20200426 103216

Stropirile la prun – plan complet de tratament in 2023

Cuprins (click pe subiectul dorit)

Stropirile la prun sunt deosebit de importante. Prunul este unul dintre cei mai răspândiţi pomi fructiferi din gospodăriile noastre. Pe piaţă au apărut o sumedenie de soiuri de prun, astfel încât fructele prezintă o gamă  diversă de culori, arome, texturi. Prin urmare, puţini sunt cei care refuză consumul de prune crude. Dacă la consumul de fructe proaspete adăugăm și pe cel de ţuică, dulceaţă, compot, atunci cu siguranţă putem declara, că prunele sunt fructele care pot satisface nevoile tuturor generaţiilor.

Cei mai periculoși dăunători ai prunului

Acești dăunători, în anii în care atacul este foarte puternic, pot duce la pierderi semnificative.  Prezenţa acestora este destul de greu de sesizat, chiar și pentru un ochi avizat. Atunci când observăm că avem o problemă, de obicei este prea târziu, stropirile ne mai având nici un efect. Pagubele pot fi foarte mari, în cazuri severe întreaga producţie poate fi compromisă. Din acest motiv stropirile la prun, trebuie neapărat să-i vizeze.

Viermele prunelor (Cydia funebrana)

Dăunătorul are două sau chiar trei generaţii într-un an. Larvele dăunătorului iernează sub scoarţa prunilor, sau sub frunzele din livadă. Adulţii apar de obicei în luna mai. Perioada exactă depinde foarte mult de regimul de precipitaţii și temperatură a fiecărui an în parte. Dăunătorul preferă căldura și lipsa precipitaţiilor. Zborul lor are loc seara, deci fără capcane feromonale, vor fi greu de observat prin livezi. Activitatea sexuală are loc înainte de răsăritul soarelui. Perioada de timp în care o generaţie este activă este foarte lung. Dacă primii adulţi apar în luna mai, zborul acestei prime generaţii poate avea loc pe întreaga lună iunie.

Femela depune ouăle pe fructele verzi, de dimensiunea unei alune, sau chiar pe frunze. Larvele vor intra în interiorul fructelor, făcând galerii, pe care le va umple cu excremente. În locul în care dăunatorul a intrat, fructele vor elibera clei. Mulţi vor confunda poate acest simptom cu monilioza. De fapt, monilioza se poate instala în urma daunelor făcute de vierme.  Fructele afectate vor cădea pe sol, cu tot cu dăunator.

A doua generaţie apare în luna iulie, când fructele sunt de mărimea normală, sau chiar în pârgă.  Depinde de timpurietatea soiului de prun. Zborul generaţiei a doua, se poate eșalona pe întreaga luna iulie, parţial chiar și în luna august. In anii caldurosi in anumite regiuni poate sa apara si o a treia generatie de viermele prunelor.

Pentru combaterea fiecărei generaţii, vor trebui efectuate 2-3 stropiri cu insecticid, la un interval de 10-14 zile.

Viermele prunelor scaled

Foto 1: Simptom viermele prunelor – generatia a doua

Folosirea de capcane feromonale

Pentru combaterea viermelui prunelor, se pot folosi capcane feromonale de tipul AtraFUN. Femela pentru a fi găsită de mascul, secretă un feromon. Capcanele practic au la bază acest feromon. Ajunși în capcană, pot să ne ofere o imagine clară a curbei de zbor a dăunătorului și a densităţii lor. Mai mult, dacă densitatea de capcane este suficient de mare, masculii vor fi prinși, iar femelele vor rămâne nefecundate, deci nu vom avea larve care să ne distrugă fructele.

Viespea neagră și viespea galbenă a prunului (Hoplocampa spp.)

 

Acești doi dăunători au o singură generaţie într-un an. Viespea neagră a prunelor (Hoplocampa minuta) este cunoscută și sub denumirea de viespea cu fierăstrău. Viespea neagră este mai răspândită și se pare că mai periculoasă, decât viespea galbenă. Stropirile la prun trebuie neaparat sa vizeze acesti daunatori!

Femela își depune ouăle în interiorul florilor pe receptacului floral, sau în interiorul sepalelor. După o scurtă perioadă de incubaţie, își fac apariţia larvele. Această perioadă, coincide cu cea în care cad petalele. Larvele vor săpa o galerie, spre sâmburele crud. Acolo vor consuma sâmburele moale, precum și pulpa din jurul sâmburelui. Apoi vor face o galerie de ieșire, iar seara la adăpostul întunericului, vor părăsi primele fructe atacatesi vor patrunde in altele. Fructele atacate, își vor înceta creștere și vor cădea la sol. Mai jos, în fenofaza specifică în care dăunătorul atacă, găsiţi mai multe fotografii și explicaţii.

Viespea sâmburilor de prun (Eurytoma schreineri)

Este supranumită spaima ardelenilor. Asta pentru că este dăunătorul care face pagube foarte mari în zona Transilvaniei.

20200426 103640 1 3
Foto 4: Viespea sâmburilor de prun (Eurytoma schreineri) – primavara in luna aprilie, apar adulţii din samburi, printr-un orificiu. Prunele cazute sub pomii fructiferi sunt sursa de infectie

Este unul dintre cei mai periculoși dăunători ai prunului. Femela va perfora pulpa fructului, unde își va depune oul. Pericolul în privinţa acestui dăunător începe din perioada în care cad petalele și se menţine până în momentul în care sâmburii prunelor se lemnifică.  Fructele afectate, la exterior nu vor avea semne de înţepătură. În luna iunie, prunele încep să își vor schimba culorea în violet, se vor zbârcii și vor cădea. Mulţi vor confunda această cădere cu ceva fiziologic, ca și cum prunii și-au reglat singuri producţia. Asta mai ales că la o simplă verificare a fructelor căzute, viermele nu se face văzut, larva fiind ascunsă în sâmbure. Detalii importante despre combaterea acestui dăunător, veţi citi mai jos, în fenofaza specifică în care viespea sâmburilor de prun își are zborul de înmulţire.

Principalele boli ale prunului

Stropirile la prun – schemă de la A la Z

În întreaga schemă privind stropirile la prun, am recomandat doar produse care sunt omologate pentru această cultură. În funcţie de condiţiile climatice, istoricul privind atacul de boli și dăunători, vă alegeţi combinaţia cea mai potrivită.

Structura stropirilor la prun are la bază dăunătorii  și patogenii specifici, care în mod obișnuit sunt întâlniti în livezi. Pentru fiecare fenofază, nu veţi găsi doar o serie de produse, care pot fi folosite ci și explicaţii, astfel încât fiecare dintre dumneavoastră, să poată alege în deplină înţelegere, dacă trebuie sau nu să stropească.

Schema este structurată atât pe fenofaze, cât și pe perioade calendaristice. Soiurile de prun au timpurietăţi diferite. Avem prune care se coc în iulie, iar altele in septembrie-octombrie. Dăunătorii și bolile atacă în funcţie de fenofază, însă totuși perioada calendaristică contează foarte mult. Spre exemplu, a doua generaţie de viermele prunului s-ar putea să nu mai fie o problemă pentru prunii timpurii. Însă pentru soiurile tardive, în anumite zone s-ar putea să avem probleme și cu a treia generaţie.

teldor 3 2
Foto: Click detalii !

