Piatra vanata

Piatra vanata în repausul vegetativ – importanta, doză, pericole

Piatra vanata este unul dintre cele mai vechi fungicide, care s-a folosit şi încă se foloseşte în agricultură. În România în general fermierii recunosc sulfatul de cupru sub denumirea de  „ piatra vanata ”. Părinţii şi bunicii noştrii foloseau piatra vanata pentru a prepara  „zeama bordeleză” cu care efectuau  stropiri la vita de vie, castravetii şi chiar la roşiile din grădină.

Cu ce diferă stropirile din iarnă de restul stropirilor de peste an

Aceste stropiri se fac în perioada în care pomii fructiferi sau arbuştii sunt în repaus vegetativ. În această perioadă, plantele nu mai asimilează, ci își blochează nutrienţii gata preparați în celule cu scopul de a creşte concentraţiia de săruri minerale. O celulă concentrată în asimilate va fi mult mai protejată înghețului de peste iarnă.

În perioada de repaus vegetativ ori ce fel de stropire sau administrare de îngrăşământ la baza pomilor fructiferi, nu va afecta în nici un fel fiziologia plantelor. Chiar dacă se vor efectua stropiri cu substanţe sistemice, respectivele substanţe nu vor fi preluate de către plante.

Prin urmare, în această perioadă se pot efectua tratamente cu substanțe sau cu doze, care dacă sunt aplicate în perioada vegetativă ar putea să pună în pericol producția sau chiar viata pomilor fructiferi.

Piatra vanata aplicată în  repaus vegetativ vs piatra vanata aplicată în perioada de vegetatie

Piatra vanata se poate aplica atât în perioada repausului vegetal, dar şi în perioada de vegetaţie a plantelor. Diferenţă între cele două perioade de aplicare constă în forma chimică a cuprului din soluţia aplicată. Această diferenţă trebuie foarte bine ştiută pentru că in caz contrar, piatra vanata poate să ardă frunzele, lăstarii tineri sau florile. Am vazut livezi distruse total sau debilizate serios, din cauza aplicarii neconforme cu sulfat de cupru. Prin urmare trebuie sa fim foarte precauti, astfel incat sa nu trezim cu întreaga livada distrusa de efectul caustic al sulfatului de cupru.

Aplicarea de piatra vanata în perioada de repaus vegetal

Sulfat de cupru aplicat fără ca in amestec să adaugăm var stins

În această perioadă se poate administra sulfatul de cupru (piatra vanata) fără ca în amestec, să fie adăugat var. Vă rog să urmăriţi reacţia de mai jos, ca să înţelegeţi motivul.

Cu2+SO42- · 5H2O (sulfat de cupru pentahidrat) +H2O (apa)  →  Cu2+ + SO42- (sulfat)

Reacția chimica de mai sus, reprezintă dizolvarea sulfatului de cupru pentahidrat în apă, care conduce la eliberarea ionilor de cupru (Cu2+) și a ionilor sulfat (SO4^2-) în soluție. Sulfatul nu contribuie semnificativ la modificarea pH-ului, deci la cresterii aciditatii solutiei de stropit.

Insa imediat dupa eliberarea ionilor de cupru are loc fenomenul de hidroliza, conform reacției:

Cu2+ + H2O ⇌ CuOH+ + H+

Această reacție de hidroliză duce la formarea de ioni hidroniu (H+), ceea ce determină scăderea pH-ului soluției, ceea ce inseamna ca solutia obtinuta va fi acidă, caustică. Cu cat concentratia solutiei de sulfat de cupru este mai ridicata, cu atat si pH-ul solutiei de stropit va fi unul mai scazut, deci solutia de stropit va fi mai acida. Spre exemplu, la concentratii de 1-3%, pH-ul solutiei de stropit poate sa ajunga la valori intre  de 3.5 – 5, ceea ce inseamna ca mai ales in cazul concentratiei de 3%, solutia rezultata devine foarte acida. In cazul in care utilizam apa calda, pentru a creste solubilitatea sulfatului de cupru, ionii de cupru hidrolizeaza mai intens, rezultand o scadere mai puternica de pH.

Prin urmare, dacă administrăm piatra vânătă,  fără var (fără neutralizare) în perioada de vegetație a pomilor fructiferi, aciditatea soluției poate să ardă mugurii, lăstarii foarte fragezi, frunzele. Vă puteți trezi fără recoltă și cu pomii din livadă fără frunze. Asta pentru ca solutia rezultata poate sa fie foarte acida, iar cresterile vegetative sa fie arse. 

