AgroMentorAgroMentorAgroMentorAgroMentor
  • PRIMA PAGINA

Stropirile la prun – plan complet de tratament

    Home Fără categorie Stropirile la prun – plan complet de tratament

    Stropirile la prun – plan complet de tratament

    By admin | Fără categorie, Pomi fructiferi | 21 comments | 15 februarie, 2020 | 10

    Stropirile la prun, ca și cele recomandate în articolul privind stropirile la măr, sunt descrise în funcţie de fenofazele prunului. Fiecare cultura agricola isi are daunatorii specifici, care sunt activi doar în anumite fenofaze. Tipul acesta de dăunător apare, se hrănește, își depune ouăle, iar apoi tot restul anului, nu va mai fi activ. Un exemplu de daunator specific ar fi viespea samburilor de prun.

    În cazul bolilor, infecţiile primare au loc de obicei în prima parte a perioadei de vegetaţie. Extinderea infecţiei, precum și gradul în care este afectată producţia, depind de  condiţiile climatice. Rezistenţa genetică a pomilor fructiferi la patogeni este de asemenea foarte importantă. Din acest motiv, stropirile la prun, făcute în lunile aprilie și mai, ar trebui să ne ferească livezile de probleme grave.

    Sunt însă și ani cu ploi dese și temperaturi relativ scăzute. În acești ani  monilioza afecteaza puternic producţia de prune. Cei care și-au concentrat stropirile la prun, primăvara, neglijând stropirile la prun din perioada de vară, au avut foarte mult de suferit.

    Numărul de tratamente – foarte important!

    Intervalul dintre tratamente, timpul de pauză

    În fiecare livadă, decizia privind numărul de tratamente, se face în funcţie de rezerva biologică de dăunători și patogeni. În livezile mari, care au ca obiect de activitate, vânzarea de fructe, numărul de stropiri este cel puţin, cel descris în prezenta schemă de tratament. În anii în care, condiţiile climatice sunt propice bolilor, numărul de tratamente este chiar mai ridicat.

    Pe fișa tehnică a fungicidelor, puteţi găsi două informaţii foarte importante legat de acest aspect. O informaţie importantă ar fi intervalul, care trebuie să treacă între tratamente. De obicei acest interval este de 7-10 sau chiar 14 zile. În acest interval, se consideră că în condiţii normale, plantele stropite sunt protejate de atacul patogenilor.

    Altă informaţie foarte importantă este timpul de pauză până la recoltare. A două informaţie este necesară, pentru a ști la câte zile, după efectuarea tratamentului, fructele pot fi consumate. Fiecare pesticid, se metabolizează într-un anumit număr de zile, de la aplicare. După ce a trecut timpul de pauză recomandat, se consideră că nivelul de pesticide din fructe sau legume, se găsește în toleranţele admise de legislaţia europeană. Legat de această legislaţie, condiţiile impuse de UE sunt printre cele mai dure. Prin urmare, cumpăraţi întotdeauna produse care au fost produse în UE.

    Ce se întâmplă în condiţii anormale din punct de vedere climatic

    Precipitaţii excedentare

    Apa va fi preluată prin intermediul rădăcinilor, frunze și chiar fructe. Legat de fructe, acestea vor prelua prin osmoză stropii de apă. Dacă umiditatea durează un timp îndelungat, fructele pur și simplu, vor crăpa. Sau vor avea o epidermă atât de subţire și permeabilă, încât filamentele ciupercilor, vor putea să o străpungă foarte usor. Patogenii, primesc exact condiţiile cele mai bune, pentru a prolifera.

    Atunci când precipitaţiile sunt excedentare, apa în primul rând va reduce din efectul pesticidelor de contact. Acestea vor fi pur și simplu spălate de pe frunze și fructe. Folosirea de adjuvanţi, pentru ca substanţele active să adere cât mai mult pe frunze, ar fi de un real folos.

    Pesticidele cu acţiune sistemică, vor fi metabolizate într-un timp accelerat. Efectul lor asupra parazitilor se va reduce treptat. Comparativ cu produsele de contact, sau cu acţiune translaminară, acţiunea de protecţie va dura totuși, o perioadă mai lungă.

    În mod normal, media precipitaţiilor în lunile aprilie, mai, iunie este situată în jurul valorii de 50 l/ m². Pentru fiecare regiune, această medie este diferită. În anul 2019, în foarte multe zone, precipitaţiile au fost aproape, sau chiar au depășit 100 l/ m² într-o lună. În trei luni de zile au fost zone în care au căzut mai mult de 50% din cantitatea de precipitaţii, pentru un an întreg. Cine a respectat recomandările de pe eticheta produsului, neţinând seama de situaţia excepţională a anului, a avut probleme grave cu patogenii.

    Atunci când precipitaţiile survin mai multe zile la rând, va trebui intrat în livadă cu încă o stropire.  Folosirea de pesticide cu acţiune sistemică, sau un amestec  sistemic + contact,  sunt de un real folos în astfel de perioade.