Vă recomand să identificaţi situaţiile, care au pus în pericol producţia de prune și pomii fructiferi  din livada dumneavoastră. Apoi din schema de tratament să efectuaţi prioritar stropirile, care vizează respectiva problemă. Stropirile din perioada aprilie – mai sunt deosebit de importante. Dacă le efectuaţi sunt șanse foarte mari ca în condiţii normale, să nu mai aveţi probleme foarte mari în livadă. Excepţie făcând bineînteles stropirile împotriva viermelui prunelor și monilioza fructelor.

Stropirile la prun – numarul de stropiri

Cu siguranţă veţi avea întrebări cu privire la numărul minim sau maxim pe care trebuie să-l efectuaţi. Asta mai ales că în schema de tratament, veţi găsi tabele întregi cu produse de protecţia plantelor.

Un număr minim sau maxim, care să funcţioneze în fiecare an și în fiecare fermă, nu există. Optimul stropirilor îl stabilim în funcţie de rezerva de patogeni și dăunători din zona, corelate bineînţeles cu condiţiile meteo.

Urmăriţi condiţiile meteo, observaţi cu atenţie dezvoltarea fructelor, creșterea ramurilor, sănătatea foliajului, iar livada vă va spune imediat, dacă are nevoie de ceva. Probleme foarte mari avem doar acolo unde livada nu este supravegheată, iar când se intervine pomii fructiferi sunt deja puternic afectaţi de paraziţi.

Fenofaza:  repausul vegetativ – după efectuarea tăierilor 

Poza 3 1
Foto 5: Aparitia cleiului datorită unei răni neproteja cu mastic

Boli specifice fenofazei:

 • rezerva biologică de patogeni;

Efectuarea tăierilor și apariţia cleiului

Taierile să le efectuaţi pe timp uscat. Ar fi bine chiar următoarele zile după efecturea tăierilor să nu survină precipitaţii. Rănile mai mari de 1.5 – 2 cm, să le sigilaţi cu mastic în care puteţi să adăugaţi cupru. În aceași zi, vă recomand să efectuaţi o stropire cu sulfat de cupru (2-3% concentraţie).

În situaţia din foto 5, cleiul este o consecinţă a nerespectării  recomandărilor de mai sus. Practic cleiul face parte din mecanismul de apărare a sâmburoaselor, atunci când intervine o situaţie de stres. În cele mai multe dintre situaţii, cleiul apare din cauza unor răni de origine mecanică (tăieri, rănirea pomilor cu utilajul, rosături provocate de animale, insecte,etc.). Cleiul acoperă rana, împiedicând  scurgerea sevei și uscarea zonei. Dacă nu se intervine imediat după ce apar asemenea situaţii, în aceste răni pot să intre patogeni, care pot împiedica vindecarea normală. Apariţia cleiului se va pereniza, iar în perioadele cu umiditate ridicată, când și patogenii sunt mai activi, din respectiva rană va supura clei.

Produse cuprice recomandate în perioada

de repaus vegetativ

Tabel 1

Produs comercial

Substanta activa

Concentratie

SULFAT DE CUPRU PENTAHIDRAT TIP MIFSulfat de cupru (piatra vânătă)2 – 3%
CuprichemSulfat de cupru (piatra vânătă)2 – 3%
Sulfat de cupruSulfat de cupru (piatra vânătă)

2 – 3%

 

Fenofaza: dezmugurit – „buton verde”

                     

Boli specifice fenofazei:

 • rezerva biologică de patogeni,

Infecţiile primare au un impact semnificativ asupra livezilor. În această perioadă, stropirile au rol pur preventiv. Produsele cuprice sunt exact ceea ce ne trebuie acum. Se pot folosi produsele pe bază de hidroxid de cupru sau oxiclorură de cupru. Vă recomand, având în vedere că în această perioadă stropirile la prun sunt preventive, iar vremea este caracterizată de ploi frecvente și umiditate ridicată, să folosiţi prioritar produse pe bază de oxiclorură de cupru.

Pe piaţă au apărut produse care conţin atât hidroxid de cupru, cât și oxiclorură de cupru. Acestea au avantajul că îmbină practic acţiunea curativă a cuprului cu cea preventivă. Cuprul are un important rol preventiv, fiind capabil să elimine sporii de rezistenţă. De asemenea produsele cuprice sunt printre puţinele fungicide care pot acţiona și asupra  bacteriilor.

Produse cuprice recomandate în perioada

„dezmugurit” – „buton verde”

Tabel 2

Produs comercialSubstanta activa
AlCupral 50PUoxiclorura de cupru
Cuproxat Flowablecupru din sulfat de cupru tribazic
Champ 77 WGhidroxid de cupru
Coprantol Duooxiclorură de cupru + hidroxid de cupru
CUPRIDIN 50 WPhidroxid de cupru
Oxiclorura de cupruoxiclorura de cupru
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului

Dăunători specifici fenofazei:

 • rezerva biologică de dăunători

Ulei horticol recomandat in perioada

„dezmugurit” – „buton verde”

Tabel 3

Produs comercialSubstanta activaObservatii
Yagosulei parafinicOmologat BIO
Ovipron® Topulei parafinicOmologat BIO
Ulei Horticol PARAFIN TOP-OILulei parafinic
Ulei horticol N-Oilulei vegetal
MIDOS OILulei vegetal
EstiuoilUlei parafinic
Pachet comercial Mospilan Oilulei vegetal (Toil) + insecticid Mospilan 20 SG
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Fenofaza: Buton alb

Buton alb
Foto 8: Fenofaza „buton alb”                        

Boli specifice fenofazei:

 • Pătarea roșie (Polystigma rubrum);
 • Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)
 • Hurlupi (Taphrina pruni);
 • Ciuruirea micotică a frunzelor (Stigmia carpophila)

Așa cum se poate observa în foto 8,  frunzuliţele și-au făcut apariţia, iar până la finalul înfloritului, vor ajunge la dimensiunea lor finală. În această perioadă, rezerva de patogeni din livadă este antrenată de curenţii de aer, stropii de apă. Temperatura medie este situată undeva în jur de 15-20°C, iar umiditatea este ridicată, condiţii propice germinării conidiilor și dezvoltării hifelor ciupercilor în organele atacate. Bacteriile sunt de asemenea favorizate în această perioadă.

În foto 9, veţi observa un prun afectat de monilinia laxa (monilioza lăstarilor). Boala se manifestă în perioada înfloritului, însă cu siguranţă infecţia a avut loc mai rapid. După ce foliajul și florile  se usucă, în pruni vom putea observa rămurele uscate sau ramuri a căror vârfuri sunt uscate.

monilioza ramurilor
Foto 9: Monilioza ramurilor

 

Fungicide recomandate în fenofaza

„buton alb”

Tabel 4

Produs comercialPatogenul ţintăMod de acţiune
Chorus 50Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemicpreventiv, curativ
 

Signum®

Pătarea roșie (Polystigma rubrum;

Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)

 

sistemic

 

Preventiv

Difcor 250 ECMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemicpreventiv, curativ
Folicur Solo 250 EWMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemicpreventiv, curativ
Orius 25 EWMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemicpreventiv, curativ
Coprantol® DuoHurlupi (Taphrina pruni);

Ciuruirea micotică a frunzelor (Stigmia carpophila)

Monilinia spp. (monilioză)

 

contact

 

Preventiv

 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Dăunători specifici fenofazei:

 • Viespea sâmburilor (Eurytoma schreiner);
 • Viespea prunului ( specii de Hoplocampa spp.);
 • Paduchele cenușiu (Hyalopterus pruni);

Insecticide recomandate în fenofaza

„buton alb”

Tabel 5

Produs comercialDăunători ţintă Observatii
Decis 20 SGPaduchele cenușiu (Hyalopterus pruni);

Viespea prunului ( specii de Hoplocampa spp.);

 

Contact, ingestie

 
Karate ZeonViespea sâmburilor (Eurytoma schreiner);

Viespea prunului ( specii de Hoplocampa spp.);

 

Contact, ingestie

 
Mospilan 20 SGAfide (Aphis spp.)sistemic 
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

 

Fenofaza:  înflorit (min. 20% flori deschise)

Stropirile la prun in fenofaza inflorire
Foto 10: Fenofaza „Inflorire”. Insecta surprinsa in imagine este viespea neagra a prunului.

