AgroMentorAgroMentorAgroMentorAgroMentor
  • PRIMA PAGINA

Stropirile la cireș: plan complet de tratament-ghid 2022

    Home Pomi fructiferi Stropirile la cireș: plan complet de tratament-ghid 2022

    Stropirile la cireș: plan complet de tratament-ghid 2022

    By admin | Pomi fructiferi | 14 comments | 29 ianuarie, 2021 | 8

    Ciresele sunt probabil, printre cele mai îndrăgite fructe. În perioada de iarnă, consumul fructelor proaspete, se reduce foarte mult. Însă odată cu aparitia cireșelor de mai, consumul explodează. Cel mai probabil, cireșele cunt fructele cele mai îndrăgite de noi toţi. Fiind și foarte perisabile, consumul de cireșe este unul sezonier.

    Perioada de la ieșirea din repausul vegetativ, până la intrarea primele fructe în pârgă este foarte scurtă. În această perioadă, își vor face apariţia dăunători, dar și patogeni deosebit de periculoși. Bineînţeles că ne dorim o livadă în care produţia de cireșe să fie lipsită de atacul produs de viermele cireșului (musca cireșului). Sau al căror creșteri vegetative, să nu fie colonizate de afide negre. În același timp, să ne asigurăm că pe lângă prospeţime și dulceţă, cireșele nu conţin urme de pesticide. Interesul privind conformitatea stropirilor la cireș este unul ridicat. Din acest motiv, stropirile la cireș propuse în această schemă, au ca scop și evitarea acestei situaţii.

    Stropirile la cireș – principalii dăunători ai cireșului

    Voi face o scurtă prezentare ai celor mai importanţi dăunători, pe care-i întâlnim la cireș. Voi puncta doar esenţialul. Mai multe despre dăunători, voi detalia în articole special construite în acest sens. Stropirile efectuate la timp împotriva sunt esenţiale, pentru a ne asigura cantitatea și calitatea producţiei de cireșe.

    Musca cireșului  – viermele cireșului (Rhagoletis cerasi)

    Stropirile la cireș - combaterea viermele la cires

    Foto 1 : musca cireșului ( Rhagoletis cerasi )

    Alături de musca cireșelor (Rhagoletis cerasi), în România mai sunt active și musculiţa cu aripi pătate (Drosophila suzuki), musculiţa mediteraniană a fructelor (Ceratis capitata). Acești dăunători, își depun ouăle în cireșe,  rezultatul fiind fructe cu vierme sau viermi. Ori ce plan privind stropirile la cireș, ar trebuie să includă combaterea acestora. Totuși musca cireșelor (Rhagoletis cerasi) este prezenţa cea mai constantă în livezile noastre. Acesta este motivul pentru care stropirile la cireș se focusează prioritar pe ea.

    Dăunătorul are o singură generaţie pe an. Adulţii apar înspre mijlocul lunii mai, dar zborul poate să se întindă până în luna iulie. După apariţie, în 6-13 zile are loc copulaţia și apoi depunerea ouălor. Temperatura ridicată și lipsa precipitaţiilor grăbesc acest proces.

    Masculul emană un feromon, pentru atragerea femelelor. După copulaţie, femela depune câte un ou într-o cireașă. Poate depune până la 200 ouă. După depunerea ouălor, femela marchează cireașa cu un hormon, astfel încat o altă femelă să nu depuna un alt ou in aceasi cireașă. Doar în cazuri grave, când populaţia de muscă este foarte ridicată, în cireșe femela poate depune două ouă. Larvele complet dezvoltate, vor părăsii fructele și se vor ascunde în sol, unde se vor împupa și vor aștepta primăvara următoare.

    Musca cireșelor nu se deplasează masiv în zone noi, fiind foarte atașată de locul de baștină. Poate face zboruri de 300-400 pentru hrănire și găsire de partener. Distanţe mai mari, pot face doar dacă cireșele din zona, au fost distruse de îngheţ sau alţi factori. Prin urmare, dacă aveţi probleme cu acest dăunător, vina este a dumneavoastră și mai puţin a vecinului, care nu face stropiri.

    Precizare

    Având în vedere perioada în care apare musca cireșului și timpul care se scurge de la apariţie până la fecundare, depunerea ouălor și apariţia larvelor, în mod normal cireșele de mai, cele care se coc primele, scapă de atacul acestui dăunător. Foarte rar, cireșele de mai fac vierme. În schimb, cu cât cireșii sunt mai tardivi, cu atât sunt mai susceptibili atacului produs de musca cireșului, dăunătorul responsabil de apariţia viermelui în cireșe.

    Metode de combatere

    Chiar dacă au viermi, recoltarea tuturor cireșelor, înainte ca larvele să părăsească fructele, va diminua drastic rezerva de dăunător. De foarte mult ori, spre finalul sezonului, pe anumite crengi, în general acolo unde mâna omului nu poate ajunge, rămân cireșe nerecoltate. Acestea pot fi sursă de infecţie!

    Larvele se împupează în sol, așadar arătura de toamnă și primăvară, pot crea premizele distrugerii unui număr mare de larve. Dacă faceţi agricutură BIO, cele două măsuri de mai sus, sunt sfinte!

