AgroMentorAgroMentorAgroMentorAgroMentor
  • PRIMA PAGINA

Stropirile cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ – beneficii, doze

By admin | Pomi fructiferi | 38 comments | 21 februarie, 2018 | 11

Într-un articol anterior, pe care puteţi să-l găsiţi aici, prezentam pe larg  momentele în care este necesar să se stropească pomii fructiferi cu sulfat de cupru (piatra vanata ). Recomandam atunci ca produsele pe bază de cupru să nu fie amestecate şi administrate împreună cu produsele pe bază de ulei horticol. Există o incopatibilitate între ele şi este bine să se ţină seama de acest aspect.

Tratamentele cu ulei horticol, sunt piatra de temelie în combaterea eficientă a dăunătorilor. Aceste tratamente au rolul de a elimina adulţii, larvele si ouăle care populează pe timpul iernii tulpinile şi crengile pomilor fructiferi. Prin eliminarea  rezervei biologice, presiunea asupra pomilor fructiferi va fi mai mică. Dăunătorii pot fi mult mai ușor de controlat, în următorul sezon.

Utilizarea unor uleiuri horticole (special certificate) este chiar o cale de control biologic al daunatorilor!

Ce este uleiul horticol -scurt istoric

Denumirea de ulei horticol este una generală şi se referă la totalitatea uleiurilor minerale, vegetale, care se folosesc în horticultură. La noi în ţară uleiurile horticole se foloseau şi încă se folosesc în mare parte în perioada de repaus vegetativ al plantelor. Asta pentru ca am fost invatati cu vechile tipuri de uleiuri horticole, uleiuri minerale foarte toxice, care puteau fi aplicate exclusiv in perioada de repaus vegetativ.

Dupa ce vechile tipuri de ulei horticol, au fost interzise odata cu intrarea in UE, pe piata a aparut celebrul Confidor Oil. Acest produs, din cauza ca avea pe langa ulei horticol si imidacloprid, a fost omologat sa fie aplicat doar perioada de repaus vegetativ. Bineinteles ca fermierii il foloseau pana in perioada de „urechiuse de soarece”, pentru ca substanta activa sa patrunda in muguri si sa protejeze planta mult mai bine.

Dupa ce perioada de glorie a lui Confidor Oil a trecut, fiind scos de pe piata din cauza imidaclopridului, pe piata a aparut o nisa, care trebuia cumva ocupata. Prin urmare, au apărut o nouă generaţie de uleiuri, mult mai rafinate, care pot fi aplicate în diferite concentraţii atat in perioada de repaus cat și în perioada de vegetaţie al pomilor fructiferi.  Cei mai inspirati au fost cei de la Summit Agro, care au gandit foarte bine, un pachet comercial (Mospilan Oil), pachet care contine un ulei de origine vegetala (Toil) si celebrul insecticid Mospilan.

Din ce surse provine uleiul horticol comercializat in ziua de astazi

In general, daca citim articole despre  uleiul horticol, putem observa ca acestea trunchiaza foarte mult realitatea. Uleiurile horticole, in general sunt prezentate ca si produs de origine minerala, care se aplica in perioada de repaus vegetativ. Aceasta imagine a uleiului horticol, asa cum am spus si mai sus, se datoreaza vechilor tipuri de ulei horticol, care erau obtinute din reziduri petroliere.

Acestea erau foarte toxice si puteau fi administrate exclusiv in perioada de repaus vegetativ. Daca erau aplicate in perioada de vegetatie, acestea puteau afecta pomii fructiferi, iar entomofauna utila din livada era 100% eradicata.

In realitate, in ziua de astazi uleiurile horticole pot avea origini total diferite.

  1. ulei horticol de origine minerala (obtinut din hidrocarburi);
  2. ulei horticol de origine vegetala (in general pe baza de ulei de rapita).

Dăunători ce pot fi combătuţi folosind ulei horticol

  1. Gargariţa bobocilor de mar ( Anthonomus pomorum )- adulţii iernează atât ascunşi în scoarţa pomilor fructiferi, fie ascunşi în pe sol, sub pomii fructiferi.
  2. Păduchele de San Jose – ( Quadraspidiotus perniciosus ) larvele iernează sub un scut pe tulpina pomilor fructiferi;
  3. Viermele merelor – ( Cydia pomonella ) – larvele trec iarna ascunse într-un cocon sub scoarţa sau crăpăturile de pe tulpina pomilor fructiferi.
  4. Păduchele lânos – ( Eriosoma lanigerum ) – larvele iernează pe ramurile deja atacate ale pomilor fructiferi;
  5. Păianjenul roşu al pomilor fructiferi – ( Panonychus ulmi ) – ouăle acestui acarian sunt plasate adânc în crăpăturile sau perforaţiile făcute chiar de dăunător pe tulpina sau crengilor pomilor fructiferi;
  6. Afidele – sunt foarte multe specii de afide aşa că mă voi referii la toate în ansamblu. Peste iarnă ouăle acestor specii supravieţuiesc pe crengile plantelor atacate.