    Secetă, temperaturi ridicate

    O altă informaţie importantă găsită pe eticheta pesticidelor este timpul de pauză. Acesta poate fi mai scurt sau mai lung, în funcţie de produs. Timpul de pauză, poate fi influenţat de condiţiile climatice, doza, adjuvanti.

    O cunoștiinţă, a recomandat unui fermier, stropirea cu insecticid, pentru că în livadă a apărut un atac de păduche lânos. Fermierul a respectat timpul de pauză. Apoi au venit reprezentanţii unui supermarket, care au preluat probe pentru analiză. Bineînţeles că i-au găsit în fructe, reziduri de insecticid. Omul era foarte supărat, nu știa ce anume s-a întâmplat. A trebuit toată recolta, să o treacă sub jet de apă, să o mai ţină în depozit o perioadă, până devenea conformă. Asta înseamnă bani pierduţi, plus încrederea faţă de supermarket șifonată.

    Ceea ce nu a luat în considerare fermierul, a fost că lunile august și septembrie, sunt de regula secetoase. Pesticidele au ajuns pe fructe, iar până la recoltat, nu au căzut precipitaţii, care să le spele. Un alt aspect pe care fermierul nu l-a luat in calcul a fost, ca pe langa insecticid a mai adaugat si un adjuvant.  Pomii fructiferi nu au reușit să metabolizeze pesticidele ajunse în fructe. Cel puţin la noi în ţară, reziduurile de pesticide găsite în fructe, sunt datorate stropirilor din perioada verii sau toamnei. În lipsa precipitaţiilor, pesticidele rămân active pe fructe un număr ridicat de zile.

    Stropirile la prun – câte tratamente să facem

    Stropirile la prun în livezi comerciale

    Livezile care produc fructe pentru comercializare, trebuie să facă majoritatea acestor stropiri. În condiţii prielnice bolilor și dăunătorilor, numărul acestor stropiri poate fi mai ridicat. Este frustrant că toată lumea blamează fermierii români că fac multe stropiri în livadă. Însă în același timp, merg în supermarket și cumpără fructe din alte ţări.

    Fructele importate au aspect comercial mai impunător, dar care calitativ, sunt mult sub cele românești. Acestea fructe provin din livezi, în care stropirile s-au făcut folosindu-se cantităţi mult mai ridicate de pesticide. Statisticile o spun bine, în România pe unitatea de suprafaţă se folosește o cantitate de nitraţi și pesticide inferioară cantitativ, nivelului din vestul Europei.

    Stropirile la prun în livezile gospodărești

    Sunt livezi gospodărești, în care poţi face o producţie bună de fructe, fără să faci multe stropiri. Se pierde o parte din producţie, dar o altă parte rămâne, iar omul poate consuma fructe neatinse de pesticide. În această situaţie, trebuie văzut ce anume a redus din producţie, iar anul viitor, să se facă o stropire să combată respectivul dăunător sau patogen. Pentru a reduce din numărul de tratamente, atunci trebuie făcută o igienizare foarte bună a livezii. Frunzele, fructele bolnave, vor fi adunate și distruse. Tratamentele cu sulfat de cupru, din perioada de repaus vegetativ, va reduce din rezerva de patogeni.

    În livezile din gospodăriile noastre, stropirile la prun se vor face în funcţie de rezerva de boală sau dăunător din zonă. V-aș recomanda totuși să faceţi stropirile cu fungicide, aferente lunii aprilie și mai. Daca aceste stropiri sunt făcute cum trebuie, atunci vom fi feriţi în mare parte de majoritatea bolilor. Până în luna august, septembrie, vor trece un număr destul de mare de zile, pentru ca fructele să nu conţină urme de pesticid. În rest, fiecare va decide ceea ce îl interesează cel mai mult, cantitatea, calitatea, sau într-o anumită măsură amândouă. Oricare ar fi răspunsul, mai bine citim bine despre stropirile la prun, ne informăm cum trebuie despre boli, dăunători, apoi luăm o decizie.

    Cei mai periculoși dăunători ai prunului

    Acești dăunători, în anii în care atacul este foarte puternic, rezerva biologică fiind foarte mare, pot duce la pierderi de producţie de 90%. Foarte periculos la acești dăunători este faptul că nu pot fi observaţi cu ochiul liber, decât foarte rar. Doar prezenţa capcanelor în livadă, pot să ne aducă informaţii despre prezenţa lor. Stropirile la prun, trebuie neapărat să-i vizeze.

    Viermele prunelor (Cydia funebrana)

    Dăunătorul are două sau chiar trei generaţii într-un an. Larvele dăunătorului iernează sub scoarţa prunilor, sau sub frunzele din livadă. Adulţii apar spre sfârșitul lunii aprilie, început de lună mai. Zborul lor are loc seara, deci fără capcane feromonale, vor fi greu de văzut. Activitatea sexuală are loc cu aproximativ două ore înainte de răsăritul soarelui.

