punct negru

Apariţia punctului negru la porumb – din ce motiv se formează, importanţa

Cred că nu este fermier care să nu fi auzit de apariţia punctului negru la porumb. Personal prima dată am auzit de apariţia punctului negru la porumb în studenţie, cu ocazia practicii de vara facuta intr-o ferma de vaci din Germania.

Ce este punctul negru

 

punct negru 5Între boabele de porumb şi rahis există o vascularizaţie prin care zaharurile şi alte elemente de sinteză sunt împinse dinspre frunze spre bob. Odată cu intrarea în maturitate fiziologică, sau din cauza unui stres de natură climatică, această legătură este întreruptă. Punctul negru este format din celule moarte care până în acel moment reprezentau puntea fizica între bob şi rahis.

Apariţia punctului negru este unul din semnalele că porumbul a intrat în faza de maturitate fiziologică. În acest moment, umiditatea boabelor este undeva între 30 – 35%. Umiditatea existentă în perioada apariţiei punctului negru, cât şi procentul de apă pierdut zilnic incepand cu aceasta perioada, depind semnificativ de factorul genetic şi cel pedoclimatic.

Legătura dintre condiţiile climatice respectiv de tehnologie şi apariţia punctului negru la porumb

Punctul negru nu apare doar în momentul în care porumbul a ajuns în faza de maturitate fiziologică.  Acesta poate să apară şi atunci când prin vascularizaţia care leagă rahisul de bob, din diverse motive nu mai trec zaharuri. Se pot intampla accidente climatice (seceta, arsita, bruma), care pot stopa partial sau chiar total biosinteza de nutrienti din planta. In cazul in care concentratia de zaharuri translocata dinspre rahis spre bob scade sub un anumit prag, vascularizatia care face legatura intre bob si rahis este afectata iremediabil. Aparitia punctului negru este apoi consecinta fireasca. Asta chiar daca dupa fenomenul negativ, survin conditii favorabile, iar porumbul inca manifesta stay green.

Recolte profitabile pentru toată lumea!

1 thought on “Apariţia punctului negru la porumb – din ce motiv se formează, importanţa”

  1. Foarte interesant articolul, ca dealtfel toate celelalte. Citesc cu mare placere orice articol postat aici sau pe pagina de Facebook. Scrieti pe intelesul tuturor. Chiar imi voi intreba colegii din productie daca stiu despre punctul negru si daca se „folosesc” de el. :))

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top