Aplicat însă în perioada de repaus vegetal, sulfatul de cupru aplicat simplu în amestec cu apa, aduce doar efecte pozitive. Pe de-o parte ionii de cupru vor fi eliberati treptat si vor distruge patogenii prezenti pe ramurile pomilor fructiferi. Pe de alta parte, Insasi pH-ul solutiei de stropit poate provoca distrugerea patogenilor dar si al multor daunatori prezenti pe sau sub scoarta pomilor fructiferi.

Beneficiile aplicarii sulfatului de cupru fără var în perioada de repaus

Cicatrizarea ranilor
Piatra vanata aplicata dupa efectuerea taierilor din primavara va dezinfecta taietura si va elimina spori ai unor patogeni destul de comuni livezilor noastre  (basicarea frunzelor, monilioza, rapan, fainare).

Tot ce aplicăm pe timpul iernii afectează doar partea exterioară a cojii. În perioada toamnă-iarnă- început de primăvară, lemnul este matur, iar aciditatea soluţiei de sulfat de cupru nu va avea suficientă tărie pentru a produce arsuri.

Cuprul si aciditatea solutiei va distruge agenții patogeni si daunatorii aflați pe tulpina pomilor fructiferi. Vor fi distruse astfel formele de rezistenta al patogenilor, reducându-se din rezerva de boală de pe tulpină. Soluţia de cupru, va inunda crăpăturile, spațiile rugoase ale pomilor fructiferi mai bătrâni, eliminând bolile și dăunătorii ascunși.

Tulpinile vor fi aproape sterilizate de boli ca monilioza, băşicarea frunzelor, rapăn, ciuruirea frunzelor. Pe langa efectul fungic foarte puternic, sulfatul de cupru este o solutie foarte buna impotriva bacteriilor care provoaca focul bacterian la masa si par sau impotriva Pseudomonas syringae patogen responsabil de aparitia gumozei la samburose. Pe lângă reducerea rezervei de boli, cuprul va distruge algele sau muşchii care s-au dezvoltat, mai ales pe pomii fructiferi bătrâni.

Solubilitatea redusă în apă rece a sulfatului de cupru, care inițial ar putea părea un dezavantaj, se dovedește a fi de fapt un avantaj semnificativ pentru eficacitatea sa ca tratament în repausul vegetativ. Această proprietate îi conferă o acțiune prelungită și o rezistență mai bună la spălare, făcându-l un instrument valoros în protecția plantelor pe termen lung.

Pe măsură ce temperatura crește ușor sau în prezența umidității, mici cantități de sulfat de cupru se dizolvă treptat. Acest proces asigură o eliberare continuă și de lungă durată a ionilor de cupru activi. Acțiunea prelungită oferă protecție împotriva agenților patogeni pe toată durata repausului vegetativ și la începutul primăverii.

Sulfat de cupru în amestec cu varul stins

Varul stins are următoarea formulă chimică Ca(OH)2. În combinaţie cu sulfatul de cupru (CuSO4) reacţia ar fi următoarea:

CuSO4 (piatra vânătă) + Ca(OH)2(var stins)  → Cu(OH)+ CaSO4

Aceasta combinatie sta la baza celebrului amestec denumit generic ZEAMA BORDELEZA.

Varul (reactie bazica) neutralizeaza partial aciditatea sulfatului de cupru, astfel incat pH-ul solutiei de stropit, poate sa fie aproape de neutru (pH in jur de 7-8), in functie de proportiile de var si sulfat de cupru, utilizate. Din acest motiv zeama bordaleză care este un amestec de sulfat de cupru, apă şi var stins, poate fi administrat în diferite doze, plantelor aflate în vegetaţie.

Sulfatul de cupru ca insecticid

Sulfatul de cuprul poate să acţioneze asupra dăunătorilor sau ouălor de dăunători care se ascund pe scoarţă sau sub scoarţa pomilor fructiferi. Totuşi sulfatul de cupru aplicat simplu, netamponat cu var, induce silutiei aciditate ridicata. Sulfatul rezultat proavoacă arsuri ale ouălor, larvelor sau chiar a adulţilor dăunătorilor ascunşi la nivelul coajei pomilor fructiferi.

