Agrobacterium

Cancerul bacterian al pomilor fructiferi – simptome și metode de control

Cancerul bacterian al pomilor fructiferi este provocat de o bacterie, Rhizobium radiobacter (syn. Agrobacterium tumefaciens). Patogenul poate provova infecţii la majoritatea pomilor fructiferi din livezi (cireș, piersic, migdal, păr). Bacteria poate fi identificată și la afin, zmeur sau mur. La viţa de vie, tulpina Agrobacterium vitis poate creea mari probleme. Gazdă pentru această bacterie, pot fi și arborii sau arbuști din flora spontană. Practic această bacterie poate provoca infecţii la majoritatea speciilor lemnoase și nu numai. Plantele monocotiledonate se pare că sunt singurele, care nu sunt afectate de Agrobacterium.

Cancerul bacterian al pomilor fructiferi – simptome

La început ceea ce iese în evidenţă este faptul că pomii fructiferi, arbuștii sau viţa de vie infectată, par lipsiţi de vigoare. Acolo unde este posibil, fermierul crede că respectivul material plantator din cine știe ce motiv, încă nu și-a dezvoltat bine sistemul radicular. Prin umare începe să administreze apă în jurul micului puietului.  La umiditate crescută, bacteria se înmulţește mai puternic. În cele din urmă, respectivul pomișor se usucă. Fermierul îl scoate din pământ și observă că întreg sistemul radicular este afectat de diferite malformaţii, gale.

Printre cele mai întâlnite simptome putem enumera:

  • Imediat sub nivelul solului se formează gale de formă neregulată. Uneori aceste gale se mai pot forma și pe tulpină și coroană. Însă infecţia la nivelul acestor zone este mai rară. Mai rară este chiar și infecţia rădăcinilor. Situaţia tipică de infecţie cu Agrobacterium tumefaciens este cea în care galele se formează imediat sub nivelul solului în principal în zona coletului și al rădăcinilor dinspre suprafaţa solului!
  • Cu timpul, galele cresc în dimensiune și devin tot mai neregulate și aspre la pipăit. În cazuri severe, aproape tot sistemul radicular, poate fi înlocuit cu țesuturi masive, umflate. Vorbim aici de pomii fructiferi tineri. Odată ce s-a ajuns în această situaţie, plantele afectata se usucă.
  • Materialul tânăr, proaspăt sosit din pepiniere, în primul sau chiar în al doilea an de la plantare, pare lipsit de vigurozitate. Mai ales în primul an de la plantare, senzaţia este că materialul achiziţioanat nu se va prinde;
  • Pe lângă o vigoare scăzută, având în vedere că pomul fructifer nu se mai alimentează corect, încep să apară simptome tipice de deficit: debilitate, ofilirea frunzelor în perioadele secetoase. Ofilirea poate fi împinsă până dincolo de momentul în care plantele își mai pot revenii. La un stres puternic, plantele cu infecţie la nivelul solului sunt cele care cedează primele.
  • Sunt și situaţii în care datorită rezistenţei portaltoiului, galele să rămână o perioadă foarte lungă neobservate, cancerul bacterian al pomilor fructiferi putând să rămână chiar neidentificat. Asta chiar dacă creșterea plantelor poate fi ușor afectată.
Agrobacterium 2
Foto: Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens)

Cancerul bacterian al pomilor fructiferi – cum se răspândește

Cauza principală pentru care  Agrobacterium tumefaciens își face prezenţa în livezile noastre este materialul din pepiniere ! Acesta este un adevăr deja axiomatic, Agrobacterium tumefaciens este de obicei importat în livadă, odată cu materialul plantator infectat.

În livadă și pepiniere, cancerul bacterian al pomilor fructiferi poate fi răspândit folosind unelte contaminate. Bacteria are nevoie de o rană deschisă pentru a produce infecţia. Mai ales în pepiniere, unde punctul de altoire este aproape de sol, dacă nu sunt respectate măsuri stricte de igienă, bacteria poate ajunge în rană.

Rănile provocate de dăunători sau utilaje pot fi de asemenea fructificate de Agrobacterium tumefaciens pentru a provoca infecţii. Anumite insecte cum ar fi păduchele lânos și afidele pot fi vectori în răspândirea acestui patogen.

