cirese coapte

Stropirile la cireș: plan complet de tratament-ghid 2023

Cireșele sunt probabil, printre cele mai îndrăgite fructe. În perioada de iarnă, consumul fructelor proaspete, se reduce foarte mult. Însă odată cu aparitia cireșelor de mai, consumul explodează. Cel mai probabil, cireșele cunt fructele cele mai îndrăgite de noi toţi. Fiind și foarte perisabile, consumul de cireșe este unul sezonier.

Perioada de la ieșirea din repausul vegetativ, până la intrarea primele fructe în pârgă este foarte scurtă. În această perioadă, își vor face apariţia dăunători, dar și patogeni deosebit de periculoși. Bineînţeles că ne dorim o livadă în care produţia de cireșe să fie lipsită de atacul produs de viermele cireșului (musca cireșului). Sau al căror creșteri vegetative, să nu fie colonizate de afide negre. În același timp, să ne asigurăm că pe lângă prospeţime și dulceţă, cireșele nu conţin urme de pesticide. Interesul privind conformitatea stropirilor la cireș este unul ridicat. Din acest motiv, stropirile la cireș propuse în această schemă, au ca scop și evitarea acestei situaţii.

Stropirile la cireș – principalii dăunători ai cireșului

Voi face o scurtă prezentare ai celor mai importanţi dăunători, pe care-i întâlnim la cireș. Voi puncta doar esenţialul. Mai multe despre dăunători, voi detalia în articole special construite în acest sens. Stropirile efectuate la timp împotriva sunt esenţiale, pentru a ne asigura cantitatea și calitatea producţiei de cireșe.

Musca cireșului  – viermele cireșului (Rhagoletis cerasi)

Stropirile la cireș - combaterea viermele la cires
Foto 1 : musca cireșului ( Rhagoletis cerasi )

Alături de musca cireșelor (Rhagoletis cerasi), în România mai sunt active și musculiţa cu aripi pătate (Drosophila suzuki), musculiţa mediteraniană a fructelor (Ceratis capitata). Acești dăunători, își depun ouăle în cireșe,  rezultatul fiind fructe cu vierme sau viermi. Ori ce plan privind stropirile la cireș, ar trebuie să includă combaterea acestora. Totuși musca cireșelor (Rhagoletis cerasi) este prezenţa cea mai constantă în livezile noastre. Acesta este motivul pentru care stropirile la cireș se focusează prioritar pe ea.

Dăunătorul are o singură generaţie pe an. Adulţii apar înspre mijlocul lunii mai, dar zborul poate să se întindă până în luna iulie. După apariţie, în 6-13 zile are loc copulaţia și apoi depunerea ouălor. Temperatura ridicată și lipsa precipitaţiilor grăbesc acest proces.

Masculul emană un feromon, pentru atragerea femelelor. După copulaţie, femela depune câte un ou într-o cireașă. Poate depune până la 200 ouă. După depunerea ouălor, femela marchează cireașa cu un hormon, astfel încat o altă femelă să nu depuna un alt ou in aceasi cireașă. Doar în cazuri grave, când populaţia de muscă este foarte ridicată, în cireșe femela poate depune două ouă. Larvele complet dezvoltate, vor părăsii fructele și se vor ascunde în sol, unde se vor împupa și vor aștepta primăvara următoare.

Musca cireșelor nu se deplasează masiv în zone noi, fiind foarte atașată de locul de baștină. Poate face zboruri de 300-400 pentru hrănire și găsire de partener. Distanţe mai mari, pot face doar dacă cireșele din zona, au fost distruse de îngheţ sau alţi factori. Prin urmare, dacă aveţi probleme cu acest dăunător, vina este a dumneavoastră și mai puţin a vecinului, care nu face stropiri.

Precizare

Având în vedere perioada în care apare musca cireșului și timpul care se scurge de la apariţie până la fecundare, depunerea ouălor și apariţia larvelor, în mod normal cireșele de mai, cele care se coc primele, scapă de atacul acestui dăunător. Foarte rar, cireșele de mai fac vierme. În schimb, cu cât cireșii sunt mai tardivi, cu atât sunt mai susceptibili atacului produs de musca cireșului, dăunătorul responsabil de apariţia viermelui în cireșe.

Metode de combatere

Chiar dacă au viermi, recoltarea tuturor cireșelor, înainte ca larvele să părăsească fructele, va diminua drastic rezerva de dăunător. De foarte mult ori, spre finalul sezonului, pe anumite crengi, în general acolo unde mâna omului nu poate ajunge, rămân cireșe nerecoltate. Acestea pot fi sursă de infecţie!

Larvele se împupează în sol, așadar arătura de toamnă și primăvară, pot crea premizele distrugerii unui număr mare de larve. Dacă faceţi agricutură BIO, cele două măsuri de mai sus, sunt sfinte!

Folosirea de capcane

Decis Trap 4 scaledFoto 2: Capcana pentru musca cireselor (viermele cireselor). Click pentru detalii !

Tipuri de capcane

Capcane feromonale.

Așa cum am specificat mai sus, masculii emit un feromon, pentru atragerea femelelor dornice de copulare. Capcanele feromonale, conţin acest tip de hormon, care atrag femelele în cursă. Un număr redus de femele, înseamnă presiune asupra producţiei de cireșe mult redusă. În funcţie de data în care au apărut primii adulţi, numărul muștelor prinse în capcană, se poate lua în cunoștiinţă de cauză decizia în privinţa oportunităţii intrării cu insecticid în livadă și bineînţeles, perioada optimă.