Piatra vânătă aplicată fără var va fi mult mai agresivă asupra patogenilor şi dăunătorilor. 

Doze – exemple de calcul al concentratiei (1%, 2%, 3% – sulfat de cupru)*

– la 10 l de apă se adaugă 300 g sulfat de cupru, pentru a obtine o concentratie de 3% solutie;

– la 20 l apă se adaugă 600 g  sulfat de cupru, pentru a obtine o concentratie de 3% solutie;

– la 100 l apă trebuie să adăugăm 3 Kg sulfat de cupru, pentru a obtine o concentratie de 3% solutie.

* Cu aceasta doza, vom lucra exclusiv in perioada de repaus vegetativ al plantelor.

In cazul in care doriti sa utilizati alte concentratii si sau o alta cantitate de solutie totala, va recomand sa utilizati calcultatorul de dilutii (varianta 2), pe care special l-am creat pentru a va fi de ajutor:

Calculator dilutii

Apa recomand să fie puţin călduţă, astfel încât sulfatul de cupru să se dizolve foarte uşor. Solutia va fi aplicata din belsug, facandu-se practic o îmbăiere a pomului fructifer vizat. Temperatura aerului să fie peste 4-5oC, astfel încât soluția să nu înghețe pe ramuri, ci să se usuce.

Piersic, cais, nectarin – specii termofile in general

La aceste specii si in general la pomii fructiferi, care pleacă destul de rapid in vegetație exista riscul ca piatra vânata, sa provoace arsuri la nivelul mugurilor. Repausul vegetativ este corelat cu temperatura. Toamnele si iernile călduroase, pot induce un repaus vegetativ slab. In perioada februarie – martie, speciile termofile pot intra rapid in vegetatie, iar mugurii sa inceapa sa lucreze. La aceste specii, exista riscul ca aplicarea intarziata cu sulfat de cupru, sa provoace arsuri la nivelul mugurulor.

In acelasi timp, aceste specii sunt foarte afectate de basicarea frunzelor, iar sulfatul de cupru poate fi acel element din tehnologie, care poate sa elimine riscurile de infectie cu Taphrina deformans. Pe langa basicarea frunzelor, mai avem monilioza provocata de Monilinia spp. si gumoza provocata de Pseudomonas syringae, patogeni asupra carora cuprul are un efect foarte puternic.

Prin urmare, mai ales daca in anul precedent ati avut probleme cu basicarea frunzelor, va recomand ca in luna noiembrie – decembrie, sa aplicati o solutie de sulfat de cupru, la o concentratie de 3%.  In luna fenruarie, doar in cazul in care in mod frecvent aveti probleme cu basicarea frunzelor, va recomand o a doua aplicare cu sulfat de cupru, insa de aceasta data, sa nu depasiti 1% concentratie.

Mai departe, odata cu iesirea pomilor fructiferi din perioada de repaus vegetativ, va recomand aplicarea unor altor produse, mult mai sigure. Legat de basicarea frunzelor, cu siguranta acest articol va poate fi de ajutor:

Basicarea frunzelor – Taphrina deformans, plan complet de tratament

Numărul de stropiri recomandate

De regula, recomand ca stropirea cu sulfat de cupru sa o efectuați imediat după efectuarea tăierilor in uscat. Aplicat după tăieri, soluția de sulfat de cupru va dezinfecta rănile provocate, reducând riscurile de infecție. Doar in cazuri excepționale in care am avut probleme foarte mari cu monilioza, rapănul sau cu bacterii periculoase, poate fi efectuata o stropire si in toamna, după intrarea in repausul vegetativ, pentru a curata bine livada de fructificațiile ciupercii.

Piatra vânătă se va administra singură, fără alte produse chimice. Legat de amestecul cu ulei horticol, in principiu uleiul horticol si sulfatul de cupru nu ar trebui sa se întâlnească, pentru ca fiecare din aceste doua produse au maximul de actiune, aplicat in perioade de timp diferite. Piatra vanata va fi aplicata in perioada de repaus vegetativ, iar uleiul horticol se va aplica dupa intrarea in vegetatie, pentru a avea eficienta ridicata.

Legat de uleiul horticol, acest articol va poate fi de mare folos. Va recomand sa citiți si articolul privind aplicarea uleiului horticol. Aceste doua lucrări (aplicarea cuprului in repausul vegetativ si a uleiului horticol la inceputul intrarii in perioad de vegetatie), sunt sinergice in lupta împotriva paraziților din livada.