Ori ce rană este o poartă deschisă pentru Agrobacterium tumefaciens !

Fără plante gazdă, Agrobacterium tumefaciens poate rezista circa doi ani la nivelul solului. Perioade mai lungi de doi ani pot să apară acolo unde galele, se descompun mai greu. În mod normal după 4-5 ani bacteria ar trebui să dispară din sol.

Agrobacterium tumefaciens – cum are loc infecția

O curozitate legată de această bacterie este aceea că practic este utilizată de cercetători în lucrările de inginerie genetică. Cercetătorii utilizează această bacterie, ca si vector pentru inserarea de gene străine în genomul plantelor ţintă, creând astfel plante transgenice (plante modificate genetic).

Agrobacterium tumefaciens transferă un segment din ADN-ul său în celula plantei infectate, segment care apoi se integrează în genomul plantei gazdă. De aici importanta și studierea acestei bacterii în laboratoarele de inginerie genetică.

În respectivul segment de ADN sunt gene care codifică sinteza de auxine și gibereline. Acești hormoni au un rol deosebit de important în diviziunea celulară. ADN-ul bacteriei, determină suprasintetiza acestor hormoni. Rezultatul este că celulele plantei infectate încep să crească necontrolat, ducând ulterior la formarea de tumori (cancerul bacterian al pomilor fructiferi). Respectivele tumori sunt pentru bacterie un mediu foarte nutritiv, bogat în carbon și azot.

Agrobacterium tumefaciens se pare că are capacitatea de a circula sistemic în interiorul plantei infectate. Această informaţie este deosebit de importantă. Acolo unde boala este asimptomatică, mai ales în pepiniere, odată cu altoii prelevaţi, sunt șanse foarte mari să fie prelevată și bacteria.

Cancerul bacterian al pomilor fructiferi – metode de control

Metode curative

Nu există produse chimice, care să elimine acest patogen. S-a încercat varianta cu antibiotice, însă aceasta este foarte periculoasă pentru mediu și sănătatea omului.

Produsele cuprice pot fi o soluţie doar în cazul în care bacteria încă nu a ajuns în interiorul pomilor fructiferi. Prin urmare, acolo unde avem răni produse de diferiţi factori, produsele cuprice pot dezinfecta respectiva zonă și pot ţine bacteria departe de ţesutul expus.

Când identificăm un pom fructifer infectat, trebuie să luăm în considerare că și solul din jurul lui este contaminat. În cazul în care am folosit aceleași instrumente pentru curăţirea pomilor fructiferi din livadă, precauţia se extinde în întreaga livadă !

Odată infecţia apărută, singura cale de a scăpa de aceast patogen este prin eliminarea și arderea pomului fructifer bolnav. Solul din jurul rădăcinilor trebuie considerat contaminat. Acesta va fi eliminat din livadă și îngropat în afara livezii. Compostarea pomilor fructiferi infectaţi  nu este o soluţie, pentru că bacteria are capacitatea de a supravieţui în materia organică rezultată.

Cand eliminam pomii fructiferi infectaţi, trebuie să lucrăm foarte curat, astfel încât să nu răspândim în acel moment bacteria. Materialul bolnav în funcţie și de dimensiune și posibilitaţile fermierului, va fi scos cu radăcina din sol, iar acolo „in situ”, rădăcina va fi invelită într-un sac. Procedura este necesară, pentru ca în urma transportului, solul infectat de pe rădăcini, să nu cadă în preajma altor pomi fructiferi liberi de boală.

Groapa rezultată se va dezinfecta cu o soluţie cuprică  (3%) și apoi va fi umplută cu pământ proapăt din altă zonă. Pe cât posibil se va evita ca în următorii 2-3 ani,  exact în același loc, să plantăm un alt pom fructifer.

Toate sculele utilizate în acest proces vor fi apoi bine dezinfectate !

Cancerul bacterian al pomilor fructiferi – prevenția în livezi

Prevenţia este singura metodă prin care putem să ne ferim de cancerul bacterian al pomilor fructiferi.