Aplicarea de ulei horticol primavara – cum eficientizam aceasta stropire

Am fost obisnuti, din motive evocate mai sus, ca aplicarea uleiului horticol, sa fie facuta in perioada de repaus vegetativ. Acum insa, uleiurile horticole prezente pe piata, sunt mult mai slabe, comparativ cu cele din trecut. Majoritatea, daca nu toate pe care le cunosc, sunt omologate ca si adjuvanti, care pot fi folosite in perioada de vegetatie a culturilor horticole sau agricole. In concentratii mai ridicate, acestea sunt folosite ca uleiuri horticole ce pot fi folosite in perioada de repaus vegetativ.

Ca sa crestem eficienta acestei stropiri, putem sa facem urmatoarele doua miscari.

1. Aplicarea de ulei horticol  in fenofaza dezmugurire – urechiuse de soarece (semintoase) – buton verde (samburoase)

 

Gargarita bobocilor de mar - Anthonomus pomorum

Gargarita bobocilor de mar – Anthonomus pomorum

In perioada de toamna – iarna, unii dintre cei mai problematici daunatori, ierneaza sub forma de larva ascunsa intr-un cocon. Daunatorii din familia Lepideptera au de cele mai multe ori, aceasta caracteristica. Mai sunt daunatori de carantina, cum este paduchele de San Jose, care ierneaza sub un scut protector. Acest scut, in perioada de iarna, devine aproape impenetrabil. O alta grupa de insecte periculoase, sunt afidele. Acestea ierneaza in crapaturile de pe tulpina, sub forma de ou de rezistenta.

Practic, nu este de ajuns ca larva este protejata bine de un cocon.  Insa coconul la randul sau este foarte bine ascuns in crapaturile de pe tulpina, sau chiar sub scoarta, mai ales in livezile batrane pe rod.

Sunt si insecte, cum ar fi gargarita bobocilor de mar, care hiberneaza ca adult in crapaturile sau sub scoarta pomilor fructiferi din livada. Insa acest daunator se poate ascunde si sub frunzele din livada, sau chiar in lizierele de langa livezi. Cert este ca aceste daunator, isi face aparitia in perioada de dezmugurire, iar pana in perioada de inflorit, deja a produs paguba. Astfel de daunatori, s-ar putea ca in perioada de repaus vegetativ, nici macar sa nu nu fie prezenti in livada. In al doilea rand, chiar daca sunt, s-ar putea sa fie prea bine ascunsi sub scoarta pomilor fructiferi batrani.

Cand credeti ca vom avea eficienta mai ridicata, cand ouale, larvele, adultii sunt in stare hibernanta, in situatiile descrise mai sus?

Sau atunci cand sunt active, asa cum puteti observa in poza anterioara sau in poza de mai jos?

Uleiul horticol si combaterea acarienilor

In perioada de repaus vegetativ, stropirile cu ulei horticol, au eficienta zero asupra acarienilor. Asta pentru ca acarieni sunt daunatori, care se ascund in muguri, iar uleiul nu va ajunge la ei. In schimb, dupa dezmugurit, acarienii ies la iveala si uleiul horticol va putea avea efect si asupra lor.

Aphis pomi – paduchele verde al marului – fenofaza „urechiuse de soarece”

2. Adaugarea unui insecticid in uleiul horticol

Uleiul horticol actioneaza prin axfixierea daunatorului. Daca in uleiul horticol, adaugam si un insecticid sistemic, insecticidul se va transloca puternic in muguri, protejand un timp indelungat pomii fructiferi. Probabil in foarte multe fitofarmacii, vi se vor recomanda si insecticide de contact. Insa sistemia in aceasta perioada este foarte importanta. Faptul ca substanta activa din insecticid poate sa ajunga in interiorul mugurilor este inca un punct in plus, in privinta aplicarii acestei stropiri in perioada activa, nu in repausul vegetativ.