Pe piaţă există, sub denumire comercială diferită, capcane feromonale.  Aceste capcane, având în vedere că sunt specifice, atragând doar dăunătorul vizat, poate fi utilizat în controlul dăunătorilor în fermele ecologice.

Produse:  atraCERAS, Wita trap – musca cireșelor.

Capcane de tip „atrage si combate”

Capcane cu atractant

Capcanele de acest tip sunt niște cutii de plastic, care conţin orificii prin care musca poate pătrunde. În interiorul cutiei există un atractant (nu este atractant feromonal) închis într-o pungă, care atrage musca cireșelor și alte dipterae în capcană. Având în vedere că nu există selectivitate, acest tip de capcană nu poate fi utilizat în fermele ecologice. Punga cu atractant nu se sparge și rămâne intactă în interiorul capcanei !

Interiorul cutiei (zona de sus, transparentă), este impregnată cu insecticid. Musca cireșelor pătrunde în cutie, iar apoi observând partea transparentă din zona de sus, va dori să iasa. Asemănător muștelor, care se lovesc de fereastră, în încercarea de a ieși afară, musca cireșelor va lovi capacul transparent, impregnat cu insecticid. Deznodământul va fi moartea dăunătorului, indiferent că este mascul sau femelă.

Produse:  Decis® Trap (foto 2)

Benzi galbene cu clei

Acestea sunt simple benzi cu clei, de culoare galbenă. Dăunătorii sunt atrași de culoarea galbenă, iar odată prinși în clei, nu mai au scăpare.

Produse: Capcana lipicioasa pentru insecte –  galbenă

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

stropirile la cireș - paduchele negru al ciresului
Foto 3: paduchele negru al cireșului – Myzus cerasi

Dăunătorul poate fi găsit pe cireș și vișin, dar și pe mai multe specii de buruieni. Iernează totuși sub formă de ou, pe speciile lemnoase principale pe care le parazitează (cireșul, vișinul).  Prin urmare, stropirile la cireș efectuate în perioada de repaus vegetativ sau imediat după intrarea în vegetaţie, sunt foarte importante.

Asemenea probleme apar de cele mai multe ori în grădinile oamenilor, care nu efectuează stropiri preventive cu insecticid. Nu de puţine ori lipsa stropirilor, se datorează dorinţei de a produce fructe neatinse de pesticide.

La început, atacul acestui dăunător este firav. Însă odată cu trecerea timpului, coloniile de păduchele negru al cireșului ajung să acapareze majoritatea vârfurilor de creștere a cireșului. De abicei activitatea maximă a dăunătorului are loc în exact în perioada în care fructele sunt în pârgă. Oamenii sunt atunci în impas, dacă să facă sau nu tratament cu insecticid. Temerea cea mai mare ar fi legată de posibilele reziduri de pesticide, care pot să rămână pe fructe.

Ciclul biologic

Prima generaţie de afide, apare odată cu perioada de dezmugurit. Aceste prime generaţi au posibilitatea biologică de a naște pui vi, fără să fie nevoie de activitate sexuală, sau ca femelele să depună ouă. Până în luna mai – iunie, circa 3-5 generaţii de afide pot să succeadă, în cireșii netrataţi. Afidele se hrănesc în zona vârfurilor de creștere. Zona respectivă este proaspătă, nelemnificată și puternic inundată cu nutrienţi. Afidelor le va fi ușor să înţepe și să sugă sucul celular, bogat în zaharuri.

Când atacul este foarte puternic, vârfurile lăstarilor se răsucesc și încep să semene cu niște buchete. Zona afectată  va fi  lipicioasă, din cauza excrementelor produse de afide. Pe urmale lăsate de afide, foarte ușor se pot instala alte boli, cum ar fi Fumagina. Prin urmare, frunzele afectate nu doar că vor fi lipicioase, dar se vor și înnegrii.  Lăstarii vor stagna în creștere. Această ultimă perioadă, de cele mai multe ori, corespunde exact perioadei în care cireșele de mai sunt în pârgă sau bune de cules.

Spre finalul lunii mai, începutul lui iunie, vor apărea formele aripate, care vor părăsii cireșii și vor parazita mai multe specii de buruieni.  Spre toamnă însă,  se vor reîntoarce în livezi și vor depune ouă de rezistenţă pe crengile cireșilor sau vișinilor. Distrugerea buruienilor gazdă a acestor afide în perioada de vară, ar fi o bună metodă de control a populaţiei din proximitatea livezilor noastre.

movento
Foto: click detalii !

Stropirile la cireș -principalele boli ale ciresului

Monilioza

monilioza cirese
Foto 4: putregaiul fructelor produs de Monilinia spp.

Cele mai răspândite specii de Monilinia sunt: Monilinia laxa, Monilinia fructigena, Monilinia fructicola. Monilioza atacă atât partea de schelet, ramurile de rod, cât și fructele. Simptomele caracteristice fiecărei specii de Monilinia, sunt destul de greu de distins una de cealaltă. De foarte multe ori, doar o analiză de laborator, poate oferi informaţia 100% sigură cu privire la specia prezentă. Monilioza atacă sâmburoasele și nu numai, iar asta este o altă mare problemă.

Surse ale infecţiilor pot fi fructele, care rămân mumificate în pomii fructiferi, dar si ramurile în care monilioza este perenizată.  Patogenul poate supravieţui pe ramuri, dar și în rănile provocate deja de boală pe tulpinii sau  ramuri. Primăvara, conidiile (spori care asigură înmulţirea asexuată) și ascosporii (spori care asigură înmulţirea sexuată), sunt preluaţi de vânt, păsări, stropi de apă, foarfeca celui care efectuează tăierile și sunt purtaţi de la un pom fructifer la altul. Rănile de ori ce fel, sunt porţi de intrare pentru monilioză.

