat acestea sa fie direct in bataia soarelui. Razele solare intensifică contrastul cromatic al culorii galbene, făcând capcanele mai vizibile și atractive pentru muște. Temperatura mai ridicată din zonele expuse la soare, stimulează activitatea de zbor și căutare a hranei a adulților de musca cireșului. Stim practic cu totii ca mustele stau pe peretele aflat in bataia soarelui nu pe cel umbrit.

Produse: Capcana lipicioasa pentru insecte –  galbenă

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

stropirile la cireș - paduchele negru al ciresului
Foto 3: paduchele negru al cireșului – Myzus cerasi

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi) este un dăunător frecvent întâlnit pe cireș și vișin, dar poate fi prezent și pe diverse specii de buruieni. Totuși, iernează sub formă de ou pe speciile lemnoase principale pe care le parazitează, precum cireșul și vișinul. Din acest motiv, tratamentele fitosanitare aplicate în perioada de repaus vegetativ sau imediat după reluarea vegetației sunt esențiale pentru prevenirea infestării.

Infestările severe apar adesea în grădinile particulare, unde tratamentele preventive cu insecticide sunt neglijate, din dorința de a obține fructe fără reziduuri chimice. În stadiile incipiente, atacul păduchelui negru este discret, însă, pe măsură ce populația de afide crește, coloniile pot sa ajunga să acapareze majoritatea vârfurilor de creștere ale pomului.

Activitatea maximă a dăunătorului coincide, de obicei, cu perioada de pârgă a fructelor, moment în care mulți cultivatori ezită să aplice tratamente insecticide din cauza riscului de reziduuri.

Dacă nu se intervine la timp și coloniile de paduchele negru reușesc, să cuprindă majoritatea vârfurilor de creștere, de multe ori sunt necesare două tratamente, pentru un control eficient al populației de afide. Din acest motiv, este esențial ca păduchele negru să fie combătut preventiv, dacă se dorește reducerea dozelor de pesticide și scăderea riscului de reziduuri în fructe.

Ciclul biologic

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi) își începe ciclul de viață odată cu dezmugurirea pomilor, când din ouăle hibernante eclozează primele generații de afide. Acestea se reproduc partenogenetic, ceea ce înseamnă că femelele nasc pui vii fără a necesita fecundare. În livezile netratate, până în lunile mai-iunie se pot succeda 3-5 generații, fiecare contribuind la creșterea rapidă a populației.

Hrănindu-se cu seva din vârfurile de creștere, afidele preferă țesuturile tinere, bogate în zaharuri și nutrienți. Atacurile severe determină răsucirea lăstarilor, care capătă un aspect de „buchet”, iar frunzele afectate devin lipicioase, din cauza excrementelor dulci (roua de miere). Pe aceste suprafețe umede se dezvoltă frecvent fumagina, o ciupercă ce acoperă frunzele cu un strat negricios, afectând fotosinteza și dezvoltarea normala a pomului. fructifer. În plus, creșterea lăstarilor este serios încetinită, ceea ce poate compromite productivitatea pomului, mai ales că infestările severe coincid adesea cu perioada de coacere a fructelor.

Spre sfârșitul lunii mai și începutul lui iunie, afidele dezvoltă forme aripate, care migrează către buruieni gazdă din apropierea livezilor. Toamna, acestea revin pe pomii gazdă principali, unde depun ouă de rezistență, ce vor ierna pe ramuri până în primăvara următoare.

Gestionarea eficientă a acestui dăunător

  • Tratamente preventive aplicate în perioada de repaus vegetativ;
  • Îndepărtarea buruienilor-gazdă pe care afidele le folosesc vara.
  • Intervenții rapide la apariția primelor colonii, pentru a evita infestările masive și utilizarea excesivă a pesticidelor.
  • Combaterea biologică, prin favorizarea prădătorilor naturali (Adalia bipunctata, Coccinella septempunctata Chrysoperla carnea).

Stropirile la cireș -principalele boli ale ciresului

Monilinia la cireș – pericol major pentru livezi

monilioza cirese
Foto 4: putregaiul fructelor produs de Monilinia spp.

Monilioza este una dintre cele mai devastatoare boli care afectează sâmburoasele, inclusiv cireșul, provocând pagube semnificative atât în plantațiile comerciale, cât și în grădinile particulare. Această boală este cauzată de mai multe specii din genul Monilinia, cele mai frecvente fiind Monilinia laxa, Monilinia fructigena și Monilinia fructicola. Patogenul atacă nu doar fructele ci si ramurile și florile, reducând drastic producția și chiar viabilitatea pomilor fructiferi. Monilinia laxa este mai frecvent asociată cu atacul pe ramuri și flori, iar Monilinia fructigena și Monilinia fructicola sunt mai agresive asupra fructelor.

Diferențierea între speciile de Monilinia este adesea dificilă, deoarece simptomele produse sunt asemănătoare. În multe cazuri, doar o analiză de laborator poate confirma cu certitudine specia implicată. În plus, boala nu afectează doar cireșul, ci și alte specii pomicole, ceea ce amplifică riscul de răspândire și necesită măsuri riguroase de prevenire și control.

Sursele infecției și răspândirea patogenului

Patogenul perenizează în ramurile afectate, în fructele mumificate și în scoarța rănită, în special în zonele de leziuni cauzate de tăieri sau de alte stresuri mecanice. Monilinia laxa este mai frecvent întâlnită în țesuturile lemnoase, în timp ce Monilinia fructigena se menține preponderent în fructele bolnave.

În perioada de primăvară, conidiile (spori implicați în înmulțirea asexuată) și ascosporii (spori rezultați din înmulțirea sexuată) sunt diseminați prin vânt, ploaie, păsări sau prin intermediul uneltelor utilizate la tăiere. Orice rană prezentă pe ramuri sau pe trunchiul pomilor poate deveni o poartă de intrare pentru infecție.

Florile reprezintă una dintre principalele căi prin care monilioza se instalează primăvara. Infecția florilor poate avea loc prin stigmat și tubul polinic sau prin rănile rezultate din căderea petalelor, favorizată de condițiile umede.

Orice rană produsă de insecte (ex. Rhagoletis cerasi, viespi, tripsi), grindină sau fisuri fiziologice poate favoriza infecția fructelor cu Monilinia. Odată instalată, monilioza se răspândește rapid, în special pe fructele coapte. Sporii patogenului colonizează sucul dulce scurs din fructele afectate, contaminând și exemplarele sănătoase din apropiere.

Monilioza – putregaiul brun, negru al fructelor, florilor și ramurilor

Apariția cleiului la cireș – cauze și implicații

Apariția cleiului pe ramuri și tulpină este un fenomen frecvent întâlnit la speciile de sâmburoase, inclusiv la cireș, prun și piersic. Din punct de vedere biochimic, cleiul este alcătuit în proporție de peste 90% din polizaharide, alături de rășini, proteine și minerale esențiale precum fier, cupru, mangan și zinc. Deși poate părea un semn al unei afecțiuni, în realitate, exudatul cleios face parte din mecanismele naturale de apărare ale pomului, fiind declanșat de diverse forme de stres biotic și abiotic.

