sistavite

Tratamentul seminţelor de cereale – startul perfect pentru o producţie profitabila

Tratamentul semințelor – unde s-a ajuns după interzicerea tratamentului cu neonicotinoide

În ultima perioadă, fermierii au observat că cerealele de toamnă sunt tot mai des ţinta paraziţilor (patogeni, dăunători), încă din prima parte de vegetaţie. Spre exemplu, în lipsa tratamentul seminţelor de cereale cu neonicotinoide, în primul rând musca cerealelor și-a sporit populaţia. Din cauza acestui dăunător, pentru prima dată am văzut lanuri de grâu, care au suferit pierderi de densitate (plantele rămase fiind sterile).

Populaţia de afide este tot mai numeroasă, iar rapiţa de toamnă, dar și cerealele sunt tot mai des ţinta acestora. Temperatura ridicată din perioada de toamnă a favorizat apariţia de noi generaţii de păduchi, pe care i-am întâlnit pe frunzele plantelor de cultură, chiar și în luna noiembrie. Exemplele pot continua cu: viermii sârmă,  buha semănăturilor, gândacul pământiu, purecii, etc.

afide pe grau
Foto 1: Tratamentul semințelor cu produse sistemice (neonicotinoide) era o metoda prin care in perioada de toamna, grâul era ferit de dăunători ca afidele

Consecinţa interzicerii tratamentului cu neonicotinoide a susceptibilizat culturile la atacul unei game diverse de dăunători. Prin urmare, încă din toamnă fermierii sunt nevoiţi să intervină cu insecticid, pentru protejarea culturilor agricole.

30.03 Bayer macheta redigopro 1180x605px 1
Click detalii !

Seminţe netratate cu fungicid – riscurile la care ne expunem

Lipsa tratamentului cu fungicid sau folosirea unor seminţe care au fost tratate necorespunzător, poate duce la aparitia unor boli deosebit de periculoase. Spre exemplu: mucegaiul de zăpadă, mălura, tăciunele zburător, fuzarioza rădăcinilor  și tulpinii sunt printre cele mai cunoscute boli, care pot afecta solele in care nu s-a efectuat tratarea seminţelor.

În trecut, când seminţele nu erau tratate cu fungicid, aceste boli erau deosebit de răspândite și nu de puţine ori, duceau la pierderi foarte mari de producţie. Calitatea producţiei era de asemenea afectata. Toxinele eliberate de anumiţi patogeni (fuzarioza), ajungeau în hrana oamenilor și al animalelor, provocând probleme grave de sănătate.

Fuzarioza spicelor este încă o problemă foarte mare în lanurile noastre de grâu. Tratarea seminţelor elimină riscurile privind contaminarea seminţelor cu spori. Practic, chiar dacă boabele sunt sănătoase, acestea pot să conţină pe pericarp, spori de fuzaruim proveniţi de pe spiculeţe infectate. Odată seminţele ajunse în pământ și la umiditate, nu doar seminţele pot germina ci și fungii.

fuzarioza spicelor
Foto 2: Tratamentul semințelor poate sa ne protejeze cultura de cereale de infecțiile produse de Fusarium spp.

Utilizarea porumbului ca premergatoare

 

În România,  premergătoare culturii de grâu este de foarte multe ori porumbul. Ce au în comun aceste două specii, în afară de faptul că fac din aceași familie botanică, ar fi faptul că sunt amândouă afectate de fuzarioză.  Resturile de porumb, mai ales tulpinile, pot fi puternic afectate de fuzarioză. Seminţele de grâu ajung între resturile vegetale de porumb, iar riscul de infecţie a grâului cu fuzarioză este imens.

Toţi acești patogeni în prezent sunt bine ţinuţi sub control de tratarea seminţelor cu fungicid. Câmpuri mălurate totuși s-au mai întâlnit, acolo unde s-a folosit sămânţă netratată, ca un avertisment parcă. Mucegai de zăpadă a mai apărut chiar și acolo unde seminţele au fost tratate. Însă chiar și aici, atacul s-a canalizat în vetre aflate în zone depresionare a solei, unde umiditatea de obicei este mai ridicată.

Paralela între interzicerea tratamentului cu neonicotinoide și lipsa tratamentului cu fungicid a seminţelor a fost făcută pentru a scoate în evidenţă, pericolele la care ne expunem. În prezent, patogenii amintiţi în articol, își fac apariţia doar răsleţ prin câmpurile noastre. Lipsa tratamentului la sămânţă, va duce cu siguranţă la creșterea presiunii de infecţie, crescând astfel riscul ca patogeni odată consideraţi aproape eradicaţi, să creeze din nou mari probleme în lanurile de cereale.

Putregaiul tulpinilor de porumb Fusarium verticiloides- boala din cauza căreia porumbul cade înaintea recoltatului

Tratamentul semințelor de cereale vs schimbările climatice

În ultimii 4-5 ani schimbările climatice ne arată că acest fenomen este viu și nu doar un simplu mit. Anotimpurile nu se mai succed în modul cunoscut de noi. Denumirea populară a lunilor octombrie și noiembrie de brumărel și brumar nu mai au de ceva timp acoperire. Prin perioade lungi cu brumă și ploi „mocănești” nici nu mai ţin minte, când am trecut ultima dată. Ce să mai spunem de luna ianuarie (gerar). În loc de „Gerul Bobotezei au fost ani în care temperatura a fost una primăvăratică.

Prin urmare, semănăm în epoca optimă, iar seminţele nu de puţine ori stau perioade lungi în sol, până să germineze. Apoi vine perioada de iarnă cu precipitaţii, cel mai adesea sub formă de ploaie. Nu de putine ori, doar in anotimul rece, semintele au inceput sa germineze. Toată această perioadă, poate fi foarte lungă, iar seminţele și plăntuţele fără un tratament corespunzător, pot fi expuse fungilor din sol.

Produse recomandate pentru tratamentul semințelor de cereale (conventional + BIO)

Tabel 1

Produs comercial Substanţă activă Mod de acţiune Observaţie
Austral Plus 40 g/l teflutrin +10 g/l fludioxonil Insecto fungicid
DIFEND EXTRA® difenoconazol 25 g/l + fludioxonil 25 g/l fungicid
Celest Extra

 

25 g/l (2,34 %) fludioxonil + 25 g/l (2,34 %) difenoconazol fungicid
Redigo® Pro 170 FS protioconazol 150 g/l + tebuconazol 20 g/l fungicid
Kinto® Plus 33,3 g/l Triticonazol + 33,3 g/l Fluxapiroxad +  33,3 g/l Fludioxonil fungicid
Vibrance Duo 25 g/l sedaxan + 25 g/l

fludioxonil

fungicid
Force 20 CS

 

200 g/l (19.1% g/g)

teflutrin

 

insecticid
BIOSEM ulei de neem, materie organică, microorganisme, trichoderma, acizi humici și huminici Insecto fungicid Ecologic
Freya Seeds 30% Uleiuri vegetale, Bacillus Megatherium,  Azospirillium Lipoferum, Azotobacter Chroocoorum, Bacillus Thuringiensis spp. Insecto fungicid Ecologic

 

* respectati cu stricteţe toate recomandările producătorului !

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top