Stropirile cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ – beneficii, doze

Unde găsesc sulfat de cupru

În România, în acest moment sulfatul de cupru nu este omologat pentru combaterea bolilor. Din acest motiv, pe prospectul produselor este ilegal, să se facă ori ce fel de referire cu privire la acest aspect. La noi produsele comerciale care conțin sulfat de cupru concentrat, sunt  omologate ca îngrășământ foliar sau ca produs de amestec pentru a produce zeama bordeleza. 

1. Sulfat de cupru (98-99% puritate). Produsul poate fi găsit pe piaţă, cu denumirea simpla de sulfat de cupru (piatra vanata), sau sub diferite denumiri comerciale.

Solutii pe baza de cupru omologate pentru controlul patogenilor

Aṣa cum am specificat de mai multe ori, sulfatul de cupru nu mai este omologat pentru controlul patogenilor. Prin urmare, nu mai poate fi utilizat in programele de protectie a plantelor. Eliminarea din lista de produse de protectia plantelor, nu are nimic de-a face cu eficacitatea sulfatului de cupru. Aceasta decizie s-a luat din cauze, care tin de protectia mediului si al sanatatii oamenilor. Daca se schimba ceva, voi reveni cu un update.

Sistemul este pacalit prin utilizarea acestei substante active, ca si ingrasamant foliar (paradoxal in perioada de repaus vegetative, cand nu avem frunze). Multe din recomandarile de pe astfel de ingrasaminte sunt la limita sau poate in afara legii.Din fericire, pe piata au aparut produse pe baza de cupru, mult mai sigure si in acelasi timp, cu performante comparabile cu cele ale sulfatului de cupru. Aici putem sa amintim oxiclorura de cupru si sulfatul de cupru tribazic. Aceste produse sunt omologate si pot fi utilizate fara nici un fel de problema in programale de protectie a plantelor.

In articolul de mai jos veti gasi informatii despre cele mai utilizate substante active pe baza de cupru din Romania. In tabele comparative, veti gasi toate punctele forte si slabe ale acestor produse, inclusiv ale sulfatului de cupru.

Cuprul in repaus si perioada de vegetatie – stropeste eficient- 2024

Recolte profitabile pentru toată lumea!

56 thoughts on “Piatra vanata în repausul vegetativ – importanta, doză, pericole”

  1. Articole facute foarte explicit incat sa nu mai fie nevoie de intrebari ulterioare. Bravo! La cat mai multe astfel de articole

      1. Bună ziua!Foarte bune și de interes articolele dumneavoastră. Sulfat de cupru nu se mai găsește pe piață decât în concentrație de 25%…..Ce cantitate din acesta folosim pentru 10l de apă pentru stropirea în repaus vegetativ?

        1. Buna ziua
          Puritatea sulfatului de cupru este de 98-99%, iar cantitatea de cupru metalic este de 25%. Deci nu este nimic gresit, aceasta este cantitatea normala de cupru din sulfat de cupru! La 10l de apa pentru a stropi in repaus vegetativ aveti nevoie de 300g de piatra vanata, pentru a obtine o concentratie de 3%. In articol gasiti aceasta informatie!
          Sper ca informatia sa va fie de ajutor, o zi frumoasa!

    1. Draga Dany, zeama bordeleza este tocmai amestecul de sulfat de cupru si varul cu apa, deci nu se mai adauga inca odata apa. Faci asa: dizolvi 100 gr. cupru si separat 15o gr var stins(pasta) adaugi intotdeauna cupru peste var,si nu invers, acest amestec cupru /var il adagi in 10 ln apa si ai obtinut ,,zeama bordeleza,,
      cu stima Liv Liv

  2. Buna ziua ,
    care este numarul maxim de stropiri in perioda de repaus vegetativ ?
    am citit ca se recomanda 2 albastre + 2 cu ulei horticol )
    ce se intampla daca sunt mai multe stropiri ?

