AgroMentorAgroMentorAgroMentorAgroMentor
  • PRIMA PAGINA

Deficitul de sulf în agricultură – motivele pentru care a început să se manifeste

By admin | Fără categorie, Ingrasaminte | 8 comments | 23 noiembrie, 2017 | 4

Până de puţin timp, despre deficitul de sulf citeam doar în manualele de agrochimie. În  practică  însă deficitul de sulf era ca şi inexistent.  Din acest motiv sortimentele de îngrăşăminte uzuale pe care noi le cunoaştem sunt lipsite de sulf.

Totuşi în ultimul timp piaţa este invadată de produse chimice care conţin în diferite proporţii sulf. Prin urmare apar întrebări. Producătorul a venit în sprijinul nevoii fermierului ? Sau din contră, a venit cu un produs pe care doreşte să îl vândă şi crează artificial o nevoie în fermă, pentru a putea să vândă”?

Practic nevoia de sulf există cu adevărat sau este doar un răspuns la activitaţile  de marketing ale companiilor?

Factorii care au indus deficitul de sulf

1. Industria

Până de puţin timp, cărbunele a fost una din resursele naturale cele mai utilizate de către centralele termice. Spre exemplu, doar în România până în 1989 încălzirea oraşelor se făcea centralizat. Sursa de energie era de obicei cărbunele foarte rar gazele naturale. Cărbunele sau mai bine spus, arderea cărbunilor a fost foarte mult timp o sursă bogată de sulf. În prezent această sursă de sulf în mare parte a dispărut, odată cu dispariţia centralelor termice din oraşe.

Ar mai exista centralele care produc curent electric, care funcţionează pe baza arderii cărbunelui. Însă chiar şi acestea s-au retehnologizat. Gazele rezultate sunt trecute prin mai multe filtre, iar sulful evacuat în atmosferă este în cantitate mică. Toate acestea sunt facute pentru sănătatea oamenilor.

Sulful în combinaţie cu precipitaţiile nu de puţine ori au provocat ploi acide cu repercursiuni negative atât asupra omului, cât şi asupra plantelor şi implicit asupra agriculturii.

Cărbunele sau alte surse de sulf au fost şi încă sunt folosite de diverse industrii, însă managementul reziduurior şi gazelor industriale este făcut în aşa măsură încât să se reducă la minimum poluarea. Prin urmare această sursă de sulf treptat a fost elimintă.

 2. Fertilizarea deficitară cu materie organică

Un alt motiv pentru deficitul de sulf o constituie faptul că solul este fertilizat tot mai rar, poate deloc cu gunoi de grajd, nămol de la staţiile de epurare, etc. Îngrăsămintele organice sunt o sursă naturală foarte importantă de sulf. Lipsa acestor îngrăsăminte începe să se resimtă tot mai puternic pe solurile noastre.

3. Creşterea producţiei principalelor plante de cultură

Dacă ar fi să comparăm producţiile de acum 20 ani dintr-o fermă medie sau chiar de înaltă performanţă, cu cele care se obţin acum în fermele medii sau mari din România, am observa că producţiile au crescut foarte mult. Odată cu creşterea producţiilor, solul a început să sărăcească treptat în elemente care  nu constituia o problemă acum 10 ani spre exemplu.

Problemele cele mai mari se regăsesc pe solurile nisipoase sau pe cele sărace în nutrienţi. Aici fermierii fertilizând puternic doar cu NPK, au împins producţiile la nivel înalt. Faţa nevăzută a acestor produţii o reprezintă faptul că solul a fost secătuit de alte macro şi microelemente. Îngrăşămintele uzuale nu conţin aceste macro şi microelemente, prin urmare deficite care altă dată erau pur teoretice, acum devin realitate.

Strict la sulf, cele mai mari probleme sunt şi vor fi pe terenurile cultivate intens cu oleaginoase.

4. Introducerea în asolament de plante mari consumatoare de sulf

Ca şi exemplu, odata cu introducerea rapiţei pe suprafeţe ridicate, consumul de sulf de la nivelul solului s-a accelerat. Fiind o mare consumatoare de sulf la început deficitul s-a resimţit la această cultură. Însă rând pe rând, dacă nu se iau măsuri deficitul de sulf se vor resimţi şi la alte culturi.

Vă rog ca printr-un comentariu mai jos să ne spuneţi ce sortimente de îngrăşăminte cu sulf folosiţi? La ce culturi şi bineînţeles cu ce rezultate?