    Folosirea de capcane

    Foto 2: Capcana pentru musca cireselor (viermele cireselor). Click pentru detalii !

    Tipuri de capcane

    Capcane feromonale.

    Așa cum am specificat mai sus, masculii emit un feromon, pentru atragerea femelelor dornice de copulare. Capcanele feromonale, conţin acest tip de hormon, care atrag femelele în cursă. Un număr redus de femele, înseamnă presiune asupra producţiei de cireșe mult redusă. În funcţie de data în care au apărut primii adulţi, numărul muștelor prinse în capcană, se poate lua în cunoștiinţă de cauză decizia în privinţa oportunităţii intrării cu insecticid în livadă și bineînţeles, perioada optimă.

    Pe piaţă există, sub denumire comercială diferită, capcane feromonale.  Aceste capcane, având în vedere că sunt specifice, atragând doar dăunătorul vizat, poate fi utilizat în controlul dăunătorilor în fermele ecologice.

    Produse:  atraCERAS, Wita trap – musca cireșelor.

    Capcane de tip „atrage si combate”

    Capcane cu atractant

    Capcanele de acest tip sunt niște cutii de plastic, care conţin orificii prin care musca poate pătrunde. În interiorul cutiei există un atractant (nu este atractant feromonal) închis într-o pungă, care atrage musca cireșelor și alte dipterae în capcană. Având în vedere că nu există selectivitate, acest tip de capcană nu poate fi utilizat în fermele ecologice. Punga cu atractant nu se sparge și rămâne intactă în interiorul capcanei !

    Interiorul cutiei (zona de sus, transparentă), este impregnată cu insecticid. Musca cireșelor pătrunde în cutie, iar apoi observând partea transparentă din zona de sus, va dori să iasa. Asemănător muștelor, care se lovesc de fereastră, în încercarea de a ieși afară, musca cireșelor va lovi capacul transparent, impregnat cu insecticid. Deznodământul va fi moartea dăunătorului, indiferent că este mascul sau femelă.

    Produse:  Decis® Trap (foto 2)

    Benzi galbene cu clei

    Acestea sunt simple benzi cu clei, de culoare galbenă. Dăunătorii sunt atrași de culoarea galbenă, iar odată prinși în clei, nu mai au scăpare.

    Produse: Capcana lipicioasa pentru insecte –  galbenă

    Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

    stropirile la cireș - paduchele negru al ciresului

    Foto 3: paduchele negru al cireșului – Myzus cerasi

    Dăunătorul poate fi găsit pe cireș și vișin, dar și pe mai multe specii de buruieni. Iernează totuși sub formă de ou, pe speciile lemnoase principale pe care le parazitează (cireșul, vișinul).  Prin urmare, stropirile la cireș efectuate în perioada de repaus vegetativ sau imediat după intrarea în vegetaţie, sunt foarte importante.

    Asemenea probleme apar de cele mai multe ori în grădinile oamenilor, care nu efectuează stropiri preventive cu insecticid. Nu de puţine ori lipsa stropirilor, se datorează dorinţei de a produce fructe neatinse de pesticide.

    La început, atacul acestui dăunător este firav. Însă odată cu trecerea timpului, coloniile de păduchele negru al cireșului ajung să acapareze majoritatea vârfurilor de creștere a cireșului. De abicei activitatea maximă a dăunătorului are loc în exact în perioada în care fructele sunt în pârgă. Oamenii sunt atunci în impas, dacă să facă sau nu tratament cu insecticid. Temerea cea mai mare ar fi legată de posibilele reziduri de pesticide, care pot să rămână pe fructe.

    Ciclul biologic

    Prima generaţie de afide, apare odată cu perioada de dezmugurit. Aceste prime generaţi au posibilitatea biologică de a naște pui vi, fără să fie nevoie de activitate sexuală, sau ca femelele să depună ouă. Până în luna mai – iunie, circa 3-5 generaţii de afide pot să succeadă, în cireșii netrataţi. Afidele se hrănesc în zona vârfurilor de creștere. Zona respectivă este proaspătă, nelemnificată și puternic inundată cu nutrienţi. Afidelor le va fi ușor să înţepe și să sugă sucul celular, bogat în zaharuri.

    Când atacul este foarte puternic, vârfurile lăstarilor se răsucesc și încep să semene cu niște buchete. Zona afectată  va fi  lipicioasă, din cauza excrementelor produse de afide. Pe urmale lăsate de afide, foarte ușor se pot instala alte boli, cum ar fi Fumagina. Prin urmare, frunzele afectate nu doar că vor fi lipicioase, dar se vor și înnegrii.  Lăstarii vor stagna în creștere. Această ultimă perioadă, de cele mai multe ori, corespunde exact perioadei în care cireșele de mai sunt în pârgă sau bune de cules.

    Spre finalul lunii mai, începutul lui iunie, vor apărea formele aripate, care vor părăsii cireșii și vor parazita mai multe specii de buruieni.  Spre toamnă însă,  se vor reîntoarce în livezi și vor depune ouă de rezistenţă pe crengile cireșilor sau vișinilor. Distrugerea buruienilor gazdă a acestor afide în perioada de vară, ar fi o bună metodă de control a populaţiei din proximitatea livezilor noastre.

    Foto: click detalii !

