20181019 145933

Molia cerealelor (Sintotroga cerealella) – simptome de atac în depozit si câmp, combatere

Molia cerealelor este unul din dăunătorii cunoscuţi pentru atacul asupra producţiei din depozite. Puţini sunt cei care cunosc faptul că atacul produs de molia cerealelor poate să înceapă din câmp. În această situaţie sunt destui fermeri care consideră că igienizând foarte bine magaziile, au scăpat de probleme. Apoi depozitează producţia de grâu sau porumb şi după puţin timp observă zeci sau chiar sute de molii zburând deasupra producţiei.

Adult molia cerealelor
Molia cerealelor

Acum câteva zile m-a chemat un fermier să verific un lan de porumb. Fermierul a observat că are în lanul de porumb ştiuleţi cu perforaţii ale boabelor. Temerea dumnealui era că lanul a fost supus unui atac de gărgăriţă. La o scurtă verificare a lanului am putut observa ştiuleţi cu boabe perforate. La spargerea boabelor am dat de larve în diferite stadii de dezvoltare. Imediat mi-am dat seama că este vorba de atacul produs de molia cerealelor. Am cules un ştiulete şi l-am ţinut într-o pungă foarte bine închisă. Intenţia mi-a fost ca din respectivele larve să rezulte şi adulţi pe care apoi să-i fotografiez pentru dumneavoastră. Asta am şi reuşit. La 10 zile după ce am cules ştiuletele din câmp, am numărat 27 adulţi. Cu siguranţă numărul lor va fi mai mare. Sper ca fotografiile din acest articol să fie foarte sugestive.

Sintotroga cerealella – cum se manifestă atacul în câmp

20181009 150352
Simptome pe stiulete privind atacul moliei cerealelor

Dăunătorul preferă să atace cerealele cu umiditate ridicată. De obicei ouăle sunt depuse atunci când boabele sunt în faza de lapte, lapte – ceară. Este şi normal pentru că ouăle sunt depuse pe bob, iar larvele trebuie să pătrundă în interior. Un bob cu umiditate ridicată este mai uşor de sfredelit.

Atacul asupra cerealelor păioase şi porumb

Dăunătorul este crepuscular. La lăsatul întunericului, femelele în cazul cerealelor păioase depun ouă între glumele spicului. Imediat după depunerea ouălor, acestea intră în faza de incubaţie. Larvele intră în boabele de grâu şi îşi continuă dezvoltarea.

La porumb, femela de molia cerealelor îşi va depunde ouăle pe ştiuleţii ieşiţi din pănuşi. Sunt hibrizi de porumb, a căror pănuşi se desfac de pe ştiuleţi, lăsând ca ştiuletele să fie vizibil. Mai mult, sunt hibrizi a căror pănuşi sunt mai scurte decât ştiuleţii.  Molia cerealelor va ataca în primul rând aceşti ştiuleţi, depunând ouă pe boabele neprotejate de pănuşi. Ca poziţie pe ştiulete, ouăle sunt depuse în general spre vârful ştiuletelui, între rândurile de boabe. Asta pentru ca larva apoi să fie cât mai aproape de rahis.

Ciclul biologic merge mai departe chiar şi după recoltare. Producţia de cereale ajunge în depozit încărcată cu larve de molia cerealelor. Adultul îşi va face apariţia în depozit şi în 24 de ore începe să depună ouă.

Adult pe stiulete
Simptome privind atacul: adult de molia cerealelor si doua boabe care prezinta fiecare cate o „fereastra” ce acopera orificiul de iesire a adultilor din bob.

Sintotroga cerealla – ce se întâmplă în hambar

Molia cerealelor atacă atât producţia boabe, cât şi porumbul recoltat sub formă de ştiulete. Legat de acesta din urmă, primăvara trecută am văzut la un fermier, porumb ştiulete depozitat într-o coşarcă. Mişunau moliile pe respectivii ştiuleţi ca la crescătorie.