Boli specifice fenofazei:

 • Pătarea roșie (Polystigma rubrum);
 • Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)
 • Ciuruirea micotică a frunzelor (Stigmia carpophila);

Odată florile deschise, omologat pentru această fenofază nu avem produse, care să ţină sub control într-un mod eficient dăunătorii specifici și care în același timp, să protejeze polenizatorii și entomofauna utilă. Din acest motiv, stropirea din fenofaza anterioară este deosebit de importantă.

Stropirile preventive cu fungicid în schimb, sunt deosebit de importante, pentru evitarea infecţiilor cu patogeni periculoși, îndeosebi a infecţiei cu monilioză.  Mai ales dacă vremea este rece, umedă, iar perioada de înflorit este mai lungă, riscul apariţiei de monilioza florilor și lăstarilor este foarte ridicat.

Fungicide recomandate în fenofaza

„înflorit”

Tabel 6

Produs comercialPatogenul ţintăMod de acţiune
Chorus 50Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemicpreventiv, curativ
Signum®,Pătarea roșie (Polystigma rubrum;

Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)

sistemicpreventiv
Luna® Experience

(click detalii)

Pătarea roșie (Polystigma rubrum;

Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)

sistemicpreventiv, curativ
ProlectusMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemicPreventiv, curativ
Orius 25 EWMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemicpreventiv, curativ
Folicur Solo 250 EWMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemicpreventiv, curativ
Folpan 80 WDGPătarea roșie (Polystigma rubrum;

Ciuruirea frunzelor (Stigmina carpophylla)

contactPreventiv
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Fenofaza:  Scuturarea petalelor ( >  70% din flori s-au scuturat)

                   

stropirile la prun in fenofaza "caderea petalelor"
Foto 11: Fenofaza „Scuturarea petalelor”

Boli specifice fenofazei:

 • Pătarea roșie (Polystigma rubrum);
 • Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)
 • Hurlupi (Taphrina pruni);
 • Ciuruirea micotică a frunzelor (Stigmia carpophila)

Atunci când petalele cad, pentru o scurtă perioada de timp, prin zona în care se desprind, pot să intre patogeni periculoși. În cazul în care și condiţiile climatice sunt favorabile patogenilor, stropirile cu fungicid din această perioadă sunt deosebit de importante. Acestea pot asigura un start bun al culturii și o protecţie de durată într-o perioadă de maximă sensibilitate la atacul bolilor și patogenilor.

Fungicide recomandate în fenofaza

„scuturarea petalelor”

Tabel 7

Produs comercialPatogenul ţintăMod de acţiune
Chorus 50Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemicpreventiv, curativ
Signum®,Pătarea roșie (Polystigma rubrum;

Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)

sistemicpreventiv
Luna® Experience

(click detalii)

Pătarea roșie (Polystigma rubrum;

Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)

sistemicpreventiv, curativ
Difcor 250 ECMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemicpreventiv, curativ
ProlectusMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemicPreventiv, curativ
Orius 25 EWMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemicpreventiv, curativ
Folicur Solo 250 EWMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemicpreventiv, curativ
Folpan 80 WDGPătarea roșie (Polystigma rubrum;

Ciuruirea frunzelor (Stigmina carpophylla)

contactPreventiv
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Dăunători specifici fenofazei:

 • Viespea sâmburilor (Eurytoma schreiner);
 • Viespea prunului ( specii de Hoplocampa spp.);
 • Paduchele cenușiu (Hyalopterus pruni);
 • Păduchele ţestos al prunului (Parthenolecanium corni)

În această fenofază stropirile la prun vizeaza combaterea unor dăunători, care în această perioadă își depun ouăle (viespea neagră cu ferăstrău a prunilor, viespea galbenă a prunilor). Aceași stropire poate combate si viespea sâmburilor de pruni, care în această fenofază, în mod normal ar trebui să aibă zbor puternic prin livezi. În cazul în care dăunătorii aminţiţi mai sus, sunt o prezenţă constantă în livezile dumneavoastră, acum este momentul prielnic pentru controlul acestora. Eficienţa stropirilor scade cu cât se întârzie mai mult aplicarea insecticidului.

Stropirile la prun – atentie la polenizatori !

Ca și idee principală, o stropire cu insecticid în fenofaza de „buton alb” și încă o stropire în fenofaza „căderea petalelor”, ne va proteja fructele de atacul viespei negre cu ferăstrău și viespei galbene a prunului, dăunători care în această perioadă își depun ouăle pe fructul în formare. Asta fără să fie nevoie de o stropire cu insecticid în perioada înfloritului. Albinele și entomofauna utilă nu va fi pusă în pericol!

Chiar dacă pomii fructiferi nu mai constituie o atracţie pentru albine, totuși acestea pot fi o prezenţă constantă în livezi. De multe ori sub pomii fructiferi, cresc plante care pot fi o atracţie pentru albine. Pentru un surplus de protecţie a entomofaunei utile, inclusiv al albinelor,  ar fi de preferat ca stropirea să fie făcută după ora 17, când datorită temperaturi scăzute, albinele se retrag în stupi. 

Insecticide recomandate în fenofaza

„scuturarea petalelor”

Tabel 8

Produs comercialDăunători ţintăMod de acţiuneObservatii
AfintoPăduchele cenușiu (Hyalopterus pruni) – afideSistemic 
CORAGEN®Cydia funebrana (viermele prunelor);sistemic 
Decis 20 SGPaduchele cenușiu (Hyalopterus pruni);

Viespea prunului ( specii de Hoplocampa spp.);

Contact, ingestie 
EXIREL® 

(click detalii)

 

 

Cydia funebrana (viermele prunelor);

 Operophtera brumata (cotarul verde al pomilor);

Adoxophyes orana (molia pieliţei fructelor);

 Erannis defoliaria (cotarul brun);

Sistemic 
Movento® 100 SC

 

Viespea sâmburilor (Eurytoma schreiner);

Păduchele cenușiu (Hyalopterus pruni) – afide

Păduchele ţestos al prunului (Parthenolecanium corni)

Sistemic 
Mospilan 20 SGAfide (Aphis spp.)sistemic 
TeppekiPăduchele cenușiu (Hyalopterus pruni) – afideSistemic 
Karate ZeonViespea sâmburilor (Eurytoma schreiner);

Viespea prunului ( specii de Hoplocampa spp.);

Contact, ingestie 
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

 Fenofaza:  Desprinderea caliciului florilor – fructe vizibile

În imaginile de mai sus, se poate observa că în lipsa  tratamentul împotriva viespei prunului (Hoplocampa spp.), prunele deja sunt atacate puternic de larve. Larvele au o mobilitate extraordinară, fiind capabile să migreze de la un fruct la altul. Stropirile cu insecticid din această perioadă au rolul de a proteja fructele încă „nevizitate” de larve.