Aplicarea uleiului horticol si albinele

In cazul in care faceti aceasta aplicare, in perioada de repaus vegetativ, in mod normal, albinele nu vor fi afectate. In perioada de vegetatie, chiar daca pomii fructiferi nu sunt infloriti, sub ei de foarte multe ori gasim flori de primavara. Aceste flori cu siguranta vor fi cautate de albine. Exista riscul ca stropii de ulei horticol si insecticid, daca folosim si insecticid, sa ajunga  pe albine.

Prin urmare, intotdeauna anuntati apicultorii, ca urmeaza sa faceti o stropire! Albinele in aceasta perioada (martie-aprilie), sunt imputinate si slabite din cauza iernii. Incercati pe cat posibil, ca stropirea sa o faceti de dimineata. De obicei in aceasta perioada temperatura este mai scazuta, iar albinele sunt in caldura stupului. Sau puteti sa faceti stropirea dupa amiaza, dupa ora 17, cand se va lasa frigul, iar albinele se retrag spre stupi.

Produse care contin ulei horticol

1.  Mospilan Oil – contine ulei horticol de origine vegetala (Toil) si un insecticid sistemic (Mospilan). Insecticidul este capabil sa elimine atat forma adulta, cat si forma de larva si ou. In plus este omologat ca produs sigur pentru albine;

2. Ovipron® Top – contine ulei obtinut din hidrocarburi. Este omologat si pentru culturile ecologice;

3. Oleomin 80 EW – contine ulei mineral;

4. Ulei horticol PARAFIN TOP-OIL – contine ulei obtinut din hodrocarburi;

5. Ulei horticol N-Oil –  contine ulei vegetal,

6. MIDOS OIL – contine ulei vegetal.

In produsele in care gasim doar ulei horticol, se poate linistit adauga Mospilan.

Aplicarea de ulei horticol vs aplicare de piatră vânătă sau sulf

Cu siguranţă vor fi întrebări legate de acest subiect. Uleiurile horticole nu se amestecă cu produse cuprice sau care conţin sulf.  Amestecul uleiului horticol cu produsele care contin sulf, poate provoca fenomene de fitotoxicitate ridicata! Pe anumite produse, chiar este specificat faptul ca intre aplicarea de ulei horticol si aplicarea de sulf, trebuie sa treaca minim 30 de zile. Atentionari sunt si vis a vis si de alte substante, prin urmare mare atentie la eticheta si le recomandarile producatorului.

Temperatura de aplicare

Uleiurile sunt bine să fie aplicate atunci când temperatura este de cel puţin 5-7, iar tendinţa este de încălzire. La temperaturi scăzute, aproape de îngheţ, pelicula de ulei se poate să nu se formeze aşa cum trebuie.

Întotdeauna urmaţi recomandările producătorului.  Sper ca acest articol să fie unul care să vă îndrume.

Recolte profitabile pentru toată lumea!

Alte articole

  • Cuprul în perioada de repaus vegetativ –  eficientizarea acestei stropiriCuprul în perioada de repaus vegetativ – eficientizarea acestei stropiri
  • Biuretul – „otrava” din ureea folosită în fertilizarea plantelorBiuretul – „otrava” din ureea folosită în fertilizarea plantelor
  • Glutenul –Importanta în panificatie. Mit si adevar privind contraindicatiileGlutenul –Importanta în panificatie. Mit si adevar privind contraindicatiile
  • Ceutorhynchus napi – cum se tine sub control gargarita tulpinilor de rapitaCeutorhynchus napi – cum se tine sub control gargarita tulpinilor de rapita
  • Viespea rapitei ( Athalia rosae)- mod de manifestare, soluţii, tratamenteViespea rapitei ( Athalia rosae)- mod de manifestare, soluţii, tratamente
Repaus vegetativ, stropiri cu ulei horticol

38 comments

  • Gulyas Stefan Răspunde 3 martie 2018 at 18:53

    As vrea sa stropesc concomitent un insecticide cu fungicid – sa nu stropesc de doua ori. De exemplu la 10L pot adauga doua chemicale simultan? Aveti un tabel de compabilitate a chimicalelor pentru pomi fructiferi?

    • admin Răspunde 5 martie 2018 at 8:06

      Nu am un tabel privind compatibilitatile intre substantele active ale produselor de uz fitosanitar. Din acest motiv indrum oamenii sa verifice prospectul pus la dispozitie de catre producator.
      Da puteti ca in 10 l de apa sa adaugati pe langa un fungicid si un insecticid. In respectiva solutie insa sa nu faceti un cocktail din 3,4 sau mai multe produse. Se poate crea fitotoxicitate sau reactii chimice nedorite.
      Doar doua produse sunt suficiente. Cititi pe ambalaj specificatiile referitoare la compatibilitatile dintre produse.

