AgroMentorAgroMentorAgroMentorAgroMentor
  • PRIMA PAGINA

Făinarea grâului – simptome și modalităţi eficiente de control

    Home Cereale paioase Făinarea grâului – simptome și modalităţi eficiente de control

    Făinarea grâului – simptome și modalităţi eficiente de control

    By admin | Cereale paioase, Fără categorie | 0 comment | 27 martie, 2022 | 0

    Făinare grâului este provocată de Blumeria graminis (sin. Erysiphe graminis ). Este o boală care se manifestă puternic în primăverile reci și cu umiditate ridicată. Pierderile de producţie cauzate de făinarea grâului pot fi semnificative, cu toate acestea foarte rar se întâmplă acest lucru.

    Atacul se poate manifesta pe tulpină, frunze, teaca frunzelor și foarte rar pe spic. Primele infecţii pot să apară încă din toamnă, însă problemele cele mai mari apar primăvara, în perioada martie-aprilie. Odată ce temperatura a crescut și depășește 28°C, iar umiditatea este scăzută, atacul se oprește.

    Făinarea grâului – simptome

    Simptomele pot să cuprindă ușor întreaga treime inferioară a plantelor, putând să se extindă pe întreaga plantă. La început în zona în care a avut loc infecţia, apar pete mici de culoare verde-gălbui. Apoi zonele afectate sunt practic acoperite de niște „perniţe” lipicioase, formate din miceliul ciupercii. Respectivele perniţe cresc ca și suprafaţă, putând să învelească tulpina într-o pâslă lipicioasă de culoare alb murdar.

    Aproape întreg aparatul vegetativ al ciupercii se formeză în afara plantei. Doar haustorii, cu care ciuperca străpunge epiderma, crește în interiorul plantelor atacate. Chiar și fructificaţiile ciupercii se dezvoltă în exteriorul plantei, pe pâsla de miceliu format. Punctele închise la culoare formate pe pâsla miceliană sunt de fapt conidioforii în interiorul cărora se formează conidiile.  Sub pâsla de făinare, organele atacate încep să își schimbe puternic culoarea, la final organele afectate se îngălbenesc total și mor.

    Făinarea grâului

    Foto 1: Făinarea grâului – Blumeria graminis (sin. Erysiphe graminis )

    Factorii care înlesnesc infecţia cu făinare grâului

    Toleranţa genetică a soiurilor la făinarea grâului

    Soiurile de grâu prezintă toleranţă diferită la făinarea grâului. În perioada în care lucram în cercetare, ţin minte cât de heterogen era câmpul de grâu în privinţa susceptibilităţii la apariţia acestei boli. De la linii de grâu care nu prezentau nici măcar un simptom, la altele care erau foarte sensibile, fiind puternic infectate.

    Recomandarea ar fi ca fiecare dintre dumneavoastră, să efectueze în propria fermă, mici observaţii în ceea ce privește toleranţa soiurilor la principalele boli. Având în vedere numărul mare de soiuri de grâu existent pe piaţă, cu potenţial de producţie și calitate destul de apropiat, avem privilegiul ca prin mici observaţii, să introducem în propria fermă, material cu toleranţă crescută la principalele boli. Vom câștiga eficacitate ridicată în urma stropirilor cu fungicide și nu vom oferi patogenilor șansa de a forma rase fiziologice noi, poate mai rezistente și cu virulenţă crescută.

    Aplicarea regulatorilor de creștere

    Prin aplicarea regulatorilor de creștere se urmărește în principal scurtarea internodurilor, controlând astfel talia plantelor. Foliajul cerealelor rămâne însă același. O posibilă consecinţă nedorită ar fi că, întreg lanul va fi mult mai dens în material vegetal. Umiditatea, mai ales în treimea inferioară, va râmâne o perioadă mai lungă activă pe frunze și tulpină, crescând astfel șansa ca bolilor foliare, inclusiv făinarea grâului, să producă infecţii.

    Umiditatea

    Umiditatea poate influenţa atât pozitiv cât și negativ infecţia cu Blumeria graminis. Făinarea grâului preferă ca perioadele cu umiditate să alterneze cu cele călduroase. Puţin vânt, care să ajute fructificaţiile să se miște liber prin lan este un alt factor favorabil acestei boli. Prin urmare, mai ales acolo unde cerealele se irigă, sunt create artificial, condiţiile perfecte pentru făinare.