Boli specifice fenofazei:

 • Pătarea roșie (Polystigma rubrum);
 • Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)
 • Ciuruirea micotică a frunzelor (Stigmia carpophila)

Fungicide recomandate în fenofaza

„desprinderea caliciului”

Tabel 9

Produs comercialPatogenul ţintăMod de acţiune
Luna® Experience

(click detalii)

Pătarea roșie (Polystigma rubrum;

Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)

sistemicpreventiv, curativ
Difcor 250 ECMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemicpreventiv, curativ
Folicur Solo 250 EWMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemicpreventiv, curativ
Orius 25 EWMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemicpreventiv, curativ
Folpan 80 WDGPătarea roșie (Polystigma rubrum;

Ciuruirea frunzelor (Stigmina carpophylla)

contactPreventiv
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Dăunători specifici perioadei:

 • Viespea sâmburilor (Eurytoma schreiner);
 • Paduchele cenușiu (Hyalopterus pruni);
 • Păduchele ţestos al prunului (Parthenolecanium corni)
 • Viespea prunului ( specii de Hoplocampa spp.);

Stropirile la prun – atentie la atacul produs de viespea samburilor de prun !

Pe lângă faptul că în această fenofază, larvele de viespea neagră și viespea galbenă a prunului, își mută locaţia de hrănire, dintr-o prună în alta, în această perioadă începe să își depună ouăle un alt dăunător periculos, viespea sâmburilor de prun (Eurytoma  schreiner). În special în Transilvania, acest dăunător este responsabil pentru pierderi importante de producţie.

Simptomele atacului apar foarte târziu (spre finalul lunii iunie) și de multe ori sunt foarte confuze. Fructele își schimbă culoarea, se zbârcesc și încep să cadă. În pulpa fructului, fermierul nu găsește urmă de dăunător, prin urmare acest fenomen denumit și „fulgerarea prunelor” este pus pe seama unui deficit de nutrienţi, secetă sau o problemă fiziologică. Însă dacă fermierul caută în sâmburii fructelor căzute, asa cum se poate observa în fotografia de mai jos, va găsi o larvă de viespea sâmburilor de prun. În mod indirect, stropirea împotriva acestui dăunător va acţiona și asupra larvelor de viespea neagră și galbenă  a prunului atunci când acestea vor părăsi un fruct și vor încerca să intre în altul.

Larva viespea samburilor
Foto 14: Larvă de viespea sâmburilor de prun, ascunsă bineînteles în sâmbure, nu în pulpa fructului.

Insecticide recomandate în fenofaza

„desprinderea caliciului”

Tabel 10

Produs comercialDăunători ţintăMod de acţiuneObservatii
AfintoPăduchele cenușiu (Hyalopterus pruni) – afideSistemic 
CORAGEN®Cydia funebrana (viermele prunelor);sistemic 
Decis 20 SGPaduchele cenușiu (Hyalopterus pruni);

Viespea prunului ( specii de Hoplocampa spp.);

Contact, ingestie 
EXIREL®

(click detalii)

 

Cydia funebrana (viermele prunelor);

 Operophtera brumata (cotarul verde al pomilor);

Adoxophyes orana (molia pieliţei fructelor);

 Erannis defoliaria (cotarul brun);

Sistemic 
Movento® 100 SC

 

Viespea sâmburilor (Eurytoma schreiner);

Păduchele cenușiu (Hyalopterus pruni) – afide

Păduchele ţestos al prunului (Parthenolecanium corni)

Sistemic 
Mospilan 20 SGAfide (Aphis spp.)sistemic 
TeppekiPăduchele cenușiu (Hyalopterus pruni) – afideSistemic 
Karate ZeonViespea sâmburilor (Eurytoma schreiner);

Viespea prunului ( specii de Hoplocampa spp.);

Contact, ingestie 
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Fenofaza: Creșterea fructelor – I (corespunde perioadei 1-15 mai)

Stropirile la prun impotriva viespei prunului
Foto 15 : Larva de viespea prunului (Hoplocampa spp.)

În această perioadă, dacă nu au fost efectuate stropirile cu insecticid, recomandate în fenofazele anterioare, larvele de viespea neagra a prunelor ( Hoplocampa spp.), vor fi aproape de maturitate. Odată cu ultima „victimă”, vor cădea la sol unde se vor îngropa în sol sau sub frunze. Ajunși la adăpost vor construi un cocon în interiorul căruia vor aștepta primăvara anului următor.

Boli specifice fenofazei:

 • Pătarea roșie (Polystigma rubrum);
 • Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)
 • Ciuruirea micotică a frunzelor (Stigmia carpophila)

Fungicide recomandate în fenofaza

„ceșterea fructelor I”

Tabel 11

Produs comercialPatogenul ţintăMod de acţiune
Luna® Experience

(click detalii)

Pătarea roșie (Polystigma rubrum;

Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)

Sistemicpreventiv, curativ
Difcor 250 ECMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)Sistemicpreventiv, curativ
Folicur Solo 250 EWMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)Sistemicpreventiv, curativ
Orius 25 EWMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)Sistemicpreventiv, curativ
Folpan 80 WDGPătarea roșie (Polystigma rubrum;

Ciuruirea frunzelor (Stigmina carpophylla)

Contactpreventiv
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Dăunători specifici perioadei:

 • Viespea sâmburilor (Eurytoma schreiner);
 • Paduchele cenușiu (Hyalopterus pruni);

Viespea sâmburilor de prun încă mai poate fi activă. Atâta timp cât sâmburele încă nu s-a lemnificat, atacul acestui dăunător poate fi încă posibil. După ce sâmburele a căpătat consistenţă, dăunătorul va „lucra” doar pe ascuns, în interiorul sâmburilor afectaţi. Totuși atacul maxim al viespii sâmburilor (Eurytoma schreiner); are loc în fenofaza anterioară !

În această fenofază ar putea să înceapă să își facă prezenţa și primii adulţi din prima generaţie de viermele prunelor (Cydia funebrana). Din păcate, fără prezenţa unor capcane feromonale, prezenţa acestuia va fi greu de descoperit.

Insecticide recomandate în fenofaza

„creșterea fructelor I”

Tabel 12

Produs comercialDăunători ţintăMod de acţiuneObservatii
AfintoPăduchele cenușiu (Hyalopterus pruni) – afideSistemic 
Decis 20 SGPaduchele cenușiu (Hyalopterus pruni);

Viespea prunului ( specii de Hoplocampa spp.);

Contact, ingestie 
EXIREL®

(click detalii)

 

Cydia funebrana (viermele prunelor);

 Operophtera brumata (cotarul verde al pomilor);

Adoxophyes orana (molia pieliţei fructelor);

 Erannis defoliaria (cotarul brun);

Sistemic 
Movento® 100 SC

 

Viespea sâmburilor (Eurytoma schreiner);

Păduchele cenușiu (Hyalopterus pruni) – afide

Păduchele ţestos al prunului (Parthenolecanium corni)

Sistemic 
Mospilan 20 SGAfide (Aphis spp.)sistemic 
TeppekiPăduchele cenușiu (Hyalopterus pruni) – afideSistemic 
Karate ZeonViespea sâmburilor (Eurytoma schreiner);

Viespea prunului ( specii de Hoplocampa spp.);

Contact, ingestie 
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!
movento 3 1
Foto: click detalii (foarte util in lupta împotriva afidelor!)