    Stropirile la cireș -principalele boli ale ciresului

    Monilioza

    Foto 4: putregaiul fructelor produs de Monilinia spp.

    Cele mai răspândite specii de Monilinia sunt: Monilinia laxa, Monilinia fructigena, Monilinia fructicola. Monilioza atacă atât partea de schelet, ramurile de rod, cât și fructele. Simptomele caracteristice fiecărei specii de Monilinia, sunt destul de greu de distins una de cealaltă. De foarte multe ori, doar o analiză de laborator, poate oferi informaţia 100% sigură cu privire la specia prezentă. Monilioza atacă sâmburoasele și nu numai, iar asta este o altă mare problemă.

    Surse ale infecţiilor pot fi fructele, care rămân mumificate în pomii fructiferi, dar si ramurile în care monilioza este perenizată.  Patogenul poate supravieţui pe ramuri, dar și în rănile provocate deja de boală pe tulpinii sau  ramuri. Primăvara, conidiile (spori care asigură înmulţirea asexuată) și ascosporii (spori care asigură înmulţirea sexuată), sunt preluaţi de vânt, păsări, stropi de apă, foarfeca celui care efectuează tăierile și sunt purtaţi de la un pom fructifer la altul. Rănile de ori ce fel, sunt porţi de intrare pentru monilioză.

    Florile, mai precis tubul polinic, rănile cauzate de căderea petalelor, sunt zone prin care poate avea loc infecţia cu monilinia încă din primăvară. În cazul fructelor, înţepătura provocată de musca cireșelor sau a altor insecte, poate duce la infecţia cu monilioză. Ploile ambundente din perioada în care cireșele sunt în pârgă sau coapte, pot duce la crăparea fructelor. Bineînţeles că monilioza imediat se va aseza în rănile apărute și pe sucul dulce, care s-a scurs pe fructele sănătoase contaminându-le și pe acestea. În cazul fructelor coapte, monilioza se poate extinde foarte rapid.

    Apariţia cleiului pe ramuri sau tulpină

    Din punct de vedere chimic, cleiul pe care-l observăm la cireș, prun, piersic, etc., este alcătuit, în proporţie de peste 90%, din polizaharide. Pe lângă polizaharide, cleiul mai conţine rășini, proteine, dar și minerale ca fier, cupru, mangan, zinc. Scurgeri de clei au loc preponderent la sâmburoase. Rășinile și cleiul fac parte din mecanismul de apărare a pomilor fructiferi la apariţia unui stres.

    Cauzele aparitiei de clei pe tulpina sau ramuri

    1. Rănirea tulpinii și a scheletului pomilor fructiferi (lucrări în livadă, rosături, grindină). Tăierile din primăvară, mai ales dacă ramurile au un diametru mai mare de 2 cm, iar rana nu este protejată sunt o altă cauză;
    2. Monilioza;
    3. Cancerul provocat de diverse bacterii sau ciuperci!
    4. Cantitate de apă prea ridicată;
    5. Fertilizare prea ridicată cu azot; stresul provocat de pesticide, pH impropriu;
    6. Ingheţurile târzii din primăvară;

    În acest articol am vorbit puţin mai pe larg despre apariţia cleiului la pomii fructiferi.

    Cleiul la sâmburoase – cauza principală a fenomenului

    De cele mai multe ori, atunci când apare clei pe tulpină sau șarpante, se crede că de vină este monilioza. Monilioza atacă însă în general ramurile foarte tinere, mai ales cele de un an. Apariţia cleiului în foarte multe puncte de pe ramuri sau chiar tulpină de foarte multe ori sunt simptome de cancer, provocat de bacterii sau ciuperci. Asta mai ales dacă situaţia trenează timp îndelungat, poate chiar ani de zile.

    Atunci cand avem condiţii de umiditate ridicată, cancerul începe să acţioneze, consecinţa este apariţia cleiului. Apoi survin zile de soare, condiţii prielnice pomilor, iar  acestia începe să câștige lupta, nu si batalia. Toată această luptă de care pe care, poate să dureze foarte mulţi ani. Stropirile cu produse care conţin cupru, sunt cele care pot aduce un avantaj pentru pomii fructiferi.

    Antracnoza cireșului  (pătarea roșie a frunzelor de cireș)

    Boala este cauzată de ciuperca  BLUMERIELLA JAAPI (SIN. COCCOMYCES HIEMALIS).  Primele simptome ale acestei boli sunt niște pete violacee, care apar pe frunze. Numărul acestora crește, iar în mijlocul petelor pot să apară mici perforaţii. Frunzele se îngălbenesc și cad vremelnic.  În mijlocul verii ne putem trezii, că cireșul nu prea mai are foliaj.

    Consecinţa pierderii rapide a foliajului ar fi maturarea insuficientă a ramurilor anuale. Formaţiunile de rod pentru anul viitor, vor fi negativ afectate. Cireșii vor fi devitalizaţi, susceptibili îngheţului și infecţiei cu boli grave. Dacă situaţia se repetă mai mulţi ani la rând, vom putea pierde definitiv livada.

