Paduchi verzi e1581966885243

Stropirile cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ – beneficii, doze

Într-un articol anterior, pe care puteţi să-l găsiţi aici, prezentam pe larg  momentul în care este necesar să se stropească pomii fructiferi cu sulfat de cupru (piatra vanata ). Recomandam atunci ca produsele pe bază de cupru să nu fie amestecate şi administrate împreună cu produsele pe bază de ulei horticol. Există o incopamtibilitate între ele şi este bine să se ţină seama de acest aspect.

Tratamentele cu ulei horticol sunt considerate un segment important in controlul sustenabil al dăunătorilor. Aceste tratamente au rolul de a elimina adulţii, larvele si ouăle care populează pe timpul iernii tulpinile şi crengile pomilor fructiferi. Prin eliminarea  rezervei biologice, presiunea asupra pomilor fructiferi va fi mai mică.

Utilizarea unor uleiuri horticole (special certificate) sunt chiar o cale de control biologic al daunatorilor!

YagosCe este uleiul horticol – scurt istoric

Denumirea de ulei horticol este una generală şi se referă la totalitatea uleiurilor minerale, vegetale, care se folosesc în horticultură. La noi în ţară uleiurile horticole se foloseau şi încă se folosesc în mare parte în perioada de repaus vegetativ al plantelor. Asta pentru ca am fost invatati cu vechile tipuri de uleiuri horticole, uleiuri minerale foarte toxice, care puteau fi aplicate exclusiv in perioada de repaus vegetativ.

Dupa ce vechile tipuri de ulei horticol au fost interzise, pe piata a aparut celebrul Confidor Oil.  Acest produs a fost utilizat cu succes o perioada destul de lunga. Eficienta acestui produs s-a bazat mult pe imidacloprid, un insecticid din grupa neonicotinoidelor.

A urmat apoi perioada in care o gama larga de molecule din clasa neonicotinoidelor si-au pierdut dreptul de a fi utilizate in spatiul UE. Printre aceste molecule a fost si imidaclopridul. Prin urmare, produsul Confidor Oil a fost scos de pe piata.

Nevoia unui ulei horticol de foarte buna calitate insa a ramas.  Confidor Oil a lasat un mare gol pe rafturile fitofarmaciilor. Acest gol in curand a fost umplut de o alta generatie de produse.  Cei mai inspirati au fost cei de la Summit Agro, care au gandit un pachet comercial (Mospilan Oil), pachet care contine un ulei de origine vegetala (Toil) si celebrul insecticid Mospilan 20 SG.

Din ce surse provine uleiul horticol comercializat in ziua de astazi

Uleiurile horticole pot avea origini total diferite.

 1. ulei horticol de origine minerala (obtinut din hidrocarburi);
 2. ulei horticol de origine vegetala (in general pe baza de ulei de rapita).

Dăunători ce pot fi combătuţi folosind ulei horticol

 1. Gargariţa bobocilor de mar ( Anthonomus pomorum )- adulţii iernează atât ascunşi în scoarţa pomilor fructiferi, fie ascunşi în pe sol, sub pomii fructiferi.
 2. Păduchele de San Jose – ( Quadraspidiotus perniciosus ) larvele iernează sub un scut pe tulpina pomilor fructiferi;
 3. Viermele merelor – ( Cydia pomonella ) – larvele trec iarna ascunse într-un cocon sub scoarţa sau crăpăturile de pe tulpina pomilor fructiferi.
 4. Păduchele lânos – ( Eriosoma lanigerum ) – larvele iernează pe ramurile deja atacate ale pomilor fructiferi;
 5. Păianjenul roşu al pomilor fructiferi – ( Panonychus ulmi ) – ouăle acestui acarian sunt plasate adânc în crăpăturile sau perforaţiile făcute chiar de dăunător pe tulpina sau crengilor pomilor fructiferi;
 6. Afidele – sunt foarte multe specii de afide aşa că mă voi referii la toate în ansamblu. Peste iarnă ouăle acestor specii supravieţuiesc pe crengile plantelor atacate.

Aplicarea de ulei horticol toamna

„Este ușor sa recomanzi: stropește, stropește, stropește. Mai dificil este ca fiecare intrare cu pompa în livadă să îmbine armonios utilul cu eficienţa.”

Paduche lanos
Colonie de paduchi lanosi la mar- Eriosoma lanigerum

Aplicarea de ulei horticol se face in repaus vegetativ sau primăvara devreme. Cel putin asta o cunoaștem cu toţii. Însa ce ne facem atunci când avem situaţia din imaginea de mai sus, când pomii fructiferi sunt plini de păduchi lânoși?  Sau cum procedăm atunci când dorim să producem ecologic, însă dăunătorii nu ne dau pace?

Întreaga schemă de tratament trebuie să o gândim de asemenea și prin prisma costurilor. Atunci când avem o livadă mică, poate nu suntem foarte atenţie la costuri. Însă când livada este una comercială sau mai măricică, atunci când vedem cum teancul de facturi este tot mai mare, începem să ne punem întrebări cu privire la eficienţa a ceea ce facem!

Din acest motiv, schemele de tratament marca #agromentor  sunt foarte detaliate cu multe explicaţii, astfel încât fiecare dintre dumneavoastră să alegeţi ceea ce vi se potrivește. Să puteţi îmbina ceea ce este cu adevărat nevoie cu ceea ce este EFICIENT ! Este ușor să spui când vezi o insectă în livadă că trebuie stropit cu produsul „X”. Mai greu este să îţi dai seama cu adevărat de necesitatea de a mai face o incursiune cu pompa în livadă. Aici se face diferenţa dintre profesionist și amator.