Florile, mai precis tubul polinic, rănile cauzate de căderea petalelor, sunt zone prin care poate avea loc infecţia cu monilinia încă din primăvară. În cazul fructelor, înţepătura provocată de musca cireșelor sau a altor insecte, poate duce la infecţia cu monilioză. Ploile ambundente din perioada în care cireșele sunt în pârgă sau coapte, pot duce la crăparea fructelor. Bineînţeles că monilioza imediat se va aseza în rănile apărute și pe sucul dulce, care s-a scurs pe fructele sănătoase contaminându-le și pe acestea. În cazul fructelor coapte, monilioza se poate extinde foarte rapid.

Monilioza – putregaiul brun, negru al fructelor, florilor și ramurilor

Apariţia cleiului pe ramuri sau tulpină

Din punct de vedere chimic, cleiul pe care-l observăm la cireș, prun, piersic, etc., este alcătuit, în proporţie de peste 90%, din polizaharide. Pe lângă polizaharide, cleiul mai conţine rășini, proteine, dar și minerale ca fier, cupru, mangan, zinc. Scurgeri de clei au loc preponderent la sâmburoase. Rășinile și cleiul fac parte din mecanismul de apărare a pomilor fructiferi la apariţia unui stres.

Cauzele aparitiei de clei pe tulpina sau ramuri

 1. Rănirea tulpinii și a scheletului pomilor fructiferi (lucrări în livadă, rosături, grindină). Tăierile din primăvară, mai ales dacă ramurile au un diametru mai mare de 2 cm, iar rana nu este protejată sunt o altă cauză;
 2. Monilioza;
 3. Cancerul provocat de diverse bacterii sau ciuperci!
 4. Cantitate de apă prea ridicată;
 5. Fertilizare prea ridicată cu azot; stresul provocat de pesticide, pH impropriu;
 6. Ingheţurile târzii din primăvară;

În acest articol am vorbit puţin mai pe larg despre apariţia cleiului la pomii fructiferi.

Cleiul la sâmburoase – cauza principală a fenomenului

De cele mai multe ori, atunci când apare clei pe tulpină sau șarpante, se crede că de vină este monilioza. Monilioza atacă însă în general ramurile foarte tinere, mai ales cele de un an. Apariţia cleiului în foarte multe puncte de pe ramuri sau chiar tulpină de foarte multe ori sunt simptome de cancer, provocat de bacterii sau ciuperci. Asta mai ales dacă situaţia trenează timp îndelungat, poate chiar ani de zile.

Atunci cand avem condiţii de umiditate ridicată, cancerul începe să acţioneze, consecinţa este apariţia cleiului. Apoi survin zile de soare, condiţii prielnice pomilor, iar  acestia începe să câștige lupta, nu si batalia. Toată această luptă de care pe care, poate să dureze foarte mulţi ani. Stropirile cu produse care conţin cupru, sunt cele care pot aduce un avantaj pentru pomii fructiferi.

Antracnoza cireșului  (pătarea roșie a frunzelor de cireș)

Boala este cauzată de ciuperca  BLUMERIELLA JAAPI (SIN. COCCOMYCES HIEMALIS).  Primele simptome ale acestei boli sunt niște pete violacee, care apar pe frunze. Numărul acestora crește, iar în mijlocul petelor pot să apară mici perforaţii. Frunzele se îngălbenesc și cad vremelnic.  În mijlocul verii ne putem trezii, că cireșul nu prea mai are foliaj.

Consecinţa pierderii rapide a foliajului ar fi maturarea insuficientă a ramurilor anuale. Formaţiunile de rod pentru anul viitor, vor fi negativ afectate. Cireșii vor fi devitalizaţi, susceptibili îngheţului și infecţiei cu boli grave. Dacă situaţia se repetă mai mulţi ani la rând, vom putea pierde definitiv livada.

Patogenul nu atacă frunzele aflate în procesul de creștere, ci doar frunzele gata ajunse la maturitate. Din acest motiv, boala este prezenta în perioada de vară. Ciuperca iernează pe foliajul căzut pe jos sau pe ramurile pomilor fructiferi. Strângerea frunzelor din livadă si distrugerea lor este esenţială. Stropirile cuprice din perioada de repaus sau de la începutul intrării in vegetaţie, pot reduce substanţial din cantitatea de fructificaţii din livadă.

Ciuperca se activează în luna mai-iunie, când cireșii sunt plini de frunze ajunse la maturitate. Fructificaţiile ajung pe foliaj și produc infecţii. Temperatura  și umiditatea ridicată sunt factori, care favorizează infecţiile.

Stropirile la cireș: repaus vegetativ

După efectuarea tăierilor în uscat, se va efectua o stropire cu sulfat de cupru. Rănile mai mari de 1.5-2 cm vor fi protejate cu mastic și cupru. Vă sugerez însă pe cât se poate, să învăţaţi ca la cireș să efectuaţi tăierile în verde, iar în uscat să efectuaţi doar mici retușări. În perioada de vară, când se fac tăierile în verde, cireșul reacţionează mult mai favorabil la tăieri. Vindecarea rănilor se va face mai rapid. Energia acumulată în această perioadă va fi împinsă spre ramurile rămase, vitalizând și stimulând o mai bună fructificare.

Patogeni ţintă: fructificaţiile patogenilor adăpostiţi pe crengile sau tulpina cireșilor, inclusiv bacterii sau ciuperci responsabile pentru aparitia de cancere pe tulpina si ramuri.