Odată dăunătorul ajuns în depozit, ciclul lui de viaţă nu este întrerupt. Atâta timp cât temperatura depăşeşte 0̊ C, molia cerealelor îşi continuă nestingherită activitatea. Atacul se va desfăşura asupra primilor 15 – 20 cm din stratul superior.  Deci nu în întreaga masă de cereale. Daunatorul nu are capacitatea de a intra mai adanc in gramada de cereale. Asta este foarte bine, pentru că insecta va fi mai uşor de anihilat.

Cum se desfăşoară atacul

Larvele rezultate din eclozarea ouălor vor căuta o cale de a intra în interiorul bobului. Atacul produs de alte insecte, crăpături ale boabelor pot fi o cale foarte simplă de intrare în bob. De obicei însă larvele coboară spre rahis, acolo unde bobul este mai permisiv şi pătrund în bob. Apoi se întoarce şi va bloca respectivul orificiu de intrare cu ajutorul pânzei şi a excrementelor. Odată ajunsă în bob, larvele încep să consume endorpermul seminţelor. La spargerea bobului, fermierul poate să găsească excrementele larvei şi bineînţeles larva.

Înainte de împupare, larvele de molia cerealelor rod în pericarpul bobului un orificiu de ieşire. Din tegumentul transparent al seminţelor, larvele de molia cerealelor improvizează un căpăcel transparent cu diamentru de aproximativ 1 mm. Larvele folosesc tegumentul pe post de capac, deasupra orificiului de ieşire din bob. Acesta este un fel de fereastră translucidă la nivelul pericarpului.

Apoi are loc împuparea urmată de apariţia noilor adulţi, care vor elimina „capacul” de la gura de ieşire din bob şi se vor elibera. Urmează un nou ciclu de dezvoltare al dăunătorului. Acest atac cel mai probabil va avea loc în hambarele fermierilor.

Importanţă economică

Molia cerealelor are capacitatea să atace peste 50% din boabele din depozit, dacă condiţiile-i sunt propice. Vom avea pierderi foarte mari în privinţa masei hectolitrice şi a MMB-ului. Un alt aspect ar fi pierderile indiciilor de panificaţie a cerealelor. Atacul de molia cerealelor reduce cantitatea de gluten, proteină şi amidon.

În producerea de seminţe trebuie avut în vedere că marea majoritate a seminţelor atacate de molia cerealelor vor fi cu embrionul distrus. Mai mult, chiar dacă embrionul nu este distrus, dăunătorul consumând endospermul seminţelor, va lăsa embrionul fără hrană. Pe urmele atacului foarte uşor se pot instala ciuperci.

Ciclul biologic al dăunătorului

Larva Molia cerealelor 1
La spargerea boabelor atacate de molia cerealelor putem găsi o larva de culoare alb-galbuie, excremente si spre varful bobului o panza

Un factor cu influenţă semnificativă în ciclul biologic al dăunătorului o constituie specia atacată: grâu, orz, porumb, etc. În funcţie de aceasta ciclul biologic poate fi mai scurt sau mai lung. Un alt factor foarte important în durata ciclului de viaţă o constituie temperatura. În România molia cerealelor dezvoltă cel puţin 3 generaţii. În condiţii de temperatură ridicată molia cerealelor are capacitatea de a dezvolta mai multe generaţii.

Peste iarnă molia cerealelor supravieţuieşte sub formă de larvă matură de vârsta 3 sau 4. Adulţii, ouăle sau larvele de vârsta 1 şi 2 vor fi distruse de temperaturile sub 0̊C. Primăvara larvele se împupează într-un cocon din mătase în interiorul boabelor atacate. În funcţie de temperatura aerului, undeva în luna aprilie – mai apar primii adulţi. Durata de viaţă a acestora este în jur de 15 zile.