    1. Atata timp cat pomii fructiferi se afla in repaus vegetativ, nu conteaza numarul de stropiri pe care il faceti. Asta pentru ca substanta nu se absoarbe in interior. Prin urmare, daca faceti un numar foarte mare de stropiri in aceasta perioada, nu veti afecta pomii fructiferi. Veti fi afectat doar in ceea ce priveste timpul de lucru si la portofel. Bineinteles, veti afecta si mediul. Ce pot sa va recomand ar fi o stropire cu cupru, dupa recoltarea fructelor (doza 0.2%), urmata de o stropire cu Mospilan Oil sau ce ulei horticol ati cumparat. In plin repaus vegetativ, stropirea albastra cu sulfat de cupru (doza 2-3%), efectuata dupa ce ati facut taierile. Urmand ca apoi la intrarea in vegetatie sa interveniti din nou cu doza normala de cupru si ulei horticol. Uitati aici o schema de tratament la mar, ca si reper: https://www.agromentor.ro/schema-de-tratament-de-la-a-la-z-pentru-livezile-de-mar/

      1. Colnic Calin Horatiu

        Practic sulfatul de Cu costa 30lei/kg si se foloseste 3% in repaus iar hidroxidul de Cu din Funguran costa 70lei/kg si folosesti 4%. De ce ai mai folosi sulfatul?

        1. Funguran este un produs cupric neutralizat, bun de aplicat in perioada de vegetatie. Sulfatul de cupru, asa cum a precizat autorul postarii, este acid si are o eficacitate mai mare asupra rezervei de patogeni de scoarta pomilor si de aceea se aplica numai in repaus vegetativ.

  3. Buna ziua,
    Felicitari ptr modul f clar și deschis, in care ați prezentat tratamentul!
    Va rog sa-mi spuneti dacă și la cât timp după tratamentul pe baza de cupru, poate fi aplicat un tratament pr baza de ulei?
    Mulțumesc!

    1. Tratamentul cu ulei horticol, recomand sa fie aplicat dupa intrarea in vegetatie a pomilor fructiferi. Mai precis, in fenofaza de „urechiuse de soarece” la semintoase, respectiv „buton verde” la samburoase. Uleiurile care contin si insecticid in componenta lor, sunt cele mai bune.

      1. Bună ziua va rog dacă ma puteți ajuta vreau sâ dau cu sulfat de cupru și var soluția aceia preparată la tomate cîtă cantitate de sulfat și var se amestecă la 10 l apă și de cîte ori se stropește roșiile pe ce perioadă.mulțumesc

  4. Buna ziua! Am o grădină de tip familiar , relativ tânără,4 -5 ani. Am făcut taierile și am stropit cu solutie pe baza de cu. Cand și cu ce fac următoarea stropire și dacă puteti sa-mi dati o schemă. Vă mulțumesc!

  5. Gabor mihai

    Buna seara,va rog sa imi dati un sfat c’è pot face ,dupa o stropire cu piatta vanate cad frunzele la pomi .
    Va multumesc mult.

  6. Bathori Stefan

    Oare am înțeles bine,că în repaus vegetal se poate stropii totul cu solutie de sulfat de cupru.?(TOȚI POMI FRUCTIFERI,VIA,SMEUR,MUR,COACĂZ ŞI ORI CE PLANTA LEMNOASÀ.)

    1. Aceasta stropire in perioada de repaus vegetativ are eficienta ridicata in cazul pomilor fructiferi. Se pot stropii de asemenea, toate speciile enumerate de dumneavoastra. Totusi, in cazul vitei de vie, dar si al arbustilor fructiferi cele mai eficente stropiri sunt cele efectuate odata cu intrarea in vegetatie. In plus, in cazul acestor specii, regimul de taieri este mai sever, plantele se reinoiesc puternic anual cu lemn nou, sanatos. Daca apare ceva boala pe lemn, aceasta mai usor si rentabil, se elimina prin taiere, decat prin stropire. In plus, lemnul acestor specii fiind foarte subtire si resfirat, cea mai mare parte din solutie, va ajunge pe jos, foarte putin pe coarde. In functie de specie, puteti face stropiri folosind cupru, insa va recomand aceste stropiri sa le faceti incepand cu perioada dezmuguritului.

  7. Buna ziua
    Pentru o livada de nuci stropirea in perioada de repaus vegetativ se poate efectua in luna decembrie, intr-o zi insorita si cu temperaturi pozitive? si daca am inteles bine la o pompa de 160 l apa se pun 5 kg sulfat de cupru?

    1. Buna,
      Da, puteti acum in decembrie, dar mai bine ar fi prin februarie, dupa ce faceti taierile de rigoare. La 160 Kg, daca adaugati 5 Kg de sulfat de cupru, veti obtine o concentratie de 3.1%, ceea ce este in regula. Temperatura sa fie peste 5 grade si sa urmariti vremea astfel incat si urmatoarele zile sa nu ploua, astfel incat cuprul sa ramana cat mai mult timp activa pe crengi.