Cauzele apariției cleiului la cireș

Factori mecanici
Orice rană suferită de pom poate declanșa acest fenomen. Lucrările în livadă, rosăturile cauzate de animale, grindina sau tăierile neprotejate pot favoriza scurgerile de clei. În special tăierile de primăvară, dacă sunt efectuate pe ramuri mai groase de 2 cm și nu sunt sigilate corespunzător, pot crește riscul de apariție a acestui fenomen.

Infecții fungice și bacteriene

Monilioza (Monilinia spp.) – această boală nu doar compromite fructele și ramurile, dar poate provoca și necroze ce duc la exudarea cleiului.

Cancerul bacterian și fungic (Pseudomonas syringae, Nectria galligena, Cytospora spp.) – aceste agenți patogeni colonizează țesuturile lemnoase și conduc la leziuni profunde, din care pomul încearcă să se apere prin secretarea de clei.

Factori de mediu și fiziologici

Excesul de apă – o umiditate ridicată a solului poate favoriza stresul hidric, determinând răspunsul defensiv al pomului prin producția de clei.

Fertilizarea excesivă cu azot – un aport prea mare de azot stimulează creșterea vegetativă excesivă, ceea ce slăbește structura țesuturilor și predispune pomul la crăpături și scurgeri de clei.

Stresul provocat de pesticide – aplicarea necorespunzătoare a unor tratamente fitosanitare poate duce la fitotoxicitate, contribuind la acest fenomen.

pH-ul impropriu al solului – dezechilibrele în reacția solului pot afecta sănătatea sistemului radicular, conducând indirect la probleme de secreție de clei.

Înghețurile târzii – temperaturile scăzute din primăvară pot provoca fisuri în scoarță, deschizând astfel calea pentru exudarea cleiului și posibile infecții secundare.

Concluzie

Apariția cleiului nu este doar un simptom izolat, ci un indicator al unor probleme mai profunde. Identificarea și corectarea cauzelor – fie ele mecanice, biologice sau de mediu – este esențială pentru menținerea sănătății pomilor și prevenirea unor afecțiuni grave.

Pentru o analiză detaliată asupra acestui fenomen și metodele de gestionare, vă invit să citiți articolul dedicat disponibil mai jos:

Cleiul la sâmburoase – cauza principală a fenomenului

Antracnoza cireșului  (pătarea roșie a frunzelor de cireș)

Antracnoza cireșului, cunoscută și sub denumirea de pătarea roșie a frunzelor, este cauzată de ciuperca Blumeriella jaapii (sin. Coccomyces hiemalis). Această boală are un impact semnificativ asupra sănătății pomilor, reducând suprafața foliară activă și afectând producția de fructe pe termen lung.

Primele semne ale infecției apar sub forma unor pete violacee pe frunze, care se multiplică treptat. În stadiile avansate, centrul petelor poate suferi necroză și perforație, ceea ce accelerează căderea frunzelor. În cazul infecțiilor severe, defolierea poate ajunge la 80-90%, slăbind semnificativ pomii și reducând acumularea de substanțe de rezervă. Frunzele îngălbenesc înainte de cădere, acesta fiind un alt simptom important al infectiei cu antracnoza.

Impact asupra pomilor fructiferi afectati

Defolierea prematură are consecințe directe asupra dezvoltării și rezistenței pomilor fructiferi:

  • Maturarea insuficientă a ramurilor anuale – țesuturile rămân vulnerabile la îngheț și la alte stresuri de mediu;
  • Reducerea formațiunilor de rod pentru anul următor – afectează producția viitoare de fructe;
  • Slăbirea generală a pomilor – cireșii devin mai susceptibili la atacurile altor agenți patogeni și la condițiile extreme de mediu;
  •  În cazul infecțiilor repetate, cireșii pot suferi declin fiziologic, iar livada poate deveni neproductivă.

Ciclul biologic al ciupercii

Ciuperca iernează pe frunzele căzute și pe ramurile infectate. Infecția inițială este produsă de ascospori, iar infecțiile secundare, care se dezvoltă pe tot parcursul verii, sunt cauzate de conidii. Sporii sunt diseminați primăvara prin vânt și apă, infecția fiind favorizată de umiditate ridicată și temperaturi de 15-25°C.  Infecția este accelerată de perioadele ploioase și umiditatea persistentă (>90%).

Patogenul atacă doar frunzele mature, motiv pentru care boala este predominantă vara. Infecțiile apar în perioada mai-iunie, când umiditatea și temperaturile ridicate favorizează dezvoltarea ciupercii.

Frunzele căzute reprezintă principala sursă de inocul. Ciuperca iernează în acestea sub formă de fructificații (ascospori și conidii). În primăvară, sporii sunt eliberați și transportați de vânt și ploaie către frunzele sănătoase, inițiind noi infecții. Patogenul poate persista și pe ramurile infectate ale pomilor.

Strategii de prevenire și control

  • Igiena culturală – colectarea și distrugerea frunzelor căzute reduce sursa de inocul pentru anul următor.
  • Tratamente fitosanitare – aplicarea de fungicide pe bază de cupru în perioada de repaus vegetativ și la începutul primăverii scade semnificativ presiunea infecțioasă. In perioada de vegetatie sunt utilizate alte substante active, pe care le veti gasi in schema de tratament de mai jos.
  • Monitorizarea condițiilor climatice – perioadele cu umiditate ridicată și temperaturi optime (15-25°C) sunt critice pentru dezvoltarea bolii. Aplicarea fungicidelor trebuie realizată preventiv, mai ales înainte de perioadele ploioase din mai-iunie

Taierile in verde la cires – din ce motiv este bine sa le efectuam

Cireșul are o tendință naturală de a forma lăstari lungi și viguroși, ceea ce poate duce la umbrirea excesivă a coroanei. Prin tăierile în verde, aceste creșteri sunt controlate, ceea ce ajută la îmbunătățirea aerisirii și iluminării în interiorul coroanei. Toate acestea vor avea consecinte pozitive asupra starii generale de sanatate al ciresilor. In plus, va fi mult mai multa energie care se va duce spre formarea mugurilor de rod si a rezistentei lemnului la presiunea factorilor externi.

In plus tăierile în verde permit o cicatrizare mai rapidă a rănilor, reducând riscul de infecții și boli în timpul sezonului de repaus. Dacă tăierile majore sunt lăsate doar pentru iarnă, rănile mari se pot cicatriza mai greu, fiind mai vulnerabile la boli precum monilioza sau bacterioza. Tăierile drastice în iarnă pot duce la o explozie de lăstari vegetativi primăvara următoare (efectul de „pompă”), ceea ce îngreunează gestionarea creșterii. In schimb, dacă s-au efectuat corect tăierile în verde, pomul va avea o creștere mai echilibrată și va necesita doar ajustări minore în timpul tăierilor în uscat.