Produse pe baza de sulfat de cupru:  SULFAT DE CUPRU PENTAHIDRAT TIP MIF, sulfat de cupru;

Produse pe bază de polisulfură de calciu: Polisulf tip MIF – autorizat pentru agricultura ecologica

Polisulfura de calciu are un foarte bun efect antifungic, iar datorită sulfului este si un bun acaricid. Pe langă toate acestea, zeama sulfocalcică actionează și ca  insecticid.  Produsul are un puternic efect caustic, având astfel capacitatea de a reduce drastic rezerva de ouă, larve hibernante sau chiar adulţi.

Între stropirea cu polisulfură de calciu și stropirile cu ulei horticol, trebuie să treacă minim 30 zile. Foarte mare atenţie la protecţia muncii!

Stropirile la cireș: dezmugurit – buton verde

Stropirile la cireș: dezmugurit – buton verde
Foto 5: Fenofaza „buton verde”

În această fenofază, se pot efetua stropiri preventive cu produse, care conţin cupru.  Scopul acestei stropiri este de a distruge sporii de rezistenţă transportaţi de vânt pe ramuri și muguri. De asemenea cuprul va ajuta la dezinfectarea si cicatrizarea eventualelor răni de pe tupină și ramuri.

Patogeni ţintă: bacterii și fungi responsabili pentru producerea cancerului, ciuruirea micotică, monilioză

Fungicide recomandate în fenofaza
„dezmugurit – buton verde”

Tabel 1

Produs comercial Patogenul ţintă Substanţa activă
ALCUPRAL® 50 PU Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi) hidroxid de cupru
Coprantol Duo Monilioza (Monilinia spp.);

Ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmia carpophila)

Mături de vrăjitoare (Taphrina cerasi)

oxiclorura de cupru + hidroxid de cupru

 

Cuproxat Flowable Monilioza (Monilinia spp.) cupru din sulfat de cupru tribazic
FLOWBRIX® Ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmia carpophila) oxiclorură de cupru
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Dăunători ţintă:  rezerva biologică de dăunători (inclusiv cea de păduchele negru al cireșului)

Uleiul horticol aplicat în această perioadă, va reduce foarte mult din rezerva de dăunători.

Ulei horticol recomandat in perioada
„dezmugurit” – „buton verde”

Tabel 2

Produs comercial Substanta activa Observatii
Ovipron® Top ulei parafinic Omologat BIO
Yagos ulei parafinic Omologat BIO
Ulei Horticol PARAFIN TOP-OIL ulei parafinic
Estiuoil Ulei parafinic
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Stropirile la cireș: buton alb

 

Stropirile la cireș: buton alb
Foto 6: fenofaza „buton alb”

Ar fi ideal să faceţi această stropire, în perioada în care bobocii sunt în fenofaza din imaginea de mai sus.

Patogeni ţintă: monilioza (Monilinia spp.), ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila);

Având în vedere că presiunea de infecţie este foarte ridicată în această perioadă, vă recomand să efectuaţi o combinaţie de produse fungice, în care să avem prezentă atât partea de sistemie, cât și cea de contact. Ne vom asigura un plus de protecţie într-o perioadă foarte susceptibilă infecţiei cu patogeni periculoși.

Fungicide recomandate în fenofaza
„buton alb”

Tabel 3

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
Folicur® Solo 250 EW Monilioza (Monilinia spp.) sistemic preventiv, curativ

 

ORIUS 25 EW Monilioza (Monilinia spp.) sistemic preventiv, curativ
Teldor® 500 SC

(click detalii)

Monilioza (Monilinia spp.) Contact,

sistemic

preventiv

 

Switch 62,5WG Monilioză (Monilinia spp.) sistemic preventiv, curativ
 

Score 250 EC

Monilioză (Monilinia spp.)

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

 

sistemic

 

preventiv, curativ

Luna® Experience 400 SC

 

Monilioză (Monilinia spp.) sistemic Preventiv, curativ
Signum®

 

Monilioză (Monilinia spp.) Sistemic local Preventiv

 

DODIFUN® SC

 

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi) Sistemic local Preventiv, curativ

 

SYREX® STAR

 

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi) Sistemic local Preventiv

 

 

Merpan 80 WP

Monilioză (Monilinia spp.)

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

 

contact

 

Preventiv

 

 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Dăunători ţintă: păduchele negru al cireșului, molia bobocilor,  insecte defoliatoare, insecte minatoare

Vă recomand o stropire cu insecticid în această fenofază. Urmează perioada înfloritului în care livezile sunt în proprietatea polenizatorilor (albinelor), iar stropirile cu insecticid sunt interzise. O stropire cu insecticid în fenofaza de buton alb cu siguranţă va proteja livada, până după căderea petalelor.

Insecticide recomandate în fenofaza
„buton alb”

Tabel 4

Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Observatii
AVAUNT® 150 EC

 

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyxes orana)

Molia bobocilor (Archips spp.)

contact  
VANTEX® 60

CS/ NEXIDE® 60 CS

Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

contact  
EXIREL®

(click detalii)

 

diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

Musculiţa cu aripi pătate (Drosophila suzukii );

 

sistemic

 
Teppeki Păduchele verde al piersicului ( Myzus persicae)

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

Sistemic  
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Atenţie la albine, stropiţi  în fenofaza de buton alb, înainte ca primele flori să se deschidă!