Fenofaza:  Creșterea fructelor – II (corespunde perioadei 16 – 30 mai)

Stropirile la prun impotriva paduchelui cenusiu
Foto 16: Păduchele cenușiu (Hyalopterus pruni)

Boli specifice fenofazei

 • Pătarea roșie (Polystigma rubrum);
 • Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)
 • Ciuruirea micotică a frunzelor (Stigmia carpophila)

Fungicide recomandate în fenofaza

„creșterea fructelor II”

Tabel 13

Produs comercialPatogenul ţintăMod de acţiune
Luna® Experience

(click detalii)

Pătarea roșie (Polystigma rubrum;

Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)

Sistemicpreventiv, curativ
Difcor 250 ECMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)Sistemicpreventiv, curativ
Folicur Solo 250 EWMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)Sistemicpreventiv, curativ
Orius 25 EWMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)Sistemicpreventiv, curativ
Folpan 80 WDGPătarea roșie (Polystigma rubrum;

Ciuruirea frunzelor (Stigmina carpophylla)

Contactpreventiv
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Stropirile se fac la avertizare, în funcţie de condiţiile climatice și presiunea de infecţie existentă în zonă. În mod normal, o ultimă stropire făcută în această perioadă, ar trebui să ţină departe livada de ori ce problemă majoră de boli ca pătarea roșie sau ciuruirea micotică a frunzelor. În funcţie de condiţiile meteo (temperatură, umiditate), presiunea se poate menţine însă pentru monilioză.

Probleme care pot să iasă în evidenţă în această perioadă

Așa cum se poate observa pe coperta corespunzătoare acestei fenofaze, în cazul în care stropirile cu insecticid nu au fost conforme, în perioada aceasta sunt riscuri foarte mari ca păduchele cenușiu, să fi format deja colonii foarte puternice. Prezenţa fumaginei, roua de miere, stratul ceros cu care afidele sunt acoperite, poate reduce impactul insecticidului asupra dăunătorului. Sunt toate premizele ca o singură stropire să nu fie suficientă. Calitatea produsului administrat, respectiv a soluţiei  preparate poate să facă diferenţa.

Mai ales atunci cand utilizati insecticide formulate sub formă de granule sau pulbere, vă recomand ca alături de insecticid, pentru o mai bună aderenţă și umectare, să adăugaţi un produs ca FORTUNE® (surfactant, agent de umectare, adjuvant).

Tot în această perioadă, acolo unde nu s-au efectuat stropiri, pot să apară frunze afectate de Putoniella pruni (foto 17).  În partea inferioară a frunzelor, dăunătorul a format niște gale de-a lungul nervurii principale. În partea superioară însă, galele se deschid ca niște pliuri, lăsând să se observe înăuntrul lor, larvele portocalii ale dăunătorului. Odată galele formate, larvele din interiorul lor, nu vor putea fi eliminat.

Zborul adulţilor are loc în perioada înfloritului, prin urmare combaterea acestora este puţin probabilă. În schimb, stropirile din perioada „căderea petalelor” până la formarea galelor, pot să reducă din populaţia acestui dăunător.

Dăunători specifici perioadei:

 • Viermele prunului (Cydia funebrana)
 • Paduchele cenușiu (Hyalopterus pruni);

Insecticide recomandate în fenofaza

„creșterea fructelor II”

Tabel 14

Produs comercialDăunători ţintăMod de acţiuneObservatii
Movento® 100 SCPăduchele cenușiu (Hyalopterus pruni) – afideSistemic 
Karate ZeonViermele prunelor (Cydia funebrana);Contact, ingestie 
 

Decis 20 SG

Paduchele cenușiu (Hyalopterus pruni);

Viermele prunelor (Cydia funebrana);

Contact, ingestie 
AfintoPăduchele cenușiu (Hyalopterus pruni) – afideSistemic 
TeppekiPăduchele cenușiu (Hyalopterus pruni) – afideSistemic 
 

 

EXIREL®

(click detalii)

 

Cydia funebrana (viermele prunelor);

 Operophtera brumata (cotarul verde al pomilor);

Adoxophyes orana (molia pieliţei fructelor);

 Erannis defoliaria (cotarul brun);

Sistemic 
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Stropirile la prun – combaterea viermelui prunelor

Începând cu această perioadă, de importanţă foarte mare va fi combaterea primei generaţii de viermele prunului (Cydia funebrana). Fără utilizarea unor capcane feromonale, zborul acestui dăunător este greu de prezis. O capcană poate să evidenţieze prezenţa dăunătorului și implicit nevoia unei stropiri cu insecticid. Capcanele conţin atractantul feromonal, cu care femelele atrag  atenţie masculilor de Cydia funebrana. În cazul în care, numărul capcanelor este suficient de mare, acestea pot elimina masculii din zona, lăsând femelele fără posibilitatea de a se împerechea.

Cu toate că prima generaţie de Cydia funebrana nu este numeroasă, iar pagubele sunt de obicei mici, dacă acest dăunator nu este bine combătut acum, a doua generaţia, cea care poate produce pagube importante în livadă, va fi masivă, iar combaterea eficientă,  greu de realizat.

În cazul în care aţi avut probleme viermele prunelor (Cydia funebrana), atunci vă recomand ca spre finalul acestei fenofaze să aplicaţi un insecticid din lista. Tratamentul va fi repetat la 10-14 zile, în funcţie de condiţiile climatice. Cydia funebrana are un zbor mai intens în anii călduroși. Perioadele mai reci sau ploioase i dereglează zborul.

Fenofaza:  Creșterea fructelor – III (corespunde perioadei 1 – 15 iunie)

DSC 0239
Foto 18 : Pătarea roșie a frunzelor de prun

Probleme care pot să iasă în evidenţă în această perioadă

Începând cu această perioadă, acolo unde tratamentele nu au fost efectuate, încep să apară primele simptome ale pătării frunzelor de prun. Dacă aveţi probleme cu această boală, vă recomand stropirea folosind un produs cu acţiune curativă, din lista cu fungicide.  Petele apărute vor rămâne, în schimb boala va fi stopată, iar acolo unde a avansat, măcar nu se vor dezvolta noi fructificaţii ale ciupercii. Ciclul biologic al patogenului va fi întrerupt, iar rezerva biologică de boală din livadă va fi redusă. Preventiv, stropirile care ţin sub control pătarea roșie a frunzelor de prun, sunt efectuate în aprilie – mai.

Stropirile la prun – recomandare!

Din această perioadă, mai ales dacă stropirile la prun au fost bine efectuate, presiunea patogenilor asupra aparatului foliar, se reduce semnificativ. Din acest moment atenţia noastră se va concentra asupra fructelor. Fungicidele pe care le aplicăm de acum încolo, trebuie în primul rând să protejeze fructele de putregaiuri. Împotriva bolilor aparatului foliar, stropirile la prun se mai efectueaza doar la avertizare!  Chiar dacă fructele încă sunt departe de perioada de coacere, în cazul în care survin condiţii prielnice, monilioza se poate instala imediat. Priviţi cu atenţie la fotografie de mai jos, fotografie făcută în luna iunie!