    Ploile dese, apa liberă ajunsă pe conidiofori din contră, înhibă dezvoltarea și propagarea în masa de grâu de noi conidii. Prin urmare putem concluziona că făinarea grâului preferă ca perioadele cu umiditate, să alterneze cu cele călduroase, puţin uscate chiar.

    Tehnologia aplicată în fermă

    Rezerva de patogeni se poate menţine ridicată atunci când se practică monocultura. În ultima perioadă se practică menţinerea terenurilor verzi folosind un amestec de rapiţă și cereale. Cultura verde poate fi folosită de patogeni pentru a se menţine activi, fiind pentru perioada de toamnă, o sursă importantă de conidii, care apoi preluaţi de vânt, pot ajunge în lanurile de grâu.

    Fertilizarea puternică cu azot poate duce la o creștere vegetativă puternică, într-o perioadă scurtă de timp. Astfel de culturi sunt expuse atacului produs de patogeni. Fosforul și potasiul în principal, pot să contrabalanseze din posibilele efecte negative ale azotului.

    Densitatea ridicată menţine umiditate la nivelul treimii inferioare a lanului de grâu. Acolo unde lanul are o densitate ridicată, va trebui să fim foarte atenţi la activitatea patogenilor.

    Buruienile nu sunt dăunătoare, doar datorită concurenţei pentru apă și nutrienţi. Turiţa spre exemplu poate acoperii cultura de grâu, împiedicând lumina să pătrundă în interiorul lanului. Acolo unde se întâmplă acest lucru, cu siguranţă vom avea și umiditate ridicată. Toate acestea, constituie condiţii propice instalării de boli.

    Foto 2: Click pentru detalii !

    Foto 2: Click pentru detalii!

    Făinare grâului – tratamente omologate (T0 și T1)

    Tratament T0

    Fiecare soi de grâu are o toleranţă diferită la principalele boli ale foliajului (făinare, septorioză, rugini, etc.). Acolo unde soiul este foarte sensibil sau poate datorită altor condiţii foarte propice atacului produs de patogeni, nu de puţine ori se impune un T0 încă din toamnă. Acest tratament însă nu este o regulă ci doar o excepţie, care poate fi evitată având în fermă, un soi de grâu cu toleranţă crescută la boli  și printr-o foarte bună agrotehnică.

    Tratament T1 și T2

    În perioada de primăvară, de la începutul alungirii paiului, până în perioada apariţiei spicului, un spectru larg de boli foliare, pot să își facă apariţia. Tratamentul îl efectuăm împotriva întregului spectru de patogeni, inclusiv pentru făinarea grâului. Sunt de preferat fungicidele, care conţin mai multe substanţe active, care se completează una pe cealaltă, având modalităţi diferite de control al patogenilor.

    Pentru controlul făinării în programul de protecţie împotriva patogenilor, putem  include unul din fungicidele din lista de mai jos. Aceste fungicide pot fi utilizate singure sau în diferite combinaţii, astfel încât spectrul de combatere a patogenilor să fie cât mai larg. Toate produsele de mai jos sunt omologate si pentru controlul făinării.

    Ce fungicid să aleg?

    Sunt ferme sau în care, împotriva bolilor foliare se practică doar un tratament (T1). În schimb în fermele mari, cu experienţă largă în cultivarea cerealelor păioase, doar împotriva bolilor foliare, se efectuează două tratamente (T1 și T2), urmând ca apoi pentru combatarea fuzariozei, să se intervină cu încă un tratament (T3). Numărul de tratamente depinde foarte mult de rezerva de patogeni din zonă, presiunea de infecţie datorată condiţiilor climatice și bineînţeles sensibilităţii la patogeni al cultivarului.

    În funcţie de presiunea de infecţie, condiţiile climatice, dacă aplicarea este preventivă sau și curativă, formularea produsului, perioada de timp în care noi aproximăm că avem nevoie protecţie până la următoarea aplicare cu fungicid (T2 sau T3), costuri, vom alege fungicidul sau combinaţia potrivită de fungicide.