Tăierile în verde sunt o etapă crucială pentru a optimiza intervențiile în uscat, făcându-le mai simple, mai puțin agresive și mai eficiente. Prin aplicarea unei strategii echilibrate de tăiere, pomul va avea o coroană bine formată, o fructificare regulată și va fi mai rezistent la boli și factori climatici.

Stropirile la cireș: repaus vegetativ

După efectuarea tăierilor în uscat, se va efectua o stropire cu sulfat de cupru. Rănile mai mari de 1.5-2 cm vor fi protejate cu pasta de cupru. Stropirile efectuate in perioada de repaus vegetativ cu produse pe baza de cupru sau cu polisulfura de calciu, au ca scop reducerea rezervei biologice de patogeni și dăunători. Aplicarea pesticidelor trebuie realizată atunci când temperatura aerului depășește 5-6 °C, pentru a evita înghețarea soluției și a asigura o acțiune eficientă și de durată asupra formelor de rezistență ale bolilor.

Patogeni ţintă: fructificaţiile patogenilor adăpostiţi pe crengile sau tulpina cireșilor, inclusiv bacterii sau ciuperci responsabile pentru aparitia de cancere pe tulpina si ramuri.

Mai ales acolo unde ati avut probleme foarte mari cu monilioza, antracnoza, boli bacteriene, va recomand ca in perioada de repaus vegetativ, sa efectuati cel putin 2 stropiri cu produse cuprice. O stropire sa fie efectuata dupa ce ciresii sunt defoliati, iar o a doua stropire sa fie efectuata in mijlocul lunii februarie. Dozele pe care vi le recomand sunt cele de pe eticheta pesticidele utilizate. Aplicările repetate asigură o peliculă protectoare de cupru pe ramuri, eliminând sporii patogeni rezistenți.

Va recomand, nu doar in cazul ciresului, dar si in cazul celorlalte specii (semintoase, samburoase), sa efectuati aceste 2 stropiri, utilizand produse cuprice in dozele recomandate de pe eticheta (deci nu la doze marite) si in nici un caz cu produse neomologate. Fiecare producator autorizat, trebuie sa detina Registrul de Evidenta al Tratamentelor cu Produse de Protectia Plantelor, registru pe care trebuie sa-l pastreze cel putin 3 ani. In respectivul registru nu au ce cauta produse si doze de pesticide neomologate. Sulfatul de cupru nu este omologat ca produs de protectia plantelor si utilizarea lui in acest scop poate duce la amenzi mari.

Avantaje:

  1. Aceasta recomandare va pune atat in legalitate (este interzisa utilizarea altor doze, decat cele stipulate de eticheta produsului). In schimb nu este interzisa utilizarea repetata a cuprului in livada. Prin urmare, stropim cu doza corecta, insa repetam stropirea. Se va creea astfel o pelicula protectoare de cupru la nivelul ramurilor.
  2. In privinta costurilor cu pesticidele, aplicarea cu respectarea etichetei va duce la cheltuieli mai reduse  (ex. o concentratie de 0.3 %  necesita de zece ori mai putina substanta activa, comparativ cu 3% concentratie). Chiar daca efectuez 2 stropiri, cantitatea totala de produs utilizat este mai redusa.
  3. Al treilea argument are legatura cu persistenta cuprului la nivelul ramurilor. Aplicarile repetate cu produse cuprice vor mentine la nivelul ramurilor o rezerva de cupru, care va elimina tot ce inseamna spori de rezistenta. Daca efectuam doua stropiri cu produse cuprice in perioada de repaus si inca o stropire la dezmugurire, pelicula protectoare de cupru, va elimina rezerva de patogeni.

Pentru perioada de repaus vegetativ, puteti sa utilizati produsele recomandate in urmatoarea fenofaza („dezmugurit-buton verde”). Va recomand in mod special ca in perioada de repaus vegetativ sa utilizati produse pe baza de sulfat de cupru tribazic si oxiclorura de cupru, pentru ca aceste substante active au persistenta mai ridicata si deci capacitate de a-si mentine eficacitatea o perioada mai lunga.

Produse pe bază de polisulfură de calciu: Polisulf tip MIF – autorizat pentru agricultura ecologica

Polisulfura de calciu are un foarte bun efect antifungic, iar datorită sulfului este si un bun acaricid. Pe langă toate acestea, zeama sulfocalcică actionează și ca  insecticid.  Produsul are un puternic efect caustic, având astfel capacitatea de a reduce drastic rezerva de ouă, larve hibernante sau chiar adulţi.

Între stropirea cu polisulfură de calciu și stropirile cu ulei horticol, trebuie să treacă minim 30 zile. Foarte mare atenţie la protecţia muncii!

Stropirile la cireș: dezmugurit – buton verde

Stropirile la cireș: dezmugurit – buton verde
Foto 5: Fenofaza „buton verde”

În această fenofază, se pot efetua in continuare stropiri preventive cu produse, care conţin cupru.  Scopul acestei stropiri este de a distruge sporii de rezistenţă transportaţi de vânt pe ramuri și muguri. De asemenea cuprul va ajuta la dezinfectarea si cicatrizarea eventualelor răni de pe tupină și ramuri. Cumulat cu stropirile din perioada de repaus vegetativ, se va forma pe ramuri o pelicula protectoare de cupru.

Patogeni ţintă: bacterii și fungi responsabili pentru producerea cancerului, ciuruirea micotică, monilioză

Fungicide recomandate în fenofaza
„dezmugurit – buton verde”

Tabel 1

Produs comercial Patogenul ţintă Substanţa activă
ALCUPRAL® 50 PU Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi) hidroxid de cupru
Coprantol Duo Monilioza (Monilinia spp.);

Ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmia carpophila)

Mături de vrăjitoare (Taphrina cerasi)

oxiclorura de cupru + hidroxid de cupru

 

Cuproxat Flowable Monilioza (Monilinia spp.) cupru din sulfat de cupru tribazic
FLOWBRIX® Ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmia carpophila) oxiclorură de cupru
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Dăunători ţintă:  rezerva biologică de dăunători (inclusiv cea de păduchele negru al cireșului)

Uleiul horticol aplicat în această perioadă, va reduce foarte mult din rezerva de dăunători. Stropirea aceasta este foarte importanta mai ales acolo unde in mod recurent aveti probleme cu paduchele negru al ciresului.

Ulei horticol recomandat in perioada
„dezmugurit” – „buton verde”

Tabel 2

Produs comercial Substanta activa Observatii
Ovipron® Top ulei parafinic Omologat BIO
Yagos ulei parafinic Omologat BIO
Ulei Horticol PARAFIN TOP-OIL ulei parafinic
Estiuoil Ulei parafinic
  • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Stropirile la cireș: buton alb

 

Stropirile la cireș: buton alb
Foto 6: fenofaza „buton alb”

Momentul optim pentru aplicarea tratamentelor este atunci când bobocii florali se află în fenofaza „buton alb” (Foto 6). Această etapă este esențială pentru prevenirea infecțiilor timpurii, care pot compromite sănătatea pomilor și producția de fructe.