Stropirile la prun impotriva moniliozei fructelor
Foto 19: Putregaiul fructelor provocat de Monilinia spp.

Atenţie mare așadar la viermele prunelor și monilioza fructelor! Stropirile la prun trebuie neaparat sa vizeze aceste doua mari probleme.

Dăunători specifici perioadei:

 • Viermele prunului (Cydia funebrana)

Insecticide recomandate în fenofaza

„creșterea fructelor III”

Tabel 15

Produs comercialDăunători ţintăMod de acţiuneObservatii
Karate ZeonViermele prunelor (Cydia funebrana);Contact, ingestie 
Decis 20 SGViermele prunelor (Cydia funebrana);Contact, ingestie 
VANTEX® 60 CS/NEXIDE® 60 CSViermele prunelor (Cydia funebrana)Contact, ingestie 
CoragenViermele prunelor (Cydia funebrana)Sistemic 
Affirm OptiViermele prunelor (Cydia funebrana)Sistemic 
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Boli specifice fenofazei:

 • Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)

Stropirile la prun se vor face la avertizare, în funcţie de condiţiile climatice  și potenţialul de infecţie din livadă.

Fungicide recomandate în fenofaza

„creșterea fructelor III”

Tabel 16

Produs comercialPatogenul ţintăMod de acţiune
Luna® Experience

(click detalii)

Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)Sistemicpreventiv, curativ
Folicur Solo 250 EWMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)Sistemicpreventiv, curativ
Orius 25 EWMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)Sistemicpreventiv, curativ
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Fenofaza:  Creșterea fructelor – IV (corespunde perioadei 16 – 30 iunie)

viermele prunului 2

Foto 20: Simptom atac produs de viermele prunelor (Cydia funebrana)

Probleme care pot să iasă în evidenţă în această perioadă

Pe toată durata luni iunie pot să apară simptome ale atacului produs de prima generaţie de viermele prunelor (Cydia funebrana). Un simptom care anunţă ca prunele au o larvă înăuntrul lor, este apariţia cleiului în zona de intrare a larvei. Fructele atacate, își vor schimba culoarea în violaceu și vor cădea la sol, constituind rezerva pentru apariţia generaţiei a doua, cea mai păgubitoare. Adunarea fructelor afectate de prima generaţie, poate constitui un ajutor vital, pentru că se va reduce presiunea celei de-a doua generaţii de viermele prunelor.

Dăunători specifici perioadei

 • Viermele prunului (Cydia funebrana)

Insecticide recomandate în fenofaza

creșterea fructelor IV”

Tabel 17

Produs comercialDăunători ţintăMod de acţiuneObservatii
Karate ZeonViermele prunelor (Cydia funebrana);Contact, ingestie 
Decis 20 SGViermele prunelor (Cydia funebrana);Contact, ingestie 
 

 

EXIREL®

 

Cydia funebrana (viermele prunelor);

 Operophtera brumata (cotarul verde al pomilor);

Adoxophyes orana (molia pieliţei fructelor);

 Erannis defoliaria (cotarul brun);

 

 

sistemic

 
VANTEX® 60 CS/NEXIDE® 60 CSViermele prunelor (Cydia funebrana)Contact 
CoragenViermele prunelor (Cydia funebrana)Sistemic 
Affirm OptiViermele prunelor (Cydia funebrana)Sistemic 
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Boli specifice fenofazei

 • Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)

Stropirile se vor face la avertizare, în funcţie de condiţiile climatice  și potenţialul de infecţie din livadă.

Fungicide recomandate în fenofaza

„creșterea fructelor IV”

Tabel 18

Produs comercialPatogenul ţintăMod de acţiune
Folicur Solo 250 EWMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)Sistemicpreventiv, curativ
Orius 25 EWMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)Sistemicpreventiv, curativ
Luna® Experience

(click detalii)

Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)Sistemicpreventiv, curativ
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Fenofaza:  Creșterea fructelor – V (corespunde perioadei 1 – 15 iulie)

viermele prunelor 2
Foto 21 : Viermele prunelor  (Cydia funebrana), prima generaţie ( 4 iulie) – soi timpuriu de prun

Acolo unde avem soiuri timpurii, prunele afectate de viermele prunelor, vor fi primele care „se vor coace”. Căzute pe jos sau încă rămase în pruni, atunci când desfacem fructul, vom găsi larva, iar în jurul sâmburelui excrementele lăsate de dăunător. Adunarea și distrugerea acestor fructe, vor contribui simţitor  la protejarea fructelor de generaţia a doua de Cydia funebrana. Daca suntem atenţi să facem această lucrare, iar suplimentar avem  în livadă și capcane feromonale, putem să ne protejăm livada foarte eficient, fără să fie nevoie de aplicarea unei cantităţi ridicate de pesticide.

Având în vedere că avem soiuri de prun,  a căror fructe se coc spre sfârsitul lunii iulie sau în august, ţinere sub control a dăunătorului folosind și alte metode decât cele care implică folosirea de pesticide, pot avea consecinţe pozitive asupra calităţii producţiei de prune.

Dăunători specifici perioadei:

 • Viermele prunului (Cydia funebrana)

Insecticide recomandate în fenofaza

„creșterea fructelor V”

Tabel 19

Produs comercialDăunători ţintăMod de acţiuneObservatii
Karate ZeonViermele prunelor (Cydia funebrana);Contact, ingestie 
Decis 20 SGViermele prunelor (Cydia funebrana);Contact, ingestie 
 

 

EXIREL®

 

Cydia funebrana (viermele prunelor);

 Operophtera brumata (cotarul verde al pomilor);

Adoxophyes orana (molia pieliţei fructelor);

 Erannis defoliaria (cotarul brun);

 

 

sistemic

 
VANTEX® 60 CS/NEXIDE® 60 CSViermele prunelor (Cydia funebrana)Contact 
CoragenViermele prunelor (Cydia funebrana)Sistemic 
Affirm OptiViermele prunelor (Cydia funebrana)Sistemic 
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Boli specifice fenofazei

 • Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)

Stropirile la prun se vor face la avertizare, în funcţie de condiţiile climatice  și potenţialul de infecţie din livadă !  Fungicidele recomandate, sunt aceleași pe care le găsiţi în tabelul fenofazei anterioare.

Fenofaza:  Fruct la dimensiunea normală – VI (corespunde perioadei 16 – 30 iulie)

Stropirile la prun impotriva viermelui prunelor
Foto 22: Fruct dimensiune normală, atacat de generaţia de doua de viermele prunului

De acum până la recoltat , atunci când urmează să efectuăm o stropire cu pesticide, va trebui să fim  mult mai atenţi la timpul de pauză !

Dăunători specifici perioadei

 • Viermele prunului (Cydia funebrana)

În această perioadă în mod normal zborul celei de-a doua generaţii de viermele prunelor, ar trebui să fie puternic. Generaţia din vară este cea mai periculoasă și poate duce la pierderea a peste 90% din producţia de prune. În lipsa capcanelor feromonale, pentru identificarea curbei de zbor a dăunătorului, mai ales dacă aţi avut în trecut probleme mari cu acest dăunător, va trebui ca la 10-14 zile să intervenim cu un insecticid.