Recolte profitabile la toată lumea!

Alte articole

  • Sfaturi privind alegerea celui mai potrivit hibrid de porumbSfaturi privind alegerea celui mai potrivit hibrid de porumb
  • Mana viţei de vie – vinul bun pleacă dintr-o vie sănătoasăMana viţei de vie – vinul bun pleacă dintr-o vie sănătoasă
  • Erbicidarea grâului – controlul buruienilor cu frunză îngustăErbicidarea grâului – controlul buruienilor cu frunză îngustă
  • Sclerotinia la rapita de toamna – ghid practic de controlSclerotinia la rapita de toamna – ghid practic de control
  • Viespea rapitei ( Athalia rosae)- mod de manifestare, soluţii, tratamenteViespea rapitei ( Athalia rosae)- mod de manifestare, soluţii, tratamente
deficitul de sulf, sulful in agricultura

8 comments

  • iuga Răspunde 2 decembrie 2017 at 13:31

    Foarte interesant articolul referitor la biuretul din uree. Deși am întrebat mulți specialiști, nu au știut să răspundă la întrebarea legată de folosirea ureei odată cu semănatul pe rand a porumbului. Felicitări. Cu respect Adrian

    • admin Răspunde 5 decembrie 2017 at 18:11

      Iti multumesc pentru comentariu! Sper ca articolul sa fie pe intelesul oricarui cititor. In curand voi veni cu alte articole importante prin care sper sa aduc lumina in privinta cat mai multor incertitudini.
      Pe curand!

  • Steau Ionut Răspunde 29 ianuarie 2020 at 21:57

    am administrat sub brazda anul acesta unde urmeaza sa pun floarea soarelui ,ingrasamant 0-12-24 26S

  • vasile Răspunde 28 noiembrie 2022 at 17:19

    am comandat produse pe baza de sulf pentru sezonul 2022-2023 de la mifalchim ce parere aveti despre ele?anul acesta am avut in solar un soi de tomate cu gust de medicament,posibil de la tratamente? va multumesc.

  • vasile Răspunde 28 noiembrie 2022 at 17:39

    pentru sezonul 2022-2023 am comandat produse pe baza de cupru si sulf de la mifalchim .ce parere aveti despre ele? anul acesta am avut in solar un soi de tomata cu gust de medicament,o fi oare de la chimicale? va multumesc.

    • admin Răspunde 1 decembrie 2022 at 22:02

      Produsele amintite de dumneavoastra sunt de calitate. Nu stiu exact ce inseamna gust de medicamente, insa se poate ca din cauza anumitor pesticide aplicate neconform, gustul fructului sau legumei sa fie alterat.

  • vasile Răspunde 2 decembrie 2022 at 15:11

    va multumesc.

  • vasile Răspunde 2 decembrie 2022 at 18:28

    deoarece anul viitor vreau sa merg doar pe produse eco mifalchim are o grila de tratamente in pomicultura doar cu produsele lor.ce parere aveti?

Leave a Comment

Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare articole

  • Piatra vanata în repausul vegetativ – importanta, doză, pericole
  • Psylla mali Schemă de tratament la măr – ediţia 2022
  • Stropirile la prun – plan complet de tratament in 2022
  • Stropirile cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ – beneficii, doze
  • Basicarea frunzelor – Taphrina deformans, plan complet de tratament
  • Viermi sarma – factori de risc, metode prin care pot fi ţinuţi sub control
  • Stropirile la cireș: plan complet de tratament-ghid 2022
  • Cuprul in repaus si perioada de vegetatie – stropeste eficient- 2023
  • Gandacul paros (Epicometis hirta) – punctele slabe și forte
  • Viespea lăstarilor de măr și par ( Janus compressus ) – simptome, plan complet de tratament

Arhive

  • ianuarie 2023
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • ianuarie 2021
  • aprilie 2020
  • februarie 2020
  • ianuarie 2020
  • noiembrie 2018
  • octombrie 2018
  • septembrie 2018
  • martie 2018
  • februarie 2018
  • ianuarie 2018
  • decembrie 2017
  • noiembrie 2017
  • martie 2017
  • ianuarie 2017
  • februarie 2016

Categorii

  • Cereale paioase
  • Fără categorie
  • Ingrasaminte
  • Pomi fructiferi
  • Porumb
  • Rapita
Copyright 2021 AgroMentor.ro | Toare drepturile rezervate.
  • Prima pagina
AgroMentor