  • Sentiveanu Răspunde 10 martie 2018 at 14:34

    Foarte, foarte bun articolul!

    • admin Răspunde 10 martie 2018 at 15:47

      Va multumesc pentru apreciere. Sa va fie de folos!

  • Manea Gina Răspunde 15 martie 2018 at 10:41

    Buna ziua!🙈Am uitat ordinea stropirilor!am stropit initial cu ulei horticol. Pot stropii dupa o pauza cu zeama bordeleza?cu multumiri Gina Manea.

    • admin Răspunde 15 martie 2018 at 14:05

      Buna ziua doamna Gina
      Cand anume ati stropit cu ulei horticol? In mod normal in aceasta perioada, bineinteles in functie si de zona in care sunteti, pomii fructiferi au mugurii destul de bine conturati, mai ales piersicii si caisii.
      Uleiul horticol trebuie lasat o perioada in pace, sa tina cat mai mult timp crengile etanseizate, astfel incat sa axfisieze toti daunatorii ascunsi pe coaja, sau sub coaja.
      Daca ati administra imediat dupa uscarea uleiului piatra vanata, exista pericolul real ca pelicula de ulei sa fie distrusa, iar uleiul sa nu isi mai faca treaba.
      Prin urmare macar o saptamana lasati uleiul sa isi faca treaba, iar apoi veniti cu produse pe baza de cupru gen: Alcupral, Champ 77 WG.
      Daca exista riscul ca peste o saptamana piersicii sau nectarinii sa sparga mugurii si sa apara primele frunzulite, atunci mai bine la acestia acum puteti sa faceti o stropire cu Alcupral, Champ 77 WG, etc. Aceste stropiri cu cuprice o a aiba efect pozitiv in ceea ce priveste distrugerea sporilor de basicare spre exemplu.
      Nu va mai recomand piatra vanata exact ca in articol pentru ca perioada este destul de tarzie si exista riscul sa produceti arsuri ale mugurilor, care acum la mai multe specii de pomi fructiferi sunt destul de bine porniti.
      Succes!

  • Florina Dodoloi Răspunde 4 aprilie 2018 at 17:12

    Buna seara!
    In cazul in care uleiul horticol a fost amestecat cu piatra vanata, ce anume se intampla? Uleiul nu mai adera la scoarta?
    Multumesc!

    • admin Răspunde 5 aprilie 2018 at 12:50

      Buna ziua doamna Florina,
      Daca cititi spre exemplu prospectul mult cunoscutului Confidor Oil, veti afla ca respectivul produs nu se amesteca cu zeama bordeleza, captan, polisulfuri si produse pe baza de sulf, etc. Ce au aceste toate produse in comun? La o simpla verificare veti afla ca toate aceste produse au in comun sulful. Amestecul de produse care contin sulf cu ulei horticol, mai ales daca mixtura este aplicata pe vegetatie, poate sa provoace efect fitotoxic. Nu uitati ca foarte multi horticultori aplica totusi uleiul horticol atunci cand plantele sunt intrate in vegetatie. In cazul marului in faza de urechiuse de soarece.
      Legat de cupru, probabil cei care au citit prospectul uleiului horticol le-au sarit in ochi interdictia legata de zeama bordeleza si au concluzionat gresit ca din cauza cuprului.
      La baza zeamei bordeleze sta piatra vanata, care stiintific se numeste sulfat de cupru. Piatra vanata contine deci si sulf nu doar cupru.
      Asadar daca vorbim strict de piatra vanata, aplicati-o in perioada de repaus, iar apoi aplicati uleiul horticol spre inceputul primaverii.
      Daca nu ati administrat piatra vanata in iarna si sunteti contra timp cu stropirile, atunci puteti uleiul horticol sa-l amestecati cu alte produse care contin cupru cum ar fi Champ 77 WG, oxiclorura de cupru, Alcupral. Aceste produse nu contin sulf.

  • Florina Dodoloi Răspunde 6 aprilie 2018 at 20:15

    Multumesc mult pentru raspunsul elaborat

  • Ovidiu-Gabriel Răspunde 8 noiembrie 2018 at 15:09

    Vă salut am o plantatie de mur fără țepi și am aplicare cupru iar după 10 zile cofidor am făcut ceva greșit dacă am aplicat aceste stropiri acum toamna când murul încă mai are frunze, multe din ele uscate și foarte puține verzi-maronii

    • admin Răspunde 10 noiembrie 2018 at 7:24

      Va salut si eu,
      Nu ati facut nici o greseala. Stropirile facute acum toamna, inainte de aparitia frigului sunt cele cu eficienta cea mai ridicata. Cuprul a ajuns si pe frunze si va face o dezinfectie a acestora, pe frunze supravietuind iernii cele mai multe boli. Murul acum este in repaus total sau partial, nu aveati cum sa-i creati un dezechilibru. In schimb bolile si daunatorii sunt inca activi din cauza temperaturii ridicate. Saptamana aceasta am vazut chiar afide in actiune. Prin urmare sunt toate premizele ca stropirea pe care tocmai ati facut-o sa aiba eficienta maxima.