Insecticide recomandate în fenofaza

„fruct dimensiune normală ”

Tabel 21

Produs comercialDăunători ţintăMod de acţiuneObservatii
Karate ZeonViermele prunelor (Cydia funebrana);Contact, ingestie 
Decis 20 SGViermele prunelor (Cydia funebrana);Contact, ingestie 
Laser™ 240 SCViermele prunelor (Cydia funebrana);Contact, ingestieBiologic
EXIREL®

 

Cydia funebrana (viermele prunelor);

 Operophtera brumata (cotarul verde al pomilor);

Adoxophyes orana (molia pieliţei fructelor);

 Erannis defoliaria (cotarul brun);

Sistemic 
VANTEX® 60 CS/NEXIDE® 60 CSViermele prunelor (Cydia funebrana)Contact 
CoragenViermele prunelor (Cydia funebrana)Sistemic 
Affirm OptiViermele prunelor (Cydia funebrana)Sistemic 
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Boli specifice fenofazei

 • Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)

Stropirile la prun se vor efectua la avertizare, în funcţie de condiţiile climatice  și potenţialul de infecţie din livadă. Atenţia nostră se va focusa pe protejarea fructelor, de patogenii care provoacă putregaiuri. Stropirile se fac la avertizare ! În condiţii de propice,  monilioza poate acţiona foarte puternic la nivelul fructului.

Fungicide recomandate în fenofaza

„fruct dimensiunea normală”

Tabel 22

Produs comercialPatogenul ţintăMod de acţiuneTimp de pauză pentru prun (zile)
Teldor 500 SCMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)contact3
ProlectusMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemic1
Signum®Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemic7
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Fenofaza:  Intrarea în pârgă

Stropirile la prun in perioada intrarii in parga
Foto 23: Fenofaza „Intrarea in parga”

Fotografia de mai sus este foarte sugestivă. Deși fructele sunt de abia intrate în pârgă, datorită condiţiilor prielnice moniliozei și a sensibilităţi soiului de prun la această boală, putem pierde foarte rapid producţia, acum când suntem atât de aproape de perioada de coacere. De multe ori fructele acestea sunt adunate și în amestec cu zahăr se încearcă obţinerea de pălincă. Cantitatea și mai ales calitatea produsului obţinut, va lăsa însă de dorit.

Dăunători specifici perioadei:

 • Viermele prunului (Cydia funebrana)

În continuare, presiunea viermelui prunelor este ridicată. Livada de pruni va trebui ţinută sub supraveghere.

Insecticide recomandate în fenofaza

„fructe în pârgă”

Tabel 21

Produs comercialDăunători ţintăMod de acţiuneObservatii
Laser™ 240 SCViermele prunelor (Cydia funebrana);Contact, ingestieBiologic

Boli specifice fenofazei:

 • Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)

Atenţia în supra acestui patogen trebuie mărită, pentru că în această perioadă infecţiile care provoacă putrezirea fructelor, pot fi rapid declanșate de condiţiile meteo. Va trebui ca atunci când alegeţi produsul cu care urmează să efectuati stropirile la prun, sa verificaţi cu mult mai multă atenţie și timpul de pauză.

Fungicide recomandate în fenofaza

„fructe în pârgă”

Tabel 22

Produs comercialPatogenul ţintăMod de acţiuneTimp de pauză pentru prun (zile)
Teldor 500 SCMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)contact3
ProlectusMonilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemic1
Signum®Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)sistemic7
 • Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Fenofaza:  După recoltarea fructelor 

20181007 120406 scaled
Foto 24: Fenofaza „pregatirea pentru intrarea in repaus vegetativ”

Patogeni ţintă: rezerva biologică de patogeni

Fungicide de contact: produse cuprice, îndeosebi cele pe bază de oxiclorură de cupru (vezi tabelul cu produse cuprice din fenofaza „dezmugurit – buton verde”.

Înainte de a efectua stropirile la prun, se vor elimina fructele afectate de putregai. Acestea sunt sursă puternică de infecţie pentru livadă.

Soluţia cuprică va ajuta la maturarea ramurilor anuale, cicatrizarea eventualelor răni survenite în perioada verii sau în timpul recoltatului. Cuprul va elimina rezerva biologică de patogeni, care a rămas pe ramuri și foliaj.

 

52 thoughts on “Stropirile la prun – plan complet de tratament in 2023”

 1. Multumesc mult pentru articolul 100% explicit si profesionist.Exista o carte care sa cuprinda aceste tratamente pe categorii?

   1. Sunteți geniali cu profesionalism și precizie în fenofaze, pozele mi-au adus multe informații. Mulțumesc și multă stima.

 2. Eu sunt un pomicultor amator. Am doar o gradina plina cu pomi. Va multumesc pentru efortul pe care l-ati facut ca sa ne puneti la dispozitie astfel de materiale bine documentate si bine structurate, foarte folositoare. Numai acum am dat de ele, atat acesta despre prun, cat si cel despre mar. Inca odata va multumesc si va doresc numai bine.

 3. SAPUNARU GHEORGHE

  Eu dețin o livadă de prun. Acest excelent articol al dvs, mă ajută foarte mult. Mulțumesc foare mult.

 4. Multumim, interesant articol. Eu am o livada de pruni si am incercat sa-i stropesc la timp, pentru a nu lasa
  boala si insectele sa intre in ea. Saptamana trecuta (27/06/2020), totul era in regula, am stropit cu Fastac si Zebra + zeama bordeleza, azi cand am trecut prin livada am vazut foarte multe fructe cu un firicel de clei care cobora din fruct si o portiune vanata in jur. Poate fi un atac de” viemele prunelor „sau alt ceva.
  In alta locatie fructele aveau o crapatura de 1cm cu un firicel de clei. Cu Respect.

 5. Multumesc. Foarte detaliat. Sânt in fata magazinul fito și mă gândeam ce produse să cumpăr când v-am gasit.

 6. Foarte util articolul . Un sfat va rog frumos . din diverse motive ( frunze necazute , timp liber, vreme urata , vant, etc . )nu am reusit sa dau cu sulfat de cupru in noiembrie si am anulat aceasta stropire cu intentia de a aplica o imbaiere dupa taierile din februarie -martie . Credeti ca ar fi o problema ? Va multumesc !!!

 7. EXCELENTA PREZENTARE SI POZE… Felicitari ! Explicit si complet !
  As vrea sa am ceva similar si pt caisi,[iersici,mar,par,gutui nuci….

 8. AUR aceste articole.
  In vederea aprovizionarii astept noile scheme.
  In masura posibilitatii,daca puteti si posta la fiecare fenofaza ce putem si ce nu amesteca dintre produsele propuse.
  ex. fungicidul x se poate amesteca cu insecticidul x si cu foliarul x
  fungicidul se aplica azi iar maine insecticidul
  (ceva asemanator ati precizat la mar dar nu la toate fenofazele)
  In speranta ca rugamintea mea nu a deranjat,va multumesc frumos.

 9. Buna ziua
  Este suficient sa utilizaz in faza de inflorit doar insecticidul Mavrik? In prospect nu scrie despre a avea efect si impotriva viespelor ? Care este cel mai periculos daunator in aceasta perioada.