    Patogenul nu atacă frunzele aflate în procesul de creștere, ci doar frunzele gata ajunse la maturitate. Din acest motiv, boala este prezenta în perioada de vară. Ciuperca iernează pe foliajul căzut pe jos sau pe ramurile pomilor fructiferi. Strângerea frunzelor din livadă si distrugerea lor este esenţială. Stropirile cuprice din perioada de repaus sau de la începutul intrării in vegetaţie, pot reduce substanţial din cantitatea de fructificaţii din livadă.

    Ciuperca se activează în luna mai-iunie, când cireșii sunt plini de frunze ajunse la maturitate. Fructificaţiile ajung pe foliaj și produc infecţii. Temperatura  și umiditatea ridicată sunt factori, care favorizează infecţiile.

    Stropirile la cireș: repaus vegetativ

    După efectuarea tăierilor în uscat, se va efectua o stropire cu sulfat de cupru. Rănile mai mari de 1.5-2 cm vor fi protejate cu mastic și cupru. Vă sugerez însă pe cât se poate, să învăţaţi ca la cireș să efectuaţi tăierile în verde, iar în uscat să efectuaţi doar mici retușări. În perioada de vară, când se fac tăierile în verde, cireșul reacţionează mult mai favorabil la tăieri. Vindecarea rănilor se va face mai rapid. Energia acumulată în această perioadă va fi împinsă spre ramurile rămase, vitalizând și stimulând o mai bună fructificare.

    Patogeni ţintă: fructificaţiile patogenilor adăpostiţi pe crengile sau tulpina cireșilor, inclusiv bacterii sau ciuperci responsabile pentru aparitia de cancere pe tulpina si ramuri.

    Produse pe baza de sulfat de cupru:  SULFAT DE CUPRU PENTAHIDRAT TIP MIF, sulfat de cupru;

    Produse pe bază de polisulfură de calciu: Polisulf tip MIF –  autorizat pentru agricultura ecologica

    Polisulfura de calciu are un foarte bun efect antifungic, iar datorită sulfului este si un bun acaricid. Pe langă toate acestea, zeama sulfocalcică actionează și ca  insecticid.  Produsul are un puternic efect caustic, având astfel capacitatea de a reduce drastic rezerva de ouă, larve hibernante sau chiar adulţi.

    Între stropirea cu polisulfură de calciu și stropirile cu ulei horticol, trebuie să treacă minim 30 zile. Foarte mare atenţie la protecţia muncii!

    Stropirile la cireș: dezmugurit – buton verde

    Stropirile la cireș: dezmugurit – buton verde

    Foto 5: Fenofaza „buton verde”

    În această fenofază, se pot efetua stropiri preventive cu produse, care conţin cupru.  Scopul acestei stropiri este de a distruge sporii de rezistenţă transportaţi de vânt pe ramuri și muguri. De asemenea cuprul va ajuta la dezinfectarea si cicatrizarea eventualelor răni de pe tupină și ramuri.

    Patogeni ţintă: bacterii și fungi responsabili pentru producerea cancerului, ciuruirea micotică, monilioză

    Fungicide recomandate în fenofaza
    „dezmugurit – buton verde”

    Tabel 1

    Produs comercial Patogenul ţintă Substanţa activă
    ALCUPRAL® 50 PU Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi) hidroxid de cupru
    Coprantol Duo Monilioza (Monilinia spp.);

    Ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmia carpophila)

    Mături de vrăjitoare (Taphrina cerasi)

    oxiclorura de cupru + hidroxid de cupru

     

    Cuproxat Flowable Monilioza (Monilinia spp.) cupru din sulfat de cupru tribazic
    FLOWBRIX® Ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmia carpophila) oxiclorură de cupru
    • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

    Dăunători ţintă:  rezerva biologică de dăunători (inclusiv cea de păduchele negru al cireșului)

    Uleiul horticol aplicat în această perioadă, va reduce foarte mult din rezerva de dăunători.

    Ulei horticol recomandat in perioada
    „dezmugurit” – „buton verde”

    Tabel 2

    Produs comercial Substanta activa Observatii
    Ovipron® Top ulei parafinic Omologat BIO
    Yagos ulei parafinic Omologat BIO
    Ulei Horticol PARAFIN TOP-OIL ulei parafinic
    Estiuoil Ulei parafinic
    • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

    Stropirile la cireș: buton alb

     

    Stropirile la cireș: buton alb

    Foto 6: fenofaza „buton alb”

    Ar fi ideal să faceţi această stropire, în perioada în care bobocii sunt în fenofaza din imaginea de mai sus.

    Patogeni ţintă: monilioza (Monilinia spp.), ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila);

    Având în vedere că presiunea de infecţie este foarte ridicată în această perioadă, vă recomand să efectuaţi o combinaţie de produse fungice, în care să avem prezentă atât partea de sistemie, cât și cea de contact. Ne vom asigura un plus de protecţie într-o perioadă foarte susceptibilă infecţiei cu patogeni periculoși.

    Fungicide recomandate în fenofaza
    „buton alb”

    Tabel 3

    Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
    Folicur® Solo 250 EW Monilioza (Monilinia spp.) sistemic preventiv, curativ

     

    ORIUS 25 EW Monilioza (Monilinia spp.) sistemic preventiv, curativ
    Teldor® 500 SC

    (click detalii)

    Monilioza (Monilinia spp.) Contact,

    sistemic

    preventiv

     

    Switch 62,5WG Monilioză (Monilinia spp.) sistemic preventiv, curativ
     

    Score 250 EC

    Monilioză (Monilinia spp.)

    Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

     

    sistemic

     

    preventiv, curativ

    Luna® Experience 400 SC

     

    Monilioză (Monilinia spp.) sistemic Preventiv, curativ
    Signum®

     

    Monilioză (Monilinia spp.) Sistemic local Preventiv

     

    DODIFUN® SC

     

    Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi) Sistemic local Preventiv, curativ

     

    SYREX® STAR

     

    Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi) Sistemic local Preventiv

     

     

    Merpan 80 WP

    Monilioză (Monilinia spp.)

    Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

     

    contact

     

    Preventiv

     

    • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

    Dăunători ţintă: păduchele negru al cireșului, molia bobocilor,  insecte defoliatoare, insecte minatoare

    Vă recomand o stropire cu insecticid în această fenofază. Urmează perioada înfloritului în care livezile sunt în proprietatea polenizatorilor (albinelor), iar stropirile cu insecticid sunt interzise. O stropire cu insecticid în fenofaza de buton alb cu siguranţă va proteja livada, până după căderea petalelor.

    Insecticide recomandate în fenofaza
    „buton alb”

    Tabel 4

    Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Observatii
    AVAUNT® 150 EC

     

    Molia pieliţei fructelor (Adoxophyxes orana)

    Molia bobocilor (Archips spp.)

    contact  
    VANTEX® 60

    CS/ NEXIDE® 60 CS

    Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

    Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

    contact  
    EXIREL®

    (click detalii)

     

    diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

    Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

    Musculiţa cu aripi pătate (Drosophila suzukii );

     

    sistemic

     
    Teppeki Păduchele verde al piersicului ( Myzus persicae)

    Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

    Sistemic  
    • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

    Atenţie la albine, stropiţi  în fenofaza de buton alb, înainte ca primele flori să se deschidă!

    Stropirile la cireș: înflorire – căderea petalelor

    Foto 7: Simptom al moniliozei florilor  la visin

    Presiunea de infecţie cu monilioză în această perioadă este foarte ridicată. Florile sunt una din principalele porţi prin care patogenul poate pătrunde în organismul vegetal. Ramurile de rod în principal se îmbolnăvesc de monilioză în această perioadă. Se poate observa în fotografia de mai sus, că în mijlocul perioadei de înflorit deja boala se manifestă. Din acest motiv stropirile din fenofazele anterioare sunt atât de importante.

    Fungicide recomandate în
    perioada înfloritului

    Tabel 5

    Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
    Folicur® Solo 250 EW Monilioza (Monilinia spp.) sistemic preventiv, curativ

     

    ORIUS 25 EW Monilioza (Monilinia spp.) sistemic preventiv, curativ
    Teldor® 500 SC

    (click detalii)

    Monilioza (Monilinia spp.) Contact,

    sistemic

    preventiv

     

    Switch 62,5WG Monilioză (Monilinia spp.) sistemic preventiv, curativ
     

    Score 250 EC

    Monilioză (Monilinia spp.)

    Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

     

    sistemic

     

    preventiv, curativ

    Luna® Experience 400 SC

     

    Monilioză (Monilinia spp.) sistemic Preventiv, curativ
    Signum®

     

    Monilioză (Monilinia spp.) Sistemic Preventiv

     

    SYREX® STAR

     

    Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi) Sistemic Preventiv

     

    PROLECTUS Monilioză (Monilinia spp.) sistemic Preventiv, curativ
     

    Merpan 80 WP

    Monilioză (Monilinia spp.)

    Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

     

    contact

     

    Preventiv

     

    • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

    Stropirile la cireș: desprinderea caliciului florilor – fructe vizibile

    Stropirile la cireș - desprinderea caliciului florilor

    Foto 8: desprinderea caliciului florilor

    Patogeni ţintă: monilioza (Monilinia spp.), ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila), antracnoza ( Coccomyces hiemalis);

    În această fenofază foliajul cireșilor este foarte bine dezvoltat. Patogenii care provoacă ciuruirea micotică a frunzelor, dar mai ales cei care duc la îmbolnăvirea cireșilor  de antracnoză sunt foarte activi în această perioadă. Bineînţeles că riscul îmbolnăvirii cu monilioză încă este ridicat.

    Fungicide recomandate în fenofaza
    „desprinderea caliciului florilor”

    Tabel 6

    Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
    Folicur® Solo 250 EW Monilioza (Monilinia spp.) sistemic preventiv, curativ
    ORIUS 25 EW Monilioza (Monilinia spp.) sistemic preventiv, curativ
     

    Score 250 EC

    Monilioză (Monilinia spp.)

    Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

    sistemic  

    preventiv, curativ

     

    Merpan 80 WP

    Monilioză (Monilinia spp.)

    Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

    contact Preventiv
    Luna® Experience 400 SC

     

    Monilioză (Monilinia spp.)

     

    sistemic Preventiv, curativ
    Signum®

     

    Monilioză (Monilinia spp.) Sistemic local Preventiv
    DODIFUN® SC

     

    Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi) Sistemic local Preventiv, curativ

     

    SYREX® STAR

     

    Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi) Sistemic local Preventiv
    PROLECTUS Monilioză (Monilinia spp.) sistemic Preventiv, curativ
    • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

    Dăunători ţintă: păduchele negru al cireșului,  insecte defoliatoare, insecte minatoare

    Dintre dăunători, cel mai mult poate să producă probleme păduchele negru al cireșului, însă zonal se pot manifesta puternic și defoliatorii.