  • Teodor Frandes Răspunde 3 decembrie 2018 at 20:38

    Am inteles logica de a aplica uleiul horticol la sfarsitul iernii, spre primavara, problema este ca atunci timpul este scurt, sunt mereu ploi. Dupa cat timp de la aplicare poate sa ploua fara sa fim nevoiti sa repetam tratamentul?
    Nu ati vorbit nimic despre taieri! Putem face tratamentul cu ulei horticol si inainte de taieri?
    Putem amesteca OVIPROM TOP si cu alte insecticide: CALYSO, RELDAN, NOVADIM ?
    Care sunt produsele fitosanitare care se vor retrage din uz in acest an si care sunt inlocuitorii acestora, multumesc, Teodor

    • admin Răspunde 10 decembrie 2018 at 16:14

      Salut,
      Uleiul horticol pe langa faptul ca creaza o pelicula ce impiedica respiratia insectelor, daca intra direct in contact cu insecta o elimina prin faptul ca-i intra in aparatul respirator si-i impiedica resppiratia. De asemenea uleiul stim bine ca este destul de greu spalat de apa. In mod normal daca dupa ce ati facut stropirea au trecut 2-3 ore pana a venit ploaia, tratamentul ar trebui sa isi faca efectul ne mai fiind nevoie sa repetati stropirea. Puteti face stropirea bineinteles si inainte de taieri, insa nu ar fi mai bine stropirea sa se faca dupa efectuarea taierilor, cand avem mai putin lemn de acoperit? Facem economie la solutie si avem posibilitatea ca lemnul ramas sa-l stropim mai bine. Oviprom Top este compatibil a fi amestecat cu majoritatea produselor pentru protectia plantelor. Atentie cum procedati la efectuarea amestecului, cititi prospectul si respectati! Se vor retrage de pe piata binecunoscutul Confidor Oil sau Nupridoil. Asta pentru ca in continutul lor se gaseste imidaclopridul. Puteti inlocui aceste produse cu ulei horticol in amestec cu un insecticid. Pe piata a aparut pachetul Toil+Mospila. Toil este un ulei horticol de origine vegetala, iar de Mospilan probabil ati auzit.

  • diana Răspunde 14 ianuarie 2020 at 9:43

    de cate ori pe an pot stropi cu ulei si de cate ori cu piatra vanata? multumesc

    • admin Răspunde 14 ianuarie 2020 at 21:02

      Buna ziua doamna Diana,
      Nu este o regula generala. Piatra vanata singura (fara amestestec cu apa si var sub forma de zeama bordaleza) o poti folosi in perioada de repaus vegetativ, dupa ce ati facut taierile. Concentratie de 1-3%.Va recomand o concentratie de 3% si sa imbaiati bine pomii fructiferi. Pe piata cautati sulfat de cupru tip MIF pentru ca este de calitate. Cuprul (Alcupral, Champ 77WG, etc) in schimb poate sa fie folosit de mai multe ori. V-as recomanda stropire in perioada in care mugurii sunt umflati si incep sa se sparga, concentratie de 0.2%. Pentru alte detalii legate de cuprul, intrebati si va raspund.
      Uleiul horticol de asemenea poate sa fie folosit de mai multe ori pe an. Va recomand Mospilan Oil, atat uleiul vegetalcat si substanta activa din ulei sunt de buna calitate. Va recomand ca prim tratament in faza de „urechiuse de soarece”- semintoase, „buton verde” – samburoase. Mai devreme nu are rost sa aplicati, pentru ca rezultatul va fi zero. Aceste uleiuri vegetale sunt destul de slabe, de fapt sunt niste adjuvanti. Nu se pot compara cu uleiurile horticole obtinute din hidrocarburi, care erau folosite acu 15-20 ani. Prin urmare pot fi folositi, in concentratia descrisa pe prospect si in perioada de vegetatie. De obicei se folosesc atunci cand aplicam pesticide (insecticid, fungicid, erbicid).

