putregai 1

Putregaiul cenușiu al strugurilor – vinul bun pleacă dintr-o vie sănătoasă

Putregaiul cenușiu al strugurilor este provocat de patogenul Botrytis cinerea (forma asexuată ). Forma sexuată a patogenului  este Botryotinia fuckeliana cunoscută și sub denumirea de  Botryotinia cinerea. Forma sexuată a patogenului este mai puţin răspândită, în schimb forma anamorfă (asexuată) este omniprezentă.

Putregaiul cenușiu al strugurilor face parte din familie Moniliaceae, binecunoscută pentru speciile de patogeni, care produc putregaiuri la nivelul fructului.

serenade aso vie 1
Foto: click detalii!

Acest tip de putregai este probabil cel mai răspândit în podgoriile noastre. Simptomele produse de acest patogen se pot manifesta pe frunze și coarde sau chiar și pe ciorchinii nou formaţi. Însă acest lucru se întâmplă destul de rar.

Putregaiul cenușiu al strugurilor – ciclul biologic și simptome ale atacului

Denumirea patogenului este inspirată de modul de asezare al fructificaţiile ciupercii. Botrytis cinerea provine din grecescul „botrys” care înseamnă ciorchine de strugure, iar „cinerea” de la cenușă. Patogenul este necrotrof (cauzează moartea celulelor, cu care apoi se hrănește), putând să se manifeste aproape pe toate organele viţei de vie, în toate fazele de vegetaţie.

Putregaiul cenușiu al strugurilor este o prezenţă constantă în podgoriile noastre. Din cauza nevoii ridicate de umiditate și temperatură, patogenul are capacitatea de a rămâne în stare latentă perioade lungi de timp.

Simptome timpurii

În perioada de vegetaţie patogenul poate afecta atât frunzele cât și ciorchinii. Pe frunze pot să apară pete maronii – roșcate. Ţesutul infectat într-un final se necrozează. Acest tip de atac nu este foarte periculos în mod direct. Însă fructificaţiile patogenului dezvoltate pe frunzele infectate,  mărește cantitate de spori prezenţi în vie. Presiunea pe struguri va fi astfel mai ridicată.

Putregaiul cenușiu al strugurilor poate infecta și strugurii aflaţi în fenofaza de înflorit. Nu de puţine ori în articolele de pe blog, atrăgeam atenţia că zona din care se desprind petalele poate constitui poartă de intrare pentru monilioză. Același lucru se întâmplă și în cazul viţei de vie în perioada de înflorit. Dacă survin ploi, iar umiditatea este ridicată, patogenul poate produce infecţii prin intermediul inflorescenţei. Ciorchinii infectaţi se brunifică și emit la rândul lor fructificaţii. Un simptom tipic că ciorchinele a fost distrus de putregaiul cenușiu al strugurilor este faptul că acesta se înconvoaie sub forma literei V.

Simptome pe strugurii ajunși în faza de pârgă

Cele mai cunoscute simptome sunt cele de pe strugurii, care au depășit perioada de pârgă. Boala începe să se manifeste prin mici decolorări ale boabelor. Primele boabe infectate sunt cele dinspre mijlocul ciorchinilor. Patogenul are capacitatea să se extindă pe tot ciorchinele. Acolo unde ciorchinii sunt compactaţi, putregaiul are mai multă șansă să avanseze, bob cu bob.

Dacă sunt condiţii de secetă, boabele infectate se stafidesc iar infecţia se poate opri. În schimb în condiţii de ploaie, boabele infectate se umplu de un puf cenușiu (fructificaţiile ciupercii). Apoi fructificaţiile se răspândesc, iar dacă este umiditate suficienţă (> 90%), atunci strugurii într-un timp relativ scurt pot fi distruși de patogen. Vremea caldă și umedă induc  infecţia cu putregai cenușiu și ajută la răspândirea acestuia. Boabele bogate în zaharuri constituie mediul nutritiv perfect pentru dezvoltarea ciupercii.

Acolo unde boabele sunt rănite de factori mecanici (grindină, mușcătură insectă, lovire cu utilajul, etc.) sau poate crăpate din cauza altor patogeni, cum ar fi făinarea, sunt șanse foarte mari, să se instaleze și putregaiul cenușiu al strugurilor. Chiar și din boabele afectate de putregai, atunci când strugurii sunt copţi, poată să curgă lichid dulce pe boabele sănătoase, iar pe respectivul lichid să se instaleze imediat putregaiul.