În această fază, se recomandă aplicarea fungicidelor preventive pentru combaterea unor patogeni periculoși, precum:

  • Monilinia laxa – agentul moniliozei florilor și lăstarilor,
  • Coccomyces hiemalis – responsabil pentru pătarea roșie a frunzelor,
  • Stigmina carpophila – care cauzează ciuruirea micotică a frunzelor.

Având în vedere riscul ridicat de infecție în această perioadă, se recomandă utilizarea unei combinații de fungicide care să includă atât substanțe cu acțiune sistemică, cât și de contact. Acest lucru asigură o protecție eficientă într-o etapă vulnerabilă a dezvoltării pomilor.

Totuși, întrucât frunzele nu sunt complet dezvoltate pentru a facilita o absorbție optimă a produselor sistemice, este indicat să evitați fungicidele prea complexe, care conțin mai multe substanțe active sistemice. O soluție eficientă și economică este combinarea unui fungicid de contact, precum captan, cu un produs ce conține o substanță activă cu acțiune sistemică sau translaminară. Astfel, se obține un echilibru între eficacitate și costuri. Recomandarea de mai sus este valabila, mai ales in conditiile in care in urmatoarele fenofaze, veti efectua mai departe stropiri cu fungicid in livada.

Fungicide recomandate în fenofaza
„buton alb”

Tabel 3

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune / Substanta activa
Folicur® Solo 250 EW Monilioza (Monilinia spp.) sistemic, preventiv, curativ 250 g/l tebuconazol
ORIUS 25 EW Monilioza (Monilinia spp.) sistemic, preventiv, curativ 250 g/l tebuconazol
Teldor® 500 SC Monilioza (Monilinia spp.) Contact, sistemic, preventiv 500 g/l fenhexamid
Score 250 EC Monilioză (Monilinia spp.)

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

sistemic, preventiv, curativ 250 g/l difeconazol
DODIFUN® SC Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi) Sistemic local,

Preventiv, curativ

 400 g/l dodina
Merpan 80 WP Monilioză (Monilinia spp.)

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

Contact,

preventiv

800 g/kg captan

📌 Respectați cu strictețe recomandările producătorului pentru fiecare produs utilizat!

În această fenofază, este esențială și aplicarea unui insecticid, deoarece urmează perioada de înflorire, când tratamentele insecticide sunt interzise pentru a proteja polenizatorii. O stropire la „buton alb” va contribui la combaterea eficientă a dăunătorilor, asigurând protecția livezii până după căderea petalelor. Atenţie la albine, stropiţi  în fenofaza de buton alb, înainte ca primele flori să se deschidă! Pentru ca in multe livezi, sub pomii fructiferi avem covor vegetal, care poate sa contina si plante cu flori, va recomand ca aceasta stropire sa o efectuati dupa ora 17 atunci cand, avand in vedere perioada calendaristica, albinele sunt retrase in stupi. 

Avand in vedere ca deocamdata nu avem foliaj prin intermediul caruia sa putem beneficia pe deplin de sistemia insecticidelor, in aceasta fenofaza va recomand produse cu actiune de contact. Vom avea pe langa eficacitate foarte buna si vom mentine si costurile la un nivel scazut.

Dăunători țintă:

  • Păduchele negru al cireșului
  • Molia bobocilor
  • Insecte defoliatoare
  • Insecte minatoare
Insecticide recomandate în fenofaza
„buton alb”

Tabel 4

Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Substanta activa
NEXIDE® 60 CS Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

contact  60 g/l gamma cihalotrin
VANTEX® 60 CS Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

contact  60 g/l gamma cihalotrin
EXIREL®

(click detalii)

 

diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

Musculiţa cu aripi pătate (Drosophila suzukii );

 

sistemic

 100 g/l cyantraniliprol
Teppeki Păduchele verde al piersicului ( Myzus persicae)

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

Sistemic  50% flonicamid

📌 Respectați cu strictețe recomandările producătorului pentru fiecare produs utilizat!

Stropirile la cireș: înflorire – căderea petalelor

monilinia laxa 1
Foto 7: Simptom al moniliozei florilor  la visin

Importanța tratamentului preventiv

Perioada înfloritului și căderii petalelor este una critică pentru sănătatea pomilor, deoarece riscul de infecție cu monilioză (Monilinia laxa și Monilinia fructigena) este maxim. Florile reprezintă poarta principală de intrare a patogenului, iar condițiile favorabile – umiditate ridicată și temperaturi moderate (10-20°C) – accelerează răspândirea infecției.

Dacă monilioza se instalează în această etapă, florile se brunifică, se usucă și rămân lipite de lăstari, determinând uscarea ramurilor de rod și afectând producția de fructe. O protecție eficientă în acest moment previne pierderi majore în livadă!

Albinele și alți polenizatori sunt esențiali pentru fructificare, dar pot deveni și vectori ai moniliozei. Sporii de Monilinia spp. pot fi transportați pe corpul insectelor, de la o floare infectată la una sănătoasă. Acest fenomen accelerează răspândirea bolii, chiar și în livezile unde s-au aplicat tratamente preventive insuficiente.

Strategia de tratament: două stropiri esențiale

Prima stropire – La începutul înfloritului

Scopul acestei stropiri este acela de a prevenii infecțiea prin intermediul florilor și reducerea răspândirii patogenilor. Stropirea se va efectua in momentul in care aproximativ 10-20% dintre flori sunt deschise. In respectiva fenofaza sporii de Monilinia spp. sunt activi, iar infecția începe să se instaleze.

A doua stropire – După căderea petalelor

Scopul acestei stropiri este acela de a preveni infecțiilor secundare și de a  proteja fructele în formare. Stropirea se va efectua la aproximativ 7-10 zile după prima stropire, imediat după căderea petalelor. În acest moment, florile infectate pot deveni focare active de infecție, iar protecția ramurilor și a fructelor devine esențială.

Atenție

  • Nu aplicați tratamente în timpul zilei, când polenizatorii sunt activi!
  • Pulverizați soluția dimineața devreme sau seara, pe vreme calmă;
  • Evitați temperaturile ridicate și umiditatea excesivă la aplicare;
  • Verificați prognoza meteo – dacă urmează ploi, tratamentul trebuie aplicat preventiv.

Măsuri suplimentare pentru prevenirea infecției

🔹 Eliminarea florilor și ramurilor afectate – dacă observați simptome de monilioză, îndepărtați imediat părțile bolnave și distrugeți-le.
🔹 Evitati udărilor prin aspersie în perioada înfloritului – apa favorizează răspândirea sporilor.
🔹 Monitorizati zilnic livada în această perioadă sensibilă – intervenția rapidă poate face diferența între o recoltă sănătoasă și una compromisă.