    Prima generaţie

    Viermele prunelor (Cydia funebrana) – simptom prima generatie. Cleiul indica locul prin care larva a intrat in fruct.

    Femela depune ouăle pe fructele verzi, de dimensiunea unei alune, sau chiar pe frunze. Depunerea ouălor se poate eșalona aproape pe întreaga lună mai, prin urmare, doar pentru acest dăunător, trebuie făcute 2-3 stropiri cu insecticid, la un interval de 10-14 zile.

    Larvele vor intra în interiorul fructelor, făcând galerii, pe care le va umple cu excremente. În locul în care dăunatorul a intrat, fructele vor elibera clei. Mulţi vor confunda poate acest simptom cu monilioza. Larvele vor consuma chiar și sâmburii, care în respectiva perioadă sunt de consistenţă moale. Fructele afectate vor cădea pe sol, cu tot cu dăunator.

    A doua generaţie – de vară

    Viermele prunelor – generatia a doua

    A doua generaţie apare în luna iulie, când fructele sunt de mărimea normală, sau chiar în pârgă.  Depinde de timpurietatea soiului de prun. Zborul generaţiei a doua, se poate eșalona pe întreaga luna iulie, parţial chiar și în luna august, dacă avem 3 generaţii. Vor trebui făcute 2-3 stropiri cu insecticid , la un interval de 10-14 zile. Folosirea capcanelor hormonale, vor oferii informaţii referitoare la zborul adulţilor, perioada optimă pentru stropire. Prin folosirea capcanelor hormonale,  putem reduce din numărul de stropiri cu pesticide.

    Stropirile la prun trebuie neapărat să ţintească a doua generaţie a viermelui prunului. Prunele afectate sunt primele care se vor coace, însă această coacere va fi forţată. Fructele afectate într-un final vor cădea pe jos, neacumulând zaharuri, neaducând randament nici măcar pentru ţuică. Sunt acele fructe de care uneori ne bucurăm că le găsim primele coapte în pruni. Pe care le consumăm, îndepărtând cu grijă viermele și urmele de excremente.

    Folosirea de capcane hormonale

    Pentru combaterea viermelui prunelor, se pot folosii capcane hormonale de tipul AtraFUN. Femela, pentru a fi găsită de mascul, secretă un hormon. Capcanele practic, au la bază acest hormon, care atrage masculii din zonă. Ajunși în capcană, pot să ne ofere o imagine clară a curbei de zbor a dăunătorului și a densităţii lor. Mai mult, dacă densitatea de capcane este suficient de mare, masculii vor fi prinși, iar femelele vor rămâne nefecundate, deci nu vom avea larve care să ne distrugă fructele. Utilizarea acestor capcane este un mijloc biologic de control al dăunătorilor.

    Capcanele sunt instalate în livadă, iar atunci când numărul adulţilor de Cydia funebrana, depășteste PED (pragul economic de dăunăre), se intervine cu insecticid.

    Se găsesc pe piaţă, cei drept mai rar următoarele produse:

    – Capcana cu feromoni prun atraFUN

    – Capcana feromonala Wita Trap viermele prunului – https://www.verdon.ro/capcane-feromonale-si-lipicioase/capcana-feromonala-wita-trap-viermele-prunului-set-complet.html

    Viespea neagră (cu ferestrău) a prunului (Hoplocampa minuta)

    Viespea neagra a prunelor

    Dăunătorul are o singură generaţie într-un an. Viespea neagră a prunelor (Hoplocampa minuta), mai este cunoscută și sub denumirea de viespea cu fierăstrău. Femela își depune ouăle în interiorul florilor pe receptacului floral, sau în interiorul sepalelor.

    După o scurtă perioadă de incubaţie, își vor face apariţia larvele. Această perioadă, coincide cu cea în care cad petalele. Larvele vor săpa o galerie, spre sâmburele crud. Acolo vor consuma sâmburele moale, precum și pulpa din jurul sâmburelui. Va face apoi o galerie de ieșire, iar seara, la adăpostul întunericului, va părăsii prima prună, pentru a o ataca pe următoarea. O larvă va consuma mai multe fructe. De obicei, în prima jumătate a lunii iunie, prunele afectate de acest dăunător vor cădea la sol.

    Viespea sâmburilor de prun (Eurytoma schreineri)

    Viespea sâmburilor de prun (Eurytoma schreineri) – primavara in luna aprilie, apar adultii din samburi, printr-un orificiu. Prunele cazute sub pomii fructiferi sunt sursa de infectie.