  • Ioan Răspunde 21 ianuarie 2020 at 13:15

    Sunt placut surpins de expunerea clara in urma careia greu mai gasesti intrebari de adresat autorului. Faptul ca motivati logic tot ceea ce scrieti ma face sa ma plec in fata dvs. pentru munca depusa. Felicitari!

    • admin Răspunde 21 ianuarie 2020 at 18:06

      Va multumesc mult pentru feedback! Comentariile dumneavoastra ma motiveaza si responsabilizeaza in acelasi timp, sa scriu!

  • pirvu ion anton Răspunde 27 ianuarie 2020 at 20:02

    nu pot decat sa va multumesc si inca in mod deosebit ! sunt in tema , efectuez aceste tratamente dar modul clar , tehnic si exhaustiv mi-au produs o adevarata satisfactie intelectuala ,multumesC

  • Dan Moldovan Răspunde 27 ianuarie 2020 at 21:20

    In primul rand doresc sa va multumesc din suflet pt informatiile extraordinar de bine formulate si explicate.
    Doar o singura intrebare am, poate iesita din context.
    Am vita de vie de casa, in Ardeal, plantata langa livada de pomi.
    Asupra vitei de vie pot aplica acelasi stil de tratament…ulei horticol si dupa repaus zeama bordeleza ? ( dupa curatare binenteles )
    Sau la vita de vie e destul tratamentul cu zeama bordeleza si un insecticid facute intro solutie unica ?

    Multumesc anticipat pt raspuns si va doresc mult succes in continuare. Toata stima !

    • admin Răspunde 28 ianuarie 2020 at 15:32

      La vita de vie de regula tratamentele se fac dupa intrarea in vegetatie, deci nu in repaus vegetativ. Uleiul nu se amesteca niciodata cu alta solutie de stropit, pot sa aparea stari de fitotoxicitate, sau pierderea eficacitatii produselor de uz fitosanitar. La vita de vie sunt foarte importante primele doua tratamente, inainte de inflorit. Atunci se pot folosi produse pe baza de sulf si cupru, la care se adauga neaparat Nissorun (acaricid). Voi veni cu un plan de tratament si la vita de vie, unde voi explica mai pe larg fiecare stropire.

  • pirvu ion anton Răspunde 28 ianuarie 2020 at 16:47

    in cazul in care aplicam CUPRUL in faza de dezmugurire ( al doilea tratament in perioada de REPAOS VEGETAL ) cand mai aplicam ( perioada de repaos de 10 zile este minima )si tratamentul cu ULEI VEGETAL +MOSPILAN ?

    • admin Răspunde 28 ianuarie 2020 at 17:58

      Nu trebuie sa treaca n zile intre aplicarea de cupru si cea cu ulei horticol. Dupa ce solutia de cupru s-a uscat pe crengi, puteti sa faceti stropirea cu ulei horticol. Uleiurile horticole din ziua de astazi, sunt destul de slabute. Nu au nimic de-a face cu cele de acum 20 ani, care erau foarte toxice. Tocmai din acest motiv, recomand ca aceste stropiri cu ulei horticol, sa fie facute dupa intrarea in vegetatie, pentru a le creste eficienta. Tot pentru cresterea eficientei, recomand un insecticid in uleiul horticol, din acest motiv tot vorbesc de Mospilan Oil.

  • keszeg iuliu Răspunde 30 ianuarie 2020 at 17:57

    buna am o intrebare mospilan oil se poate aplica pe vita de vie multumesc

    • admin Răspunde 30 ianuarie 2020 at 18:38

      Produsul este omologat doar pentru semintoase si samburoase. Vita de vie are daunatori care ierneaza pe tulpina si coarde. Daca aveti probleme cu paduchi testosi, atunci s-ar impune un tratament cu ulei horticol. La vita de vie de obicei problemele cele mai mari sunt cu acarienii. In cazul acestora cea mai buna solutie ar fi Nissorun, aplicat inainte de inflorire. O sa vin cu o schema de tratament, descrisa pe larg si pentru vita de vie!

  • iuliu keszeg Răspunde 30 ianuarie 2020 at 19:56

    multumesc petru raspuns si astept sa venit cu o schema pentru vita de vie

  • Maria Răspunde 9 februarie 2020 at 10:03

    Buna ziua!
    Am o livada de meri si vreau sa utilizez ulei horticol. Inainte de a.l utiliza, trebuie sa folosesc alte substante pentru a o stropi?