  • Folosiți fungicide cu mai multe substanțe active pentru a reduce riscul de selecție a unor tulpini rezistente.
  • Respectați dozele recomandate de producător, deoarece utilizarea subdozată poate favoriza dezvoltarea rezistenței.
  • Pentru a evita dezvoltarea rezistenței patogenilor, este important să alternăm substanțele active utilizate la fiecare stropire
Fungicide recomandate în
perioada înfloritului – caderea petalelor

Tabel 5

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune / Substanta activa
Teldor® 500 SC

(click detalii)

Monilioza (Monilinia spp.) contact, sistemic, preventiv 500 g/l fenhexamid

 

Switch 62,5WG Monilioza (Monilinia spp.) sistemic, preventiv, curativ 25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil
Luna® Experience 400 SC Monilioză (Monilinia spp.) sistemic, translaminar, preventic, curativ 200 g/l fluopiram + 200 g/l tebuconazol
Signum® Monilioză (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 6,7 % Piraclostrobin + 26,7 % Boscalid
Syrex® STAR Monilioză (Monilinia spp.)

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

Sistemic, preventiv, curativ 6,7 % Piraclostrobin + 26,7 % Boscalid

📌 Respectați cu strictețe recomandările producătorului pentru fiecare produs utilizat!

Stropirile la cireș: desprinderea caliciului florilor – fructe vizibile

Stropirile la cireș - desprinderea caliciului florilor
Foto 8: desprinderea caliciului florilor

În această etapă, foliajul cireșilor este foarte bine dezvoltat, ceea ce creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea patogenilor, mai ales în condiții de umiditate ridicată.

  • Monilioza (Monilinia spp.)
  • Ciuruirea micotică a frunzelor (Stigmina carpophila)
  • Antracnoza (Blumeriella jaapii / Coccomyces hiemalis)

Aplicarea la timp a fungicidelor și insecticidelor adecvate, combinată cu măsuri agrotehnice corecte, va contribui semnificativ la menținerea sănătății livezii și la obținerea unei recolte de calitate.

Fungicide recomandate în fenofaza
„desprinderea caliciului florilor”

Tabel 6

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune / Substanta activa
Teldor® 500 SC

(click detalii)

Monilioza (Monilinia spp.) contact, sistemic, preventiv 500 g/l fenhexamid

 

Switch 62,5WG Monilioza (Monilinia spp.) sistemic, preventiv, curativ 25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil
Luna® Experience 400 SC Monilioză (Monilinia spp.) sistemic, translaminar, preventic, curativ 200 g/l fluopiram + 200 g/l tebuconazol
Signum® Monilioză (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 6,7 % Piraclostrobin + 26,7 % Boscalid
Syrex® STAR Monilioză (Monilinia spp.)

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

Sistemic, preventiv, curativ 6,7 % Piraclostrobin + 26,7 % Boscalid
Folicur® Solo 250 EW Monilioza (Monilinia spp.) sistemic, preventiv, curativ 250 g/l tebuconazol
ORIUS 25 EW Monilioza (Monilinia spp.) sistemic, preventiv, curativ 250 g/l tebuconazol
Teldor® 500 SC Monilioza (Monilinia spp.) Contact,

sistemic, preventiv

500 g/l fenhexamid
Score 250 EC Monilioză (Monilinia spp.)

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

sistemic, preventiv, curativ 250 g/l difeconazol
Merpan 80 WP Monilioză (Monilinia spp.)

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

Contact,

preventiv

800 g/kg captan

📌 Respectați cu strictețe recomandările producătorului pentru fiecare produs utilizat!

Dăunători ţintă: păduchele negru al cireșului,  insecte defoliatoare, insecte minatoare

Dintre dăunători, cel mai mult poate să producă probleme păduchele negru al cireșului, însă zonal se pot manifesta puternic și defoliatorii.

Păduchelui negru al cireșului (Myzus cerasi)

In aceasta fenofaza, Myzus cerasi daca este prezent in livada, ar trebui sa poata fi sesizat foarte usor. Aceast daunator se hrănește, ca toate afidele, cu seva frunzelor tinere, determinând răsucirea și deformarea acestora, încetinind astfel creșterea normala al lastarilor. Rouă de miere secretata de afide, pe care o putem sesiza usor la atingerea zonei afectate, favorizează dezvoltarea fumaginei.

Ca toate afidele, paduchele negru al ciresului este vector pentru transmiterea de virusi, situatie in care ciresii pot sa fie slabiti pe termen lung. Dacă nu este controlat acum, populația de paduchi negrii se poate raspandii pe majoritatea varfurilor de crește rapid, iar controlul acestuia va fi dificil de efectuat.

Insecticide recomandate în fenofaza
„desprinderea caliciului florilor”

Tabel 7

Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Substanta activa
NEXIDE® 60 CS Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

contact 60 g/l gamma cihalotrin
VANTEX® 60 CS Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

 

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

contact 60 g/l gamma cihalotrin
EXIREL®

(click detalii)

 

diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

 

Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

 

Musculiţa cu aripi pătate (Drosophila suzukii );

sistemic 100 g/l cyantraniliprole
Teppeki Păduchele verde al piersicului ( Myzus persicae)

 

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

sistemic 50% flonicamid
Afinto Păduchele verde al piersicului (Myzus persicae)

 

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

sistemic 500 g/kg (50% g/g) flonicamid

📌 Respectați cu strictețe recomandările producătorului pentru fiecare produs utilizat!

Stropirile la cireș: creșterea fructelor

cires 2 1
Foto 9: cresterea fructelor

Durata acestei fenofaze, poate sa  variaze semnificativ în funcție de timpurietatea soiului. Cireșele timpurii au un interval scurt pana la intrarea in parga, necesitând mai puține intervenții. Soiurile tardive pot avea o perioadă extinsă pana la intrarea fructelor in parga, prin urmare, in aceasta fenofaza aceste soiuri vor necesita un alt numar de tratamente. Prin urmare in functie de timpurietatea ciresului, numarul de este total diferit. In functie de presiunea de infectie si fungicidul aplicat, intervalul dintre tratamente este de 10-14 zile.

În această fenofază, gestionarea eficientă a moniliozei fructelor și a antracnozei este esențială pentru protejarea producției. Monilioza devine acum principala preocupare, deoarece infecția poate apărea rapid pe fructele tinere, mai ales după perioade cu umiditate ridicată. Fructele afectate devin surse de infecție pentru cele sănătoase, motiv pentru care tratamentele trebuie aplicate preventiv, înainte ca simptomele să fie vizibile.

Antracnoza, deși afectează predominant frunzele, trebuie controlată eficient, deoarece defolierea prematură reduce capacitatea ciresilor de a susține dezvoltarea normală a fructelor. Umiditatea favorizează răspândirea sporilor, iar infecțiile netratate pot afecta semnificativ vigoarea pomilor și calitatea recoltei. Chiar daca boala progreseaza si este puternic vizibila, dupa recoltarea fructelor, pericolul este foarte mare, pentru ca patogenul are capacitatea de a reduce vitalitatea pomilor fructiferi afectati.