Stropirile la cireș: înflorire – căderea petalelor

monilinia laxa 1
Foto 7: Simptom al moniliozei florilor  la visin

Presiunea de infecţie cu monilioză în această perioadă este foarte ridicată. Florile sunt una din principalele porţi prin care patogenul poate pătrunde în organismul vegetal. Ramurile de rod în principal se îmbolnăvesc de monilioză în această perioadă. Se poate observa în fotografia de mai sus, că în mijlocul perioadei de înflorit deja boala se manifestă. Din acest motiv stropirile din fenofazele anterioare sunt atât de importante.

Fungicide recomandate în
perioada înfloritului

Tabel 5

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
Folicur® Solo 250 EW Monilioza (Monilinia spp.) sistemic preventiv, curativ

 

ORIUS 25 EW Monilioza (Monilinia spp.) sistemic preventiv, curativ
Teldor® 500 SC

(click detalii)

Monilioza (Monilinia spp.) Contact,

sistemic

preventiv

 

Switch 62,5WG Monilioză (Monilinia spp.) sistemic preventiv, curativ
 

Score 250 EC

Monilioză (Monilinia spp.)

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

 

sistemic

 

preventiv, curativ

Luna® Experience 400 SC

 

Monilioză (Monilinia spp.) sistemic Preventiv, curativ
Signum®

 

Monilioză (Monilinia spp.) Sistemic Preventiv

 

SYREX® STAR

 

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi) Sistemic Preventiv

 

PROLECTUS Monilioză (Monilinia spp.) sistemic Preventiv, curativ
 

Merpan 80 WP

Monilioză (Monilinia spp.)

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

 

contact

 

Preventiv

 

 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Stropirile la cireș: desprinderea caliciului florilor – fructe vizibile

Stropirile la cireș - desprinderea caliciului florilor
Foto 8: desprinderea caliciului florilor

Patogeni ţintă: monilioza (Monilinia spp.), ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila), antracnoza ( Coccomyces hiemalis);

În această fenofază foliajul cireșilor este foarte bine dezvoltat. Patogenii care provoacă ciuruirea micotică a frunzelor, dar mai ales cei care duc la îmbolnăvirea cireșilor  de antracnoză sunt foarte activi în această perioadă. Bineînţeles că riscul îmbolnăvirii cu monilioză încă este ridicat.

Fungicide recomandate în fenofaza
„desprinderea caliciului florilor”

Tabel 6

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
Folicur® Solo 250 EW Monilioza (Monilinia spp.) sistemic preventiv, curativ
ORIUS 25 EW Monilioza (Monilinia spp.) sistemic preventiv, curativ
 

Score 250 EC

Monilioză (Monilinia spp.)

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

sistemic  

preventiv, curativ

 

Merpan 80 WP

Monilioză (Monilinia spp.)

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

contact Preventiv
Luna® Experience 400 SC

 

Monilioză (Monilinia spp.)

 

sistemic Preventiv, curativ
Signum®

 

Monilioză (Monilinia spp.) Sistemic local Preventiv
DODIFUN® SC

 

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi) Sistemic local Preventiv, curativ

 

SYREX® STAR

 

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi) Sistemic local Preventiv
PROLECTUS Monilioză (Monilinia spp.) sistemic Preventiv, curativ
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Dăunători ţintă: păduchele negru al cireșului,  insecte defoliatoare, insecte minatoare

Dintre dăunători, cel mai mult poate să producă probleme păduchele negru al cireșului, însă zonal se pot manifesta puternic și defoliatorii.

Insecticide recomandate în fenofaza
„desprinderea caliciului florilor”

Tabel 4

Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Observatii
Movento® 100 SC

(click detalii)

 

Păduchele de San  Jose (Quadraspidiosus perniciosus)

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

 

Sistemic

 
EXIREL® 

(click detalii)

 

diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

Musculiţa cu aripi pătate (Drosophila suzukii );

 

sistemic

 
AVAUNT® 150 EC

 

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyxes orana)

Molia bobocilor (Archips spp.)

contact  
VANTEX® 60

CS/ NEXIDE® 60 CS

Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

Contact  
Afinto Păduchele verde al piersicului (Myzus persicae)

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

sistemic  
Teppeki Păduchele verde al piersicului ( Myzus persicae)

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

Sistemic  
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Stropirile la cireș: creșterea fructelor

cires 2 1
Foto 9: cresterea fructelor

De la apariţia fructelor de sub caliciul floral, până în perioada în care cireșele intră în pârgă, în funcţie de timpurietatea cireșului, poate să treacă o anumită perioadă de timp. Diferenţa în număr de zile poate să fie foarte mare între un cireș de mai și un alt soi care are perioada de coacere spre sfârsitul lui iunie. În funcţie de timpurietatea cireșului, în această fenofază pot să se efectueze mai multe stropiri. În general după perioade cu umiditate ridicată și temperatură sub 27-28°C, se intervine cu fungicid.

În cazul în care se fac mai multe stropiri, va recomand alternarea produselor. Se va evita apariţia rezistenţei patogenilor sau insectelor la pesticide. Foarte mare atentie in privinta atracnozei!

Fungicide recomandate în fenofaza
„cresterea fructelor”

Tabel 5

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
 

Score 250 EC

Monilioză (Monilinia spp.)

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi)

sistemic preventiv, curativ
Luna® Experience 400 SC

 

Monilioză (Monilinia spp.) sistemic Preventiv, curativ
Signum®

 

Monilioză (Monilinia spp.) Sistemic Preventiv

Pe toata durata

SYREX® STAR

 

Pătarea frunzelor -alternarioză (Blumeriella jaapi) Sistemic Preventiv

 

 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Dăunători ţintă: păduchele negru al cireșului, insecte defoliatoare, insecte minatoare

Păduchele negru al cireșului poate să fie în continuare o problemă. Pot să își facă prezenţa și defoliatori. Spre jumătatea lunii mai vor începe să își facă prezenţa musca cieșului. Ar fi bine să amplasaţi o capcană Decis Trap. De foarte multe ori prezenţa unei asemenea capcane este suficientă, pentru un control foarte bun al dăunătorului. Pentru combaterea chimică însă, vom aștepta fenofaza umatoare.