    • admin Răspunde 9 februarie 2020 at 12:36

      Buna doamna Maria,
      Aici am scris pe larg despre stropirile la mar: https://www.agromentor.ro/schema-de-tratament-de-la-a-la-z-pentru-livezile-de-mar/

  • Mihai Răspunde 22 februarie 2020 at 18:15

    Buna ziua
    Am o livada de 15 pomi fructiferi diferiti si 15 vite de vie de masa
    Daca am stropit cu oleomin+alcupral in decembrie mai pot stropi acum dupa taieri cu polisulfura de Ca 20%?
    Daca amestec tiovit + champ 77 nu precipita ?

    • admin Răspunde 22 februarie 2020 at 18:47

      Buna ziua,
      Puteti sa faceti linistit stropirea cu polisulfura. Thiovit contine sulf, Champ 77 contine cupru, combinatia nu precipita. Cititi articolele legate de stropirea la mar: https://www.agromentor.ro/schema-de-tratament-de-la-a-la-z-pentru-livezile-de-mar/ si stropirile la prun: https://www.agromentor.ro/stropirile-la-prun-plan-complet-de-tratament/
      Sper sa va fie de ajutor!

  • Dorin Răspunde 12 martie 2020 at 17:59

    Mulțumiri pt raspunsurile documentate și foarte utile.

  • silviu Răspunde 8 mai 2020 at 18:21

    buna seara!

    am niste tui, chiparosi si cativa ienuperi, stiti daca la acesti arbusti ornamentali cu ace mereu verzi, poate fi aplicat acest tratament cu ulei horticol, in repaus sau in vegetatie?

    multumesc!

    • admin Răspunde 10 mai 2020 at 11:12

      La aceste specii, numarul daunatorilor este foarte mic, iar daca apar, se poate interveni oricand cu insecticid. Cel mai important la aceste specii sunt tratamentele preventive si curative, folosind cuprice sau alte fungicide, eliminarea periodica a ramurilor bolnave si tunderea lor pentru stimularea cresterilor noi, sanatoase, eliminarea surplusului de apa, ingrasaminte minerale, unde solul este foarte sarac si foarte important asigurarea unui Ph usor acid.

  • silviu Răspunde 16 mai 2020 at 6:51

    multumesc mult pt raspuns! mereu bine documentat!
    problema cu acest sol usor acid, cred, este ca aici in Sud, nu prea este…am auzit la cineva ca ajuta daca se uda cu otet, 20-30 ml/10 l apa , o data pe luna, (bine, si otetul are diferite concentratii, dar sa zicem unul de 9°), ce parere aveti, ajuta, sau mai rau face? stiu ca in containere, e mai usor, ca pui sol cumparat la sac, cu ph corespunzator, dar in gradina?

    • admin Răspunde 17 mai 2020 at 10:21

      Daca pentru solurile acide, sunt recomandate amendamente care contin calciu, acest mineral tamponand in functie de cantitatea administrata, aciditatea solului, pentru solurile alcaline sunt recomandate produsele care contin sulf. Pe piata veti gasi o sumedenie de produse care contin sulf. Sulful va crea in sol compusi care vor scadea Ph-ul solului.
      Pe termen lung insa, v-as sugera ca substrat turba rosie acida. PH-ul acestui produs este foarte acid, perfect pentru plantele carora le plac solurile acide (coniferele, agris, zmeur, afine). Mulcirea solului cu tocatura rezultata in urma taierilor din primavara din livada, pot ajuta pe termen lung. Daca aveti o padure in apropiere, atunci puteti sa luati de acolo sol, frunze in diferite grade de descompunere. Respectivul sol il puteti folosi ca substrat. La nevoie, aceste solutii pot fi combinate, asta bineinteles de alcalinitatea solului si gravitatea situatiei.

  • silviu Răspunde 2 iunie 2020 at 7:32

    Multumesc mult pentru raspuns!
    Din cate am citit in diferite specificatii de produse fitosanitare, unele nu sunt recomandate in amestec cu cele alcaline (sulf, si cum bine ati precizat intr un alt articol, zeama bordeleza[tot datorita continutului de sulf], si atunci, daca sulful este alcalin, cum prin adaugarea lui in sol declanseaza ridicarea aciditatii? sau nu e corecta prezumtia ca S este alcalin?
    Si tot in acelasi registru, am observat ca potrivit fisei sale tehnice, folpetul (grupa ftalimidelor), similar cu captanul, are ph peste 8, ceea ce stiam ca inseamna alcalin…dar in toate recomandarile din prospecte se vorbeste de caracterul ACID al ftalimidelor…
    Exemplific din fisele tehnice: captan ph 5-8.5(5%), folpet ph 8.7-9.7 …

    multumesc pt timpul atat de pretios pe care il acordati luminarii incepatorilor in ale agrochimiei 🙂

    • admin Răspunde 18 noiembrie 2020 at 10:30

      Sulful nu este deloc un element alcalin, din contra, acolo unde apare, solutia obtinuta va avea un pH scazut, deci usor acid. Daca sulful este administrat ca si amendament, atunci in contact cu solul, cu apa din sol mai precis, va duce la cresterea aciditatii din sol.