Toamna după ce fructele sunt recoltate, pomii fructiferi se pregătesc de intrarea în repausul vegetativ. Activitatea fotosintetică a foliajului se reduce în mod treptat.  Receptivitatea frunzelor pentru produsele cu efect sistemic este tot mai scăzută. În această perioadă, chiar dacă încă foliajul de abia a început să părăsească pomii fructiferi, putem să folosim în siguranţă uleiul horticol.

Cand sunt recomandate astfel de stropiri

În agricultura convenţională recomand această stropire cu ulei horticol să se facă și în toamnă, atunci când avem probleme foarte mari cu un dăunător. Spre exemplu pentru combaterea unei infecţii puternice cu păduche lânos o stropire acum și încă una la intrarea în vegetaţie, vor fi mult mai eficiente și curate pentru mediu și producţie, decât  dacă am încerca să combatem dăunătorul în perioada de vegetaţie.

Dacă vorbim de agricultura ecologică, gama de produsele de uz fitosanitar este destul de redusă. Eficacitatea acestor produse comparativ cu cele din agricultura convenţională este mai scăzută.  În această situaţie, mai ales că pe piaţă au apărut uleiuri horticole certificate ecologic, recomand o stropire acum în toamnă și încă una la intrarea în vegetaţie. Vom reduce din impactul asupra livezii măcar al dăunătorilor care iernează în propria livadă. Cei interesati de produse ecologice vor gasi mai jos recomandarile de rigoare.

Aplicarea de ulei horticol primavara – cum eficientizam aceasta stropire

Am fost obisnuti, din motive evocate mai sus, ca aplicarea uleiului horticol, sa fie facuta in perioada de repaus vegetativ. Acum insa, uleiurile horticole prezente pe piata, sunt mult mai slabe, comparativ cu cele din trecut. Multe din aceste produse sunt omologate ca si adjuvanti, care pot fi folosite in perioada de vegetatie a culturilor horticole sau agricole. In concentratii mai ridicate, acestea sunt folosite ca uleiuri horticole ce pot fi folosite in perioada de repaus vegetativ.

1. Aplicarea de ulei horticol  in fenofaza dezmugurire – urechiuse de soarece (semintoase) – buton verde (samburoase)

 

Gargarita bobocilor de mar - Anthonomus pomorum
Gargarita bobocilor de mar – Anthonomus pomorum

In perioada de toamna – iarna, unii dintre cei mai problematici daunatori, ierneaza sub forma de larva ascunsa intr-un cocon. Daunatorii din familia Lepideptera au de cele mai multe ori, aceasta caracteristica. Mai sunt daunatori de carantina, cum este paduchele de San Jose, care ierneaza sub un scut protector. Acest scut, in perioada de iarna, devine aproape impenetrabil. O alta grupa de insecte periculoase, sunt afidele. Acestea ierneaza in crapaturile de pe tulpina, sub forma de ou de rezistenta.

Practic, nu este de ajuns ca larva este protejata bine de un cocon.  Insa coconul la randul sau este foarte bine ascuns in crapaturile de pe tulpina, sau chiar sub scoarta, mai ales in livezile batrane pe rod.

Sunt si insecte, cum ar fi gargarita bobocilor de mar, care hiberneaza ca adult in crapaturile sau sub scoarta pomilor fructiferi din livada. Insa acest daunator se poate ascunde si sub frunzele din livada, sau chiar in lizierele de langa livezi. Cert este ca aceste daunator, isi face aparitia in perioada de dezmugurire, iar pana in perioada de inflorit, deja a produs paguba. Astfel de daunatori, s-ar putea ca in perioada de repaus vegetativ, nici macar sa nu nu fie prezenti in livada. In al doilea rand, chiar daca sunt, s-ar putea sa fie prea bine ascunsi sub scoarta pomilor fructiferi batrani.

Cand  vom avea eficienta mai ridicata, cand ouale, larvele, adultii sunt in stare hibernanta, in situatiile descrise mai sus?

Sau atunci cand sunt active, asa cum puteti observa in poza anterioara sau in poza de mai jos?

Uleiul horticol si combaterea acarienilor

In perioada de repaus vegetativ, stropirile cu ulei horticol, au eficienta zero asupra acarienilor. Asta pentru ca acarieni sunt daunatori, care se ascund in muguri. In schimb, dupa dezmugurit, acarienii ies la iveala si uleiul horticol va avea efect si asupra lor.

poza 1 1
Aphis pomi – paduchele verde al marului – fenofaza „urechiuse de soarece”

2. Adaugarea unui insecticid in uleiul horticol

Uleiul horticol actioneaza prin axfixierea daunatorului. Daca in uleiul horticol, adaugam si un insecticid sistemic, insecticidul se va transloca puternic in muguri, protejand un timp indelungat pomii fructiferi. Probabil in foarte multe fitofarmacii, vi se vor recomanda si insecticide de contact. Insa sistemia in aceasta perioada este foarte importanta. Faptul ca substanta activa din insecticid poate sa ajunga in interiorul mugurilor este inca un punct in plus, in privinta aplicarii acestei stropiri in perioada activa, nu in repausul vegetativ.

In cazul agriculturii ecologice, aceasta metoda nu este permisa, decat daca ambele produse au omologare!