    Insecticide recomandate în fenofaza
    „desprinderea caliciului florilor”

    Tabel 4

    Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Observatii
    Movento® 100 SC

    (click detalii)

     

    Păduchele de San  Jose (Quadraspidiosus perniciosus)

    Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

     

    Sistemic

     
    EXIREL® 

    (click detalii)

     

    diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

    Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

    Musculiţa cu aripi pătate (Drosophila suzukii );

     

    sistemic

     
    AVAUNT® 150 EC

     

    Molia pieliţei fructelor (Adoxophyxes orana)

    Molia bobocilor (Archips spp.)

    contact  
    VANTEX® 60

    CS/ NEXIDE® 60 CS

    Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

    Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

    Contact  
    Afinto Păduchele verde al piersicului (Myzus persicae)

    Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

    sistemic  
    Teppeki Păduchele verde al piersicului ( Myzus persicae)

    Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

    Sistemic  
    • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

    Stropirile la cireș: creșterea fructelor

    Foto 9: cresterea fructelor

    De la apariţia fructelor de sub caliciul floral, până în perioada în care cireșele intră în pârgă, în funcţie de timpurietatea cireșului, poate să treacă o anumită perioadă de timp. Diferenţa în număr de zile poate să fie foarte mare între un cireș de mai și un alt soi care are perioada de coacere spre sfârsitul lui iunie. În funcţie de timpurietatea cireșului, în această fenofază pot să se efectueze mai multe stropiri. În general după perioade cu umiditate ridicată și temperatură sub 27-28°C, se intervine cu fungicid.

    În cazul în care se fac mai multe stropiri, va recomand alternarea produselor. Se va evita apariţia rezistenţei patogenilor sau insectelor la pesticide. Foarte mare atentie in privinta atracnozei!

    Fungicide recomandate în fenofaza
    „cresterea fructelor”

    Tabel 5

    Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
     

    Score 250 EC

    Monilioză (Monilinia spp.)

    Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

    sistemic preventiv, curativ
    Luna® Experience 400 SC

     

    Monilioză (Monilinia spp.) sistemic Preventiv, curativ
    Signum®

     

    Monilioză (Monilinia spp.) Sistemic Preventiv

    Pe toata durata

    SYREX® STAR

     

    Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi) Sistemic Preventiv

     

    • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

    Dăunători ţintă: păduchele negru al cireșului, insecte defoliatoare, insecte minatoare

    Păduchele negru al cireșului poate să fie în continuare o problemă. Pot să își facă prezenţa și defoliatori. Spre jumătatea lunii mai vor începe să își facă prezenţa musca cieșului. Ar fi bine să amplasaţi o capcană Decis Trap. De foarte multe ori prezenţa unei asemenea capcane este suficientă, pentru un control foarte bun al dăunătorului. Pentru combaterea chimică însă, vom aștepta fenofaza umatoare.

    Insecticide recomandate în fenofaza
    „cresterea fructelor”

    Tabel 6

    Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Observatii
    Movento® 100 SC

    (click detalii)

     

    Păduchele de San  Jose (Quadraspidiosus perniciosus)

    Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

    Sistemic  
    EXIREL®

     

    diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

    Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

    Musculiţa cu aripi pătate (Drosophila suzukii );

     

    sistemic

     
    AVAUNT® 150 EC

     

    Molia pieliţei fructelor (Adoxophyxes orana)

    Molia bobocilor (Archips spp.)

    contact  
    VANTEX® 60

    CS/ NEXIDE® 60 CS

    Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

    Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

    Contact  
    Karate Zeon Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi); contact  
    • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

    Fertilizanti foliari: Calciul este de un real folos sa avem o productie superioara calitativ. Acest element ajuta la intarirea peretelui celular si intra in componenta mai multor pigmenti. Ciresele sunt fructe perisabile. Calciul ajuta la o mai buna pastrare a fructelor.

    Miscarea calciului in interiorul plantei, se face foarte incet. In perioade de seceta sau din contra, ploi ambudente, chiar daca in sol avem calciu suficient, acesta nu va putea fi preluat si distribuit corect in planta. Fertilizarea foliara, va aproviziona uniform cu calciu intreaga planta. In caz de ploi abundente, fructele vor fi mai tolerante la crapare si implicit, mai putin susceptibile la putregaiuri.

    Stropirile la cireș: intrarea în pârgă

    Foto 10: Schimbarea culorii cireselor din verde in galbui este momentul in care musca cireselor, care este responsabila pentru aparitia viermelui in cirese, începe să își depună ouăle în fructe!

    Intrarea în pârgă, înseamnă foarte mare atenţie cu privire la următoarele:

    1. Musca cireșelor ( responsabilă pentru apariţia viermelui în cireșe);
    2. Putregaiul fructelor (mai ales dacă survin în această perioadă ploi);
    3. Timpul de pauză (perioada de timp care trebuie să treacă de la aplicarea pesticidelor, până când fructele pot fi culese).

