AgroMentorAgroMentorAgroMentorAgroMentor
  • PRIMA PAGINA

Apariţia punctului negru la porumb – din ce motiv se formează, importanţa

    Home Porumb Apariţia punctului negru la porumb – din ce motiv se formează, importanţa

    Apariţia punctului negru la porumb – din ce motiv se formează, importanţa

    By admin | Porumb | 1 comment | 10 octombrie, 2018 | 1

    Cred că nu este fermier care să nu fi auzit de apariţia punctului negru la porumb. Personal prima dată am auzit de apariţia punctului negru la porumb în studenţie, cu ocazia practicii de vara facuta intr-o ferma de vaci din Germania.

    Ce este punctul negru

     

    Între boabele de porumb şi rahis există o vascularizaţie prin care zaharurile şi alte elemente de sinteză sunt împinse dinspre frunze spre bob. Odată cu intrarea în maturitate fiziologică, sau din cauza unui stres de natură climatică, această legătură este întreruptă. Punctul negru este format din celule moarte care până în acel moment reprezentau puntea fizica între bob şi rahis.

    Apariţia punctului negru este unul din semnalele că porumbul a intrat în faza de maturitate fiziologică. În acest moment, umiditatea boabelor este undeva între 30 – 35%. Umiditatea existentă în perioada apariţiei punctului negru, cât şi procentul de apă pierdut zilnic incepand cu aceasta perioada, depind semnificativ de factorul genetic şi cel pedoclimatic.

    Legătura dintre condiţiile climatice respectiv de tehnologie şi apariţia punctului negru la porumb

    Punctul negru nu apare doar în momentul în care porumbul a ajuns în faza de maturitate fiziologică.  Acesta poate să apară şi atunci când prin vascularizaţia care leagă rahisul de bob, din diverse motive nu mai trec zaharuri. Se pot intampla accidente climatice (seceta, arsita, bruma), care pot stopa partial sau chiar total biosinteza de nutrienti din planta. In cazul in care concentratia de zaharuri translocata dinspre rahis spre bob scade sub un anumit prag, vascularizatia care face legatura intre bob si rahis este afectata iremediabil. Aparitia punctului negru este apoi consecinta fireasca. Asta chiar daca dupa fenomenul negativ, survin conditii favorabile, iar porumbul inca manifesta stay green.

    Recolte profitabile pentru toată lumea!

    Alte articole

    • Erbicidarea porumbului în postemergenţă – avantaje și riscuriErbicidarea porumbului în postemergenţă – avantaje și riscuri
    • Erbicidarea porumbului în preemergenţă sau postemergenţă timpurie – avantaje si riscuriErbicidarea porumbului în preemergenţă sau postemergenţă timpurie – avantaje si riscuri
    • Sfaturi privind alegerea celui mai potrivit hibrid de porumbSfaturi privind alegerea celui mai potrivit hibrid de porumb
    • Copili la porumb – când apar, efecte pozitive şi negativeCopili la porumb – când apar, efecte pozitive şi negative
    • Monilioza – putregaiul brun, negru al fructelor, florilor și ramurilorMonilioza – putregaiul brun, negru al fructelor, florilor și ramurilor
    maturitatea fiziologica, porumb, punctul negru

    1 comment

    • Ioan Răspunde 6 august 2020 at 12:46

      Foarte interesant articolul, ca dealtfel toate celelalte. Citesc cu mare placere orice articol postat aici sau pe pagina de Facebook. Scrieti pe intelesul tuturor. Chiar imi voi intreba colegii din productie daca stiu despre punctul negru si daca se „folosesc” de el. :))

    Leave a Comment

    Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Cele mai populare articole

    • Piatra vanata în repausul vegetativ – importanta, doză, pericole
    • Psylla mali Schemă de tratament la măr – ediţia 2022
    • Stropirile la prun – plan complet de tratament in 2022
    • Stropirile cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ – beneficii, doze
    • Basicarea frunzelor – Taphrina deformans, plan complet de tratament
    • Viermi sarma – factori de risc, metode prin care pot fi ţinuţi sub control
    • Stropirile la cireș: plan complet de tratament-ghid 2022
    • Cuprul in repaus si perioada de vegetatie – stropeste eficient- 2023
    • Gandacul paros (Epicometis hirta) – punctele slabe și forte
    • Viespea lăstarilor de măr și par ( Janus compressus ) – simptome, plan complet de tratament

    Arhive

    • ianuarie 2023
    • noiembrie 2022
    • octombrie 2022
    • septembrie 2022
    • august 2022
    • iulie 2022
    • mai 2022
    • aprilie 2022
    • martie 2022
    • ianuarie 2022
    • decembrie 2021
    • mai 2021
    • aprilie 2021
    • ianuarie 2021
    • aprilie 2020
    • februarie 2020
    • ianuarie 2020
    • noiembrie 2018
    • octombrie 2018
    • septembrie 2018
    • martie 2018
    • februarie 2018
    • ianuarie 2018
    • decembrie 2017
    • noiembrie 2017
    • martie 2017
    • ianuarie 2017
    • februarie 2016

    Categorii

    • Cereale paioase
    • Fără categorie
    • Ingrasaminte
    • Pomi fructiferi
    • Porumb
    • Rapita
    Copyright 2021 AgroMentor.ro | Toare drepturile rezervate.
    • Prima pagina
    AgroMentor