    Este unul dintre cei mai întâlniţi și periculoși dăunător al prunului. Stropirile la prun, trebuie neapărat să ţintească acest dăunator. Dăunătorul iernează în fructele căzute pe jos. Eliminarea fructelor de prun cazute în livadă, va reduce drastic din rezerva de dăunător. Femela va perfora pulpa fructului și își va depune oula în interiorul seminţelor crude. Larvele vor consuma conţinutul sâmburilor. Fructele la exterior nu vor avea semne de înţepătură. Pericolul pentru acest dăunător se menţine, până când sâmburii se lemnifică.

    Prunele își vor schimba culoarea în violet, se vor zbârcii și vor cădea. Mulţi vor confunda această cădere cu ceva fiziologic, ca și cum prunii și-ar regla singuri producţia. Asta mai ales că la o simplă verificare a fructelor căzute, viermele nu se face văzut. Daunătorul este în sambure, nu în pulpa fructului

    Principalele boli ale prunului

    Aici mă voi opri doar prin a enumera cele mai întâlnite boli ale prunului. Stropirile la prun trebuie neapărat să le aibă în vedere.

    • Pătarea roșie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum) (Click pentru a citi mai multe);
    • Ciuruirea micotică a frunzelor de prun (Stigmina carpophyla);
    • Monilioza samburoaselor (Monilinia laxa),
    • Ciuruirea bacteriana a frunzelor de prun– (Xanthomonas pruni)

    Stropirile la prun – schemă de la A la Z

    În întreaga schemă privind stropirile la prun, am recomandat doar produsele care sunt omologate pentru această cultură. În funcţie de condiţiile climatice, istoricul privind atacul de boli și dăunători, vă alegeţi combinaţia cea mai potrivită.

    Dăunătorii, sunt grupaţi în două grupe, specifici perioadei și dăunători comuni. Împotriva dăunătorilor specifici, stropirile cu insecticid sunt obligatorii. Pentru dăunătorii comuni, vom face stropiri, doar dacă aceștia sunt prezenţi în livadă și depășesc pragul economic de dăunare.

    Fiecare produs are un anumit număr maxim de aplicări recomadat. Este bine să respectaţi și această recomandare a producătorului.  Livezile vor fi astfel ferite, de probleme privind rezistenţa la pesticide a patogenilor.

    Atunci când patogenii au condiţii foarte bune pentru a produce infecţii, vă recomand să folosiţi în soluţia cu care faceţi tratamentul, o combinaţie de fungicide, sistemic+contact.

    Odată cu intrarea în pârgă, trebuie folosite produse a căror timp de pauză este foarte scurt. Tot pentru această perioadă, am recomandat și  produse BIO pentru combaterea dăunătorilor.

    Colorarea fungicidelor în funcţie de omologarea produsului

    Denumirea pesticidelor a fost colorată, în funcţie de patagenul pentru care produsul a fost omologat. Pentru pruni, la sâmburoase în general, avem o listă întreagă de patogeni ţintă. Însă de cele mai mare importanţă sunt monilioza fructelor si a lăstarilor și bolile foliare (ciuruirea, pătarea rosie).

    Cu albastru sunt colorate produsele care sunt omologate doar pentru monilioză;

    Cu verde sunt colorate produsele care ţin sub control doar bolile foliare;

    Cu roșu, produsele care combat atât monilioza, cât și boli ale frunzelor.

     

    Fenofaza:  repausul vegetativ – după efectuarea tăierilor 

    În această perioadă se face stropirea albastră. Recomand ca această stropire să se facă folosindu-se sulfatul de cupru.

    Produse ce se pot utiliza: SULFAT DE CUPRU PENTAHIDRAT TIP MIF;

     

    Fenofaza: dezmugurit – „buton verde”

    În această perioadă, stropirile au rol pur preventiv. Produsele cuprice sunt foarte potrivite acestei perioade.

    Patogeni ţintă: rezerva biologică de patogeni

    Fungicide de contact: Champ 77 WG, Alcupral 50PU, Funguran WP, oxiclorură de cupru,

    Trebuie să ne ferim livada de infecţiile timpuri. Acestea au de obicei un impact semnificativ asupra livezilor.

    Dăunători ţintă: rezerva biologică de dăunători

    Produse recomandate: Mospilan Oil 

     

    Fenofaza: Buton alb

    Boli ţintă: monilioză, ciuruirea frunzelor, pătarea roșie a frunzelor de prun, antracnoza, făinare

    Fungicide sistemice:  Chorus 50, Signum®, Syllit 400SC, Folicur Solo 250 EW, Luna® Experience,  [Topsin 70 WDG]

    Fungicide de contact: [Dithane™ M-45], [Dithane Neotec75 WG], Folpan 80 WDG, Coprantol® Duo

    Dăunători ţintă: rezerva biologică de ouă, larve adulţi;

    Insecticide de contact: Karate Zeon, Decis 25 WG;

    Insecticide sistemice: Mospilan 20 SG;

    Insecticide BIO: BactoSpeine DF, Laser™ 240 SC

    Biofungicid, insecticid și acaricid: Ortimag

    Acaricide: Nissorun

    Biostimulatori: Atonik

     