  • Cumpăraţi pomi fructiferi care au etichetă albastră, doar din pepiniere autorizate;
  • Mai ales acolo unde doriţi să înfiinţaţi o livadă nouă, cereţi ca materialul plantator, să vină împreună cu certificatul de calitate și buletinul de analiză fitosanitar;
  • Verificaţi cu atenţie starea de sănatate al pomilor fructiferi cu atenţie sporită la rădăcini și la zona în care s-a efectuat altoirea. Nu confundaţi o calusare mai puternică cu prezenţa patogenului!
  • Acolo unde apar simptome de boală, evitaţi ori ce material plantator din respectiva pepinieră. Un singur pom fructifer bolnav dintr-un lot mai mare este un motiv de respingere a întregului lot;
  • Rădăcinile se vor fasona, doar folosind o foarfecă dezinfectată;
  • Bacteria are nevoie de o rană, pentru a produce infecţia. Dacă în urma fasonării se produc răni mai mari de 1-2 cm, acestea vor fi „pansate” cu o soluţie cuprică. Abia apoi rădăcinile sunt gata pentru mocirlit.
  • Dacă este posibil, rădăcinile materialului plantator pot fi scufundate într-o soluție cuprică (1%), iar abia apoi vor fi mocirlite.
  • Evitaţi plantarea de pomi fructiferi pe soluri grele, neaerisite și cu aport freatic ridicat. Bacteria poate fi transportată de apă;
  • Igienizați (dezinfectați) toate instrumentele folosite pentru tăierile din livadă. Atunci când efectuați tăieri, trecerea de la un pom fructifer la altul se va face doar după ce instrumentul de lucru a fost dezinfectat.
  • Păstrați instrumentele de lucru doar pentru livada proprie, nu le utilizaţi în alte livezi străine;
  • Dacă aţi procurat material infectat, cel mai probabil infecția se va manifesta în primii doi ani de la plantare. Prin urmare în livezile tinere în această perioadă trebuie să fiți foarte precauți;
  • În cazul în care ați procurat pomi fructiferi, pe care apoi veți observa simptome de infecție, aveți tot dreptul sa va adresați vânzătorului pentru retur.
Cancer bacterian
Foto: Cancer bacterian – simptom apărut pe rădăcina. Prin eliminarea respectivei rădăcini si a galei, se elimina doar simptomul, nu si patogenul.

Cancerul bacterian al pomilor fructiferi – prevenţia în pepiniere

Altoirea trebuie considerată o operaţie chirurgicală în care nu trebuie urmărită doar o bună prindere, ci și evitarea infecţiei cu patogeni periculoși. Ca și în cazul unei săli de operaţie, în care nu se trece cu bisturiul de la un pacient la altul, fără ca acesta să fie bine dezinfectat, exact așa trebuie procedat și în campania de altoit.

  • Acolo unde aveţi pepiniere, după eliberarea terenului de pomi fructiferi, cel puţin 2-3 ani să cultivaţi pe respectiva solă, cereale păioase și porumb. Dacă aţi avut probleme cu această bacterie, atunci perioada trebuie să fie de minim 5 ani.
  • Țineți dăunătorii sub control, inclusiv cei din sol (nematozi, viermi sârmă);
  • Lucrările din pepinieră trebuie efectuate cu grijă, astfel încât materialul să nu fie vătămat;
  • Utilizați ca și sursă de portaltoi și altoi, doar pomii fructiferi liberi de boală. Boala poate fi asimptomatică, iar patogenul are capacitate sistemică. Prin urmare, materialul prelevat poate fi sursă de infecție, chiar dacă sursa de prelevare, pare a fi liberă de boală;
  • La recoltarea materialului plantator, verificarea rădăcinilor, stării lor de sănătate, se va efectua „in situ”.
  • Tăierea rădăcinilor care prezintă gale sau eliminarea galelor nu elimină bacteria ci doar simptomul infecţiei cu această bacterie (vezi foto mai sus). Această practică cinică este lipsită de profesionalism și într-un târziu, va duce la pierderea prestigiului pepinierei!
  • Tot materialul recoltat, care prezinta simptome se aduna la un loc si se arde ! 

Sper ca acest articol sa aducă putina lumina vis a vis de acest patogen. Sper ca articolul sa va fie de ajutor!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top