Mospilan 20 SG

Aplicarea uleiului horticol si albinele

In cazul in care faceti aceasta aplicare, in perioada de repaus vegetativ, in mod normal, albinele nu vor fi afectate. In perioada de vegetatie insa,  chiar daca pomii fructiferi nu sunt infloriti, sub ei de foarte multe ori gasim flori de primavara. Aceste flori cu siguranta vor fi cautate de albine. Exista riscul ca stropii de ulei horticol si insecticid, daca folosim si insecticid, sa ajunga  pe albine.

Prin urmare, intotdeauna anuntati apicultorii, ca urmeaza sa faceti o stropire! Albinele in aceasta perioada (martie-aprilie), sunt imputinate si slabite din cauza iernii. Incercati pe cat posibil, ca stropirea sa o faceti de dimineata. De obicei in aceasta perioada temperatura este mai scazuta, iar albinele sunt in caldura stupului. Sau puteti sa faceti stropirea dupa amiaza, dupa ora 17, cand se va lasa frigul, iar albinele se retrag spre stupi.

Produse care contin ulei horticol

Produse omologate pentru agricultura ecologica:

1. Yagos –  pe baza de ulei parafinic.

2. Tratament de iarna pentru pomi – pachet comercial BIO ce contine ( Yagos + Coppermax) 

3. VERNOIL® – pe baza de ulei parafinic.

2. Ovipron® Top – pe baza de ulei parafinic.

 • verificati eticheta produsului astfel incat acesta sa fie omologat si pentru cultura pentru care faceti stropirea!

Produse omologate pentru agricultura conventionala

1.  Mospilan Oil – contine ulei horticol de origine vegetala (Toil) si un insecticid sistemic (Mospilan 20 SG). Insecticidul este capabil sa elimine atat forma adulta, cat si forma de larva si ou. In plus este omologat ca produs sigur pentru albine

2. Estiuoil – contine ulei parafinic. Poate fi gasit si sub forma de pachet comercial (Tratamente de iarna in pomicultura), in care alaturi de ulei sa mai gasiti Mospilan 20 SG si KUPFEROL;

3. Oleomin 80 EW – contine ulei mineral;

4. Ulei Horticol PARAFIN TOP-OIL – contine ulei obtinut din hodrocarburi;

5. Ulei horticol N-Oil –  contine ulei vegetal,

6. MIDOS OIL – contine ulei vegetal.

In produsele in care gasim doar ulei horticol, se poate linistit adauga Mospilan 20 SG, excluzand bineinteles fermele ecologice.

Aplicarea de ulei horticol vs aplicare de piatră vânătă sau sulf

Cu siguranţă vor fi întrebări legate de acest subiect. Uleiurile horticole nu se amestecă cu produse cuprice sau care conţin sulf.  Amestecul uleiului horticol cu produsele care contin sulf, poate provoca fenomene de fitotoxicitate ridicata! Pe anumite produse, chiar este specificat faptul ca intre aplicarea de ulei horticol si aplicarea de sulf, trebuie sa treaca minim 30 de zile. Atentionari sunt si vis a vis si de alte substante, prin urmare mare atentie la eticheta si le recomandarile producatorului.

Temperatura de aplicare

Uleiurile sunt bine să fie aplicate atunci când temperatura este de cel puţin 5-7, iar tendinţa este de încălzire.

Întotdeauna urmaţi recomandările producătorului.  Sper ca acest articol să fie unul care să vă îndrume.

Recolte profitabile pentru toată lumea!

77 thoughts on “Stropirile cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ – beneficii, doze”

 1. Gulyas Stefan

  As vrea sa stropesc concomitent un insecticide cu fungicid – sa nu stropesc de doua ori. De exemplu la 10L pot adauga doua chemicale simultan? Aveti un tabel de compabilitate a chimicalelor pentru pomi fructiferi?

  1. Nu am un tabel privind compatibilitatile intre substantele active ale produselor de uz fitosanitar. Din acest motiv indrum oamenii sa verifice prospectul pus la dispozitie de catre producator.
   Da puteti ca in 10 l de apa sa adaugati pe langa un fungicid si un insecticid. In respectiva solutie insa sa nu faceti un cocktail din 3,4 sau mai multe produse. Se poate crea fitotoxicitate sau reactii chimice nedorite.
   Doar doua produse sunt suficiente. Cititi pe ambalaj specificatiile referitoare la compatibilitatile dintre produse.

  2. Exista pe piață „Pachet tratament iarna” care conține Yagos si Coppermax, pentru 10 litri și 100 litri apă.

  1. Bună ziua,
   Dacă astazi ziua sunt +5 grade și noaptea – 4 grade pot stropi cu cupru și la o săptămână cu ulei horticol?
   Multumesc

   1. Inghetul poate afecta negativ activitatea uleiului horticol, pentru ca distruge pelicula de ulei formata pe ramurile pomilor fructiferi. Asteptati pana spre primavara, nu este nici o graba din punct de vedere tehnic, ca sa aplicati ulei horticol in aceasta perioada. In privinta cuprului, important este ca dupa stropire cateva ore sa nu survina inghetul. Cuprul se va usca pe ramuri, iar cand va da de umezeala se va reactiva, distrugand patogenii care poposesc adusi de vant pe ramuri.
    Stropiti acum cu sulfat de cupru, iar daca nu gasiti atunci stropiti cu produse pe baza de oxiclorura de cupru nu pe baza de hidroxid de cupru. Oxiclorura lucreaza un timp mai lung nefiind asa susceptibila la factorii de mediu ca si cuprul din hidroxid de cupru.