  8. Constantin Costache

    Buna ziua,
    Va rog sa-mi spuneți cum pot cântări aceasta pudra de sulfat de cupru deoarece de la magazinul de chimicale mi s-a spus 3 linguri la 10 litri de apa. E suficient? Cam cate grame are o lingura normala cu vârf?
    Va multumesc!

    1. Produsele de uz fitosanitar se administreaza in cantitati foarte bine definite. Aici nu merge cu unitati de genul lingura, varf de lingura sau de cutit, ca nu suntem in bucatarie!
      Depinde foarte mult, cand doriti sa administrati produsul (repaus vegetati sau in vegetatie) si specia pentru care solutia este destinata. Daca doriti sa administrati piatra vanata in perioada de repaus, la pomii fructiferi (samburoase, semintoase), atunci ar trebui sa folositi o concentratie de 2-3 %. Avand in vedere ca deja piersicii si caisii sunt destul de inaintati, o concentratie de 2% ar fi mai potrivita. Pentru 10 l de solutie, ca sa obtineti o concentratie de 2%, atunci trebuie sa adaugati in apa calduta 200g piatra vanata.

  9. Buna ziua,

    Daca pomii fructifieri au deja mugur aproape de inflorire se recomanda stropirea acestora cu sulfat de cupru?
    Va multumesc anticipat !

    1. Buna ziua,
      Daca pomii fructiferi sunt asa de avansati, cel mai sigur pentru livada dumneavoastra ar fi aplicarea cuprului sub alta formulare: oxiclorura de cupru sau hidroxid de cupru. Dupa aparitia fructelor, puteti sa reveniti cu produsul cumparat de dumneavoastra, in doza recomandata. Chiar si pe prospectul produsului de care ati amintit este mentionat ca respectivul produs este recomandat inainte si dupa perioada de inflorit.

  10. Produsul cumparat de mine se numeste cuprifert .Scrie pe ambalaj cupru solubil in apa 25 %. Pentru stropirea in repaus vegetativ ce concentratii sa folosesc ?

  11. Tuia , brazi ornamentali, trandafirii pot fi stropiti cu sulfat de cupru in aceasta perioada daca temperatura permite?

    1. Tuia si brazii ornamentali au activitate biologica si in perioada de iarna. Exista riscul ca anumite specii sau soiuri sa fie foarte sensibile la aplicarea de piatra vanata 3% concentratie si sa ne trezim ca am provocat arsuri. In aceasta perioada va recomand sa curatati cu grija de frunze si crengute uscate pomii ornamentali, iar apoi sa faceti o stropire cu oxiclorura de cupru. Solutia sa ajunga neaparat si in interiorul tufei. De obicei boala de acolo pleaca si acolo se adaposteste!

  12. Buna ziua! Produsul Scudo, care conține cupru si zice ca este sistemic, se poate folosi in repausul vegetativ? Si daca da, simplu sau in combinație cu alt produs pe baza de cupru care este de contact? Va rog si doza pentru 10 lt apa.

    1. Ori ce tip de sistemie este functionala atata timp cat pomii fructiferi sunt in vegetatie. In perioada de repaus vegetativ, produse sistemice nu au capacitatea de a se transloca in interiorul celulelor. Eficacitatea maxima o avem atunci cand aceste produse sunt aplicate toamna inainte de intrarea in repaus vegetativ si primavara, imediat dupa iesirea din repaus. Cuprul, carbonul si substantele organice existente in produs vor fi asimilate, iar celulele plantelor vor fi mult mai concentrate in nutrienti. Cantitatea de apa din celula logic ca va fi mai scazuta, prin urmare si toleranta plantelor la inghet va creste.
      Verificand specificatiile produsului, acesta poate fi aplicat si in perioada de repaus vegetativ, 20ml produs cupric la 10l/apa. Ca eficienta cred insa ca sulfatul de cupru sau polisulfura de calciu, in perioada de repaus vegetativ sunt variante mai bune.

  13. Buna ziua .as putea sa mai stropesc cu piatra vanata daca au inceput sa apara mugurii?sau e mai bine sa stropesc cu kitul mospilan-kupferol-estiuoil,sau pot stropi astăzi cu piatra vanata si peste câteva zile cu kit ul respectiv?multumesc, o zi bună

    1. Odata iesiti din repaus vegetativ, aplicarea de piatra vanata este riscanta existand riscul sa arzi mugurii. Asteapta perioada de dezmugurit si poti aplica kitul cumparat.