Pentru un control eficient al acestor boli, tratamentele cu fungicide trebuie aplicate după perioade cu ploi frecvente și temperaturi sub 27-28°C, interval în care riscul de infecție este maxim. În funcție de durata fenofazei și de condițiile climatice, pot fi necesare mai multe stropiri, iar alternarea substanțelor active este esențială pentru a preveni dezvoltarea rezistenței patogenilor.

Fungicide recomandate în fenofaza
„cresterea fructelor”

Tabel 8

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune / Substanta activa
Switch 62,5WG Monilioza (Monilinia spp.) sistemic, preventiv, curativ 25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil
Luna® Experience 400 SC Monilioză (Monilinia spp.) sistemic, translaminar, preventic, curativ 200 g/l fluopiram + 200 g/l tebuconazol
Signum® Monilioză (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 6,7 % Piraclostrobin + 26,7 % Boscalid
Syrex® STAR Monilioză (Monilinia spp.)

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

Sistemic, preventiv, curativ 6,7 % Piraclostrobin + 26,7 % Boscalid

📌 Respectați cu strictețe recomandările producătorului pentru fiecare produs utilizat!

În această fenofază, păduchele negru al cireșului poate continua să fie o problemă, afectând dezvoltarea normală a lăstarilor și frunzelor. De asemenea, pot apărea și dăunători defoliatori, care trebuie monitorizați atent.

Pe măsură ce ne apropiem de jumătatea lunii mai, începe activitatea muștei cireșului, un dăunător important pentru fructe. Pentru a evalua prezența și intensitatea atacului, este recomandată amplasarea unei capcane Decis Trap. În multe cazuri, utilizarea unei astfel de capcane poate asigura un control eficient al populației, reducând necesitatea intervențiilor chimice.

În ceea ce privește combaterea chimică a muștei cireșului, aceasta va fi realizată în fenofaza următoare, când tratamentul devine optim pentru eficiența maximă a insecticidelor.

Insecticide recomandate în fenofaza
„cresterea fructelor”

Tabel 9

Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Substanta activa
NEXIDE® 60 CS Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

 

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

contact 60 g/l gamma cihalotrin
VANTEX® 60 CS Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

 

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

contact 60 g/l gamma cihalotrin
EXIREL®

(click detalii)

 

diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

 

Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

 

Musculiţa cu aripi pătate (Drosophila suzukii );

sistemic 100 g/l cyantraniliprole
Teppeki Păduchele verde al piersicului ( Myzus persicae)

 

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

sistemic 50% flonicamid
Afinto Păduchele verde al piersicului (Myzus persicae)

 

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

sistemic 500 g/kg (50% g/g) flonicamid

📌 Respectați cu strictețe recomandările producătorului pentru fiecare produs utilizat!

Fertilizanti foliari: Calciul este de un real folos sa avem o productie superioara calitativ. Acest element ajuta la intarirea peretelui celular si intra in componenta mai multor pigmenti. Ciresele sunt fructe perisabile. Calciul ajuta la o mai buna pastrare a fructelor.

Miscarea calciului in interiorul plantei, se face foarte incet. In perioade de seceta sau din contra, ploi ambudente, chiar daca in sol avem calciu suficient, acesta nu va putea fi preluat si distribuit corect in planta. Fertilizarea foliara, va aproviziona uniform cu calciu intreaga planta. In caz de ploi abundente, fructele vor fi mai tolerante la crapare si implicit, mai putin susceptibile la putregaiuri.

Stropirile la cireș: intrarea în pârgă

parga 1
Foto 10: Schimbarea culorii cireselor din verde in galbui este momentul in care musca cireselor, care este responsabila pentru aparitia viermelui in cirese, începe să își depună ouăle în fructe!

Intrarea fructelor în pârgă marchează un moment esențial pentru protecția ciresilor, întrucât aceasta este perioada în care mușca cireșului (Rhagoletis cerasi) devine extrem de activă și începe să își depună ouăle în fructe, generând infestarea cu viermele cireșelor. De asemenea, riscul de aparitie a putregaiului al fructelor este crescut, mai ales dacă apar precipitații frecvente.

Impotriva mustei ciresului (viermele ciresului) se vor aplica 1-2 tratamente in functie de gradul de infestare cu acest daunator. Acolo unde in mod recurent aveti probleme cu aparitia de vierme in fructe, primul tratament sa-l efectuati in momentul in care fructele au ajuns la dimensiunea lor normala. Al doilea tratament, cel mai important se va efectua in momentul in care fructele incep sa creasca puternic in dimensiune si culoarea lor incepe sa se schimbe din verde in verde galbui. 

Un alt aspect extrem de important în această etapă este respectarea timpului de pauză al pesticidelor utilizate, pentru a asigura că fructele destinate consumului nu conțin reziduuri peste limitele admise.

Principalele probleme în această fenofază:

Dăunători:

    • Mușca cireșului (Rhagoletis cerasi) – responsabilă pentru apariția viermelui în fructe.
    • Molia pieliței fructelor (Argyresthia conjugella) – poate compromite calitatea cireșelor

Boli:

      • Monilioza fructelor (Monilinia spp.) – putregai brun, favorizat de umiditate.
      • Ciuruirea micotică a frunzelor (Stigmina carpophila).
      • Antracnoza cireșului (Blumeriella jaapii / Coccomyces hiemalis).
Teldor 1
Foto: click detalii ( produs recomandat împotriva putregaiului cireșelor !)
Fungicide recomandate în fenofaza
„intrarea fructelor în pârgă”

Tabel 10

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune / Substanta activa
Switch 62,5WG Monilioza (Monilinia spp.) sistemic, preventiv, curativ 25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil
Signum® Monilioză (Monilinia spp.) Sistemic, preventiv, curativ 6,7 % Piraclostrobin + 26,7 % Boscalid
Syrex® STAR Monilioză (Monilinia spp.)

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

Sistemic, preventiv, curativ 6,7 % Piraclostrobin + 26,7 % Boscalid
Teldor® 500 SC Monilioza (Monilinia spp.) Contact,

sistemic, preventiv

500 g/l fenhexamid

📌 Respectați cu strictețe recomandările producătorului pentru fiecare produs utilizat!

Timp de pauză
  1. Teldor® 500 SC – timp de pauza 3 zile;
  2. Switch 62,5WG – timp de pauza 7 zile;
  3. Signum® –  timp de pauza 7 zile;
  4. Syrex® STAR – timp de pauză 10 zi;
Insecticide recomandate în fenofaza
„intrarea fructelor în pârgă”

Tabel 11

Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Substanta activa
NEXIDE® 60 CS Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

 

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

contact 60 g/l gamma cihalotrin
VANTEX® 60 CS Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

 

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

contact 60 g/l gamma cihalotrin
EXIREL®

(click detalii)

 

diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

 

Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

 

Musculiţa cu aripi pătate (Drosophila suzukii );

sistemic 100 g/l cyantraniliprole
Karate Zeon Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi); contact
50 g/l lambda – cihalotrin
Laser™ 240 SC

BIO

Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi); contact 240 g/l Spinosad
NEXSUBA®

BIO

Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi); contact 240 g/l Spinosad

📌 Respectați cu strictețe recomandările producătorului pentru fiecare produs utilizat! Atentie la timpul de pauza!