    Fenofaza:  înflorit (min. 20% flori deschise)

    Boli ţintă: monilioză, ciuruirea frunzelor, pătarea roșie a frunzelor de prun, făinare

    Fungicide sistemice:  Chorus 50, Signum®, Syllit 400SC, Folicur Solo 250 EW, Luna® Experience, [Topsin 70 WDG]

    Fungicide de contact: [Dithane™ M-45], [Dithane Neotec75 WG], Folpan 80 WDG

    Dăunători specifici perioadei: Viespea neagră (cu ferestrău) a prunului (Hoplocampa minuta)

    Dăunători comuni: afide, insecte minatoare, defoliatoare

    Insecticide recomandate: Mospilan 20 SG, Mavrik 2F

    Biostimulatori: CropMax, Atonik

    Regulator de crestere: Regalis® Plus

     

    Fenofaza:  Scuturare petale (min 10-15 % din flori și-au scuturat petalele) 

    Boli ţintă: monilioză, ciuruirea frunzelor, pătarea roșie a frunzelor de prun, antracnoza, făinare

    Fungicide sistemice:  Chorus 50, Signum®, Syllit 400SC, Folicur Solo 250 EW, Luna® Experience, [Topsin 70 WDG]

    Fungicide de contact: [Dithane™ M-45], [Dithane Neotec75 WG], Folpan 80 WDG

    Dăunători specifici perioadei:  Viespea sâmburilor de prun (Eurytoma schreineri), viespea neagră (cu ferestrău) a prunului (Hoplocampa minuta),

    Dăunători comuni: afide, insecte minatoare, defoliatoare

    Insecticide recomandate: Mospilan 20 SG, Mavrik 2F

    Insecticide BIO: BactoSpeine DF, Laser™ 240 SC

    Biofungicid, insecticid și acaricid: Ortimag

    Regulator de crestere: Regalis® Plus

     

     Fenofaza:  Desprinderea caliciului florilor – fructe vizibile

    Fenofaza: Desprinderea caliciului florilor – fructe vizibile

    Fenofaza: Desprinderea caliciului florilor – fructe vizibile

     Boli ţintă: monilioză, ciuruirea frunzelor, pătarea roșie a frunzelor de prun, antracnoza, făinare

    Fungicide sistemice:  Chorus 50, Signum®, Syllit 400SC, Folicur Solo 250 EW, Luna® Experience, [Topsin 70 WDG]

    Fungicide de contact: [Dithane™ M-45], [Dithane Neotec75 WG], Folpan 80 WDG

    Dăunători specifici perioadei: Viermele prunelor (Cydia funebrana), viespea sâmburilor de prun (Eurytoma schreineri);

    Dăunători comuni: afide, insecte minatoare, defoliatoare, paduchele cenusiu al prunului;

    Insecticide de contact:  Nexide 60 CS, Karate Zeon , Decis 25 WG;

    Insecticide sistemice: Movento® 100 SC, CORAGEN®, Affirm Opti;

    Insecticide BIO: BactoSpeine DF, Laser™ 240 SC;

    Biofungicid, insecticid și acaricid: Ortimag

    Acaricide: Vertimec

    Regulator de crestere: Regalis® Plus

    Recomandare

    Mai departe, stropirile se vor face la 10-14 zile, în funcţie de condiţiile climatice, presiunea de infecţie, zborul dăunatorilor.

     

    Fenofaza:  Creșterea fructelor – I (corespunde perioadei 1 -15 mai)

    Fenofaza: cresterea fructelor 1 - 15 mai

    Fenofaza: cresterea fructelor 1 – 15 mai

    Boli ţintă: monilioză, ciuruirea frunzelor, pătarea roșie a frunzelor de prun, antracnoza, făinare

    Fungicide sistemice:  Chorus 50, Signum®, Syllit 400SC, Folicur Solo 250 EW, Luna® Experience, [Topsin 70 WDG)

    Fungicide de contact: [Dithane™ M-45], [Dithane Neotec75 WG], Folpan 80 WDG

    Dăunători specifici perioadei: Viermele prunelor (Cydia funebrana),

    Dăunători comuni: afide, insecte minatoare, defoliatoare, paduchele cenusiu al prunului;

    Insecticide de contact:  Nexide 60 CS, Karate Zeon , Decis 25 WG;

    Insecticide sistemice: Affirm Opti,  Movento® 100 SC, CORAGEN®;

    Insecticide BIO: BactoSpeine DF, Laser™ 240 SC

    Biofungicid, insecticid și acaricid: Ortimag

    Biostimulatori recomandat pentru culturi BIO: Shigeki, CropMax

     

    Fenofaza:  Creșterea fructelor – II (corespunde perioadei 16 – 30 mai)

    Boli ţintă: monilioză, ciuruirea frunzelor, pătarea roșie a frunzelor de prun, antracnoza, făinare