  1. Buna ziua doamna Gina
   Cand anume ati stropit cu ulei horticol? In mod normal in aceasta perioada, bineinteles in functie si de zona in care sunteti, pomii fructiferi au mugurii destul de bine conturati, mai ales piersicii si caisii.
   Uleiul horticol trebuie lasat o perioada in pace, sa tina cat mai mult timp crengile etanseizate, astfel incat sa axfisieze toti daunatorii ascunsi pe coaja, sau sub coaja.
   Daca ati administra imediat dupa uscarea uleiului piatra vanata, exista pericolul real ca pelicula de ulei sa fie distrusa, iar uleiul sa nu isi mai faca treaba.
   Prin urmare macar o saptamana lasati uleiul sa isi faca treaba, iar apoi veniti cu produse pe baza de cupru gen: Alcupral, Champ 77 WG.
   Daca exista riscul ca peste o saptamana piersicii sau nectarinii sa sparga mugurii si sa apara primele frunzulite, atunci mai bine la acestia acum puteti sa faceti o stropire cu Alcupral, Champ 77 WG, etc. Aceste stropiri cu cuprice o a aiba efect pozitiv in ceea ce priveste distrugerea sporilor de basicare spre exemplu.
   Nu va mai recomand piatra vanata exact ca in articol pentru ca perioada este destul de tarzie si exista riscul sa produceti arsuri ale mugurilor, care acum la mai multe specii de pomi fructiferi sunt destul de bine porniti.
   Succes!

 2. Florina Dodoloi

  Buna seara!
  In cazul in care uleiul horticol a fost amestecat cu piatra vanata, ce anume se intampla? Uleiul nu mai adera la scoarta?
  Multumesc!

  1. Buna ziua doamna Florina,
   Daca cititi spre exemplu prospectul mult cunoscutului Confidor Oil, veti afla ca respectivul produs nu se amesteca cu zeama bordeleza, captan, polisulfuri si produse pe baza de sulf, etc. Ce au aceste toate produse in comun? La o simpla verificare veti afla ca toate aceste produse au in comun sulful. Amestecul de produse care contin sulf cu ulei horticol, mai ales daca mixtura este aplicata pe vegetatie, poate sa provoace efect fitotoxic. Nu uitati ca foarte multi horticultori aplica totusi uleiul horticol atunci cand plantele sunt intrate in vegetatie. In cazul marului in faza de urechiuse de soarece.
   Legat de cupru, probabil cei care au citit prospectul uleiului horticol le-au sarit in ochi interdictia legata de zeama bordeleza si au concluzionat gresit ca din cauza cuprului.
   La baza zeamei bordeleze sta piatra vanata, care stiintific se numeste sulfat de cupru. Piatra vanata contine deci si sulf nu doar cupru.
   Asadar daca vorbim strict de piatra vanata, aplicati-o in perioada de repaus, iar apoi aplicati uleiul horticol spre inceputul primaverii.
   Daca nu ati administrat piatra vanata in iarna si sunteti contra timp cu stropirile, atunci puteti uleiul horticol sa-l amestecati cu alte produse care contin cupru cum ar fi Champ 77 WG, oxiclorura de cupru, Alcupral. Aceste produse nu contin sulf.

 3. Ovidiu-Gabriel

  Vă salut am o plantatie de mur fără țepi și am aplicare cupru iar după 10 zile cofidor am făcut ceva greșit dacă am aplicat aceste stropiri acum toamna când murul încă mai are frunze, multe din ele uscate și foarte puține verzi-maronii

  1. Va salut si eu,
   Nu ati facut nici o greseala. Stropirile facute acum toamna, inainte de aparitia frigului sunt cele cu eficienta cea mai ridicata. Cuprul a ajuns si pe frunze si va face o dezinfectie a acestora, pe frunze supravietuind iernii cele mai multe boli. Murul acum este in repaus total sau partial, nu aveati cum sa-i creati un dezechilibru. In schimb bolile si daunatorii sunt inca activi din cauza temperaturii ridicate. Saptamana aceasta am vazut chiar afide in actiune. Prin urmare sunt toate premizele ca stropirea pe care tocmai ati facut-o sa aiba eficienta maxima.

 4. Teodor Frandes

  Am inteles logica de a aplica uleiul horticol la sfarsitul iernii, spre primavara, problema este ca atunci timpul este scurt, sunt mereu ploi. Dupa cat timp de la aplicare poate sa ploua fara sa fim nevoiti sa repetam tratamentul?
  Nu ati vorbit nimic despre taieri! Putem face tratamentul cu ulei horticol si inainte de taieri?
  Putem amesteca OVIPROM TOP si cu alte insecticide: CALYSO, RELDAN, NOVADIM ?
  Care sunt produsele fitosanitare care se vor retrage din uz in acest an si care sunt inlocuitorii acestora, multumesc, Teodor

  1. Salut,
   Uleiul horticol pe langa faptul ca creaza o pelicula ce impiedica respiratia insectelor, daca intra direct in contact cu insecta o elimina prin faptul ca-i intra in aparatul respirator si-i impiedica resppiratia. De asemenea uleiul stim bine ca este destul de greu spalat de apa. In mod normal daca dupa ce ati facut stropirea au trecut 2-3 ore pana a venit ploaia, tratamentul ar trebui sa isi faca efectul ne mai fiind nevoie sa repetati stropirea. Puteti face stropirea bineinteles si inainte de taieri, insa nu ar fi mai bine stropirea sa se faca dupa efectuarea taierilor, cand avem mai putin lemn de acoperit? Facem economie la solutie si avem posibilitatea ca lemnul ramas sa-l stropim mai bine. Oviprom Top este compatibil a fi amestecat cu majoritatea produselor pentru protectia plantelor. Atentie cum procedati la efectuarea amestecului, cititi prospectul si respectati! Se vor retrage de pe piata binecunoscutul Confidor Oil sau Nupridoil. Asta pentru ca in continutul lor se gaseste imidaclopridul. Puteti inlocui aceste produse cu ulei horticol in amestec cu un insecticid. Pe piata a aparut pachetul Toil+Mospila. Toil este un ulei horticol de origine vegetala, iar de Mospilan probabil ati auzit.