    Patogeni ţintă: monilioza (Monilinia spp.), ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila), antracnoza (Coccomyces hiemalis);

     

    Fungicide recomandate în fenofaza
    „intrarea fructelor în pârgă”

    Tabel 7

    Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
    Teldor® 500 SC

    (click detalii)

    Monilioza (Monilinia spp.) Contact și local sistemic preventiv

    Buton alb si scuturare petale apoi la coacere

    Switch 62,5WG Monilioză (Monilinia spp.) sistemic preventiv, curativ
    Signum®

     

    Monilioză (Monilinia spp.) Sistemic local Preventiv

    Pe toata durata

    PROLECTUS Monilioză (Monilinia spp.)

     

    sistemic Preventiv, curativ

    Buton-fructe coapte

    • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

      Foto: click detalii !

    Timp de pauză
    1. Teldor® 500 SC – tipm de pauza 7 zile;
    2. Switch 62,5WG – timp de pauza 7 zile;
    3. Signum® –   timp de pauza 7 zile;
    4. Prolectus – timp de pauză 1 zi;

    Dăunători ţintă: musca cireselor (responsabila pentru viermele din cirese), molia pielitei fructelor;

    Insecticide recomandate în fenofaza
    „intrarea fructelor în pârgă”

    Tabel 8

    Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Timp de pauză
    EXIREL®

     

    diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

    Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

    Musculiţa cu aripi pătate (Drosophila suzukii );

     

    sistemic

     
    VANTEX® 60

    CS/ NEXIDE® 60 CS

    Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

    Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

    Contact  
    Karate Zeon Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi); contact  
    Laser™ 240 SC Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi); contact BIO

     

    Stropirile la cireș: dupa recoltat

    În cazul în care există pericolul unui patogen sau dăunător, se poate utiliza una din soluţiile descrise în fenofaza „creșterea fructelor”.

    Stropirile la cireș: după căderea frunzelor

    Este momentul in care putem sa revenim cu produse pe baza de cupru. Acesta va ajuta la o mai buna maturare a lemnului si la distrugerea rezervei de patogeni. In aceasta perioada, va recomand oxiclorura de cupru, pentru ca are o perioada de actiune mai lunga.

    Fungicide pe bază de cupru: Alcupral 50 WP ( hidroxid de cupru), Coprantol® Duo (hidoxid de cupru+oxiclorură de cupru), Flowbrix (oxiclorură de cupru)

    In incheiere, nu pot decat sa va urez, sa aveti parte de recolte profitabile, iar daca informatiile v-au fost utile poate primesc si o invitatie pentru degustarea acestor fructe! 🙂 

    Alte articole

    • Etapele parcurse de uree pana la absorbtia facuta de planteEtapele parcurse de uree pana la absorbtia facuta de plante
    • Fuzarioza spicelor de grau – totul despre boala, solutii tehnologice optimeFuzarioza spicelor de grau – totul despre boala, solutii tehnologice optime
    • Acarianul galicol (ruginii) la păr (Epitrimerus pyri) – metode de combatereAcarianul galicol (ruginii) la păr (Epitrimerus pyri) – metode de combatere
    • Făinarea grâului – simptome și modalităţi eficiente de controlFăinarea grâului – simptome și modalităţi eficiente de control
    • Musculiţa albă de seră – combatere conventionala și BIOMusculiţa albă de seră – combatere conventionala și BIO
    cires, monilioza la cires, musca ciresului, stropiri la cires

    14 comments

    • Daniela Stan Răspunde 16 februarie 2021 at 15:05

      Mulțumim pt aceste articole care ne ajuta sa luptam cu bolile și dăunătorii din livezi și grădini. Pentru viitor am vrea și informații pt combaterea nezarei viridula. In lupta asta poate ar trebui sa se implice foruri naționale sau chiar europene. Nu știu, zic . Poate aude cineva.

    • Pandele Viorel Răspunde 24 mai 2021 at 5:42

      Multumim pentru sfaturile foarte utile.Daca aveti drum prin C de Arges ,va invit cu drag si la cirese.

      • admin Răspunde 31 mai 2021 at 9:09

        Cu placere, daca eram mai aproape veneam sigur !

    • Sorin MIRON Răspunde 16 octombrie 2021 at 5:09

      De departe cele mai coerente, cursive si documentate articole din zona de interes a amatorilor si nu numai …care iau decizii in cunostinta de cauza. Nici nu stiti cat de mult ma ajuta in sistematizarea informatiilor detinute…si in conexarea acestora….Respect pentru acest nobil demers!!!

    • Ramona Răspunde 25 octombrie 2021 at 9:25

      Va multumesc pentru informatiile pretioase! Citind articolul am recunoscut o parte din boli/daunatori cu care s-au confruntat cei doi ciresi din gradina noastra!

    • Oana Răspunde 19 noiembrie 2021 at 6:11

      Acesta este un plan de tratament pentru o recolta BIO ?

      • admin Răspunde 19 noiembrie 2021 at 18:23

        Daca preluati din schema doar produsele cu omologare pentru agricultura ecologica, atunci raspunsul este DA. In perioada urmatoare insa voi face articole separate, dedicate exclusiv culturii BIO, astfel incat lucrurile sa fie foarte clare.