Stropirile la cireș: dupa recoltat

În cazul în care există pericolul unui patogen sau dăunător, se poate utiliza una din soluţiile descrise în fenofaza „creșterea fructelor”.

Stropirile la cireș: după căderea frunzelor

Este momentul in care putem sa revenim cu produse pe baza de cupru. Acesta va ajuta la o mai buna maturare a lemnului si la distrugerea rezervei de patogeni. In aceasta perioada, va recomand oxiclorura de cupru, pentru ca are o perioada de actiune mai lunga.

Fungicide pe bază de cupru: Alcupral 50 WP ( hidroxid de cupru), Coprantol® Duo (hidoxid de cupru+oxiclorură de cupru), Flowbrix (oxiclorură de cupru)

In incheiere, nu pot decat sa va urez, sa aveti parte de recolte profitabile, iar daca informatiile v-au fost utile poate primesc si o invitatie pentru degustarea acestor fructe! 🙂 

32 thoughts on “Stropirile la cireș: plan complet de tratament-ghid 2025”

  1. Mulțumim pt aceste articole care ne ajuta sa luptam cu bolile și dăunătorii din livezi și grădini. Pentru viitor am vrea și informații pt combaterea nezarei viridula. In lupta asta poate ar trebui sa se implice foruri naționale sau chiar europene. Nu știu, zic . Poate aude cineva.

  2. Pandele Viorel

    Multumim pentru sfaturile foarte utile.Daca aveti drum prin C de Arges ,va invit cu drag si la cirese.

  3. De departe cele mai coerente, cursive si documentate articole din zona de interes a amatorilor si nu numai …care iau decizii in cunostinta de cauza. Nici nu stiti cat de mult ma ajuta in sistematizarea informatiilor detinute…si in conexarea acestora….Respect pentru acest nobil demers!!!

  4. Va multumesc pentru informatiile pretioase! Citind articolul am recunoscut o parte din boli/daunatori cu care s-au confruntat cei doi ciresi din gradina noastra!

    1. Daca preluati din schema doar produsele cu omologare pentru agricultura ecologica, atunci raspunsul este DA. In perioada urmatoare insa voi face articole separate, dedicate exclusiv culturii BIO, astfel incat lucrurile sa fie foarte clare.

  5. Alexandru Smintina

    felicitari d-le „DOCTOR”
    nu stiu daca chiar sunteti doctor in protectia plantelor(si inruditele) dar din punct de vedere a ceea ce transmiteti, felicitari, meritati cu prisosinta acest titlu.
    va voi urmari si voi respecta schemele de tratament asa cum sunt transmise.
    si o intrebare?
    dupa un atac puternic de monilioza la prun – soiul d’Agen – cate tratamente cuprice sau cu zeama sulfocalcica trebuie efectuate in perioada de repaus vegetativ si la pornirea in vegetatie?
    nu am ramas cu 10% din productia anului trecut si ramuri intregi sunt cu resturi de fructe lipite de coaja(scoarta)
    cu respect.

    1. Va multumesc pentru apreciere. Titlul de doctor in agricultura l-am primit pentru studiul ereditatii rezistentei la incoltirea in spic la graul de toamna. Pomicultura este doar o alta pasiune.
      In primul rand va trebui in primavara sa toaletati foarte bine livada, astfel incat lemnul puternic afectat sa fie indepartat, iar fructele mumificate sa fie eliminate din pomii fructiferi. Ca si solutie acum in perioada de repaus, zeama zulfocalcica ar fi o varianta foarte buna, insa destul de scumpa. Cu sulfat de cupru (3% concentratie), administrat dupa toaletarea livezii, pomii fructiferi ar fi igienizati destul de bine, la un pret mult mai mic.
      In faza de buton verde va recomand o stropire cu un produs care contine oxiclorura de cupru. Pentru primaverile reci si umede ar fi o solutie mult mai buna decat hidroxidul de cupru. Oricum, cand vorbim de preventie, oxiclorura este prima pe lista, iar cand vorbim de stropire curativa, atunci hidroxidul de cupru ar fi varianta perfecta.

      Mai departe, in perioada de inflorit si dupa caderea petalelor trebuie avut grija, pentru ca atunci au loc acele infectii, care provoaca uscarea ramurilor de 1 an. Probabil ati intalnit situatia, cand in perioada infloritului sau imediat dupa, in livada sa observati ramurele vestejite. Unele dintre ele chiar pline cu flori.
      Schema de tratament sa nu o luati ad litteram! Puneti-o in oglinda cu conditiile meteo, cu factorii care ar putea favoriza aparitia de infectii (umiditate ridicata, temperatura in jur de 20 grade celsius).
      Ganditi-va la anul care a trecut! Unde ati gresit, cand considerati ca ati pierdut lupta cu patogenul, iar in acest an sa nu mai faceti aceasi greseala!

    2. Bratu Sanda

      Buna ziua, ciresul meu l’am pastrat in varianta ” bio” timp de 10 ani, nu l’ am tratat pina acum. Anul asta e bolnav, a pierdut florile si e plin de paduchi negrii, frnzele sunt lipicioase si observ niste insecte portocalii.. Ce pot sa ii mai fac sa il salvez ? Va rog frumos ! Am si fotografii dar nu pot sa le adaug aici, pot sa vi le transmit prin mail daca sunteti de acord.
      Multumesc mult pentru ajutor

      1. Buna ziua,
        Poze puteți sa îmi trimiteți pe adresa de mail agromentor.ro@gmail.com
        Dăunătorul care v-a invadat vârfurile ramurilor de cireș se numește păduchele negru al cireșului. La momentul actual in mod normal păduchii sunt spre finalul ciclului de infecție pe cireș. In 2-3 săptămâni aceștia vor migra spre flora spontana, lăsând vârfurile de cireș distruse.
        Foarte eficient împotriva acestui dăunător este produsul Teppeki (sper sa-l găsiți la micro ambalaj) sau Movento 100 SC. In funcție de răspunsul la tratament, la cca 14 zile se revine cu încă o stropire.
        Foarte mare atenţie la timpul de pauza (perioada minima care trebuie sa treacă de la efectuarea stropirii pana când fructele pot fi recoltate). Din acest motiv recomand ca tratamentele sa fie efectuate la timp, astfel încât ori ce pesticid sa fie aplicat la o perioada cat mai lunga de ziua când fructele pot fi gustate.

  6. multumim pentru sfaturile bune ca avem mare nevoie am o intrebare care sint bio? m ar interesa daca sinteti amabil sa imi mentionati toate tratamentele bio fara pesticide pe care le putem folosi inca din perioada de repaus pana la fructe . multumesc pentru eventualele raspunsuri ! o zii frumoasa!

