Coperta 1

Acarianul galicol (ruginii) la păr (Epitrimerus pyri) – metode de combatere

Cu acarianul galicol am avut de-a face pentru prima dată acum trei ani. Un prieten m-a chemat să-i fac o vizită în livadă, pentru că are nişte peri bolnavi şi indiferent de tratament, boala recidiva. Ajuns la faţa locului am constatat că nu era vorba de o boală, ci de acarianul galicol sau ruginii.

inceput 3
Foto 1: La inceput, galele produse produse de acarianul galicol sunt de culoare verzuie. Distribuţia galelor are loc de-a lungul nervurii principale

Acarianul galicol ( Epitrimerus pyri) – mod de manifestare

Dăunatorul, fiind microscopic, nu poate fi observat cu ochiul liber. În timpul iernii, acarianul galicol se ascunde în muguri. Primăvara, atunci când mugurii se desfac, dăunătorul începe să îşi facă simţită prezenţa şi ei. Primele simptome se vor observa pe frunzele, de pe ramurile anuale. Dăunătorul se va muta mereu înspre noile creşteri. Prezenţa acarianului galicol poate fi resimţită pe întreaga perioadă de vegetaţie. 

Acestui acarian i se spune galicol, pentru că în urma atacului, pe frunze se produc excrescenţe. La început, aceste excrescenţe au o culoare verzui albicioasă, iar distribuţia lor pe frunză începe de obicei dinspre codiţa (peţiol). Cu timpul, coloraţia excrescenţelor se schimbă în gălbui spre roşiatic.  Treptat frunzele încep să se necrozeze, iar dungile roşiatice se tranformă în pete brunificate. Din cauza brunificării frunzelor, există riscul confundării atacului acestui acarian, cu cel al unui patogen,  Denumirea de acarianul ruginii frunzelor, tot de aici i se trage.

Acarianul galicol atacă în vetre. Prin urmare, doar în cazuri foarte rare, vom găsi peri cu toate ramurile atacate de dăunător. De obicei, atacul are loc pe ramurile tinere, în curs de creştere.

De la un păr la altul, acarienii ajung cu ajutorul curenţilor de aer. Odată ajuns pe o altă plantă, prezenţa lor rămâne ascunsă, o perioada destul de lunga. Doar odată cu cresterea densitatii lor, încep să apară primele simptome vizibile.

Mijloc 1
Galele produse de Epitrimerus pyri, prind o culoare rosiatica si sunt grupate, in asa mod încat par niste buze

Metode de prevenire şi control al acarianului galicol

Acarianul galicol al frunzelor de păr prezintă 3-4 generaţii într-un an. În livezile în care  nu s-au folosit acaricide, ci doar insecticide, acarienii au început să dezvolte rezistenţă la insecticid. Treptat, aceştia s-au înmulţit şi bineînţeles că prezenţa lor a început să iasă tot mai puternic în evidenţă.

În mod normal prezenţa acarianului galicol la păr este una sporadică. Acarianul galicol nu este răspândit pe o scară atât de extinsă, încât să fie necesar ca anual să se facă doar împotriva lui un tratament special. Chiar şi acolo unde apare, în general nu provoacă probleme foarte mari. Atacul depinde foarte mult de sensibilitatea părului la acarian şi istoricul livezii în ceea ce priveşte stropirile.

Metode biologice de control

O primă măsură pentru controlul acestui dăunător poate fi tăierea crenguţelor infestate, reducandu-se astfel din populaţie de acarieni.

Acaricide BIO:

 1. CANELYS – extract de scorţisoară

Sulful pe lângă efectul fungic, poate avea secundar şi un bun efect asupra acarienilor.

Produse BIO care conţin sulf şi care, deşi omologate ca fungicide pot fi folosite cu succes şi împotriva acarienilor.

 1. MICROTHIOL® SPECIAL – conţine 80% sulf;

Respectaţi dozele şi instrucţiunile de pe ambalaj!

Metode de control al acarianului galicol în cultura convenţională

Acarianul galicol în perioada de iarnă se ascunde în muguri. Prin urmare stropirea cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ va ţinti şi acest dăunător. Dacă stropirea se va efectua după intrarea în vegetaţie a pomilor fructiferi, cand si acarienii sunt activi, combaterea lor va fi mult mai eficientă. 

Există un mit, acela că produsele care conţin ulei horticol pot fi aplicare doar în timpul repausului vegetativ. Total fals! Aceste produse pot fi aplicate în diferite doze, cu un foarte mare impact asupra dăunătorilor şi în perioada de vegetaţie. 

Despre uleiurile horticole si modul lor de aplicare, veti gasi mai multe informatii aici : https://www.agromentor.ro/stropirile-cu-ulei-horticol-in-perioada-de-repaus-vegetativ-beneficii-doze/

De asemenea pot fi folosite produse pe bază de sulf, care au şi acţiune secundară împotriva acarienilor cum ar fi:

 1. KUMULUS DF
 2. Sulfolac 80 WG
 3. Thiovit Jet

Folosirea de acaricide

Acarienii, formeaza într-un timp foarte scurt forme de rezistenta, prin urmare va recomand alternarea produselor!

 1. Nissorun 10 WP
 2. Kanemite SC
 3. Vertimec 1.8 EC
 4. Floramite 240 SC
 5. Voliam Targo

Într-o combatere raţională sunt momente cheie în ceea ce priveşte folosirea acaricidelor. Înainte de înflorit se poate face o stropire cu unul din acaricidele enumerate mai sus. Până în perioada de vară, doar la nevoie se mai poate intervenii cu stropiri suplimentare.

Spre sfâşitul verii, după recoltat, înainte ca adulţii să se retragă în muguri pentru iernare, se poate face o stropire cu sulf si cupru. Vom elimina din fructificaţiile patogenilor, sulful va acţiona împotriva acarienilor, iar cuprul în plus va ajuta la maturarea ramurilor anule cu repercursiuni pozitive în rezistenţa la îngheţ. 

20180522 120614 1
Foto 3: Intr-un final frunzele au un aspect asemanator mai degraba atacului unei boli. Din acest motiv acarianul galicol mai este cunoscut si sub denumirea de acarianul ruginii

Acarienii vor fi o problemă tot mai mare pentru fermieri. De vină pentru acest lucru este încălzirea globală, dar cea mai importantă cauză este folosirea iratională a pesticidelor.

O schema rationala de tratament, care tine seama de un intreg spectru de patogeni si daunatori ai marului, veti gasi in articolul de mai jos:

Schemă de tratament la măr – ediţia 2022

 

 

Vă astept cu un comentariu, like si share la articol, dacă v-a plăcut!

Succes şi producţii profitabile pentru toată lumea!

4 thoughts on “Acarianul galicol (ruginii) la păr (Epitrimerus pyri) – metode de combatere”

 1. Este impresionant!Concis,logic si clar,insfirsit gasesc o sursa importanta de a-mi organiza mintea,in cea ce priveste utilisarea fungicidelor(si nu numai) in pomicultura. Va multumesc!

 2. Doina Patentasu

  Buna ziua,
  Am un par la care au aparut pe frunze acele pete rosiatice grupate de-a lungul nervurii principal exact ca in poza de mai sus.Avand in vedere ca au inceput sa se deschida si florile,cu ce as putea sa-l stropesc in aceasta perioada? Multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top