  14. Bună seara! Am folosit 500 grame piatră vinata și 4 litri vopsea pe bază de apă pentru vopsirea tulpinei la cireși, am procedat corect?

    1. Nu am folosit niciodata vopsea pe baza de apa, pentru vopsirea tulpinei, prin urmare nu pot sa va spun daca va iesi bine sau nu. Era suficienta o vopsire cu var, in care se adauga si cupru. Folosirea de produse omologate pentru alte sectoare de activitate (constructii) in agricultura este riscanta. Niciodata nu sti cum va reactiona pomul fructifer.

  15. Gabriela Halat

    Bine explicat! În sfârșit am înțeles ce, cum , de ce, diferența dintre piatra vânătă și zeama bordeleză. Multumesc mult.

  16. George Alexandru

    Bună ziua . Am o mare rugăminte, am făcut o mare greșeală poate ma ajutați sa o repar . Acum înainte de Paști am stropit pomii am câțiva pomi 2 peri un nectarin pitic meri , piersic și ce am făcut am stropit cu zeama bordeleza amestecata cu ulei horticol cand pomii erau în vegetație. Frunzele s-au integritatea la peri, la nectarin și piersic cad. Ce sa fac , se mai poate face ceva ? Pomii mor ? Multumesc va rog dacă puteți sa-mi dați un raspuns .

    1. Piersicii si nectarinul, mai ales unele soiuri sunt sensibile la aplicarea de cupru, din acest motiv, daca urmariti aceasta schema de tratament, veti observa ca stropirile cu cupru le-am organizat pana in perioada anterioara infloritului: https://www.agromentor.ro/schema-de-tratament-pentru-piersic-ghidul-anului/
      La dumneavoastra s-au acumulat prea multe: fluctuatii mari de temperatura, moment sensibil in care cuticula frunzei se poate arde usor, stropire cu cupru si amestec cu ulei. Practic din cauza fluctuatiei mari de temperatura oricum erau blocaje la nivelul frunzei, cu stropirea pe care ati efectuat-o probabil ati blocat cu totul mecanismele biologice ale frunzei. Ploile ar trebui sa contribuie la spalarea cuprului de pe frunze. Problema e ca daca frunzele au cazut sau sunt pe punctul sa cada si daca stropiti cu ceva s-ar putea ca ceea ce folositi sa nu ajunga in interiorul plantei.

      Stropiti pomii fructiferi cu o solutie care contine Atonik, Delfan, apoi asteptati. Cand or sa apara alte frunze (nu se usuca pomii fructiferi, stati linistit), sa aplicati stropiri cu un biostimulator + aminoacizi gen Cropmax, Delfan Plus, etc. Puteti sa imi trimiteti fotografii cu problema dumneavoastra pe adresa agromentor.ro@gmail.com

  17. Buna ziua

    Foarte bun articol.Sunt foarte „tinar”in acest domeniu.Am o curte pe care o pregatesc acum.Imi puteti spune daca pot sa folosesc piatra vanata si la tuia Columnaris,in aceasta perioada? Sunt putin stresat deoarece am cumparat din magazine de bricolaj columnaris si recenziile nu sunt prea incurajatoare ca se vor „prinde”.Cica se pot imbolnavi.I-am plantat acum o saptamina.Pot stropi cu piatra vanata sau champ 77 in aceasta perioada?
    Va multumesc
    Zi buna

    1. Buna seara,
      Va recomand stropirile cu oxiclorura de cupru, au eficacitate mai ridicata pentru aceasta perioada. Incercati cu lancea sa ajungeti in interiorul coroanei si sa stropiti toata zona din interior, pentru ca boala de acolo porneste de obicei. Partea centrala se curata periodic de tot ce este uscat si se stropeste periodic cu cuprice. Daca sunteti atent la ceea ce intampla cu tuia si interventi la timp se rezolva ori ce problema.