    Fungicide sistemice:  Chorus 50, Signum®, Syllit 400SC, Folicur Solo 250 EW, Luna® Experience,[Topsin 70 WDG]

    Fungicide de contact: [Dithane™ M-45], [Dithane Neotec75 WG], Folpan 80 WDG

    Dăunători specifici perioadei: Viermele prunelor (Cydia funebrana),

    Dăunători comuni: afide, insecte minatoare, defoliatoare, paduchele cenusiu al prunului;

    Insecticide de contact: Nexide 60 CS, Karate Zeon, Decis 25 WG;

    Insecticide sistemice: Affirm Opti, Movento® 100 SC, CORAGEN®;

    Insecticide BIO: BactoSpeine DF, Laser™ 240 SC

    Biostimulator recomandat pentru culturi BIO: Shigeki, CropMax

    Biofungicid, insecticid și acaricid: Ortimag

     

    Fenofaza:  Creșterea fructelor – III (corespunde perioadei 1 – 15 iunie)

    Boli ţintă: monilioză, ciuruirea frunzelor, pătarea roșie a frunzelor de prun, antracnoza, făinare

    Fungicide sistemice:  Chorus 50, Signum®, Syllit 400SC, Folicur Solo 250 EW, Luna® Experience, [Topsin 70 WDG]

    Fungicide de contact: [Dithane™ M-45], [Dithane Neotec75 WG], Folpan 80 WDG

    Dăunători comuni: afide, insecte minatoare, defoliatoare, paduchele cenusiu al prunului;

    Insecticide recomandate: Nexide 60 CS, Decis 25 WG;

    Insecticide sistemice: Affirm Opti, Movento® 100 SC, CORAGEN®;

    Insecticide BIO: BactoSpeine DF, Laser™ 240 SC;

    Biofungicid, insecticid și acaricid: Ortimag

     

    Fenofaza:  Creșterea fructelor – IV (corespunde perioadei 16 – 30 iunie

    Boli ţintă: monilioză, ciuruirea frunzelor, pătarea roșie a frunzelor de prun, antracnoza, făinare

    Fungicide sistemice:  Chorus 50, Signum®, Syllit 400SC, Folicur Solo 250 EW, Luna® Experience,[Topsin 70 WDG]

    Fungicide de contact: [Dithane™ M-45], [Dithane Neotec75 WG], Folpan 80 WDG

    Dăunători comuni: afide, insecte minatoare, defoliatoare, paduchele cenusiu al prunului;

    Insecticide recomandate: Nexide 60 CS, Decis 25 WG;

    Insecticide sistemice: Movento® 100 SC, CORAGEN®; Affirm Opti

    Insecticide BIO: BactoSpeine DF, Laser™ 240 SC, Neemex, Bioinsekt

    Biofungicid, insecticid și acaricid: Ortimag

    Recomandare!

    După trecerea acestei perioade, mai ales dacă am făcut bine tratamentele, presiunea patogenilor asupra aparatului foliar, se reduce semnificativ. Din acest moment atenţia noastră se va concentra asupra fructelor. Fungicidele pe care le aplicăm de acum încolo, trebuie în primul rând să protejeze fructele de putregaiuri. Împotriva bolilor aparatului foliar, mai facem tratament doar la avertizare! Chiar și după recoltarea prunelor timpuri, pomii fructiferi trebuie ţinuţi sub observaţie. Dacă sunt condiţii prielnice bolilor, atunci va trebui interveni cu fungicid. Vom proteja astfel,  recolta de prune de anul viitor.

    Un alt hop pe care trebuie să-l trecem este protejarea fructelor de generaţia a doua a viermelui prunelor. Generaţia din vară este cea mai periculoasă și poate duce la pierderea a peste 90% din producţie.

    Pentru soiurile care urmează să se coacă în luna iulie, se vor face doar tratamentele aferente fenofazei în care se află fructul! Pentru soiurile cu coacere în luna august, septembrie, se vor face la avertizare, toate tratamentele de mai jos.

    Atenţie mare așadar la viermele prunelor și monilioza la fructe!

     

    Fenofaza:  Creșterea fructelor – IV (corespunde perioadei 1 – 15 iulie)

    Boli ţintă: putregaiul brun, mumifierea fructelor, boli ale frunzelor

    Fungicide sistemice:  Chorus 50, Signum®, Folicur Solo 250 EW, Luna® Experience,[Topsin 70 WDG]

    Fungicide de contact: [Dithane™ M-45], [Dithane Neotec75 WG]

    Dăunători specifici perioadei: Viermele prunelor (Cydia funebrana) – generaţia a doua

    Dăunători comuni: afide, insecte minatoare, defoliatoare, paduchele cenusiu al prunului

    Insecticide de contact: Nexide 60 CS, Decis 25 WG;