  1. Buna ziua doamna Diana,
   Nu este o regula generala. Piatra vanata singura (fara amestestec cu apa si var sub forma de zeama bordaleza) o poti folosi in perioada de repaus vegetativ, dupa ce ati facut taierile. Concentratie de 1-3%.Va recomand o concentratie de 3% si sa imbaiati bine pomii fructiferi. Pe piata cautati sulfat de cupru tip MIF pentru ca este de calitate. Cuprul (Alcupral, Champ 77WG, etc) in schimb poate sa fie folosit de mai multe ori. V-as recomanda stropire in perioada in care mugurii sunt umflati si incep sa se sparga, concentratie de 0.2%. Pentru alte detalii legate de cuprul, intrebati si va raspund.
   Uleiul horticol de asemenea poate sa fie folosit de mai multe ori pe an. Va recomand Mospilan Oil, atat uleiul vegetalcat si substanta activa din ulei sunt de buna calitate. Va recomand ca prim tratament in faza de „urechiuse de soarece”- semintoase, „buton verde” – samburoase. Mai devreme nu are rost sa aplicati, pentru ca rezultatul va fi zero. Aceste uleiuri vegetale sunt destul de slabe, de fapt sunt niste adjuvanti. Nu se pot compara cu uleiurile horticole obtinute din hidrocarburi, care erau folosite acu 15-20 ani. Prin urmare pot fi folositi, in concentratia descrisa pe prospect si in perioada de vegetatie. De obicei se folosesc atunci cand aplicam pesticide (insecticid, fungicid, erbicid).

 5. Sunt placut surpins de expunerea clara in urma careia greu mai gasesti intrebari de adresat autorului. Faptul ca motivati logic tot ceea ce scrieti ma face sa ma plec in fata dvs. pentru munca depusa. Felicitari!

  1. Va multumesc mult pentru feedback! Comentariile dumneavoastra ma motiveaza si responsabilizeaza in acelasi timp, sa scriu!

 6. pirvu ion anton

  nu pot decat sa va multumesc si inca in mod deosebit ! sunt in tema , efectuez aceste tratamente dar modul clar , tehnic si exhaustiv mi-au produs o adevarata satisfactie intelectuala ,multumesC

 7. In primul rand doresc sa va multumesc din suflet pt informatiile extraordinar de bine formulate si explicate.
  Doar o singura intrebare am, poate iesita din context.
  Am vita de vie de casa, in Ardeal, plantata langa livada de pomi.
  Asupra vitei de vie pot aplica acelasi stil de tratament…ulei horticol si dupa repaus zeama bordeleza ? ( dupa curatare binenteles )
  Sau la vita de vie e destul tratamentul cu zeama bordeleza si un insecticid facute intro solutie unica ?

  Multumesc anticipat pt raspuns si va doresc mult succes in continuare. Toata stima !

  1. La vita de vie de regula tratamentele se fac dupa intrarea in vegetatie, deci nu in repaus vegetativ. Uleiul nu se amesteca niciodata cu alta solutie de stropit, pot sa aparea stari de fitotoxicitate, sau pierderea eficacitatii produselor de uz fitosanitar. La vita de vie sunt foarte importante primele doua tratamente, inainte de inflorit. Atunci se pot folosi produse pe baza de sulf si cupru, la care se adauga neaparat Nissorun (acaricid). Voi veni cu un plan de tratament si la vita de vie, unde voi explica mai pe larg fiecare stropire.

 8. pirvu ion anton

  in cazul in care aplicam CUPRUL in faza de dezmugurire ( al doilea tratament in perioada de REPAOS VEGETAL ) cand mai aplicam ( perioada de repaos de 10 zile este minima )si tratamentul cu ULEI VEGETAL +MOSPILAN ?

  1. Nu trebuie sa treaca n zile intre aplicarea de cupru si cea cu ulei horticol. Dupa ce solutia de cupru s-a uscat pe crengi, puteti sa faceti stropirea cu ulei horticol. Uleiurile horticole din ziua de astazi, sunt destul de slabute. Nu au nimic de-a face cu cele de acum 20 ani, care erau foarte toxice. Tocmai din acest motiv, recomand ca aceste stropiri cu ulei horticol, sa fie facute dupa intrarea in vegetatie, pentru a le creste eficienta. Tot pentru cresterea eficientei, recomand un insecticid in uleiul horticol, din acest motiv tot vorbesc de Mospilan Oil.

  1. Produsul este omologat doar pentru semintoase si samburoase. Vita de vie are daunatori care ierneaza pe tulpina si coarde. Daca aveti probleme cu paduchi testosi, atunci s-ar impune un tratament cu ulei horticol. La vita de vie de obicei problemele cele mai mari sunt cu acarienii. In cazul acestora cea mai buna solutie ar fi Nissorun, aplicat inainte de inflorire. O sa vin cu o schema de tratament, descrisa pe larg si pentru vita de vie!

 9. Buna ziua!
  Am o livada de meri si vreau sa utilizez ulei horticol. Inainte de a.l utiliza, trebuie sa folosesc alte substante pentru a o stropi?