  18. Buna ziua.
    In primul rand, mentionez ca sunt incepator in acest domeniu.
    In primavara, am plantat 10 pomi fructiferi (cais, cires, visin, piersic, nectarin, mar rosu, prun, par, mar golden, gutui). S-au dezvoltat foarte bine, merele chiar au facut cateva flori, cel golden avand si doua fructute. Majoritatea a fost afectata de ciuruirea frunzelor (banuiesc eu, in urma citirii acestui articol), mai putin caisul si gutuiul.
    Zilele urmatoare as vrea sa ii stropesc cu piatra vanata. Voiam sa stiu daca este recomandat acest lucru in primul an, si daca concentratia recomandata (3%) se poate folosi indiferent de tipul pomilor fructiferi.
    Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

    1. Salut,
      Se pot stropii cu piatra vanata si pomii fructiferi de 1-2 ani. La piersic, cais si nectarin in loc de 3% sa utilizati 1%. Sa nu va grabiti cu stropirul in aceasta perioada. In februarie, dupa ce efectuati taierile puteti sa efectuati linistit stropirea. Uleiul horticol, mai ales ca livada e tanara, nu are nici un sens sa o aplicati acum. La primavara dupa ce pornesc mugurii in vegetatie, puteti sa efectuati si aceasta stropire.

  19. Buna ziua,

    Am 8 meri, 4 peri, 2 gutui, 2 pruni, 4 piersici, 4 cireși, 4 visini și 4 caisi in Popești-Leordeni. Pomii au 18 – 20 de ani. Anul acesta nu m-am putut ocupa de ei, iar rezultatele au fost dezastruoase: de la 4 golden mari, frumoși, nu am adunat nici un castron de mere. Sunt stresat pentru că aș vrea să incept stropirile în mod riguros dar, cel puțin merii, nu s-au desfrunzit decât cca 30%. Adică, ori stropesc și stric pomii, ori nu stropesc și nu mananc fructe! Vă rog mult să ma sfatuiti ce sa fac, pentru ca nu stiu daca in decembrie mai prind vreme buna pentru stropit.

    1. Buna ziua,
      Frunzele chiar daca inca nu sunt cazute, pomii cu siguranta sunt intrati in aceasta perioada in repausul vegetativ, puteti si acum sa faceti fara probleme stropirea albastra. Oricum nu este graba cu stropirile, nu are sens sa fiti stresat. In ianuarie-februarie dupa ce efectuati taierile, faceti o stropire cu sulfat de cupru (2-3%).

  20. Pingback: Stropirile cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ - beneficii, doze

  21. Ovidiu Procopeț

    bună ziua. am stropit livada de pruni cu sulfat de cupru tip MIF folosind o concentrație de 3 procente pe data de 10 februarie 2024. temperaratura aerului era de 10 grade. există oare pericolul de a arde mugurii? precizez că mugurii nu erau umflați, fiind o iarnă destul de normală. mulțumesc

    1. Buna ziua,
      Nu ati specificat la ce specii ati efectuat stropirea. Oricum, in cazul in care mugurii nu erau umflați, nu trebuie sa va faceți nici un fel de grija. Probleme pot sa apară la cais, dar si la piersic si nectarin, din cauza temperaturilor ridicate din ferestrelor iernii, care pot provoca ieșirea pomilor fructiferi din repausul vegetativ.

  22. Bună ziua. Din greșeală am dublat doza de sulfat de cupru,mai exact în loc de 1/2 kg la o pompă de 17 l (3%),am pus 1 kg de sulfat de cupru(6%). Pot apărea probleme la pomi(meri,peri,pruni)? Menționez că mugurii încă nu dau semne de viață.

  23. Bună ziua. Din greșeală am dublat doza de sulfat de cupru,mai exact în loc de 1/2 kg la o pompă de 17 l (3%),am pus 1 kg de sulfat de cupru(6%). Pot apărea probleme la pomi(meri,peri,pruni)? Menționez că mugurii încă nu dau semne de viață.

    1. Buna ziua,
      In cazul in care mugurii sunt in repaus, in mod normal, nu ar trebui sa apară nici o problema. La dezmugurire sau in perioada infloritului va rog sa reveniți cu un comentariu, pentru ca si eu sunt curios cu privire la rezultat.

      1. Revin cu o completare la întrebarea pusă de mine, referitoare la folosirea de concentrație dublă de sulfat de cupru . Deci până în faza asta, la noi în zonă prunii sunt în perioada de înflorire maximă, cei pe care i-am stropit cu doză dublă sunt foarte bine garnisiți ,nu se observă nici o diferență în mai rău. Îmi pare rău că nu pot pune aici o fotografie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top