    • Alexandru Smintina Răspunde 19 noiembrie 2021 at 17:11

      felicitari d-le „DOCTOR”
      nu stiu daca chiar sunteti doctor in protectia plantelor(si inruditele) dar din punct de vedere a ceea ce transmiteti, felicitari, meritati cu prisosinta acest titlu.
      va voi urmari si voi respecta schemele de tratament asa cum sunt transmise.
      si o intrebare?
      dupa un atac puternic de monilioza la prun – soiul d’Agen – cate tratamente cuprice sau cu zeama sulfocalcica trebuie efectuate in perioada de repaus vegetativ si la pornirea in vegetatie?
      nu am ramas cu 10% din productia anului trecut si ramuri intregi sunt cu resturi de fructe lipite de coaja(scoarta)
      cu respect.

      • admin Răspunde 19 noiembrie 2021 at 18:17

        Va multumesc pentru apreciere. Titlul de doctor in agricultura l-am primit pentru studiul ereditatii rezistentei la incoltirea in spic la graul de toamna. Pomicultura este doar o alta pasiune.
        In primul rand va trebui in primavara sa toaletati foarte bine livada, astfel incat lemnul puternic afectat sa fie indepartat, iar fructele mumificate sa fie eliminate din pomii fructiferi. Ca si solutie acum in perioada de repaus, zeama zulfocalcica ar fi o varianta foarte buna, insa destul de scumpa. Cu sulfat de cupru (3% concentratie), administrat dupa toaletarea livezii, pomii fructiferi ar fi igienizati destul de bine, la un pret mult mai mic.
        In faza de buton verde va recomand o stropire cu un produs care contine oxiclorura de cupru. Pentru primaverile reci si umede ar fi o solutie mult mai buna decat hidroxidul de cupru. Oricum, cand vorbim de preventie, oxiclorura este prima pe lista, iar cand vorbim de stropire curativa, atunci hidroxidul de cupru ar fi varianta perfecta.

        Mai departe, in perioada de inflorit si dupa caderea petalelor trebuie avut grija, pentru ca atunci au loc acele infectii, care provoaca uscarea ramurilor de 1 an. Probabil ati intalnit situatia, cand in perioada infloritului sau imediat dupa, in livada sa observati ramurele vestejite. Unele dintre ele chiar pline cu flori.
        Schema de tratament sa nu o luati ad litteram! Puneti-o in oglinda cu conditiile meteo, cu factorii care ar putea favoriza aparitia de infectii (umiditate ridicata, temperatura in jur de 20 grade celsius).
        Ganditi-va la anul care a trecut! Unde ati gresit, cand considerati ca ati pierdut lupta cu patogenul, iar in acest an sa nu mai faceti aceasi greseala!

    • Piroska SIMON Răspunde 2 februarie 2022 at 17:15

      multumim pentru sfaturile bune ca avem mare nevoie am o intrebare care sint bio? m ar interesa daca sinteti amabil sa imi mentionati toate tratamentele bio fara pesticide pe care le putem folosi inca din perioada de repaus pana la fructe . multumesc pentru eventualele raspunsuri ! o zii frumoasa!

      • admin Răspunde 4 februarie 2022 at 8:03

        In articol, acolo unde este cazul, voi mentiona faptul ca produsul are omologare si pentru BIO.

    • Cătălin Răspunde 30 aprilie 2022 at 18:31

      Bună seara, care este momentul în care se aplică calciul pentru prevenirea craparii cireșelor?

      • admin Răspunde 1 mai 2022 at 19:33

        Calciul se aplica acum in perioada cresterii fructelor si pana in perioada intrarii in parga.

    • Dumitru Croicea Răspunde 16 iunie 2022 at 12:54

      Super articolul
      Vă mulțumesc pentru recomandările făcute .

    Leave a Comment

    Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Cele mai populare articole

    • Piatra vanata în perioada de repaus vegetativ, doză, atenţionări, importanţa
    • Psylla mali Schemă de tratament la măr – ediţia 2022
    • Stropirile la prun – plan complet de tratament in 2022
    • Stropirile cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ – beneficii, doze
    • Basicarea frunzelor – Taphrina deformans, plan complet de tratament
    • Viermi sarma – factori de risc, metode prin care pot fi ţinuţi sub control
    • Stropirile la cireș: plan complet de tratament-ghid 2022
    • Cuprul în perioada de repaus vegetativ – eficientizarea acestei stropiri
    • Gandacul paros (Epicometis hirta) – punctele slabe și forte
    • Viespea lăstarilor de măr și par ( Janus compressus ) – simptome, plan complet de tratament

    Arhive

    • mai 2022
    • aprilie 2022
    • martie 2022
    • ianuarie 2022
    • decembrie 2021
    • mai 2021
    • aprilie 2021
    • ianuarie 2021
    • aprilie 2020
    • februarie 2020
    • ianuarie 2020
    • noiembrie 2018
    • octombrie 2018
    • septembrie 2018
    • martie 2018
    • februarie 2018
    • ianuarie 2018
    • decembrie 2017
    • noiembrie 2017
    • martie 2017
    • ianuarie 2017
    • februarie 2016

    Categorii

    • Cereale paioase
    • Fără categorie
    • Ingrasaminte
    • Pomi fructiferi
    • Porumb
    • Rapita
    Copyright 2021 AgroMentor.ro | Toare drepturile rezervate.
    • Prima pagina
    AgroMentor