Insecticide recomandate în fenofaza
„cresterea fructelor”

Tabel 6

Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Observatii
Movento® 100 SC

(click detalii)

 

Păduchele de San  Jose (Quadraspidiosus perniciosus)

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

Sistemic  
EXIREL®

 

diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

Musculiţa cu aripi pătate (Drosophila suzukii );

 

sistemic

 
AVAUNT® 150 EC

 

Molia pieliţei fructelor (Adoxophyxes orana)

Molia bobocilor (Archips spp.)

contact  
VANTEX® 60

CS/ NEXIDE® 60 CS

Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

Contact  
Karate Zeon Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi); contact  
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Fertilizanti foliari: Calciul este de un real folos sa avem o productie superioara calitativ. Acest element ajuta la intarirea peretelui celular si intra in componenta mai multor pigmenti. Ciresele sunt fructe perisabile. Calciul ajuta la o mai buna pastrare a fructelor.

Miscarea calciului in interiorul plantei, se face foarte incet. In perioade de seceta sau din contra, ploi ambudente, chiar daca in sol avem calciu suficient, acesta nu va putea fi preluat si distribuit corect in planta. Fertilizarea foliara, va aproviziona uniform cu calciu intreaga planta. In caz de ploi abundente, fructele vor fi mai tolerante la crapare si implicit, mai putin susceptibile la putregaiuri.

Stropirile la cireș: intrarea în pârgă

parga 1
Foto 10: Schimbarea culorii cireselor din verde in galbui este momentul in care musca cireselor, care este responsabila pentru aparitia viermelui in cirese, începe să își depună ouăle în fructe!

Intrarea în pârgă, înseamnă foarte mare atenţie cu privire la următoarele:

 1. Musca cireșelor ( responsabilă pentru apariţia viermelui în cireșe);
 2. Putregaiul fructelor (mai ales dacă survin în această perioadă ploi);
 3. Timpul de pauză (perioada de timp care trebuie să treacă de la aplicarea pesticidelor, până când fructele pot fi culese).

Patogeni ţintă: monilioza (Monilinia spp.), ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila), antracnoza (Coccomyces hiemalis);

Teldor 1
Foto: click detalii ( produs recomandat împotriva putregaiului cireșelor !)
Fungicide recomandate în fenofaza
„intrarea fructelor în pârgă”

Tabel 7

Produs comercial Patogenul ţintă Mod de acţiune
Teldor® 500 SC

(click detalii)

Monilioza (Monilinia spp.) Contact și local sistemic preventiv

Buton alb si scuturare petale apoi la coacere

Switch 62,5WG Monilioză (Monilinia spp.) sistemic preventiv, curativ
Signum®

 

Monilioză (Monilinia spp.) Sistemic local Preventiv

Pe toata durata

PROLECTUS Monilioză (Monilinia spp.)

 

sistemic Preventiv, curativ

Buton-fructe coapte

 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!
Timp de pauză
 1. Teldor® 500 SC – tipm de pauza 7 zile;
 2. Switch 62,5WG – timp de pauza 7 zile;
 3. Signum® –  timp de pauza 7 zile;
 4. Prolectus – timp de pauză 1 zi;

Dăunători ţintă: musca cireselor (responsabila pentru viermele din cirese), molia pielitei fructelor;

Insecticide recomandate în fenofaza
„intrarea fructelor în pârgă”

Tabel 8

Produs comercial Dăunători ţintă Mod de acţiune Timp de pauză
EXIREL®

 

diferite specii de molii minatoare si defoliatoare;

Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

Musculiţa cu aripi pătate (Drosophila suzukii );

 

sistemic

 
VANTEX® 60

CS/ NEXIDE® 60 CS

Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi);

Păduchele negru al cireșului (Myzus cerasi)

Contact  
Karate Zeon Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi); contact  
Laser™ 240 SC Musca cireșului – viermele cireșelor (Rhagoletis cerasi); contact BIO

 

Stropirile la cireș: dupa recoltat

În cazul în care există pericolul unui patogen sau dăunător, se poate utiliza una din soluţiile descrise în fenofaza „creșterea fructelor”.

Stropirile la cireș: după căderea frunzelor

Este momentul in care putem sa revenim cu produse pe baza de cupru. Acesta va ajuta la o mai buna maturare a lemnului si la distrugerea rezervei de patogeni. In aceasta perioada, va recomand oxiclorura de cupru, pentru ca are o perioada de actiune mai lunga.

Fungicide pe bază de cupru: Alcupral 50 WP ( hidroxid de cupru), Coprantol® Duo (hidoxid de cupru+oxiclorură de cupru), Flowbrix (oxiclorură de cupru)

In incheiere, nu pot decat sa va urez, sa aveti parte de recolte profitabile, iar daca informatiile v-au fost utile poate primesc si o invitatie pentru degustarea acestor fructe! 🙂 

28 thoughts on “Stropirile la cireș: plan complet de tratament-ghid 2023”

 1. Mulțumim pt aceste articole care ne ajuta sa luptam cu bolile și dăunătorii din livezi și grădini. Pentru viitor am vrea și informații pt combaterea nezarei viridula. In lupta asta poate ar trebui sa se implice foruri naționale sau chiar europene. Nu știu, zic . Poate aude cineva.