 10. Buna ziua
  Am o livada de 15 pomi fructiferi diferiti si 15 vite de vie de masa
  Daca am stropit cu oleomin+alcupral in decembrie mai pot stropi acum dupa taieri cu polisulfura de Ca 20%?
  Daca amestec tiovit + champ 77 nu precipita ?

 11. buna seara!

  am niste tui, chiparosi si cativa ienuperi, stiti daca la acesti arbusti ornamentali cu ace mereu verzi, poate fi aplicat acest tratament cu ulei horticol, in repaus sau in vegetatie?

  multumesc!

  1. La aceste specii, numarul daunatorilor este foarte mic, iar daca apar, se poate interveni oricand cu insecticid. Cel mai important la aceste specii sunt tratamentele preventive si curative, folosind cuprice sau alte fungicide, eliminarea periodica a ramurilor bolnave si tunderea lor pentru stimularea cresterilor noi, sanatoase, eliminarea surplusului de apa, ingrasaminte minerale, unde solul este foarte sarac si foarte important asigurarea unui Ph usor acid.

 12. multumesc mult pt raspuns! mereu bine documentat!
  problema cu acest sol usor acid, cred, este ca aici in Sud, nu prea este…am auzit la cineva ca ajuta daca se uda cu otet, 20-30 ml/10 l apa , o data pe luna, (bine, si otetul are diferite concentratii, dar sa zicem unul de 9°), ce parere aveti, ajuta, sau mai rau face? stiu ca in containere, e mai usor, ca pui sol cumparat la sac, cu ph corespunzator, dar in gradina?

  1. Daca pentru solurile acide, sunt recomandate amendamente care contin calciu, acest mineral tamponand in functie de cantitatea administrata, aciditatea solului, pentru solurile alcaline sunt recomandate produsele care contin sulf. Pe piata veti gasi o sumedenie de produse care contin sulf. Sulful va crea in sol compusi care vor scadea Ph-ul solului.
   Pe termen lung insa, v-as sugera ca substrat turba rosie acida. PH-ul acestui produs este foarte acid, perfect pentru plantele carora le plac solurile acide (coniferele, agris, zmeur, afine). Mulcirea solului cu tocatura rezultata in urma taierilor din primavara din livada, pot ajuta pe termen lung. Daca aveti o padure in apropiere, atunci puteti sa luati de acolo sol, frunze in diferite grade de descompunere. Respectivul sol il puteti folosi ca substrat. La nevoie, aceste solutii pot fi combinate, asta bineinteles de alcalinitatea solului si gravitatea situatiei.

 13. Multumesc mult pentru raspuns!
  Din cate am citit in diferite specificatii de produse fitosanitare, unele nu sunt recomandate in amestec cu cele alcaline (sulf, si cum bine ati precizat intr un alt articol, zeama bordeleza[tot datorita continutului de sulf], si atunci, daca sulful este alcalin, cum prin adaugarea lui in sol declanseaza ridicarea aciditatii? sau nu e corecta prezumtia ca S este alcalin?
  Si tot in acelasi registru, am observat ca potrivit fisei sale tehnice, folpetul (grupa ftalimidelor), similar cu captanul, are ph peste 8, ceea ce stiam ca inseamna alcalin…dar in toate recomandarile din prospecte se vorbeste de caracterul ACID al ftalimidelor…
  Exemplific din fisele tehnice: captan ph 5-8.5(5%), folpet ph 8.7-9.7 …

  multumesc pt timpul atat de pretios pe care il acordati luminarii incepatorilor in ale agrochimiei 🙂

  1. Sulful nu este deloc un element alcalin, din contra, acolo unde apare, solutia obtinuta va avea un pH scazut, deci usor acid. Daca sulful este administrat ca si amendament, atunci in contact cu solul, cu apa din sol mai precis, va duce la cresterea aciditatii din sol.

   Intr-un articol, probabil cel legat de piatra vanata, exact asta spuneam, ca piatra vanata nu contine doar cupru ci si sulf, care-i va conferii solutiei pH scazut, coroziv chiar, din acest motiv solutia va avea un efect puternic si asupra daunatorilor sau oualor, larvelor, pupelor de daunator, nu doar asupra bolilor.

   In privinta folpetului si captanului, daca urmariti fisa de securitate, sectiunea proprietati fizice si chimice, veti gasi faptul, ca amandoua produsele prezinta un pH alcalin (peste 8). Cautati spre exemplu date despre Merpan 80 WDG si Folpan 80 WDG.

 14. Bună dimineața și la mulți ani! Am descoperit cu plăcere site-ul Agromentor și am rămas impresionat de articolele dumneavoastră. Munca de consultanță pro bono pe care o faceți aici este incredibilă! Am înființat o plantație de afine in decembrie 2019 in zona Făgărașului fără sa am vreo pregătire specifica ci doar pasiune. Timp de un an am tot cautat informații care sa ma ajute în aventura mea cu afinele și singurele date argumentate le găsesc în literatura de specialitate din SUA. V aș fi extrem de recunoscător dacă ați publica un plan de stropiri, tratamente anuale pentru cultura de afin american. Poate și o bibliografie despre cultura de afin. Va mulțumesc in numele celor interesați de arbuștii fructiferi.
  Sunt mândru și optimist când vad români ca dumneavoastră! Cu apreciere și respect!