  1. Buna ziua,
   In perioada de inflorit nu avem un daunator specific, pentru care trebuie sa facem neaparat un tratament. In schimb, odata cu caderea petalelor, incepe sa isi depuna ouale viespea neagra (cu ferestrau) a prunelor (Hoplocampa minuta). Pentru acest daunator, mai ales daca ati avut probleme, trebuie neaparat facut un tratament.

 10. ovidiu soroaga

  Buma ziua, aceste stropiri la prun merg si la cais? Ca nu am gasit pt cais nimic pe site.

  1. Deocamdata la cais nu am facut o schema, insa sper ca pe sezonul urmator sa fie una gata si pentru aceasta specie. O parte din stropirile de la prun, merg si la cais. La cais v-as recomanda de acum in colo, sa fiti atenti cu ciuruirea micotica, monilioza lastarilor si cand fructele ajung la dimensiunea normala la putregaiuri. Pentru putregaiuri va recomand sa folositi produsul Switch 62.5 WG. Este mai scump, insa este foarte eficient si cu perioada de pauza destul de scurta.

 11. Într o fenofaza anume se poate folosi un cocktail de fungicid de contact +sistemic+insecticid contact+sistemic+adjuvant+biostimulato. ??? Nu este prea stresant pt prun?

  1. Puteti sa folositi o combinatie de fungicid contact + sistemic, insa in privinta insecticidului este de ajuns un produs de contact sau unul sistemic. In privinta adjuvantului, acesta nu intra in planta, ci doar permite o mai buna aderenta a solutiei pe frunze. Biostimulatorul din contra, accelereaza metabolismul plantei ajutand prunii sa treaca cu bine peste un anumit stres climatic sau chiar de natura chimica. Prin urmare nu trebuie sa va faceti nici un fel de problema, trebuie doar sa respectati instructiunile producatorului in privinta concentratiei, compatibilitatilor intre produse.

 12. Buna ziua, ma uit in prospect la Teldor si vad ca scrie ca se da de 2 ori, inainte de inflorit si dupa caderea petalelor. Aici se spune ca se da cand fructele sunt mari.
  Care e adevarul, cine minte?

  1. Cele doua stropire de care amintiti se refera la protectia impotriva moniliozei lastarilor. Daca sunteti atent la prospect, veti citi urmatoarele recomandari: „Primele tratamente (buton roz-scuturarea petalelor) combat Monilia laxa, care se manifestă în principal pe lăstari și flori, iar următoarele combat în plus Monilia fructigena și au ca scop prevenirea atacului pe fructe.”. Adica pentru monilioza (putregaiul fructelor), stropirile se fac mai tarziu. In schema de tratament, am facut recomandarea exacta, astfel incat sa nu aveti probleme cu purtegaiul fructelor.

   Nu minte nimeni, trebuie doar citit cu atentie prospectul!

 13. Va felicit pentru schemele de tratament. Sunt actualizate, foarte bune. Toate produsele se gasesc pe piata. Va rog sa.mi spuneti daca tratamentele pt. prun sunt valabile si pentru piersic si nectarin. Daca NU va rog sa ma ajutati cu o astfel de schema! Va multumesc din suflet! Sunteti adevarati profesionisti!

  1. Pentru piersic si nectarin in aceasta primavara voi veni cu o schema separata. In acest moment, schema la mar este revizuita, iar in curand si acesta schema la prun va suferi imbunatatiri.

  1. In acest weekend voi lansa noua schema de tratament pentru prun anul 2022. Lansarea o voi face pe Facebook, prin urmare stati aproape ! Va urma apoi lansarea schemei pentru cires si sper ca pana la finalul lui martie sa termin si schema pentru piersic.

 14. Bună ziua
  Urmaresc acest articol de aproximativ 2 ani. Stropirile au avut succes. Va rog foarte mult sa ne dați recomandari și pt produsele ecologice. Ne-ar ajuta foarte mult!

 15. Veltan nicolae

  Minunat! Detaliat și la obiect. Mulțumim!
  Dar ce facem noi cei cu livezi mixte în care avem de exemplu , trei pruni,trei meciuri,doi cireși, etc. Pentru ca aceștia, că mine,sunt cititorii acestor articole,cei cu livezi intensive au deja schemele făcute, noi ce facem? Nu pot prepara soluții pentru fiecare soi în parte. Am vrea o schemă care sa cuprindă toate soiurile,sa facem o singura stropire pentru toți pomii fructiferi din curte.

  1. Este un pic mai dificil, dar nu imposibil. Ma gandesc la o schema care sa cuprinda mai multe specii. Din pacate totul depinde de timp, iar aici nu stau cel mai grozav.

 16. Citesc si aplic recomandarile in fiecare an!
  Multumiri pentru claritatea si simplitatea precizarilor
  Livada arata impecabil- pruni,meri,peri- si fructele au fost din abundenta, dupa tratamente!

 17. Buna ziua!
  Avem o livada de pomi fructiferi pentru consumul familiei intr-o zona de munte cu solul cam pietros. Vreau sa va cer sfatul referitor la pruni cu care avem o problema: primavara sunt plini de flori, pare ca se formeaza fructul care apare asa de cca 2 mm, in perioada urmatoare dispar majoritatea fructelor, raman doar cateva care ajung la cca 1,5 cm dupa care dispar si acestea astfel incat nu ajungem pana la final sa apucam macar sa gustam vreo pruna. Care ar fi explicatia si ce putem face? Va multumesc frumos anticipat!

  1. Buna ziua,

   Se vor efectua cu preponderenta tratamentele impotriva moniliozei (putregaiului)fructelor si bineinteles la 14 zile daca este nevoie de tratament impotriva viermelui prunelor. Alte tratamente pentru prunele care se coc mai tarziu nu sunt necesare.

 18. Buna ziua,
  Am citit cu atentie tot ce ati scris pe teme horticole si va apreciez rigoarea si disponibilitatea …dar imi permit sa va intreb.
  Ar putea exista o incercare din partea dvs sa realizati o sinteza succinta si minimala ptr ambele specii pomicole (si samantoase si samburoase) destinata exclusiv detinatorilor de pomi fructiferi in curti si gradini, atat de frecventi in zillele noastre.Este adevarat ca si pretentiile ar fi rezonabile dar s-ar simplifica mult demersul detinatorului de pomi fructiferi in conditiile date de a achizitiona pesticide in exces si mai grav de a le aplica fara noima…
  Ma tem ca nu …mai ales ca fenofazele nu se suprapun dar macar din punct de vedere al unicitatii
  (comunizarii ) tratamentelor specifice ambelor specii… acordand prin urmare o proritate pesticidelor cu un spectru mai larg.

  1. Salut,
   Pana in primavara voi scoate un articol cu stropiri minimale, valabile pentru mai multe specii prezente in livezile noastre.

   1. Vă mulțumesc.
    Sînt scheme bine detaliate și au un procent admirabil dacă sunt aplicate corespunzător.eu le folosesc în europa de 15 ani cu procent de 98% a calității fructelor ext…și folosesc exact tabelele prezentate și produsele de stropit recomandate in sche.ele de tratament.. Bravo…

 19. Sunt necunoscator. Doresc o schema simplificata a tratamentului pe un an:
  1. Prima stropire, in ce perioada (aproximativ) si cu ce substanta
  2, a doua stropire, etc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top