    Insecticide sistemice: Affirm Opti, Movento® 100 SC, CORAGEN®

    Insecticide BIO: BactoSpeine DF, Laser™ 240 SC, Neemex, Bioinsekt

     

    Fenofaza:  Fruct la mărimea normală – V (corespunde perioadei 16 – 30 iulie)

    Boli ţintă: Monilioza fructelor – putregaiul brun, mumifierea fructelor

    Fungicide sistemie locală:  Teldor 500 SC

    Fungicide sistemice: Signum®

    Dăunători specifici perioadei: Viermele prunelor (Cydia funebrana) – generaţia a doua

    Dăunători comuni: afide, insecte minatoare, defoliatoare

    Insecticide de contact: Nexide 60 CS, Decis 25 WG,

    Insecticide sistemice: Affirm Opti, CORAGEN®

    Insecticide BIO: BactoSpeine DF, Laser™ 240 SC, Neemex, Bioinsekt

    Biostimulator recomandat pentru culturi BIO: Shigeki

     

    Fenofaza:  Intrarea în pârgă

    Fenofaza: intrarea in parga a prunelor

    Boli ţintă: Monilioza fructelor – putregaiul brun, mumifierea fructelor

    Fungicide contact + sistemie locală:  Teldor 500 SC

    Dăunători specifici perioadei: Viermele prunelor (Cydia funebrana) – generaţia a doua

    Dăunători comuni: afide, insecte minatoare, defoliatoare

    Insecticide recomandate: Decis 25 WG, Affirm Opti;

    Insecticide BIO: BactoSpeine DF, Laser™ 240 SC, Neemex, Bioinsekt

     

    Fenofaza:  După recoltarea fructelor 

    Indepartarea fructelor bolnave si stropirile cuprice, elimina din rezerva de patogeni acumulata intr-un intreg sezon

    Patogeni ţintă: rezerva biologică de patogeni

    Fungicide de contact: Champ 77 WG, Alcupral 50PU, Funguran WP, oxiclorură de cupru;

    Acaricide: Vertimec

    Sper ca această schemă de tratament, să vă fie de folos. Pentru ori ce fel de nelămurire, vă rog să lăsaţi un mesaj mai jos. Pe parcursul anului, voi revenii în articol cu poze mult mai sugestive pentru fiecare fenofază, dăunător sau patogen. Sper ca articolul să nu fie prea încărcat și să fie ușor de urmărit. Aștept sugestiile dumneavoastră!

    Recolte profitabile pentru toată lumea!

     

    Alte articole

    • Patarea rosie a frunzelor de prun – simptome, cele mai eficiente tratamentePatarea rosie a frunzelor de prun – simptome, cele mai eficiente tratamente
    • Rugina galbenă (Puccinia striiformis) – simptome și modalități de combatereRugina galbenă (Puccinia striiformis) – simptome și modalități de combatere
    • Etapele parcurse de uree pana la absorbtia facuta de planteEtapele parcurse de uree pana la absorbtia facuta de plante
    • Glutenul –Importanta în panificatie. Mit si adevar privind contraindicatiileGlutenul –Importanta în panificatie. Mit si adevar privind contraindicatiile
    • Stropirile la cireș – plan complet de tratamentStropirile la cireș – plan complet de tratament
    Cydia funebrana, monilioza, patarea rosie, prun, schema de tratament la prun, schema de tratament la samburoase, viermele prunelor, viespea samburilor de prun

    21 comments

    • Ady Răspunde 16 februarie 2020 at 16:58

      Va multumesc mult pentru acest articol! ! Super!

      • admin Răspunde 16 februarie 2020 at 17:55

        Ma bucura faptul ca va este de ajutor!

    • Ion Cristian Răspunde 16 februarie 2020 at 18:19

      Multumesc mult pentru articolul 100% explicit si profesionist.Exista o carte care sa cuprinda aceste tratamente pe categorii?

      • admin Răspunde 16 februarie 2020 at 19:21

        Merci pentru feedback! Deocamdata nu exista o carte.

    • Ioan Gainar Răspunde 27 februarie 2020 at 13:29

      Foarte laborios

    • Dorel Dumitrescu Răspunde 12 aprilie 2020 at 10:53

      Excelent articolul, foarte bune explicatiile si recomandarile!
      Felicitari!

      • admin Răspunde 14 aprilie 2020 at 18:08

        Multumesc frumos, sa va fie cu folos!

    • Emilian Răspunde 24 aprilie 2020 at 18:09

      Multumesc tare mult pt articol, era exact ce cautam. Multumim

    • Nicodim Razvan Răspunde 25 aprilie 2020 at 20:42

      Foarte bun articolul,singurul care face lumină in zona viespilor prunului.
      Felicitări!

    • Radu Achim Răspunde 14 mai 2020 at 17:17

      Eu sunt un pomicultor amator. Am doar o gradina plina cu pomi. Va multumesc pentru efortul pe care l-ati facut ca sa ne puneti la dispozitie astfel de materiale bine documentate si bine structurate, foarte folositoare. Numai acum am dat de ele, atat acesta despre prun, cat si cel despre mar. Inca odata va multumesc si va doresc numai bine.