Prezența viespilor și albinelor

Viespii au aparat bucal specializat pentru masticat. Aceștia sunt atrași de dulceaţa strugurilor și pot produce răni la nivelul bobului. De regulă sunt atrași de zona în care deja strugurii sunt afectaţi de putregai. Prin rănile pe care le produc, aceștia pot ajuta patogenul să se răspândească.

În schimb albinele au aparatul bucal specializat pentru supt și lins. Practic albinele nu au capacitatea de a produce răni la nivelul bobului. Acestea sunt atrase de boabele care prezintă răni. Prin faptul că albinele preiau întregul „sirop” din bob, acestea nu lasă ca celelalte boabe să fie acoperite cu zaharuri, pe care apoi să se instaleze putregaiul. Albinele ajută la controlul acestui patogen.20220924 135826 scaled

Putregaiul cenușiu al strugurilor – strategia de control în 4 pași

Patogenul este prezent în stare latentă pe toată perioada anului în podgorie. Sunt însă niște fenofaze critice, în care dacă suntem atenţi putem să-l ţinem sub control.

Un prim pas pentru controlul acestuia este o stropire efectuată în perioada înfloritului. Se va evita astfel pierderea timpurie de producţie și bineînţeles creșterea presiunii de infecţie cu noi fructificaţii. A doua fenofază critică este înainte de compactarea ciorchinelui. Ne vom asigura astfel că interiorul ciorchinelui este sănătos, curat de boală.

Urmează apoi 1-2 stropiri cruciale în controlul patogenului. Odată cu creșterea concentraţiei de zaharuri în bob, strugurii sunt foarte susceptibili la atacul putregaiului. Prin urmare o stropire în perioada anterioară intrări în pârgă și încă o stropire efectuată  între intrarea în pârgă și cules, sunt deosebit de importante.

Fungicide recomandate pentru controlul putregaiului cenușiu al strugurilor

Având în vedere numărul mare de tratamente care sunt efectuate în vie, riscul apariţiei de rezistenţă a patogenilor la fungicide este foarte ridicat. Din acest motiv este recomandată alternarea fungicidelor (substanţelor active). Se va evita chiar repetarea de tratamente cu substanţe active din aceași familie chimică.

De asemenea vă recomand să fiţi foarte atenţi la recomandările producătorilor de pesticide. Anumite substanţe active pot să influenţeze negativ procesul de vinificaţie și calitatea vinului. Prin urmare, foarte mare atenţie și la acest aspect ! Nu ori ce produse se poate aplica în ori ce fenofază. Atenţia trebuie sporită mai ales în cazul stropirilor din preajma recoltatului.

Având în vedere că un ultim tratament este efectuat în perioada în care strugurii sunt în pârgă sau aproape de recoltat, fiţi foarte atenţi la TIMPUL DE PAUZA !

Produsele recomandate mai jos ţin sub control nu doar putregaiul cenușiu al strugurilor ci o gamă mai largă de boli. Se vor putea alege astfel cele mai bune soluţii, astfel încât la o stropire să ţintim mai mulţi patogeni, dacă este nevoie.

Fungicide recomandate pentru controlul
putregaiului cenușiu al strugurilor
Produs comercialPatogeni ţintăMod de acţiune
 

Cantus®

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)

 

Făinarea viţei de vie (Uncinula necator) – secundar

 

sistemic

 

preventiv, curativ

Teldor® 500 SC

 

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)

 

 

sistemic

 

preventiv, curativ

Switch 62,5 WG

 

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)

 

 

sistemic

 

preventiv, curativ

Serenade® ASOPutregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)

BIO

 

contact

 

preventiv

Universalis 593SCPutregaiul cenușiu  ( Botrytis cinerea) – secundar

 

Făinarea viţei de vie (Uncinula necator)

 

sistemic

 

preventiv, curativ

SHAVIT F 72 WDGPutregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)

 

Făinarea viţei de vie (Uncinula necator)

Mana viţei de vie (Pl asmopara viticola)

 

Sistemic

contact

 

preventiv, curativ

JAVISE® WGPutregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)sistemicpreventiv, curativ
Kenja®Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)contactPreventiv
Kusabi 300 SCPutregaiul cenușiu  ( Botrytis cinerea) – secundar

 

Făinarea viţei de vie (Uncinula necator)

 

sistemic

 

preventiv, curativ

  • Respectaţi cu stricteţe toate recomandările producătorului !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top