    Fungicide omologate pentru controlul

    făinării grâului

    Tabel 1

    Produs comercial Substanţă activă Observaţii
    Aviator® XPro 225 EC

    (click detalii)

    protioconazol 150 g/l+bixafen 75 g/l
    AMPERA® 133 g/l tebuconazol + 267 g/l procloraz
    Cyflamid 5 EW

    (click detalii)

    Ciflufenamid 5%
    EVOLUS®

     

    40 g/l proquinazid + 160 g/l tebuconazol + 320 g/l procloraz
    Falcon® Pro

    (click detalii)

    protioconazol 53 g/L + spiroxamină 224 g/L + tebuconazol 148 g/L
    Priaxor® EC

     

    75 g/l Xemium® (fluxapiroxad) + 150 g/l Piraclostrobin
    Revycare®

     

    100 g/l Mefentrifluconazol + 100 g/l Piraclostrobin
    Mystic® PRO 200 g/l tebuconazol + 300 g/l procloraz
    Zamir® PRO 267 g/l procloraz + 133 g/l tebuconazol
    ZANTARA® 216 EC bixafen 50 g/l + tebuconazol 166 g/l
    Orius 25 EW tebuconazol 250 g/l
    Mystic® TOP tebuconazol 250 g/l
    RIZA® 250 EW tebuconazol 250 g/l
    Tebucur 250 EW tebuconazol 250 g/l
    Property 180 SC piriofenona 180 g/l
    Protendo 300 EC protioconazol 300 g/L
    Conrod® tebuconazol 250 g/l
    • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

    Recolte profitabile sa aveti colegi!

    Alte articole

    • Erbicidarea porumbului – temelia unei culturi de 10Erbicidarea porumbului – temelia unei culturi de 10
    • Glutenul –Importanta în panificatie. Mit si adevar privind contraindicatiileGlutenul –Importanta în panificatie. Mit si adevar privind contraindicatiile
    • Mana viţei de vie – vinul bun pleacă dintr-o vie sănătoasăMana viţei de vie – vinul bun pleacă dintr-o vie sănătoasă
    • Păduchele lânos  – plan complet de controlPăduchele lânos – plan complet de control
    • Schemă de tratament la măr – ediţia 2022Schemă de tratament la măr – ediţia 2022
    No tags.

    Leave a Comment

    Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Cele mai populare articole

    • Piatra vanata în repausul vegetativ – importanta, doză, pericole
    • Psylla mali Schemă de tratament la măr – ediţia 2022
    • Stropirile la prun – plan complet de tratament in 2022
    • Stropirile cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ – beneficii, doze
    • Basicarea frunzelor – Taphrina deformans, plan complet de tratament
    • Viermi sarma – factori de risc, metode prin care pot fi ţinuţi sub control
    • Stropirile la cireș: plan complet de tratament-ghid 2022
    • Cuprul in repaus si perioada de vegetatie – stropeste eficient- 2023
    • Gandacul paros (Epicometis hirta) – punctele slabe și forte
    • Viespea lăstarilor de măr și par ( Janus compressus ) – simptome, plan complet de tratament

    Arhive

    • ianuarie 2023
    • noiembrie 2022
    • octombrie 2022
    • septembrie 2022
    • august 2022
    • iulie 2022
    • mai 2022
    • aprilie 2022
    • martie 2022
    • ianuarie 2022
    • decembrie 2021
    • mai 2021
    • aprilie 2021
    • ianuarie 2021
    • aprilie 2020
    • februarie 2020
    • ianuarie 2020
    • noiembrie 2018
    • octombrie 2018
    • septembrie 2018
    • martie 2018
    • februarie 2018
    • ianuarie 2018
    • decembrie 2017
    • noiembrie 2017
    • martie 2017
    • ianuarie 2017
    • februarie 2016

    Categorii

    • Cereale paioase
    • Fără categorie
    • Ingrasaminte
    • Pomi fructiferi
    • Porumb
    • Rapita
    Copyright 2021 AgroMentor.ro | Toare drepturile rezervate.
    • Prima pagina
    AgroMentor