 2. Pandele Viorel

  Multumim pentru sfaturile foarte utile.Daca aveti drum prin C de Arges ,va invit cu drag si la cirese.

 3. De departe cele mai coerente, cursive si documentate articole din zona de interes a amatorilor si nu numai …care iau decizii in cunostinta de cauza. Nici nu stiti cat de mult ma ajuta in sistematizarea informatiilor detinute…si in conexarea acestora….Respect pentru acest nobil demers!!!

 4. Va multumesc pentru informatiile pretioase! Citind articolul am recunoscut o parte din boli/daunatori cu care s-au confruntat cei doi ciresi din gradina noastra!

  1. Daca preluati din schema doar produsele cu omologare pentru agricultura ecologica, atunci raspunsul este DA. In perioada urmatoare insa voi face articole separate, dedicate exclusiv culturii BIO, astfel incat lucrurile sa fie foarte clare.

 5. Alexandru Smintina

  felicitari d-le „DOCTOR”
  nu stiu daca chiar sunteti doctor in protectia plantelor(si inruditele) dar din punct de vedere a ceea ce transmiteti, felicitari, meritati cu prisosinta acest titlu.
  va voi urmari si voi respecta schemele de tratament asa cum sunt transmise.
  si o intrebare?
  dupa un atac puternic de monilioza la prun – soiul d’Agen – cate tratamente cuprice sau cu zeama sulfocalcica trebuie efectuate in perioada de repaus vegetativ si la pornirea in vegetatie?
  nu am ramas cu 10% din productia anului trecut si ramuri intregi sunt cu resturi de fructe lipite de coaja(scoarta)
  cu respect.

  1. Va multumesc pentru apreciere. Titlul de doctor in agricultura l-am primit pentru studiul ereditatii rezistentei la incoltirea in spic la graul de toamna. Pomicultura este doar o alta pasiune.
   In primul rand va trebui in primavara sa toaletati foarte bine livada, astfel incat lemnul puternic afectat sa fie indepartat, iar fructele mumificate sa fie eliminate din pomii fructiferi. Ca si solutie acum in perioada de repaus, zeama zulfocalcica ar fi o varianta foarte buna, insa destul de scumpa. Cu sulfat de cupru (3% concentratie), administrat dupa toaletarea livezii, pomii fructiferi ar fi igienizati destul de bine, la un pret mult mai mic.
   In faza de buton verde va recomand o stropire cu un produs care contine oxiclorura de cupru. Pentru primaverile reci si umede ar fi o solutie mult mai buna decat hidroxidul de cupru. Oricum, cand vorbim de preventie, oxiclorura este prima pe lista, iar cand vorbim de stropire curativa, atunci hidroxidul de cupru ar fi varianta perfecta.

   Mai departe, in perioada de inflorit si dupa caderea petalelor trebuie avut grija, pentru ca atunci au loc acele infectii, care provoaca uscarea ramurilor de 1 an. Probabil ati intalnit situatia, cand in perioada infloritului sau imediat dupa, in livada sa observati ramurele vestejite. Unele dintre ele chiar pline cu flori.
   Schema de tratament sa nu o luati ad litteram! Puneti-o in oglinda cu conditiile meteo, cu factorii care ar putea favoriza aparitia de infectii (umiditate ridicata, temperatura in jur de 20 grade celsius).
   Ganditi-va la anul care a trecut! Unde ati gresit, cand considerati ca ati pierdut lupta cu patogenul, iar in acest an sa nu mai faceti aceasi greseala!

  2. Bratu Sanda

   Buna ziua, ciresul meu l’am pastrat in varianta ” bio” timp de 10 ani, nu l’ am tratat pina acum. Anul asta e bolnav, a pierdut florile si e plin de paduchi negrii, frnzele sunt lipicioase si observ niste insecte portocalii.. Ce pot sa ii mai fac sa il salvez ? Va rog frumos ! Am si fotografii dar nu pot sa le adaug aici, pot sa vi le transmit prin mail daca sunteti de acord.
   Multumesc mult pentru ajutor

   1. Buna ziua,
    Poze puteți sa îmi trimiteți pe adresa de mail agromentor.ro@gmail.com
    Dăunătorul care v-a invadat vârfurile ramurilor de cireș se numește păduchele negru al cireșului. La momentul actual in mod normal păduchii sunt spre finalul ciclului de infecție pe cireș. In 2-3 săptămâni aceștia vor migra spre flora spontana, lăsând vârfurile de cireș distruse.
    Foarte eficient împotriva acestui dăunător este produsul Teppeki (sper sa-l găsiți la micro ambalaj) sau Movento 100 SC. In funcție de răspunsul la tratament, la cca 14 zile se revine cu încă o stropire.
    Foarte mare atenţie la timpul de pauza (perioada minima care trebuie sa treacă de la efectuarea stropirii pana când fructele pot fi recoltate). Din acest motiv recomand ca tratamentele sa fie efectuate la timp, astfel încât ori ce pesticid sa fie aplicat la o perioada cat mai lunga de ziua când fructele pot fi gustate.

 6. multumim pentru sfaturile bune ca avem mare nevoie am o intrebare care sint bio? m ar interesa daca sinteti amabil sa imi mentionati toate tratamentele bio fara pesticide pe care le putem folosi inca din perioada de repaus pana la fructe . multumesc pentru eventualele raspunsuri ! o zii frumoasa!