  1. Salut,
   Cred ca mi-ai scris si pe Facebook, daca nu ma insel. Din pacate de cultura afinului, nu m-am ocupat niciodata. Articolele mele au la baza, experienta mea vis a vis de respectiva cultura. Nu m-am bagat sa scriu despre culturi pe care nu le cunosc, pentru ca ma tem sa nu fac burtologie, mutand o informatie de pe un blog pe altul, folosind bine cunoscutul copy-paste. Nu am facut asta si nici nu o voi face. De documentat, daca doriti ceva anume, ma pot documenta si putem discuta informatiile. In mod norma, nu ar trebui sa fie greu. Stropirile se fac, in functie de ceea ce iti cere plantatie. Afinul fiind o cultura relativ noua la noi in tara, nu ar trebui sa avem daunatori sau boli specifice de anvergura, care sa puna mari probleme. Ma gandesc ca foarte multe probleme pot fi de ordin fiziologic, de aclimatizare. Eu procedez in modul urmator, merg si observ cultura, iar apoi in functie de ceea ce imi cere campul, ma documentez si iau cea mai buna solutie. Sper sa va pot ajuta, daca ati intampinat ceva problema, le putem discuta.

 15. Buna ziua ,am observat ca uleiurile vegetale( ulei de rapita nu se dizolva bine in apa chiar daca este calduta ),ramane deasupra apei in acest caz cand se toarna in atomizor se toarna tot uleiul de la suprafata si in rest doar apa. Ce este de facut ar fi de preferat uleiurile minerale?

  1. Salut,
   Ce produs ai folosit? In mod normal uleiurile de care am amintit in acest articol ar trebui, sa formeze o solutie omogena. Nu ar avea voie sa stea ca uleiul obisnuit, sub forma de pelicula deasupra apei. Asta pentru ca nu sunt uleiuri obisnuite!In mod normal, o agitare foarte buna a solutie ar trebui sa fie suficienta.

 16. Salut,
  Am o mică plantație înființată în toamnă ( 70 de pomi ) și aș dori, dacă se poate, să-mi spuneți când să stropesc cu Champ 77 și când cu Mospilan Oil. Menționez că am atât semințoase cât și sâmburoase.

 17. Buna ziua!
  Am stropit pomii cu Midos Oil adjuvant+zebra azi 27.02.2021. După această stropire pot sa folosesc zeama bordeleza tip MIF si dupa cat timp?
  Multumesc!

  1. Linistita puteti sa faceti cand doriti dumneavoastra, stropirea cu zeama bordeleza. Eu v-as propune ca aceasta stropire sa o faceti odata cu intrarea in vegetatie, dupa dezmugurit.

 18. Mariana Toderasc

  Bună seara. Dacă am stopit pomii, acum 7 zile, cu Champ 77WG și Mospilan Oil, mai pot stropi cu Solutia Cuprica Antiinghet tip MIF?

  1. Da, linistit puteti sa stropiti cu respectivul produs. V-as recomanda sa-l utilizati insa odata cu intrarea in vegetatie. Glicerina si elementele produsului in acest fel, vor avea posibilitatea sa intre in muguri, in celule crescand concentratia acestora si astfel devenind mai putin susceptibile la inghet.

 19. Bună ziua.
  Stropirea cu ulei horticol, cu ce intensitate se face , ca și la stropirea albastră ( îmbăiere ) , s-au ca și la stropirile în vegetație obișnuite ?
  .

  1. Buna ziua,
   Stropirea trebuie facuta astfel incat produsul sa ajunga pe toata suprafata pomului fructifer, inclusiv tulpina, insa fara a provoca siroiri!

 20. Marian Niță

  Bună seara.
  În repaus vegetație se pot aplica stropiri cu polisulfură. Ce concentrație? După care
  cu ce stropim? Dar în vegetație? Vă mulțumesc.

  1. Polisulfura este foarte buna, mai ales daca aveti probleme cu fainarea sau rapanul. Concentratia pentru perioada de repaus vegetativ este de 20%. Poate fi administrata insa si in perioada de vegetatie, insa la o concentratie de 2%. Atentie insa ca dupa administrarea de polisulfura, timp de 30 zile nu prea mai aveti ce cauta cu ulei horticol in livada. Mai ales la anumite soiuri, pot sa apara stari de fitotoxicitate. De asemenea, produsul se aplica singur, fara amestecul cu alte produse. Cititi cu atentie instructiunile de pe ambalaj.
   Pentur mai multe detalii privind tratamentele, va propun aceste scheme de tratament:
   https://www.agromentor.ro/schema-de-tratament-de-la-a-la-z-pentru-livezile-de-mar/
   https://www.agromentor.ro/stropirile-la-prun-plan-complet-de-tratament/
   https://www.agromentor.ro/stropirile-la-cires-plan-complet-de-tratament/
   https://www.agromentor.ro/basicarea-frunzelor-taphrina-deformans-plan-complet-de-tratament/

 21. Buna ziua.
  Am o livada de nuci, pana acum am dat cu Champ 77 wg.
  Pot sa folosesc Mospilan Oil? Daca da, cand ar trebui sa il aplic?
  Multumesc.

 22. Am stropit pomii (5 cireși,10 meri, 4 peri 1 prun, 2 caiși 1 vișin) cu o soluție cu var și sulfat de cupru. Dupa cât timp pot stropi cu ulei horticol? Și ce ulei să cumpăr? Mulțumesc anticipat.

  1. Daca ati stropit astazi, maine puteti sa interveniti cu uleiul horticol. In mod normal pomii fructiferi ar trebui sa fi plecat deja in vegetatie, fiind cel putin trecuti de fenofaza de dezmugurire. Cel mai simplu si in acelasi timp foarte bun, ar fi sa utilizati pachetul Mospilan Oil.