      • admin Răspunde 15 mai 2020 at 17:28

        Va multumesc mult pentru acest feedback!

    • Muresan Răspunde 16 mai 2020 at 7:40

      Multumesc

    • SAPUNARU GHEORGHE Răspunde 23 mai 2020 at 11:52

      Eu dețin o livadă de prun. Acest excelent articol al dvs, mă ajută foarte mult. Mulțumesc foare mult.

      • admin Răspunde 23 mai 2020 at 16:41

        Ma bucur ca v-am putut fi de folos!

    • Dan Tanase Răspunde 5 iulie 2020 at 12:48

      Multumim, interesant articol. Eu am o livada de pruni si am incercat sa-i stropesc la timp, pentru a nu lasa
      boala si insectele sa intre in ea. Saptamana trecuta (27/06/2020), totul era in regula, am stropit cu Fastac si Zebra + zeama bordeleza, azi cand am trecut prin livada am vazut foarte multe fructe cu un firicel de clei care cobora din fruct si o portiune vanata in jur. Poate fi un atac de” viemele prunelor “sau alt ceva.
      In alta locatie fructele aveau o crapatura de 1cm cu un firicel de clei. Cu Respect.

    • Macrea ioan Răspunde 23 iulie 2020 at 4:32

      Multumesc. Foarte detaliat. Sânt in fata magazinul fito și mă gândeam ce produse să cumpăr când v-am gasit.

    • pop Răspunde 9 decembrie 2020 at 8:59

      Foarte util articolul . Un sfat va rog frumos . din diverse motive ( frunze necazute , timp liber, vreme urata , vant, etc . )nu am reusit sa dau cu sulfat de cupru in noiembrie si am anulat aceasta stropire cu intentia de a aplica o imbaiere dupa taierile din februarie -martie . Credeti ca ar fi o problema ? Va multumesc !!!

      • admin Răspunde 9 decembrie 2020 at 10:00

        Nu este nici un fel de problema. Oricum, dupa taierile din februarie se recomanda stropirea cu sulfat de cupru.

    • CALIN MANTA Răspunde 3 ianuarie 2021 at 11:14

      EXCELENTA PREZENTARE SI POZE… Felicitari ! Explicit si complet !
      As vrea sa am ceva similar si pt caisi,[iersici,mar,par,gutui nuci….

      • admin Răspunde 4 ianuarie 2021 at 6:15

        Pentru mar, gasiti aici schema de tratament, iar pentru celelalte sper ca timpul sa imi permita ca pana in primavara, sa vin cu scheme noi: https://www.agromentor.ro/schema-de-tratament-de-la-a-la-z-pentru-livezile-de-mar/

    • liviu Răspunde 5 ianuarie 2021 at 6:42

      AUR aceste articole.
      In vederea aprovizionarii astept noile scheme.
      In masura posibilitatii,daca puteti si posta la fiecare fenofaza ce putem si ce nu amesteca dintre produsele propuse.
      ex. fungicidul x se poate amesteca cu insecticidul x si cu foliarul x
      fungicidul se aplica azi iar maine insecticidul
      (ceva asemanator ati precizat la mar dar nu la toate fenofazele)
      In speranta ca rugamintea mea nu a deranjat,va multumesc frumos.

    Leave a Comment

    Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Cele mai populare articole

    • Piatra vanata în perioada de repaus vegetativ, doză, atenţionări, importanţa
    • Schemă de tratament de la A la Z pentru livezile de măr
    • Stropirile cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ – beneficii, doze
    • Stropirile la prun – plan complet de tratament
    • Viermi sarma – factori de risc, metode prin care pot fi ţinuţi sub control
    • Cuprul în perioada de repaus vegetativ – eficientizarea acestei stropiri
    • Basicarea frunzelor – Taphrina deformans, plan complet de tratament
    • Gandacul paros (Epicometis hirta) – punctele slabe și forte
    • Patarea rosie a frunzelor de prun – simptome, cele mai eficiente tratamente
    • Ureea – factorii care intervin în eficientizarea acestui tip de ingrasamant

    Arhive

    • ianuarie 2021
    • aprilie 2020
    • februarie 2020
    • ianuarie 2020
    • noiembrie 2018
    • octombrie 2018
    • septembrie 2018
    • martie 2018
    • februarie 2018
    • ianuarie 2018
    • decembrie 2017
    • noiembrie 2017
    • martie 2017
    • ianuarie 2017
    • februarie 2016

    Categorii

    • Cereale paioase
    • Fără categorie
    • Ingrasaminte
    • Pomi fructiferi
    • Porumb
    • Rapita
    Copyright 2021 AgroMentor.ro | Toare drepturile rezervate.
    • Prima pagina
    AgroMentor