  1. Calciul se aplica acum in perioada cresterii fructelor si pana in perioada intrarii in parga.

  1. Daniela Iorga

   Multumesc pt sfaturi, explicatii, variante de substante folosite.Perii mei, Conference, trec anual printr-unul sau doua episoade de Foc bacterian.Pana acum i-am salvat cu : Aleato, Captadin si Calypso, doua tratamente succesive la buton alb si caderea petalelor.Daca e corect si cum pot alterna cu alte substante, anul acesta ? As mai avea o intrebare: exista vreun tabel cu modul in care sunt compatibile substantele de stropit ? Sau, macar cateva indrumari…Ati pus in articolele dv. sfaturi nepretuite.Primavara frumoasa si muta sanatate !

   1. Buna ziua,
    Pentru focul bacterian o stropire cu Alliete (fosetil de aluminiu), in perioada de inflorit este un prim pas. După căderea petalelor, omologat pentru focul bacterian este Luna Care 71.6 WG. Cu acelaşi produs, veți face o a doua stropire in fenofaza in care fructele sunt de dimensiunea unei alune. Stropirile cu produse cuprice dupa culegerea fructelor si in perioada de repaus vegetativ, ajuta foarte mult in menținerea unei stări de sănătate foarte bune. Ramurile afectate de boala se elimina si se ard. In caz de grindina sau alte probleme care produc leziuni, va recomand ca imediat sa aplicați un produs cupric.

 7. Buna ziua,

  Aplic de circa 1 an champ 77 ciresului din curte care a facut clei din cauza umiditatii ridicate insa fara succes, ba mai mult ,cleiul se extinde de la baza catre ramurile superioare .Ce ma sfatuiti sa fac , este un cires superb ,mare , mi-ar pare nespus de rau sa-l pierd .

  Multumesc ,

 8. Buna ziua,

  Am un cires caruia ii aplic tratament pe baza de cupru de circa 1 an insa fara rezultat ,mai mult decat atat ,cleiul a inceput sa se extinda de la baza catre ramurile superioare .Ce ma sfatuiti va rog sa mai fac ? ce alt tratament sau modalitatea de a aplica un tratament raportat la sezon …

  Multumesc,

  1. Buna ziua,
   Niste fotografii sugestive ar fi de mare ajutor, sa vedem despre ce este vorba. In aceasta perioada cand frunzele incep sa cada se poate face o stropire cu cupru si cam atat. Va recomand ceva pe baza de oxiclorura de cupru. Tot acum ar fi bine, sa vopsiti cu var tulpina pana la insertia sarpantelor, inclusiv respectiva zona. La primavara se va proceda din nou la vopsirea cu var. Apoi va recomand sa efectuati stropirile cu cuprice din prima parte de vegetatie si cele impotriva moniliozei. Va recomand in perioada de inflorit Luna Experience un tratament si dupa cca 14 zile tratamentul repetat. Veti observa diferenta !
   Adresa de mail: agromentor.ro@gmail.com

 9. Buna ziua si La mulți ani sanătoși!! Am nevoie de ajutor, avem o livadă tănăra ( 4 ani) mixta piersic,cais,meri,peri,cires,visin,prun.Toate bolile prezentate de d-ta le-am vazut si la pomii nostrii.Menționez ca am facut stropirile de primavara cu zeama bordeleza, o data si apoi insecticide si fungice dar nu am respectat calendarul cu nr de stropiri am gresit… acum va intreb daca se mai poate face stropirea cu piatra vanata simpla fara amestec de var nu am facut in toamna nici-un tratament ,piersici sunt fff afectati de basicare nu stiu daca se mai pot salva….Am vrea sa incercam acum cu piatra vanata simpla si in primavara sa respectam schemele date de d-vostra poate salvam ceva .Suntem incepatori (amatori) ?

  1. Buna ziua,
   Basicarea frunzelor,pe cat este de pacatoasa, pe atat de usor poate fi tinuta in frau, daca sunt efectuate acele 2-3 stropiri in momentul optim. Mai multe detalii veti gasi in articolul legat de basicarea frunzelor la piersic, pe care-l gasiti pe blog.
   Sulfat de cupru simplu, in aceasta perioada puteti sa folositi, insa va recomand sa nu depasiti 1% concentratie, avand in vedere ca temperatura a fost destul de ridicata, iar mugurii la piersic sunt toate sansele sa nu fie intr-un repaus vegetativ prea puternic.
   O zi frumoasa va doresc !

 10. In aceasta primavara am vazut ca la cires am multe buchete de flori ce urmau sa infloreasca si ca butonul alb este maroniu , a inflorit ce era alb si ce era maro a ramas asa ( sa fi inghetat de la gerul din primavara ) . Se mai poate face ca sa ajut pomul sa treaca peste acest episod ?

  1. Daca floarea si-a schimbat culoarea, din păcate înseamnă ca a fost prea puternic afectata de temperatura scăzută. Din pacate aceste flori brunificate nu își vor mai reveni.
   Puteți sa stimulați măcar ceea ce a rămas viabil cu un biostimulator gen: Atonik Delfan sau Cropmax, pentru ca cireșul sa își revină mai rapid din episodul de frig.

 11. Am stropit ciresele de trei ori …la buton alb, la caderea petalelor si dupa parga….cu insecticid si fungicid……Eram foarte increzator ca mananc cirese fara viermi…din pacate 70% au viermi…..sunt f multe, nu au putregai…dar cu viermi….poate invat din sfaturile dumneavoastra…O zi buna si multumim de sfaturi.

  1. O capcana in cireș, care poate fi utilizata pentru avertizare si una poate doua tratamente in cazuri grave, va poate scăpa odată pentru totdeauna de problemele privind musca cireșului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top