După nici 24 ore de la apariţie, femelele sunt capabile să depună primele ouă. Ouăle vor fi depuse între glumele spicelor de cereale, bineînţeles daca atacul are loc în câmp. Dacă atacul are loc în depozit, ouăle vor fi depuse direct pe boabe. Fiecare femela poate depune peste 100 de ouă.

Incubaţia ouălor poate dura în funcţie de temperatură între 4-12 zile. Urmează stadiul de larvă de 30 – 40 zile. Apoi stadiul de pupă care poate să dureze cca 5-10 zile. Toată aceasta perioadă este puternic influenţată de factorii climatici şi cultivarul parazitat. În luna iulie vor apărea primii adulţi.

Molia cerealelor – combatere

Combaterea dăunătorilor atunci când depozitele sunt goale

Pentru combaterea moliei cerealelor, dar şi a altor dăunători de depozit se pot folosi insecticide din clase diferite de toxicitate. Din acest motiv anumite produse pot fi găsite pe piaţă şi pot fi folosite comform instrucţiunilor producătorului de ori ce fermieri. Însă sunt şi produse care  au substanţe active din grupa I de toxicitate, iar acestea pot fi folosite doar de firmele sau persoanele autorizate. Utilizarea acestor produse de către persoane neautorizate pot duce la cazuri grave de intoxicare sau chiar moarte!

Pentru combaterea acestui dăunător trebuie acţionat pe mai multe planuri. În primul rând se va face mereu o foarte bună igieniezare a depozitelor. Se va avea în vedere nu doar pardoseala depozitului ci şi pereţii, inclusiv tavanul clădirii. Producţia va fi permanent monitorizată, iar sursele de infecţie trebuie imediat îndepărtate

Produse ce pot fi găsite la raft şi care pot fi folosite de ori ce fermier

Pentru combaterea moliei cerealelor, dar şi a altor dăunători specifici depozitelor, se pot folosi unul din produsele de mai jos. Întotdeauna respectaţi recomandările producătorului! Foarte mare atenţie la timpul de pauză de la efectuarea tratamentului, până când produsele pot fi folosite în siguranţă! Toate aceste informaţii sunt trecute pe prospectul produselor şi trebuie respectate!

  1. K-Obiol EC 25
  2. Actellic 50 EC
  3. Reldan 22 EC

Produse folosite doar de firmele sau persoanele autorizate

Aceste produse se găsesc sub forma unor pastile, închise în nişte tuburi speciale, care nu permit contactul produsului cu spaţiul exterior. Odată pastilele scoase din tub, sub acţiunea umidităţii atmosferice se vor transforma într-un gaz greu. Din acest motiv pastilele sunt recomandate să fie amplasate deasupra grămezii cu cereale, pentru ca apoi gazul să coboară în toată masa de cereale. Aceste produse nu se găsesc în comerţ.

  1. Phostoxin
  2. Delicia Gastoxin
  3. Agroxin 56 TAB

Control biologic al moliei cerealelor

În depozite pot fi instalate capcane cu feromoni. Capcanele atrag şi prind femelele de molia cerealelor. În combaterea biologică a acestui dăunător mai pot fi folosite viespi din genul Trichogramma (Trichogrammatidae). Acestea vor ataca ouăle de molia cerealelor.

Sper ca informaţiile despre acest dăunător să vă fie de folos. Nu îmi rămâne decât să vă mai urez încă odată : recolte profitabile pentru toata lumea!

De asemenea printr-un comentariu să împărtăşiţi cu noi dacă aţi avut vreodată probleme cu molia cerealelor sau cu vreun alt dăunător de depozit şi bineînţele ce produs aţi folosit!

1 thought on “Molia cerealelor (Sintotroga cerealella) – simptome de atac în depozit si câmp, combatere”

  1. Interesant si de actualitate articolul, felicitări!
    Am auzit si eu de atacul acestui dăunător la mai mulți fermieri, a fost un an atipic.
    Astept si alte articole la fel de interesante!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top