      Intr-un articol, probabil cel legat de piatra vanata, exact asta spuneam, ca piatra vanata nu contine doar cupru ci si sulf, care-i va conferii solutiei pH scazut, coroziv chiar, din acest motiv solutia va avea un efect puternic si asupra daunatorilor sau oualor, larvelor, pupelor de daunator, nu doar asupra bolilor.

      In privinta folpetului si captanului, daca urmariti fisa de securitate, sectiunea proprietati fizice si chimice, veti gasi faptul, ca amandoua produsele prezinta un pH alcalin (peste 8). Cautati spre exemplu date despre Merpan 80 WDG si Folpan 80 WDG.

  • Ionuț Răspunde 1 decembrie 2020 at 6:29

    Bună dimineața și la mulți ani! Am descoperit cu plăcere site-ul Agromentor și am rămas impresionat de articolele dumneavoastră. Munca de consultanță pro bono pe care o faceți aici este incredibilă! Am înființat o plantație de afine in decembrie 2019 in zona Făgărașului fără sa am vreo pregătire specifica ci doar pasiune. Timp de un an am tot cautat informații care sa ma ajute în aventura mea cu afinele și singurele date argumentate le găsesc în literatura de specialitate din SUA. V aș fi extrem de recunoscător dacă ați publica un plan de stropiri, tratamente anuale pentru cultura de afin american. Poate și o bibliografie despre cultura de afin. Va mulțumesc in numele celor interesați de arbuștii fructiferi.
    Sunt mândru și optimist când vad români ca dumneavoastră! Cu apreciere și respect!

    • admin Răspunde 7 decembrie 2020 at 10:14

      Salut,
      Cred ca mi-ai scris si pe Facebook, daca nu ma insel. Din pacate de cultura afinului, nu m-am ocupat niciodata. Articolele mele au la baza, experienta mea vis a vis de respectiva cultura. Nu m-am bagat sa scriu despre culturi pe care nu le cunosc, pentru ca ma tem sa nu fac burtologie, mutand o informatie de pe un blog pe altul, folosind bine cunoscutul copy-paste. Nu am facut asta si nici nu o voi face. De documentat, daca doriti ceva anume, ma pot documenta si putem discuta informatiile. In mod norma, nu ar trebui sa fie greu. Stropirile se fac, in functie de ceea ce iti cere plantatie. Afinul fiind o cultura relativ noua la noi in tara, nu ar trebui sa avem daunatori sau boli specifice de anvergura, care sa puna mari probleme. Ma gandesc ca foarte multe probleme pot fi de ordin fiziologic, de aclimatizare. Eu procedez in modul urmator, merg si observ cultura, iar apoi in functie de ceea ce imi cere campul, ma documentez si iau cea mai buna solutie. Sper sa va pot ajuta, daca ati intampinat ceva problema, le putem discuta.

Leave a Comment

Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare articole

  • Piatra vanata în perioada de repaus vegetativ, doză, atenţionări, importanţa
  • Schemă de tratament de la A la Z pentru livezile de măr
  • Stropirile la prun – plan complet de tratament
  • Stropirile cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ – beneficii, doze
  • Viermi sarma – factori de risc, metode prin care pot fi ţinuţi sub control
  • Cuprul în perioada de repaus vegetativ – eficientizarea acestei stropiri
  • Basicarea frunzelor – Taphrina deformans, plan complet de tratament
  • Gandacul paros (Epicometis hirta) – punctele slabe și forte
  • Patarea rosie a frunzelor de prun – simptome, cele mai eficiente tratamente
  • Ureea – factorii care intervin în eficientizarea acestui tip de ingrasamant

Arhive

  • aprilie 2020
  • februarie 2020
  • ianuarie 2020
  • noiembrie 2018
  • octombrie 2018
  • septembrie 2018
  • martie 2018
  • februarie 2018
  • ianuarie 2018
  • decembrie 2017
  • noiembrie 2017
  • martie 2017
  • ianuarie 2017
  • februarie 2016

Categorii

  • Cereale paioase
  • Fără categorie
  • Ingrasaminte
  • Pomi fructiferi
  • Porumb
  • Rapita
Copyright 2020 AgroMentor.ro | Toare drepturile rezervate.
  • Prima pagina
AgroMentor