Cred că nu este fermier care să nu ştie sau să nu fi auzit de apariţia punctului negru la porumb. Personal prima dată am auzit de apariţia punctului negru la porumb în studenţie. Eram în practica de vară într-o fermă de vaci în Germania. Împreună cu fermierul am mers în câmp să facem o inspecţie a lanurilor de porumb. Observam cum fermierul rupea ştiuleţi de porumb şi analiza boabele. Acolo am aflat că silozul de calitate se face atunci când în vârful bobului şi-a făcut apariţia punctul negru.
Ce este punctul negru
Între boabele de porumb şi rahis există o vascularizaţie prin care zaharurile şi alte elemente de sinteză sunt împinse dinspre frunze spre bob. Odată cu intrarea în maturitate fiziologică, sau din cauza unui stres de natură climatică, această legătură este întreruptă. Punctul negru este format din celule moarte care până în acel moment reprezentau puntea de legătură fiziologică între bob şi rahis.
Acumularea de amidon în bob are loc de sus în jos. Probabil aţi observat şi dumneavoastră că boabele încep să se întărească la început în partea de sus, acolo unde îşi va face apariţia dentaţia bobului. În acelaşi moment în vârful bobului, acolo unde mai târziu îşi va face apariţia punctul negru, bobul poate fi de abia în faza de lapte. Punctul negru apare atunci când amidonul acumulat în bob avansează până în vârful bobului.
Apariţia punctului negru este unul din semnalele că porumbul a intrat în faza de maturitate fiziologică. În acest moment, umiditatea boabelor este undeva între 30 – 35%. Începând cu această perioadă, boabele vor pierde în fiecare zi circa 0.5% umiditate. Umiditatea existentă în perioada apariţiei punctului negru, cât şi procentul de apă pierdut zilnic depinde foarte mult de factorul genetic şi cel pedoclimatic.
Legătura dintre condiţiile climatice respectiv de tehnologie şi apariţia punctului negru la porumb
Punctul negru nu apare doar în momentul în care porumbul a ajuns în faza de maturitate fiziologică. Acesta poate să apară şi atunci când prin vascularizaţia care leagă rahisul de bob, din diverse motive nu mai trec zaharuri. Se pot întâmpla aşadar accidente, care să grăbească apariţia punctului negru la porumb.
Spre exemplu, daca foliajul porumbului este distrus de grindină,arşiţă, îngheţ, brumă, boli, dăunători este clar că fotosinteza poate fi iremediabil afectată. Planta nu mai asimilează nutrienţi, iar înspre bob se opreşte transportul de zaharuri. Consecinţa imediată este moartea celulelor care fac legătura dintre bob şi rahis şi deci apariţia punctului negru.
În caz de secetă pedologică de asemenea apariţia punctului negru poate să fie grăbită. Asta pentru că planta din lipsă de apă nu mai poate extrage din sol elementele chimice necesare. Scăzând concentraţia de zaharuri ce poate fi pompată înspre bob, vascularizaţia ce face legătura ştiulete – bob moare, consecinţa fiind apariţia forţată a punctului negru.
Apariţia punctului negru din cauze pedoclimatice poate să se facă foarte timpuriu. Sunt cazuri nedorite în care, punctul negru apare deşi bobul este de abia în faza de lapte ceară. Acest fenomen nu este de dorit, însă din păcate se întâmplă destul de des. Consecinţa apariţiei timpurie a punctului negru ar fi apariţia de boabe şiştăvite, uneori doar cu pericarpul format. Cum spun uneori fermierii: „din bob a mai rămas doar hoaspa”.
După apariţia punctului negru, indiferent că boabele au ajuns la dezvoltarea lor maximă sau nu, chiar dacă survin condiţii foarte bune, bobul nu mai acumulează materie uscată. Ce s-a acumulat până în respectivul moment, cu asta rămânem.
Apariţia punctului negru şi recoltatul porumbului pentru siloz
Apariţia punctului negru este semnul că ştiuletele a acumulat maximul de amidon. În prepararea unui siloz de calitate superioară, amidonului aflat în cantitate ridicată este vitală. Amidonul este o polizaharidă. Acesta oferă energia necesară microorganismelor care produc fermentaţia silozului. Amidonul este sursa principală de carbohidraţi din siloz. Prin urmare, fermierul poate găsi în apariţia punctului negru, unul din reperele necesare în startul campaniei de prepararea unui siloz de foarte bună calitate.
Sper ca articolul să fie de folos şi vă invit la un comentariu mai jos!
Recolte profitabile pentru toată lumea!
Foarte interesant articolul, ca dealtfel toate celelalte. Citesc cu mare placere orice articol postat aici sau pe pagina de Facebook. Scrieti pe intelesul tuturor. Chiar imi voi intreba colegii din productie daca stiu despre punctul negru si daca se “folosesc” de el. :))