    1. Calciul se aplica acum in perioada cresterii fructelor si pana in perioada intrarii in parga.

    1. Daniela Iorga

      Multumesc pt sfaturi, explicatii, variante de substante folosite.Perii mei, Conference, trec anual printr-unul sau doua episoade de Foc bacterian.Pana acum i-am salvat cu : Aleato, Captadin si Calypso, doua tratamente succesive la buton alb si caderea petalelor.Daca e corect si cum pot alterna cu alte substante, anul acesta ? As mai avea o intrebare: exista vreun tabel cu modul in care sunt compatibile substantele de stropit ? Sau, macar cateva indrumari…Ati pus in articolele dv. sfaturi nepretuite.Primavara frumoasa si muta sanatate !

      1. Buna ziua,
        Pentru focul bacterian o stropire cu Alliete (fosetil de aluminiu), in perioada de inflorit este un prim pas. După căderea petalelor, omologat pentru focul bacterian este Luna Care 71.6 WG. Cu acelaşi produs, veți face o a doua stropire in fenofaza in care fructele sunt de dimensiunea unei alune. Stropirile cu produse cuprice dupa culegerea fructelor si in perioada de repaus vegetativ, ajuta foarte mult in menținerea unei stări de sănătate foarte bune. Ramurile afectate de boala se elimina si se ard. In caz de grindina sau alte probleme care produc leziuni, va recomand ca imediat sa aplicați un produs cupric.

  7. Buna ziua,

    Aplic de circa 1 an champ 77 ciresului din curte care a facut clei din cauza umiditatii ridicate insa fara succes, ba mai mult ,cleiul se extinde de la baza catre ramurile superioare .Ce ma sfatuiti sa fac , este un cires superb ,mare , mi-ar pare nespus de rau sa-l pierd .

    Multumesc ,

  8. Buna ziua,

    Am un cires caruia ii aplic tratament pe baza de cupru de circa 1 an insa fara rezultat ,mai mult decat atat ,cleiul a inceput sa se extinda de la baza catre ramurile superioare .Ce ma sfatuiti va rog sa mai fac ? ce alt tratament sau modalitatea de a aplica un tratament raportat la sezon …

    Multumesc,

    1. Buna ziua,
      Niste fotografii sugestive ar fi de mare ajutor, sa vedem despre ce este vorba. In aceasta perioada cand frunzele incep sa cada se poate face o stropire cu cupru si cam atat. Va recomand ceva pe baza de oxiclorura de cupru. Tot acum ar fi bine, sa vopsiti cu var tulpina pana la insertia sarpantelor, inclusiv respectiva zona. La primavara se va proceda din nou la vopsirea cu var. Apoi va recomand sa efectuati stropirile cu cuprice din prima parte de vegetatie si cele impotriva moniliozei. Va recomand in perioada de inflorit Luna Experience un tratament si dupa cca 14 zile tratamentul repetat. Veti observa diferenta !
      Adresa de mail: agromentor.ro@gmail.com

  9. Buna ziua si La mulți ani sanătoși!! Am nevoie de ajutor, avem o livadă tănăra ( 4 ani) mixta piersic,cais,meri,peri,cires,visin,prun.Toate bolile prezentate de d-ta le-am vazut si la pomii nostrii.Menționez ca am facut stropirile de primavara cu zeama bordeleza, o data si apoi insecticide si fungice dar nu am respectat calendarul cu nr de stropiri am gresit… acum va intreb daca se mai poate face stropirea cu piatra vanata simpla fara amestec de var nu am facut in toamna nici-un tratament ,piersici sunt fff afectati de basicare nu stiu daca se mai pot salva….Am vrea sa incercam acum cu piatra vanata simpla si in primavara sa respectam schemele date de d-vostra poate salvam ceva .Suntem incepatori (amatori) ?

    1. Buna ziua,
      Basicarea frunzelor,pe cat este de pacatoasa, pe atat de usor poate fi tinuta in frau, daca sunt efectuate acele 2-3 stropiri in momentul optim. Mai multe detalii veti gasi in articolul legat de basicarea frunzelor la piersic, pe care-l gasiti pe blog.
      Sulfat de cupru simplu, in aceasta perioada puteti sa folositi, insa va recomand sa nu depasiti 1% concentratie, avand in vedere ca temperatura a fost destul de ridicata, iar mugurii la piersic sunt toate sansele sa nu fie intr-un repaus vegetativ prea puternic.
      O zi frumoasa va doresc !

  10. In aceasta primavara am vazut ca la cires am multe buchete de flori ce urmau sa infloreasca si ca butonul alb este maroniu , a inflorit ce era alb si ce era maro a ramas asa ( sa fi inghetat de la gerul din primavara ) . Se mai poate face ca sa ajut pomul sa treaca peste acest episod ?

    1. Daca floarea si-a schimbat culoarea, din păcate înseamnă ca a fost prea puternic afectata de temperatura scăzută. Din pacate aceste flori brunificate nu își vor mai reveni.
      Puteți sa stimulați măcar ceea ce a rămas viabil cu un biostimulator gen: Atonik Delfan sau Cropmax, pentru ca cireșul sa își revină mai rapid din episodul de frig.

  11. Am stropit ciresele de trei ori …la buton alb, la caderea petalelor si dupa parga….cu insecticid si fungicid……Eram foarte increzator ca mananc cirese fara viermi…din pacate 70% au viermi…..sunt f multe, nu au putregai…dar cu viermi….poate invat din sfaturile dumneavoastra…O zi buna si multumim de sfaturi.

    1. O capcana in cireș, care poate fi utilizata pentru avertizare si una poate doua tratamente in cazuri grave, va poate scăpa odată pentru totdeauna de problemele privind musca cireșului.

  12. Buna ziua,
    nu stiu daca mai este functional acest site dar as dori sa ma invatati ce pot face (pentru anul viitor banuiesc) pentru un cires care acum are foarte multe cirese dar sunt mici, fara carne pe ele si fara gust, in conditiile in care initial acesti ciresi faceau cirese mari si gustoase.

    multumesc!

    1. Buna seara, site-ul este functional. Trimiteti pe adresa de mail mai multe poze cu fructele dumneavoastra, astfel incat sa vedem despre ce este vorba. O seara placuta!

      1. Cristina Chiosa

        Buna ziua!
        Cum pot îngriji cireșii începând cu acesta perioada? Cu ce ar trebui sa i stropesc? Multumesc

        1. Buna ziua,
          In aceasta perioada va recomand doar stropirile cu produse cuprice. Cel mai ieftin si usor de procurat, dar si cu eficacitate buna este sulfatul de cupru, doza de 3% (la 10 l apa, aveti nevoie de 300 g sulfat de cupru). Putin mai scump, insa cu o persistenta mult mai buna si deci cu o perioada de protectie indelungata, puteti aplica oxiclorura de cupru, in doza de minim 3-4 kg/ha.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top