 23. Buna ziua,

  Avem o livada mixta de mar, prun, piersic, etc. Piersicii deja au inceput sa infloreasca. In aceasta faza, mai putem face stropirea cu Mospilan oil ?
  Multumesc mult anticipat pentru raspuns!

  1. Buna ziua,
   Pe floare nu este bine sa fie administrat ulei. Stropiti cu incredere merii si prunii cu uleiul horticol. La piersic, uleiul ar fi ajutat mai ales daca in trecut ati avut probleme cu afidele.
   La piersic, acum puteti face o stropire impotriva basicarii frunzelor, unde puteti sa folositi produsul Syllit 400 SC sau Score 250 EC. Acum are loc infectiile care produc basicarea, daca faceti o stropire in aceasta perioada, veti salva intreg sezonul.

 24. Anghel Roxana

  Roxana,
  Buna ziua,
  Am stropit pomii ( cais, piersic, visin , mar) cu zeama bordeleza acum 10 zile . Caisul are deja flori , dar ceilalti sunt inca in faza de muguri .pot sa stopesc caisul cu mospilan si pe ceilalti cu mospilan oil ?

  Va multumesc pentru raspuns ,

  1. Buna ziua,

   Acolo unde nu avem floare, se poate aplica Mospilan Oil. Pe caisul inflorit, daca nu aveti daunatori activi, mai bine nu stropiti cu nimic acum. Dupa caderea petalelor, puteti intervenii preventiv cu un insecticid, asta mai ales daca in trecut ati avut probleme cu afidele. Foarte mare atentie in privinta moniliozei! Anul trecut si in acest an, din cauza ploilor, s-au creat conditii, care avantajeaza aceasta boala.

 25. As vresa sa stiu ce concentratie de Oleomin se aplica in.vegetatie!!! Din pacate se specifica doar concentratia din repaos….
  Va multumesc!

 26. Buna ziua ,suntem în aprilie , caișii au înflorit ,mai pot stropi cu ulei horticol cât și ceilalți pomi care nu au înflorit ? Mulțumesc.

  1. Caisii daca sunt infloriti nu mai pot fi stropiti cu ulei horticol. Ceilalti pomi fructiferi, daca nu sunt infloriti, pot fi stropiti fara nici un fel de problema! O zi frumoasa!

 27. Buna ziua.
  Azi am stropit vita de vie si ciresii cu CHAMP 77. Peste cat timp pot stropi cu ulei horticol (Estiuoil)? Vita de vie nu a intrat in vegetatie dar ciresii au muguri. Multumesc

  1. Cu ulei puteti aplica imediat dupa ce solutia cuprica s-a uscat pe ramuri. Cel mai bine ar fi insa sa asteptati 2-3 zile sa lucrezi doar cuprul, iar apoi sa aplicati uleiul, oricum nu este graba. Uleiul poate fi aplicat pana in perioada in care bobocii incep sa se desfaca. Nu se aplica pe flori ! La vita de vie, daca tot ati aplicat cupru, mult mai bun era sulful. Aveati o protectie in plus impotriva fainarii.

 28. Buna ziua ! Am pus in primăvara asta vreo 60 de nuci Chandler și fernor ! Ati putea sa imi Spune-ți și mie ce stropiri ar trebui sa fac și perioada de ingrasamant ( mâncare) la rădăcina? Va mulțumesc

 29. Buna ziua,
  Intrucat detin o mica gradina cu diverse culturi, incepand cu pomi fructiferi, vita de vie,capsuni, zmeura si desigur cu cartof, porumb si legume (rosii, castraveti, morcov, ceapa, fasole….), va rog mult de tot sa-mi recomandati ce port alege dintre insecticide (vertimec, karate zeon, nissorun, coragen, actelic, movento), apoi dintre fungicide (ortiva, aliette, switch, champ, score, taegro, cidely top), pentru tratamente periodice. De asemenea ce este recomandat din uleiurile vegetale primavara si cat de eficient este trika expert in combaterea in sol?
  cu multumiri, Iulian

  1. Trika expert este foarte eficient, important este sa-l incorporați in sol, la nivelul rădăcinilor plantei de cultura, imediat după aplicare.
   Este dificil sa va recomand ceva, care sa meargă bine la toate culturile, indiferent de problema. Din acest motiv, stropirile trebuie sa fie efectuate temeinic, in funcție de problemele apărute (curativ) sau eventualele probleme, care pot sa apară (preventiv).
   Pe parcursul anului, in funcție de fiecare situație in parte, mă puteți contacta folosind adresa de email agromentor.ro@gmail.com si voi reveni punctual cu un răspuns.

 30. Guriță Ionel

  Bună ziua. Am vreo 200 de butasi de vita de vie hibridă de vreo 5-6 ani și vreo 80 de butasi altoiți pe care i-am plantat în toamna anului trecut și în primăvara aceasta. După taiere în martie am stropito cu zeama bordeleza. Acum, în luna mai este bine să mai fac o stropire cu Dithane în amestec cu mospilan și nissorun?

 31. Buna ziua . La pomii de paw-paw ( asimina triloba ) , in repaus vegetativ , se pot face stropiri cu produse cuprice si ulei horticol ? Se spune ca nu au boli si daunatori . Dar nu este planta sa nu fie atacata , chiar daca este paw-paw. ( „Lac sa fie ca broaste se gasesc”-daunatori ) .Prezinta frunze „arse” chiar daca sunt in partea umbrita de coroana , la fel si fructe.Banuiesc ca este ceva ciuperca . Va multumesc .

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top